VERDWAASD

Het begint er nu toch echt op te lijken, dat Nederland zijn mogelijkheden overschat. Als het om hypen, bang zijn, tochten, condoleances plaatsen, herdenkingen organiseren e.d. gaat. Rek en ruimte lijken er uit, waardoor er dubbelloop gaat ontstaan. En dan gaan betrokkenen in Nederland aan het kiften. Wat gaat er voor op 10 november a.s.? In Heerlen is op 10-11 de start van het pré-Hosseizoen geprogrammeerd en inmiddels is men er in het bronsgroen eikenhout achter, dat de elite in Den Haag op die datum iets anders heeft geagendeerd. Ik ruik al van ver een Facebookpagina “Handen af van ons Carnaval”, die “likes” moet gaan slurpen.
Ander signaal dat de gemiddelde Nederlander het allemaal niet zo meer uit elkaar kan houden ving ik zojuist op bij mijn bakker. Iemand bracht Monster Truck Madness [ trouwens een heel vermakelijke videogame, die Microsoft ooit uitbracht eind jaren 90, waarin je zonder risico door wereldsteden kon razen, ondertussen alles en iedereen aan barrels rijdend] in Haaksbergen onder de aandacht.

Het vrouwtje, met een duidelijke angstblik in haar [blauwe] ogen, stelde plompverloren de vraag “denken jullie dat het zo’n aanslag van zo’n Johad-figuur is geweest?” Als dat geen bewijs is, dat mensen dingen door elkaar beginnen te halen!
De bakker, goedgemutst als altijd, stelde haar gerust. “Dan zou Rutte of Opstelten al op TV zijn geweest om ons gerust te stellen en om waakzaamheid hebben verzocht. Neen, Haaksbergen was gewoon een lokaal feestje”.  Ik hoorde in de koffiehoek een stoel naar achter schuiven; een soort Ziggo-installateur type mompelde “Feestje? Volgens mij is Haaksbergen de eerste gemeente, die de stille tocht heeft vervangen door “een brullende tocht”. Sommige mensen kunnen dingen zo hard zeggen. “En voor Haaksbergen begint de nieuwe week met tot nu toe 3 doden en een condoleanceregister om te tekenen.” Tja, je zou dat er nog maar bij krijgen naast al dat andere gedoe.
Ik vroeg me af, of er inmiddels een condoleanceregister Top 100 zou bestaan. NPO 2 zou daar een mooi programma van kunnen maken. En het bedrijfsleven zal best bereid zijn daar een mooie award voor beschikbaar te stellen.

Nederland raast verdwaasd via bult, buil, vleeswond, geplet permanentje, duidelijke afdrukken van reuzebanden op het voorhoofd, al ingeslagen vaten Brandbier, angst oproepende tram- en metrostellen en bussen, door naar 10 november.  Een krappe 6 weken, waar nog zo veel in kan gebeuren. [Patty Brard zwanger, Jeroen Pauw ontkent, Heel Nederland Bakt aan, discussie over het dragen van een kogelvrij vest door de Sint, Nationale Monstertruckers Bond demonstreert tegen te harde sancties vanuit de politiek etc.].  En in die periode krijgt de Nederlander ook nog eens te maken met de nieuwe Zorgpolis. Om gek van te worden …. als we dat al niet waren.
Ik bied jullie dan ook graag de gelegenheid even tot rust te komen. [bij voorkeur in het donker te beluisteren bij een potje Lapsang-thee en volume op 10]

Advertenties

16 gedachten over “VERDWAASD

 1. Dit landje is echt knetter gestoord en volledig van het padje af, of het nu gaat om carnaval in Heerlen waar men bukt voor de Haagse fascisten, of dat het nu Haaksbergen betreft.

  Wat de laatste aangaat vallen “the day after” twee dingen weer op, de bijna morbide maar uiterst mensonterende en bijzonder walgelijke kretologie van een de lucht die het ademt amper waard zijnde soort van menselijk wezen spelende zogenaamde burgervader (uiteraard van de PvdA!!) die op uiterst misselijkmakende wijze over de rug van dode en zwaargewonde mensen zijn straatje en dat van zijn al even idiote ambtenaren aan het schoonvegen is, wat een absoluut varken!! (excuus voor de varkens die ik hoger inschat dan zoals nu als metafoor is geschreven)

  En dan natuurlijk de zogenaamd onafhankelijke “pers” en “media” met als speciale kots opwekkende beschouwingen die van de “het geweten van Nederland spelende” in stinkende grachtengordels als een zogenaamde kwaliteitscourant omschreven “Volkskrant”

  Het vuurpeloton van deze beruchte azijnpissers staat al in de startblokken om de volledige schuld af te schuiven op voornamelijk de chauffeur en dan met name door de invloed van zijn vrouw waarvan haar voorkeuren en antipathieen de oorzaak zijn van dit ongeval en het leed.

  Hoe je als hoofdredacteur deze walgelijke vorm van zogenaamd nieuws brengen kunt goedkeuren is mij al een raadsel, maar hoe je als zogenaamd journalist dit durft te schrijven daar zijn gewoon geen woorden voor, behalve misschien de hoop uitspreken dat dit vod van een krant nog voor de zomer van 2015 in de annalen der geschiedenis kan worden bijgeschreven.

  Opvallend in alle beschouwingen is ook dat wie er ook allemaal naar wie wijst in allerlei desperate pogingen om maar vooral niet de verantwoordelijkheid, laat staan de schuld, op zich te nemen of te krijgen de rol van het gewaardeerde publicum wederom praktisch buiten beschouwing blijft.

  Als je naar een vliegtuigshow gaat kijken dan is er inderdaad een kans dat je zo een vliegmachien weleens op je kneiter kunt krijgen, idem als ik met een luchtballon met het mandje geschilderd in de vrolijke israelische vlagkleuren en de ballon zelf in de vlagkleuren van Hamas geschilderd besluit boven de Gazastrook te gaan ballon stunten, dan moet ik ook niet raar staan te kijken als ik van onderen een Hamasraket naar binnen krijg geschoven en van boven, door een de geluidsbarriere verslindende iIDF straaljager, een ander paar raketten op het inmiddels zonder mandje voortbewegende balloneke ga krijgen, zo kan ik natuurlijk ook verkleed als Captain America hangende aan een parachute voorstellende de “stars and stripes” boven IS gebied in Syrie of Irak uit een vliegtuig gaan springen en wederom moet ik dan niet raar kijken als dat mij mijn hoofd gaat kosten, zo kun je ook gaan bungeejumpen met een veel te lang touw en ja dan loopt dat ook niet echt goed af.

  Zo moet je dus in Haaksbergen of waar dan ook niet raar kijken als je kijkende en staand/zittend op korte afstand van een mechanisch aangestuurd gevaarte dit gevaarte weleens een eigen leven kan gaan leiden, er gaan namelijk heus wel eens dingen kaduk en ja er worden ook wel eens menselijke fouten (hoe tragisch dan ook verder) gemaakt maar dat is een risico wat je als toeschouwer zelf incalculeert en dus dan ook daarvoor zelf verantwoordelijk bent, je kunt namelijk ook niet gaan of je hoeft ook echt niet op 1 centimeter afstand te gaan staan, en neen je moet niet blind vertrouwen op welke organisatie of gemeentelijke instelling dan ook die zorg zal gaan dragen voor jouw veiligheid en dat kan je ook niet verlangen en/of vragen.

  Het is jouw keuze om te gaan kijken tenslotte, niemand heeft deze mensen gedwongen om daarheen te gaan, kortom neem net als de gemeente en de organisatie ook als toeschouwers gewoon je verantwoordelijkheid en neem deze afgrijselijke gebeurtenis mee als zogenaamd leermoment of zoiets maar stop met dat idiote elkaar vliegen afvangen en de schuld te geven.

  • Heel beeldend geschreven, Willem. Zo beeldend, dat ik die raketten richting ballonmandje voor me zie. 🙂
   Toen ik hoorde, dat die burgemeester had gezegd, dat hij niets wist van die monstertruck en in de veronderstelling verkeerde, dat er een stuntgroep op het plein zou verschijnen [ Hammie de Beukelaar?] wist ik het wel: weer zo’n prototype van wat “een flapdrol” wordt genoemd. Die zich onder de boel probeert uit te draaien. En dan kan het haast niet anders of het handelt om een vertegenwoordiger uit die Nederlandse bestuurspartij pur sang, waar ze hun mensen in hoofdzaak trainen op weglopen en wegdraaien van problemen, die zij voor anderen veroorzaken.

 2. Tangerine Dream even “gewiki’d” en me een bult geschrokken 🙂 Een discografie van meer dan 100 albums, opgebouwd in 40 jaar. Een heleboel soundtracks ook van films, waarvan Ridley Scott’s “Legend” [Tom Cruise als broekje in de heldenrol] mijn aandacht trok. “Legend” is zag ik een soort vroege LoTR en een voorganger van Blade Runner.
  En op UTube kwam ik een bos clipjes tegen van Legend, waaronder deze, waarop Bryan Ferry in een kicken outfit een lekkere song kweelt, die een flinke hit werd. Ik koos deze [er schijnt meer lekkers op de OST te staan], omdat in het laatste deel van de clip David Gilmour ook zijn opwachting maakt.

 3. Heerlen buigt voor Den Haag. Geen 10-11 als openingsdag van het “hosseizoen” : ) Het schijnt dat Heerlen is geschrokken van het gemak waarmee Hennis F16’s inzet 😛

 4. Hoe ben je in hemelsnaam op dat mens van Brard gekomen????? Het toppunt van vunzigheid wat mij betreft. 😦
  Haaksbergen staat wat mij betreft precies voor het Nederland, waar ook de anderen al over spraken. Ongelooflijk wat daar is gebeurd. En vandaag mogen de Haaksbergers voor de camera vertellen hoe ontdaan ze zijn. Typisch een geval van een hele grote pot mosterd na de maaltijd.
  Ik heb een kopje Lapsang Souchong inmiddels voor me staan, hoog tijd dus voor Tangerine Dream [1973 ………..maakt me aan het zwijmelen].
  NB: Top of the lake niet vergeten, mensen. Een geweldige serie op NPO2. Episode 4 van in totaal 6.

  • Ik heb de eerste 3 afleveringen van Top of the lake al gemist. Wordt dus typisch een serie, die ik opspaar voor donkere dagen van straks. Want ik had al opgevangen, dat ze inmiddels zelfs in Nieuw Zeeland prima series maken. 🙂

  • Een volkomen terechte aanrader, O. Prima serie in het genre “detective plus”.
   Fascinerend is niet zo zeer het plot, maar zijn veel meer de lieden, die we leren kennen. Die hun leven leiden met 2 uitgangspunten: de macht van de sterkste + “family comes first no matter what”. “Koning” Matt, de Misfits in de gedaante van de vrouwen die zich op “Paradise” vestigen, Robin die een wandaad uit haar verleden herleeft en daarmee in het reine probeert te komen en natuurlijk de 12 jarige Tui, die de ongeschreven wetten van Lake Topa kent en weet wat er van haar verwacht wordt: zwijgen en zelf je probleem oplossen.
   En dat allemaal tegen de achtergrond van het woeste, dreigende landschap van Nieuw Zeeland, wat je regelmatig je ogen doet uitkijken. De serie past in een trend, die met Hinterland [Wales] en True detective [Louisiana] werd ingezet. Zo weinig mogelijk ‘city folks”, geen barbiepoppen, maar “real people” met al hun fouten, lelijkheid, maar ook kracht, nodig om het keiharde leven op hun plekje soms meedogenloze, maar vaak ook adembenemend mooie stukje woestheid aan te kunnen. Ik zei het al: fascinerende serie!!!

 5. Het zal vrees ik niet al te lang meer gaan duren of (bijna) iedereen rent zichzelf in de gekte en de waan van de dag voorbij en dan “all hell breaks loose” maar dan gaan we echt lachen.

  • Hoewel hard weglopen wel een rol speelt in deze klassieker is het misschien toch wel goed om de diepere betekenis achter”You better run” even weer te geven.
   “The song is written from the point of view of anti-hero Pink, an alienated and bitter rock star, during a hallucination in which he becomes a fascist dictator and turns a concert audience into an angry mob. The lyrics are explicitly threatening, directed at the listener, one with an “empty smile” and “hungry heart”, “dirty feelings” and a “guilty past”, “nerves in tatters” as “hammers batter down your door.” Even the act of lovemaking is doomed, for “if they catch you in the back seat trying to pick her locks”, the results will be fatal. Although the lyric “You better run like hell” appears twice in the liner notes, the title is never actually sung; each verse simply concludes with “You better run”.
   Knebworth is één van de topuitvoeringen, trouwens!!

 6. Pak nu eens de kalender erbij. Er is vrijwel geen dag, week of maand meer in een jaar, waaraan geen “bijzonderheid” is vastgeklonken. Het land wordt overstroomd door festivals,tentoonstellingen,”bijzondere” opvoeringen. Als de grote “zomergolf” is geweest gaan we naadloos over in het award-circus. Net als voor de crisis biefstuk, goeie wijn, aardig autootje gemeengoed waren, geldt nu al een poosje, dat een festivalletje, een monstertje op het plein, een nieuwe I-phone niet te vergeten, een middagje “je moeder is een hoer” tegen een scheidsrechter schreeuwen, een BBQ-tje, de Burendag etc. etc. gesneden koek zijn. Nederland is een goedkoop fuifnummer geworden, waar enig intellect een rariteit dreigt te worden. In die zin is wat er dit jaar allemaal is gebeurd en uitgehaald nauwelijks een verrassing te noemen.
  Normaal gesproken zou ik me er niet echt druk over maken. Maar het wordt steeds moeilijker om de alom aanwezige stupiditeit te ontwijken.

 7. Goed punt, dat van die “brullende tocht”. Want het is toch nauwelijks te plaatsen, dat mensen de ene week slachtoffers van derden eren via een stille tocht, om de volgende week hijgend te staan kijken naar een monster op wielen, dat op een aan alle kanten onveilig pleintje voor de Jumbo autowrakken mag verpulveren. “Childs play” van de bovenste plank, wat door een burgemeester wordt toegestaan, die het volgens mij ook niet helemaal begrijpt. Er lopen in Nederland blijkbaar erg veel fysiek volwassenen rond, die wat overige zaken betreft die fase van volwassenheid niet hebben bereikt en misschien wel nooit meer zullen bereiken. De duidelijkste uiting daarvan vind ik de veel gehoorde opmerking achteraf, dat het veel te gevaarlijk was om zo’n monster over dat plein te laten razen. Maar men stond er wel om er naar te kijken!
  We hebben het al vele malen eerder geconstateerd: er is iets in Nederland gevaren, waardoor ik het land en zijn inwoners nog nauwelijks herken. De aangeboren nuchterheid heeft plaatsgemaakt voor een soort “alles moet kunnen” mentaliteit. Die ook nog eens van meerdere kanten wordt aangemoedigd.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s