HET PLAN “ENSCHEDE”

Als er ergens lering uit kan worden getrokken dan is dat wat mij betreft uit wat de Gemeente Enschede heeft geprobeerd. T.w. aanvragers van een bijstandsuitkering dwingen om, alvorens voor zo’n uitkering in aanmerking te kunnen komen, hun pensioenpotje leeg te eten.
Je kunt legio vraagtekens zetten bij een dergelijk in mijn ogen van de [pensioen]pot gerukt plan. Om het ’n beetje beknopt te houden laat ik het bij een paar opmerkingen.

Aanvrager is altijd een jobhopper geweest.
“Joop” heeft qua arbeidsverleden een avontuurlijk leven geleid. Zo is hij stratenmaker, timmerman, schilder, boerenknecht, slachter, tuindersknecht, tandartsassistent [niet echt een succes geweest, maar dat terzijde] en winkelbediende bij Jumbo geweest. Veel verschillende branches, waardoor als hij überhaupt iets heeft opgebouwd aan pensioen dat gespreid is over diverse [ ik schat een stuk of 5] pensioenfondsen. Zou hij nu dat pensioen moeten gaan opeten dan moet hij bij alle fondsen kleine schepjes gaan halen om zijn bord enigszins gevuld te krijgen. Hij krijgt in dit geval minimaal 5 uitkerinkjes via 5 verschillende pensioenpotjes. Wat meteen al duidelijk maakt, dat over de uitvoerbaarheid van het Enschedese plan niet al te lang en goed is nagedacht. En die uitvoerbaarheid een flinke kostenpost voor de fondsen en dus alle pensioenverzekerden oplevert.

Vooruit opeten maakt de pot voor anderen leger.
De situatie in Nederland is en blijft in de toekomst ook zo, dat dit land over een fors contingent bijstandsgerechtigden beschikt, want wat er aan de ene kant soms verdwijnt groeitt meestal aan de andere kant weer aan. En in de huidige tijden groeit er meer aan dan er verdwijnt.
Als het Enschedese plan [landelijk] zou worden ingevoerd ontstaat de situatie, dat honderden zo niet duizenden nieuwe aanvragers gaan worden “uitgenodigd” om eerst hun pensioentje op te eten.
Noem het maar alvast een puntje uit de appeltaart snijden, voordat het ding op tafel wordt gezet om door alle eters te worden genuttigd.
En dat brengt zogenaamde eerlijk delen problemen met zich mee. De andere eters kunnen best op een groter stuk van de taart hebben gerekend, maar wat de “Jopen” al hebben moeten opeten is weg en groeit niet meer terug. Zo werkt dat niet bij een appeltaart. En bij pensioenen ook niet trouwens. Waardoor de magen van die anderen, als zij de leeftijd hebben bereikt om de vork in hun pensioen te zetten, minder gevuld kunnen worden dan terecht verwacht.
Voortijdig pensioen opeten maakt de pot voor anderen dus leger.
Nu eten, maar wat straks?
Als mensen wordt verplicht om voortijdig hun pensioen op te peuzelen, wat dan als ze straks de pensioengerechtigde leeftijd bereiken? Of gaat Enschede er vanuit, dat die mensen dan allang dood zijn? Akkoord, die kans is groter dan dat ze werk zullen hebben gevonden. Of denkt Enschede “ach, dan krijgen ze toch vanaf hun 75e [als Rutte c.s. de kans krijgen wordt dat de nieuwe AOW-leeftijd] AOW en blijven in ieder geval in de buurt van de armoedegrens”. Je kunt tegenwoordig met die compleet doorgedraaide bestuurders in dit land niets meer uitsluiten.

Het “plan-Enschede” is inmiddels, nadat eerst Roemer’s SP zich er van distantieerde en Klijnsma zich uit electorale overwegingen gedwongen zag om naar het achterlijke Oosten te boemelen, afgeschoten. Voorlopig, besef dat wel. Want zodra de tijd daar rijp voor is en er nergens verkiezingen op komst zijn, zal het plan, in ongetwijfeld verder uitgewerkte vorm opnieuw op tafel komen.
Want besef wel, al die miljarden in die pensioenpotten, al die miljarden waarvan wij met zijn allen minimaal de helft hebben opgebracht, ze zullen uit die potten moeten komen. Is het niet linksom dan wel rechtsom. Of in de terminologie van dit kabinet te spreken: is het niet rechtsom dan wel rechtsom.

Advertenties

13 gedachten over “HET PLAN “ENSCHEDE”

  • Je zegt het in een paar woorden, Rob, en slaat de spijker op zijn kop. Eerlijk, sociaal, duurzaam …………wat heeft men met die kernwaarden uitgehaald?

 1. Op het eerste gezicht lijkt hier inderdaad sprake van een krankzinnig idee/gebeuren, echter is dat ook zo??

  Laten we eens beginnen heel simpel en feitelijk naar een aantal dingen kijken.

  Du moment zijn er al hele hordes mensen die niet eerder in aanmerking komen voor een eventuele bijstandsuitkering niet eerder dan nadat zij of hun eigen huis, eigen vermogen of hun eigen pensioenverzekering hebben opgevreten dit zijn meestal mensen behorende tot de immer stijgende groep der ZZP en of anderen uit voornamelijk het midden en klein bedrijf.

  Denk daarbij eens aan bijvoorbeeld een/de lokale schoenmaker die na 40 jaar hard werken zijn zaak naar de klote ziet gaan zich aanmeld bij de lokale Gemeente voor bijstand en dan te horen krijgt dat hij A. zijn in 40 jaar opgebouwde bezit bestaande uit winkelpand plus woning maar eerst te gelde moet maken en dan B bijvoorbeeld zijn verzekeringspolis met als doel een aanvulling op de AOW te verkrijgen en die hij 35 jaar iedere maand keurig betaalde maar die hij nu vooraleer recht op bijstand te verkrijgen maar moet afkopen en dat geld eerst moet opmaken voor er recht is op die fraaie bijstand.

  Vergeten we daarbij niet dat we hier spreken over een hardwerkende eerzame burger die altijd en eeuwig keurig binnen de lijntjes is gebleven, keurig netjes zijn belastingen en andere verplichtingen betaalde en wiens hoogste overtreding ooit een bekeuring voor rijden zonder fietslampje is geweest, kortom een modelburger die vooral de PvdA ziet als eeuwig gevende melkkoe maar die nu de pech heeft gehad dat zijn klanten nieuwe schoenen (dankzij uitbuiting in derde wereldlanden waar de multinationals gretig van profiteren o.a Nike & Adidas en noem nog maar een rits van die schoenenfabrikanten op) goedkoper van de plank kunnen trekken dan dat deze man ze voor of onder die prijs zou kunnen repareren.

  Gaan we nu eens wat meer de macrokant op dan is te verwachten dat er (zeker door de generatie tot 40 jaar) sprake is van een “eigen” pensioenvoorziening en opbouw, dat kan ook niet anders aangezien werken in “loondienst” met daarbij de behorende verplichte pensioenafdracht steeds meer en meer een soort van ‘geest uit het verleden” aan het worden is, denk maar aan de enorme toename van de ZZP, de flexwerker en welke andere idiote naam ze ook maar hebben verzonnen om maar te voorkomen dat iemand zoals “vroegah” gewoon 40 uur in dienst is bij een bedrijf, en dat betekent dus de facto dat er minder in de pensioenpotten terecht zal komen maar dus ook dat er in de toekomst steeds minder gebruik van zal worden gemaakt en dus zullen de rekenmeesters ongetwijfeld een sommetje hebben gemaakt en daarna geconcludeerd hebben dat er in die toekomst enorme overschotten zullen zijn.

  Ook is de algemene verwachting dat in de komende jaren er feitelijk steeds minder mensen recht hebben op of aanspraak zullen maken op hun opgebouwde pensioen en als dat niet genoeg oplevert dan toveren nitwits als Jerommeke Dijsseldinges vast wel weer een fiscale maatregel uit de befaamde hoge hoed om die verwachting(en) waar te gaan maken.

  Mijn conclusie is dan ook dat zo bekeken het plan “Enschede” helemaal zo gek nog niet is,immers het voldoet aan het aloude PvdA dogma van “eerlijk zullen we alles delen, alleen ik heb een beetje meer dan jij” “solidariteit” etc. en dat gevoegd bij de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat de rijk gevulde potten zo vol zitten dat zij niet alleen aan de verwachte toekomstige uitkeringen kunnen voldoen maar zelfs een meer dan riant overschot zullen hebben.

  Het plan “Enschede” lijkt dan ook een eerlijk plan en met nadruk zeg ik lijkt!!

  Want wat er feitelijk aan de hand is, is natuurlijk heel wat anders en wel iets waarvan men te schijterig is om dat te benoemen namelijk dat langzaam maar zeker de rekenmeestertjes bij de diverse gemeentes er nu beginnen achter te komen wat de zogenaamde “decentralisatie” van onze als immer geliefde “rijksoverheid” op het gebied van uitkeringen/ welzijn/ zorg enzovoort financieel feitelijk voor ze gaat betekenen.

  Het vervelende voor deze gemeentes hierbij is uiteraard dat waar zij tot voor kort voor Sinterklaas konden spelen immers de “Overheid” betaalde toch wel, moeten zij dat nu ineens zelf gaan doen en in plaats van met de stofkam te gaan door allerlei met veel teveel subsidie in leven gehouden vage clubjes, het zichzelf eens afvragen waarom de familie Bazari of el Alaldinges wel in de bijstand zit en meestal ook nog met allerlei extra emolumenten wel 6 tot 8 weken op vakantie kan gaan, waarom zogenaamde “politieke” vluchtelingen ineens na verkrijging van hun papieren plotsklaps wel naar hun zogenaamd onveilige landen terugkeren voor of vacantie of familiebezoek, en zich ineens realiseren dat niet meer de overheid maar zij zelf de kosten moeten dragen voor bijvoorbeeld de opvang van zogenaamd moeilijke kinderen/jongeren, want ja het rijk betaalde voorheen de zorgboerderij en die villa waar de administratie zat en nu ineens moet de gemeente dat zelf doen ai ai ai dat doet pijn, want dan kunnen we niet meer de aardige begripvolle ambtenaar uithangen nietwaar.

  En aangezien we allemaal weten dat de Burgervaders dezer Gemeentes werkelijk geen spie van het door hun geroofde belastinggeld zullen terug geven of ook maar genoegen nemen met ietsje minder voel je de spagaat waarin men zit.

  Want ja hoe moet het nu met die zigeuners die al meer dan dertig jaar door Gemeentes met pappen en nathouden en vooral door het betalen en vergoeden van hun nota’s en rekeningen “begripvol” worden behandeld, en hoe ga je als begripvolle gemeente beleidswerker ineens om met het probleem dat je toch echt nu wel wilt weten waar Ali die dure auto en al die andere luxe vandaan heeft als bijstandsgerechtigde met een strafkorting omdat Ali ook nog weigert te solliciteren, ja dat vind die beleidsmedewerker vast niet leuk om te doen nietwaar.

  Of hoe moeten zij gaan zeggen aan die arme zielige jongeren in het Asielcentrum dat zij helaas helaas buiten gratis kost en inwoning hun zakgeld a 75 euro per week !!!! door de Gemeente verstrekt plotseling moeten inleveren.

  O jee bedenken zij nu straks is er misschien of wellicht wel heel zeker een idiote burger of zelf burgers die vragen gaan stellen omdat op een mooie lentedag ineens de regiotaxi je demente Tante Annie af levert want ja er is geen plek dus veel plezier met tante,of vragen stellen bij het meestentijds meer dan krankzinnige salaris van al die fijne noeste werkertjes op al die te dure stadskantoren wiens enige functie is het leven onmogelijk te maken voor de gewone burger/ondernemer en die echt alleen maar papier kunnen schijten en al helemaal als blijkt dat je demente tante gewoon in je voortuin word geflikkerd.

  Nou ben ik dus zo een gewone burger/ondernemer die in de 26 jaar dat ik mijn vak uitoefen waarvan inmiddels 18 jaar als zelfstandige ik van al die ambtenaren en al die overheden alleen meer te horen heb gekregen waar ik aan moet voldoen, welke diploma’s ik moet hebben, welke regels er niet allemaal voor mij zijn en gelden, welke vergunningen ik allemaal wel niet hebben enzovoort enzovoort het enige wat het heeft gedaan in al die jaren is dat het mij vreselijk veel tijd, veel geld en veel ergernis heeft opgeleverd, in al die jaren heb ik nou nog nooit van welke ambtenaar dan ook mogen horen, hier Willem dit is iets daar kun je je geld nou eens echt mee gaan verdienen, nog nooit!!!

  Zo werk ik alles bij elkander een kleine 70 uur per week inclusief het voldoen aan de meest krankzinnige administratie eisen van onze geliefde overheid, onderhoud, fijne bezoekjes aan nog fijnere Overheidsinstellingen voor god mag weten welk papiertje dan ook, en raad eens?? ik kan niet 6 tot 8 weken op vakantie heb daar nog de tijd, nog het geld voor, of bezit allerlei luxe artikelen of een huis in een ver buitenland, sterker ik heb geen eens 75 euro per week vrij te besteden.

  En zo is de cirkel dus helemaal rond, want vanuit overheidsperspectief is “plan Enschede” meer dan prima, het lijkt logisch de argumenten voor zijn en klinken plausibel plus als extra bonus vermijd je moeilijke onderwerpen en discussies kortom een win/win situatie, helemaal als je je bedenkt dat het te roven geld toch van die idioten word gestolen die tussen nu en zeg 20 jaar of flexwerker/of zelfstandige of werkloze zijn geworden en misschien nu even piepen maar ja dat is maar tijdelijk uiteindelijk, en wat er dan voor rest aan pensioengerechtigden overblijft is dusdanig afgestompt en door staatspropaganda dusdanig bewerkt dat zij met een weliswaar zwaar gemoed zuchtend zeggen ach ja zo gaan die dingen.

  Het past ook precies in de huidige politieke sfeer waarin de waan van de dag heersend is over het hebben van een bredere toekomstvisie want met die te stelen miljarden kun je weer een paar jaar vooruit en vermijd je keuzes, heerlijk toch als overheid??

   • Het gaat niet om de “boodschapper” maar om de “boodschap” en ja waarom geen proefballon oplaten??

  • Het blijft altijd een genoegen te zien hoe jij op geëigende momenten uit de pantoffel weet te schieten, Willem 🙂 Ik ga met je mee lopen langs die dingen, die jij aan de orde stelt en proberen waar nodig daar iets over te zeggen.

   1 Du moment …….
   Hoewel de politiek zwijgt over cijfers, zijn er inderdaad veel [en oplopend in aantal] mensen, die een eigen toekomstig vermogen [al of niet in de vorm van baksteen of beton] worden gedwongen op te eten alvorens voor een bijstandsuitkering in aanmerking te kunnen komen. En het gaat inderdaad in belangrijke mate om ZZP-ers of kleine MKB-ers. Maar ook ouderen, die dicht bij hun pensioen zijn aangeland.
   En dat daar bossen schrijnende gevallen tussen zitten moet met pijn in het hart worden erkend.

   2. Vermogen
   M.i. moet er een verschil worden aangebracht in wat wel en wat niet opeetbaar is [en dus als afwijzingsgrond voor een bijstandsuitkering wordt gebruikt].
   Bakstenen en beton is een vorm van vermogen die meteen te gelde zou kunnen worden gemaakt. Ooit was er een tijd, waarin het ondenkbaar was, dat men gedwongen kon worden woning of winkelpand te verkopen om geld te genereren. Overheid en instanties waren toen nog zo “sociaal” om rekening te houden met het zekere feit, dat gedwongen verkoop aan de ene kant een fors verlies opleverde en aan de andere kant een restschuld aan hypotheek. Van sociaal is de mentaliteit omgeslagen [wanneer was dat ook al weer?] naar kil, koud en keihard. En die al genoemde schrijnende gevallen zijn daar het gevolg van.
   Anders ligt het bij vermogen in de vorm van pensioenverzekeringen e.d. . Die zijn gebonden aan een uitkeringsdatum en in vele varianten niet afkoopbaar. Het is dus echt toekomstig vermogen.
   In het geval van de schoenmaker zou het om een wel afkoopbare pensioenverzekering gaan, begrijp ik. Waardoor de situatie kan ontstaan, dat de door de overheid afgedwongen afkoop een verlies aan waarde/vermogen voor de schoenmaker veroorzaakt. Zou het mij overkomen, ik zou me daar tegen verzetten omdat die overheid als directe veroorzaker van dat verlies kan worden geduid. En omdat het om toekomstig vermogen gaat, dat ook nog eens als een oudedagsvoorziening kan worden aangemerkt, denk ik redelijk sterk te staan.
   De uitvoering van een sociale regeling als de bijstand is niet aan de overheid opgedragen om er voor te zorgen, dat toekomstig vermogen door het afvoerputje verdwijnt. Mocht ik me daarin vergissen dan moet een rechter me dat maar vertellen.
   3 Uitbuiting….
   Ik kan slechts het hoofd buigen in neerslachtigheid bij dat onderdeel in je verhaal. In de bijna ontelbare discussies die ik voerde over het fenomeen markt kwamen altijd terug:
   – concurrentie zorgt voor hoger kwaliteit en lage prijzen
   – de markt reguleert zichzelf
   – de markt bevordert concurrentie
   Schippers en van Rijn gebruiken dat verhaal nog steeds voor de zorg.
   Wat de markt in werkelijkheid heeft gedaan, ach, ik denk dat ik daar nauwelijks meer over hoef uit te wijden.
   Waar ik nooit mee zal ophouden is vast te stellen, dat we er allemaal compleet zijn ingestonken. De buurtsuper was te duur, had geen leuke aanbiedingen, dus togen we naar de Mall. Groenteboer, slager, kruidenier, vleeswarenzaak, ik zag ze hier stuk voor stuk verdwijnen. Allemaal lotgenoten van jouw schoenmaker.
   En vreten we troep uit koelcellen, waar niet in zit wat er op staat.
   Concurrentie ook uit Azië, Oost-Europa, die dodelijk was en is voor de kleine ondernemer.

   4. Macrokant
   De truc met de “bijzondere arbeidscontracten” is zeker van negatieve invloed als het om de pensioenopbouw gaat. Maar dan komt er weer dat oude stokpaardje van me boven: men heeft zichzelf in die positie laten brengen. Ik ben er van overtuigd, dat als er een sterk solidair,verenigd blok had gestaan tegenover de werkgeversorganisaties, er zeker meer uit het vuur was gesleept. Maar er stond een uit los zand samengestelde groep werkers/slaven, waarvan je de angst om het eigen lijfsbehoud van mijlenver kon ruiken.
   Ik heb me niet erg verdiept in de pensioenparagraaf, zoals die in die nieuwe contracten is opgenomen [ of misschien staat er veelal gewoon niets]. Maar ook mij is bekend, dat de tot eind jaren 90 normale route m.b.t pensioenopbouw er in veel gevallen niet meer is. Wat betekent , dat de aanvulling op de pensioenpotten én veel minder zou moeten zijn dan voorheen én hoofdzakelijk plaatsvindt door de vaste contracters c.q. mensen met een normaal dienstverband. Via kortingen en non-indexatie heeft men dat een beetje proberen op te vangen.
   Die mogelijk enorme overschotten waar jij van spreekt, zie ik niet zo direct. Er valt vrij simpel vast te stellen wat er in totaal in de potten zit en de aantallen mensen, die een pensioen zullen gaan moeten krijgen. M.a.w. een overschot zou nu al kunnen worden bepaald.
   Wat “men” wel kan doen is voor de pensioenverzekerden oncontroleerbare factoren manipuleren, waardoor een bestaande of komende “schaarste” wordt gesimuleerd. Denk daarbij aan levensverwachting/sterftetafels.
   5. Enschede plan.
   Mijn bezwaar tegen dat plan richt zich vooral op het gegeven, dat men twee volledig los van elkaar staande en moeilijk verenigbare zaken gebruikt.
   Om het kort en duidelijk te zeggen: men straft potentiële bijstandsaanvragers om de compleet uit ander hoofde opgelegd gekregen bezuiniging vanuit Den Haag te compenseren. De enige bindende factor tussen die 2 zaken is niet het belang van de burger, maar uitsluitend geld.
   Dat geld denken ipv publiek belang denken doet mij kotsen.
   6. Alle verhalen vanuit de dagelijkse praktijk [ ook die met de persoonlijke noot] doen mij niet alleen gruwen, maar stemmen mij ook droevig. OK, vanaf een zeker punt heeft iedereen zo zijn problemen. En als je daar dan ook nog eens het gevoel bij hebt, dat er niets of niemand meer is die daar iets aan wil doen, neen sterker nog, het gevoel hebt, dat onze bestuurders [lokaal of nationaal] niets anders meer kunnen dan maatregelen verzinnen die de problemen alleen maar groter maken, dan is het goed voor te stellen, dat mensen niet langer geloven in dat licht aan het eind van de tunnel, maar bijna zeker weten dat het een aanstormende trein met de overheid c.s. aan de knuppel is.

 2. Je zal maar Volendammer zijn en dan J. heten, of J. of J., en je hebt de centjes die je verdiend hebt met de 388 plaatjes die je hebt verkocht in een pensioenpot gegooid. Maar ineens is het succes over [Nederland houdt ineens van ene Typhoon of Claudia de Breij] de inkomsten drogen op. En dus gaat J. [of J. of J.] bijstand aanvragen. En dan staat daar Cees Veerman III achter de balie, die zegt “Vaya con dios, vreet eerst dat vaatje pensioen maar leeg”.
  Je kunt het je toch bijna niet voorstellen!! Landelijk uitrollen van “plan Enschede” gaat gegarandeerd landelijk voor onlusten zorgen.
  P.S. Lekker plaatje van Parson. Ik heb er nog een gevonden uit 2004 met Parson op een toetsentrip en Gilmour op gitaar. Krijg je van me omdat het zo’n mooie zaterdag lijkt te worden. Behalve in Enschede natuurlijk. 😛

 3. Volgens mij zou iedereen toch moeten weten, dat de van Rijn-verbouwing van de zorg en de overdracht van specifieke onderdelen daarvan aan de gemeenten voor 90% een ordinaire bezuinigingsoperatie is. Van Rijn heeft het zelf graag over meer op maat gesneden zorg, doch ik vrees, dat vooral in 2015 zal worden ondervonden dat er veel eerder sprake zal zijn van chaos.
  Die bezuinigingsoperatie betreft sec het uitkleden van specifieke zorgonderdelen via wat geschuif met nieuwe wettelijke kaders, zoals die WLZ en de veranderingen in de AWBZ. Ze gaan niet gepaard met lastenverlagingen voor de verzekerden. M.a.w. die verzekerde krijgt voor op zijn minst dezelfde premie [hoger is niet uitgesloten] minder zorg. En is dus het belangrijkste slachtoffer van de streken van het duo Schippers/van Rijn.
  En nu proberen gemeenten die al gepakte zorgverzekerde ook nog eens te laten opdraaien voor “het verlies” wat uit de verbouwing van de zorg voor hen optreedt.
  Noem dat maar eens niet een smerige streek!!!!

 4. Het geval wil, dat “het plan” in zijn ongepolijste vorm afkomstig is van een CDA-wethouder in Enschede.
  En vlak achter Roemer kwam Samsom aanrennen om te laten weten, dat ze het onzalige plan desnoods via een reparatiewetje van tafel zouden halen.
  Zo houden lokale en landelijke politiek elkaar over en weer lekker bezig, alsof er niets beters te doen is.
  Ik ben het met je eens, dat over de uitvoerbaarheid nauwelijks blijkt te zijn nagedacht. Over het doel [bezuinigen op rekening van de burger] duidelijk wel. Ik ken de samenstelling van het college van Enschede niet, maar het lijkt me een neo liberaal gekleurd gezelschap, wat in het kabinet zijn grote voorbeeld ziet.
  Als “het plan” alsnog in enigerlei vorm op tafel komt zal dat pas na na de Statenverkiezingen zijn. De PvdA doet momenteel duidelijk aan “damagecontrol” en kan voor maart ’15 geen pikante ideeën gebruiken.
  Uit het feit, dat eerder deze week meerdere gemeentes zich positief over het scheve schaats plan uit Enschede hebben uitgelaten kan worden opgemaakt, dat de kans dat dat plan terug op tafel zal komen als realistisch mag worden ingeschat. Het wordt dus een kwestie van opletten, want hoewel Rutte c.s. in de miljardennota spreken van een daling in de werkloosheid, is dit geen enkele garantie dat in ’15 het aantal bijstandsaanvragen ook zal afnemen.

 5. Ik ga je niet tegenspreken, want daarvoor zijn je voorspellingen te vaak uitgekomen. Mensen moeten “plan Enschede”maar als een soort waarschuwing zien. Zolang dat geld in die pensioenpotten zit, zal met name dit kabinet blijven proberen het er uit te krijgen. Aan ons de taak om ze tegen te houden.

  • Ongetwijfeld zullen er genoeg mensen zijn die het heel anders zien, P. , maar ik blijf zeggen, dat we [nog steeds] in een wereld leven, gedomineerd door gieren. En Nederland is daar geen uitzondering op. En die gieren ruiken zo nu en dan hun kans om eens lekker in een prooi te pikken om te zien of al het leven er al uit is. Het is dat Roemer zijn scheur heeft opengetrokken, van enige substantiële reactie uit de kudde aasdieren heb ik niets kunnen merken. En die gierencultuur is echt nog niet weg!

 6. Pensioenpotjes deels gebruiken om de hypotheek sneller af te lossen, pensioenpotjes gebruiken om infra-structurele projecten in Nederland te financieren, pensioenpotjes gebruiken om het gemeentelijke verlies o.b.v. de bezuinigingen 3.0. op de zorg te compenseren………..zeg maar eens dat men niet creatief “met kurk” is in bestuurlijk Nederland. Onderhand blijft men hardnekkig doorgaan om met geld [miljoenen] te smijten om externe consultants te huren om de zorgwijzigingen te begeleiden, om grootschalige ICT-projecten te laten mislukken, wanstaltige fallussymbolen te bouwen etc. etc.
  Die 1000 miljard in de pensioenpotten geven onze bestuurders een veilig gevoel. Misschien moeten wij ze dat eens af gaan nemen?

 7. Jetta had geen keus; ze moest zich wel van dat idiote plan van Enschede distantiëren. Want als gemeenten burgers zouden kunnen dwingen om voortijdig hun pensioen te gaan opeten, dan zou het hek van de dam zijn. De kans is groot [hoewel, Hollanders, die zijn niet zo snugger] dat er dan bussen vol burgers bij de fondsen komen aankloppen met de mededeling “Hé, Jodokus, ik kom effe mijn pensioenpotje ophalen. Inpakken hoeft niet, ik neem het zo wel mee”.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s