GEWICHTIG DOENDE NITWIT

Het was ronduit verbijsterend met welk een opperbeste stemming VVD-er Elias [in zijn hoedanigheid van voorzitter van de commissie Elias] een rapport presenteerde aan VVD-er van Miltenburg [in haar hoedanigheid van voorzitter 2e Kamer], waarin wordt geconstateerd, dat het “Rijk” eigenlijk al vanaf het moment waarop de eerste personal computer de burelen werd ingereden zijn ICT-projecten niet onder controle heeft.
Het eerste wat van Miltenburg deed nadat ze het rapport in ontvangst had genomen was her en der informeren naar de betekenis van de afkorting ICT.
Ik schreef al eerder een korte bijdrage over de ICT-ramp, die overheid heet. En noemde toen ook al de jaarlijkse schadepost, die het ICT-gerommel jaarlijks oplevert: tussen 1 en 5 miljard. En in de wetenschap, dat over dergelijke flaters liegen de overheid is aangeboren, kunt u gerust aannemen, dat de werkelijke schade die 5 miljard flink zal overstijgen.

Hoewel dus het plaatje wel duidelijk is en uit de wijze waarop de commissie Elias het rapport officieel presenteerde, waarna zo’n rapport in recordtempo ergens diep verstopt in een archiefkast terecht komt, kan worden opgemaakt, dat er bij betrokkenen nauwelijks sprake is van enige schaamte of bedruktheid, what’s new? zou je zeggen, is er toch een reden om nog even op dat ICT-onderzoek terug te komen.
Omdat er wat journalisten dieper in de materie zijn gedoken, zoals bijvoorbeeld bij NRC.
Ik liep tegen dit artikel aan http://www.nrcq.nl/2014/10/19/hoe-het-uwv-ingepakt-werd-door-ibm-en-logica. Waarin specifiek de ICT-perikelen bij het UWV aan de kaak worden gesteld. UWV heeft kapitalen uitgegeven om haar “troetelkind” werk.nl te laten bouwen, aanpassen, verbeteren, optimaliseren, gebruikersvriendelijk te maken, altijd bereikbaar te doen zijn, actuele informatie over vacatures te laten bieden.
Enfin, gezien de arbeidsmarktposities van de laatste jaren zullen flink wat van u een verplicht bezoek aan werk.nl hebben afgelegd, schat ik zo in.
Lees in dat NRC-artikel hoe sterk de overheid de eigenschap heeft gecultiveerd om op een eenmaal gekozen dood spoor voort te denderen.  En hoe miljarden aan gemeenschapsgeld verhuizen naar ICT-bedrijven, die van de incompetentie, stupiditeit en vooral natuurlijk de altijd beschikbare geldbronnen van het Rijk gebruik maken om hun bedrijf te laten floreren.
De journalist verdient die aandacht ten volle.

Advertenties

12 gedachten over “GEWICHTIG DOENDE NITWIT

 1. @Willem: thx man, voor het trio zeer smaakvolle clips. Ze hebben de aandacht gekregen, die ze verdienen.
  Tussen oktober en november jaarlijks is de vaste periode, waarin allerlei gaten rond mijn hoofd zich openstellen voor wind, regen, kilte, kou, en meer van dat fraais. Het ene jaar zeil ik er redelijk door heen, het andere is deep shit. En dat laatste lijkt nu aan de orde. Geen reden tot zorg maar wel van zeer veel ongemak. {Stem pleite, gehoor halve kracht en meer van dat gedoe 🙂 ) En het bijbehorende slikken van allerlei rotzooi zorgt er ook nog eens voor, dat mijn smaakpapillen zout niet van zoet, koffie niet van bokbier kan onderscheiden.
  Beetje gestuntel allemaal, you know 🙂 wat ook zijn invloed heeft op mijn “productie” alhier. Ik was begonnen aan het geintje van 640 miljoen wat Brussel onze clown heeft geflikt door wat te rotzooien met het Nederlandse BBP. Voor mijn doen moet ik daar overmatig veel van zuchten. 😉 En voor het overige blijft het gewoon dezelfde bende, die het al geruime tijd is [zie Ottawa]
  Ik prijs me wel gelukkig, dat ik in alle rust “A most wanted man”heb kunnen bekijken. Een top draw movie met een top draw rolbezetting en Seymour Hoffmann’s last trick, geflankeerd als hij wordt door Robin Wright en Rachel McAdams. Maar jij zult dit klassepiece, door Anton Corbijn magistraal in beeld gebracht, ongetwijfeld al hebben gezien.

  Keep up the good work, tips [music e.a.] worden altijd in dank aanvaard.

   • Hoi Marian,

    Ja, dat had ik maar ik vermoed dat vriend Radar geveld is waarbij ik alleen maar mag en kan hopen dat het niets ernstig is!!!

    Aangezien er voor zover mij bekend er zich hier geen mensen van een bedenkelijk internet allooi bevinden kan ik je wel mijn email geven…

    hummetje91@hotmail.com

    groet,

    Willem

 2. Daders zelf laten zoeken naar de oorzaken van grootschalig falen op het gebied van budgettering, planning, bewaking en verantwoording: typisch een voorbeeld van een door een falende overheid zelf geïnitieerd parlementair onderzoekje. Waarvan bij voorbaat al vaststaat welke betekenis/welk nut het zal hebben.
  Zoals aangegeven heeft de overheid er sinds de intrede van ICT nauwelijks iets bruikbaars van gebakken. Omdat het altijd op hetzelfde uitkomt: volkomen ontbreken van toezicht, misschien wel hét speerpunt van de vrije markt denkers.
  Er ligt een schone taak voor de Algemene Rekenkamer om eens breed te onderzoeken hoeveel geld de overheid waaraan heeft verspild. Ik heb het sterke vermoeden, dat de Rekenkamer er maar niet aan begint.
  Rapport van de “commissie Elias” en het advies tot oprichting van een “Bureau ICT” zijn een doekje voor het bloeden.

  • Besluiten in één hand, toezicht in één hand……. nu de voortgangsrapportages ook uit dezelfde koker laten komen en wie doet je dan nog wat? Rotzooien maar!!

 3. Als je dat duidelijke verslag leest over de gang van zaken bij UWV dan valt je mond open. Alsof het management zijn eigen stupiditeit afkocht door facturen van de ICT-bedrijven te betalen.

 4. Het vreemde (alhoewel is dat nu wel echt zo vreemd??) is natuurlijk wel weer dat voor zover het projecten aangaat die wel eens in het voordeel van de burger zouden kunnen werken de gekozen ICT meestentijds een gierende puinhoop is, terwijl daar waar het gaat om projecten die de burger rechtstreeks of in zijn vrijheid of in zijn beurs raken feitelijk het ene ICT succesnummer na het andere valt te noteren.

  Het is aan een ieder om daaruit maar zijn/haar eigen conclusies te trekken.

 5. Is dat toeval, die 5 miljard ICT-verspilling? Volgens mij kwam ik zo’n bedrag ook tegen bij de discussie over het nieuwe belastingplan.
  Noemde Rutte dat niet “smeerolie”?

 6. Die Elias zegt geen woord over het ja/neen terughalen van via wazige facturen betaalde bedragen aan de softwarehuizen. Zou hij niet weten hoe dat moet?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s