KALF VERZOPEN, DEMPEN DIE PUT

Als er iets duidelijk werd bij de uitreiking van de “Nederlandse oscars” aan de “absolute top” van film producerend Nederland afgelopen vrijdag, dan was dat wel dat er een belooncategorie ontbreekt.
Over al die anderen, waar een kistkalf aan werd opgehangen, zult u van mij weinig luciahoren, omdat beste film, beste acteur enzovoort een kwestie van [wan]smaak is. Ik beperk me slechts tot de opmerking, dat “Lucia de B.” terecht werd beloond met een kalf.
Het Nederlandse kroonjuweel bleek de film “Aanmodderfakker” te zijn. “Briljante”vondst die titel, die je doet vermoeden, dat Eubank de OST wel zal hebben gemaakt en Ali Baba B. wel ergens in die film zal opduiken.
Het “wereldje” was er in ieder geval lyrisch over.
Maar terug naar die gemiste belooncategorie, waarmee ik doel op de presentatie van het kistkalf festijn. Omdat ik het voor de eerste keer bekeek sinds men begonnen is het awardfenomeen in de polder formidabel op te pompen, viel het mij op, dat het geheel voor 100% op de Amerikaanse leest is geschoeid. Met de bijbehorende Nederlandse aftreksels van de Niro [Tygo Huppelepup], Di Caprio [ene Benja met mooie krullen en hagelwitte tanden], Scarlet Johansson [Verbaantje] en Al Pacino [die verkeerde helft van Jurk, ook wel bekend als de omhoog gevallen Bossche Bol]. Alles was er, van glamour overlopende stage, publiek met de glimlach in het gezicht gebeiteld, iedereen kende zijn of haar rol. Zelfs Jet Bussemaker, die MC-trekjes vertoonde.
koefnoen kalfMaar hoe goed de snedige tekstjes ook waren ingestudeerd, het was een complete aaneenschakeling van gestuntel, harkerig gedoe en humorloze humor. Tenenkrommend Hollands, za’k  maar zeggen.
Waar je , steeds vaker tegenwoordig heb ik het gevoel, met plaatsvervangende schaamte naar kijkt.
Wat voor de top van de Nederlandse “filmsterren” moet doorgaan, is niet meer dan een middelmatig gezelschap bij elkaar geharkte nobody’s, die maar wat “aanmodderfakken”. En elkaar elk jaar zo’n kalf in de anus stoppen. Het enige positieve gevoel wat ik aan het eind van de kwelling overhield, was dat me gelukkig de verschijning van de twee-eiige tweeling Carice van Houten – Holladijee Rijn [bij insiders bekend als de Betty Boop uit de Polder en Het Paard van Ome Willem [Ik zag ze van de week toevallig in Valkyrie kwijlen richting Cruise]] bespaard is gebleven.
Awardembola raast over Nederland; volgende week zal er vast ook wel weer wat uit te reiken zijn. Het “kistkalf” is in ieder geval weer verzopen, daar kan voor een jaar de deksel overheen. Voor je het weet komt die luis met zijn glazen huis er aan. 🙂

Advertenties

8 gedachten over “KALF VERZOPEN, DEMPEN DIE PUT

 1. Het heeft allemaal teveel weg van een onsmakelijk soort zelfbevlekking door een klein vast groepje “begenadigden”, die ongeacht de vaak nietszeggende films die ze maken, stug blijven geloven in hun eigen “stardom” . En het Gouden Kalf is nog maar het begin, het Televiziercircus zit er aan te komen. Verzin maar alvast een mooie ontwijkbeweging 🙂

 2. Eigenlijk is ieder woord over die ranzige inteeltproducten die zich zogenaamd opwerpen als zijnde bewakers van een soort hogere cultuur terwijl men feitelijk niets anders kan spelen dan een soort van luxe bijstandhoeren/ltoyboys dankzij de miljoenen weggegooide soepsidu die men jaarlijks uit de belastingkassen weet te te trekken er een teveel.

  Het enige vermakelijke aan dit hele gebeuren is om te zien hoe al die valse bitches en al die valse nichten over elkaar heen struikelen, daarbij niet gehinderd door enige vorm van talent, neen als een tochtige koe die over het weiland rent op zoek naar bull Herman, rennen deze hersenloze would be actrices en acteurs als dwazen in het rond, op zoek naar de mannen die over de mammon gaan,heel gauw afschaffen deze volslagen mallotige poppenkast, waarbij het zogenaamde “bruine arm” halen tot ongekende hoogtes stijgt..

  Om te zien hoe het wel kan, namelijk met tamelijk minimalistische middelen een meer dan sublieme film te maken over een nogal zwaar onderwerp en die toch met een sausje van lichte humor maar ook realisme te overgieten, en waarin men nu eens echt acteren kan gaan zien raad ik de prima Ierse film Calvary aan, met wederom een absoluut Oscarwaardige rol van een echte acteur namelijk de briljante Brian Gleeson (bekend van the Guard o.a.) deze film laat op indrukwekkende wijze zien waar het hier in dit land aan schort ondanks die hele parade van profiteurs en andere volstrekt kansloze en talentloze figuren die jaarlijks in het Utrechtse als een kip zonder kop lopen te paraderen

  • Dat doe je dan goed, Rob 🙂 Ik ben , net als Willem zoals blijkt uit zijn bijdrage, een liefhebber van goede films. En dan kom je 99 van de 100 keer bij buitenlandse films terecht. En zo’n enkele keer stel ik mezelf de vraag “waarom is dat toch?” Die vraag wordt actueler als er weer eens zo’n moment is, waarop al die “klasbakken” bij elkaar worden geharkt om de hoogste vaderlandse eer, het kistkalf, als waren zij de DiCaprio’s der Lage Landen, in ontvangst te nemen. En omdat er dan, zoals dit jaar, erg hoog wordt opgegeven van Nederlandse producten, voel ik dan de behoefte om mijn thermometer te gebruiken voor een meting. En word ik zwaar teleurgesteld, omdat die meting niets meer blijkt te zijn [zoals maar al te vaak tegenwoordig] dan het steken van de thermometer in de fecaliën, die Nederlandse filmindustrie heet.

   • Volgens mij zijn Loft en Heinekenontvoering de laatste goede Nederlandse films geweest. Misschien dat Het Diner mee gaat vallen. De meeste polderfilms zijn van het leve de lol -genre. Kijk maar eens op netflix wat ze daar uit Hollandse keuken hebben staan: je reinste junkfood!

   • Nou niet alleen van films toch??

    Bij deze een heerlijk met passie gebracht maandagochtend muziekje om heel fijn de week mee te beginnen…

    De “gesproken” tekst komt uit de nog steeds zeer toepasselijke film “the Great Dictator” van Charlie Chaplin en is en blijft briljant en heden ten dage ook zeer geldig dankzij dat verschrikkelijke afgrijselijke zooitje neo-fascisten wat momenteel een zeer gure wind vanuit het Haagse over ons allen laat waaien.

    [Charlie Chaplin’s speech from The Great Dictator]

    “To those who can hear me, I say – do not despair. The misery that is now upon us is but the passing of greed – the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish… Don’t give yourselves to these unnatural men – machine men with machine minds and machine hearts! You are not machines! You are not cattle!… You are men! You, the people, have the power to make this life free and beautiful, to make this life a wonderful adventure…. let us use that power – let us all unite.”

   • @Willem:
    – Calvary is een indrukwekkende film, sterk acteerwerk, een helaas nog altijd actueel thema, gesitueerd in Galway. Het is het type film, waarmee je na 1x bekijken nog niet klaar bent.
    – Het maandagmorgen muziekje krijgt van mij 5 sterren. Ik ging er vanzelf meteen bij rechtop zitten. Nutini is voor zover ik dat kan beoordelen er een van de categorie “meer dan veelbelovend”. Zijn album Caustic love had ik al eerder gegrepen, Live sessions ga ik ook maar eens achteraan. Muzikale kaviaar op de maandagmorgen ….. een bijzondere ervaring,

    – de aangehaalde tekst van Chaplin’s “The Great Dictator” is zo verbazingwekkend actueel, dat ik me de ogen moest uitwrijven. Zonder de bijzondere jongen uit te willen hangen besprong mij het gevoel alsof ik één van ons hoorde spreken. 🙂 De tekst past naadloos bij het heden. Zo zelfs, dat die tekst eigenlijk in koeienletters geplaatst had moeten worden. En Nutini plaatst daar zijn eigen muziek en tekst geweldig omheen. Clip en jouw toelichting … een gem!!!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s