DE BUMA-KIP ZONDER KOP

Hoewel we het allemaal [zouden moeten] weten op basis van jarenlange ervaringen, blijft het elke keer weer ook bij mij verbazing wekken hoe dik de plaat voor de kop van vooral politici blijkt te kunnen zijn.
bumaHet bewijs daarvan levert CDA-nerd Sybrand Buma in een opiniestuk in de Volkskrant van 28-08 jl. , getiteld “Word eindelijk wakker voor de dreiging van buitenaf”. Ja, dat is even schrikken!
Het roept het beeld op van [om er maar een paar te noemen] de kleine Bush en zijn puppet Colin Powell, die de As van het Kwaad voor ons uittekenden. Andere”puppets”, waaronder de momenteel zakken tekort komende om te vullen Balkenende deden dat ook door op de Tony Blair-manier Nederland de Irak-oorlog in te loodsen en Afghanistan deed leren kennen en proeven.
Het “toeval” wil, dat Balkenende van dezelfde politieke religie was als Buma  is. In dat opzicht is het nauwelijks verrassend, dat Buma een verhaal afsteekt wat in grote lijnen past op dat van Jan-Peter Onbenul. Je zou het iets als “oude kogels in nieuwe lopen” kunnen noemen.
Er is, zo viel mij op, zowel bij politiek als journalistiek een trend ontstaan, waarin krijgshaftig Nederlands wordt gesproken en geschreven. Net alsof we langzaam doch gestaag op iets worden voorbereid. Op die manier wordt het spel al heel lang gespeeld.
Wat Buma uiteraard niet aan de orde stelt is wie hoe en waarom verantwoordelijk zijn voor die dreiging van buitenaf. Zeker is in ieder geval, dat u en ik dat niet zijn. Want het is noch mijn noch uw [ben ik zo vrij aan te nemen] levensdoel  om anderen onder dreiging te plaatsen. Wij worden slechts gebruikt om die dreiging in de praktijk van meestal een grote zandbak in op bevelen gebaseerde daden om te zetten.
Die bevelen komen vrijwel altijd van mensen als Balkenende en dus ook Buma. Zij creëren het benodigde beeld, zoals Buma ook nu weer doet in zijn “opiniestuk”. En daar zijn vele kritische opmerkingen bij te plaatsen, waarvan ik er twee wil uitpikken.
1. Wat is er overgebleven van de mantra, dat een EU[ropa] de garantie was voor vrede en voorspoed? Hoe kan onder een dergelijke garantie toch een situatie ontstaan van significante dreiging van buitenaf? Wie heeft er zitten slapen? Of misschien nog beter: wie heeft er over EU[ropa] gelogen?
2. Buma’s verhaal eindigt nauwelijks onverwacht met een pleidooi voor versterking van onze defensiecapaciteit. Zinloos uiteraard, maar Buma zegt ook maar wat hem van hogerhand wordt opgedragen. Zoals Jan-Peter Onbenul deed.
Veel opvallender is echter, dat het CDA als partner in de As van het Kwaad die Rutte 1 heette, in de persoon van drankorgel Hans Hillen [minister van Defensie] maar liefst 1 miljard bezuinigingen op Defensie doorvoerde.
En dan nu pleiten voor extra-inspanningen ter opvoering van het defensiebudget? Dan lijk je wat mij betreft de weg kwijt.
Nu is algemeen bekend, dat politici collectief lijden aan een chronische ziekte, die “voortschrijdend inzicht” heet. Balkenende was de eerste, die dat in de Irak-kwestie openlijk toegaf [en begrip bij zijn collega’s ontmoette… een kwestie van herkenning].
kipkopDoor de jaren heen wijzer geworden ben ik inmiddels van mening, dat “voortschrijdend inzicht” feitelijk niets anders is dan grootschalig lullen als die bekende kip zonder kop. En dat doet Buma in de Volkskrant gewoon ook.  En als u niet oppast [zelf sta ik al op scherp; het eerste wat ik doe als ik een stembiljet ontvang is altijd meteen een groot vet kruis zetten over de CDA-kandidaten] stinkt u er gewoon weer in.

Advertenties

15 thoughts on “DE BUMA-KIP ZONDER KOP

 1. Buma ziet er op die foto uit alsof hij door die ballon wordt aangevallen 😛
  Ik heb het gevoel, dat de man meent dat zijn partij , na de recente afstraffingen, weer uit het dal aan het klimmen is. En dan steekt profileringsdrang meteen de kop op. Dat is nieuw voor Sybrand en dus slaat hij de plank mis. Noemt het maar het leerproces van een nog groene fractieleider. En dat leerproces hoeft hij van mij niet af te maken, want je moet je toch niet voorstellen, dat het CDA ooit weer een partij van gewicht zal worden. Dat overleeft Nederland niet!

 2. Als je sec het opiniestuk van Buma leest dan rijst de vraag wat de bedoeling van de man is geweest. Aanhaken bij het “wapengekletter”wat politiek en journalistiek inderdaad met een vreemde frequentie ineens laten horen? Verder dan de wapenindustrie zal niemand rechtop zijn gaan zitten bij Buma’s pleidooi voor een grotere defensieinspanning.
  Met een beetje vrijheid zou je zelfs Buma’s wens voor “een meer zelfvoorzienend Nederland” , bezien in een breder perspectief, kunnen uitleggen als haaks op de Brusselse doctrine. Daar wil men toch streven naar een Europees leger?
  Kortom een terecht als warrig gekwalificeerd verhaal van een partijpoliticus, die weer eens iets van zich wil laten horen. Waarbij aan alle kanten de schouders worden opgehaald. En de conclusie rest, dat Buma zich beter stil had kunnen houden. Maar ja, een politicus en stil …..

  • Zelfs IJzeren Hein Kamp[bewaarder], onze strakke minister van EZ, heeft aangegeven het verhaal van Buma warrig te vinden, zo las ik. En dat wil toch wel iets zeggen 😀

   • Het kan natuurlijk best zijn, dat Hein in dit geval Buma verwart met Sharon Dijksma, zijn mollige assistente. Hein wordt ook een dagje ouder 🙂

 3. Laat me je geruststellen 🙂 Ik ben nooit in het CDA gestonken en ben niet van plan dat in de toekomst wel te gaan doen. Het is wel jammer,, dat je Jan-Peter Onbenul ten tonele voert; geeft mijn dag altijd een wat grauw randje 🙂

 4. Ik lust geen kip meer.
  De meest smerige, ongezonde en gevaarlijke stoffen zitten er tegenwoordig in een kip.
  Met of zonder kop ook deze uitvoering laat ik graag voorbij lopen.

  Bezorgde groet,

  • Ik had natuurlijk ook kunnen kiezen voor ‘de Buma-vis zonder vinnen’ , maar ja, met vis schijnt er ook nogal te worden gerommeld. En in weilanden staan tegenwoordig veel runderen, die voor de helft paard blijken te zijn. Met een beetje oefenen gooi je er al snel een zadel op. 😉
   Maar je hebt gelijk, Rob, of je nu een soepballetje of een blokje kipfilet in de eigengemaakte soep doet, het smaakverschil is vrijwel nihil.

   • In deze “nieuwe tijd” moet je leren, RadaR, dat “the looks” niet langer belangrijk zijn; alles draait om de “taste”. De tijd is echt niet ver meer, dat je een komkommer in de pan gooit om tomatensoep te kunnen krijgen.
    Bij Buma werkt dat net zo. “Looks” [toch al niet zijn sterkste punt met die haaienmuil] zijn totaal ondergeschikt aan de “taste” van zijn verhaal. Nu zit het hem daar ook niet echt mee, maar let maar op: hij blijft het gewoon proberen

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s