DE REKENING VOOR EEN FRISSE GROENTEMIX

Het CBS meldt dinsdag wat de schade is [of althans waar die op wordt geraamd] van de tegensancties,  die Rusland inmiddels heeft ingesteld.
Honderden miljoen in geld en duizenden aan verlies aan banen zou de dreun zijn, die Nederland economisch en aan werkgelegenheid te verwerken zou gaan krijgen.
Op voorhand moet bij dat bericht de opmerking worden geplaatst, dat het prima past bij en correleert met het gegeven, dat het kabinet zich, teruggetrokken in een vossenhol op de heide, buigt over de begroting voor 2015. En bij zo’n begrotings brainstormsessie kan er niet genoeg slecht nieuws beschikbaar zijn. Want je moet wel wat te vertellen hebben als de vraag op tafel komt “waarom opnieuw die Zeeuwse gierigheid?”
Aan de andere kant mag niet onvermeld blijven, dat een aanzienlijk deel van de komkommerNederlanders desgevraagd eerder al aangaf voorstander te zijn van sancties tegen Rusland. En verstandig als zij zijn zullen Nederlanders best hebben aangevoeld, dat er ’n Russisch sanctieantwoord zou komen. Toch?
Dus zal het protest tegen het verlies van de baan en tegen mogelijke bezuinigingen om het economisch verlies ten gevolge van de Russische tegensancties op te vangen waarschijnlijk minimaal zijn. Toch?
En laten we ook niet vergeten, dat één van de groeibriljantjes van dit kabinet Sharon Dijksma al heeft laten weten, dat de tuinbouwsector als hardst geraakte sector op compensatie van 125 miljoen mag rekenen. [ Ja, inderdaad., wij betalen met zijn allen al mee aan die schade.]
Wat ik me verder nog afvroeg na lezing van dat bericht van de [meestal krakkemikkige cijfers poepende] CBS-club was of al die exporterende tuinders  bij het afsluiten van exportcontracten totaal geen garantiebepalingen hebben afgedwongen. Ik kwam daarop, omdat de afgelopen weken met regelmaat berichten verschenen over dalende paprikaprijzen, die echter niet in de winkelprijzen terug te vinden zijn, omdat leveranciers en afnemers de [hinderlijke] gewoonte hebben om contracten voor langere periodes af te sluiten voor vaste prijzen. Die niet door schommelingen in de markt worden geraakt. En onder verwijzing naar vooral de energieprijzen weten we inmiddels, dat daardoor vrijwel standaard de consumentenprijs hoger uitvalt dan de werkelijke prijs. Er moet immers [extra] verdiend blijven worden? Toch?
In het verkeer met ons, kaaskopjes, dekken producenten/of leveranciers wel het risico af. En dat zouden ze dus op die externe markten niet doen? Beetje merkwaardig, toch?
Evenzo kun je denken aan het verzekeren van verliesrisico’s door onvoorziene omstandigheden. Nederlandse banken en verzekeraars zijn daar briljant in. Die stellen in een mum van tijd een premie vast, die dan wel enerzijds de prijs voor ons in de winkel opjaagt maar wie zijn wij in het grote geheel, maar die het verzekeren van het risico op door exportverlies geleden schade dekken.
tomaatHeel jammer, dat het CBS over met name die laatste twee zaken [garantiebepalingen, risicodekking] een volledige zenderstilte aanhoudt.
Dat geeft me het gevoel, dat de nadruk vooral ligt op het aandragen van minder vrolijk nieuws voor ons, passend bij wat ons in september over 2015 gaat worden wijsgemaakt.
Het is dan ook niet moeilijk te raden, wat de uitkomst zal zijn van een zo rond oktober/november te houden peiling [het 1Vandaagpanel zit al klaar] over het ja/neen handhaven van de sancties tegen Rusland. De Nederlander zal zich heel vergevingsgezind tonen. Of  het tot een Stille tocht voor het terugkrijgen van de baan gaat komen is nog ongewis.

Advertenties

14 thoughts on “DE REKENING VOOR EEN FRISSE GROENTEMIX

 1. één van de groeibriljantjes van dit kabinet Sharon Dijksma
  De enige groei die bij Dijksma waar te nemen is betreft groei in de breedte 😛 Maatje 66 plus? Explosiegevaar?

 2. Was de uitdrukking niet “wie mooi wil zijn moet lijden” ? En als je mooi leest als een goede beurt willen maken dan klopt het wel. En 2014 is niet voor niets het jaar, waarin de Nederlander de wereld toont wat lijden is.
  @RadaR: die BeeGees-song is zelfs mijn geheugen te gortig. Slot Komkommer, het zegt me helemaal niets 🙂 Maar in ieder geval is het niet zo vunzig als de clip, waar Arno ons op “vergast”.
  Gaat het om een vunzige cover van de hit van Tom & Dick uit de jaren 60?

 3. Omdat je zelf blijkbaar geen tijd/zin had heb ik maar gezocht naar een clip van of over groente. En ik vond er één, die je als van een paprika mag beschouwen 🙂

 4. Men doet het lijken alsof bij het nadenken over mogelijke sancties tegen Russia [ en dat heeft men maanden gedaan] per ongeluk is vergeten een realistische inschatting te maken van de mogelijke economische gevolgen van die sancties. Wel, ik ben al enige tijd geleden gestopt met het geloven in dergelijke sprookjes.
  Veel meer voor de hand ligt inderdaad, dat men rustig heeft gewacht om na te denken hoe die sprookjes op een vlotte manier konden worden ingepast in nog komende activiteiten, zoals in dit geval die begroting 2015. Ik geloof geen reet van dat gebazel van het CBS!! Maar bewijzen, dat ze opnieuw liegen zal ondoenlijk blijken, omdat de rekenmeester meeliegt.

  • Wat wil je? Zelf en liefdevol gekweekt en vervolgens een prijs gewonnen om zijn multi-functionaliteit. Het schijnt dat ze er bijvoorbeeld 15 homeruns mee heeft geslagen 😉

 5. Je zit volledig op mijn spoor wat betreft dat CBS-nieuws. Je kunt het kort of lang tegen het licht houden, bottom line is dat ons weer een bosje [neen geen uien] halve en hele leugens op de mouw wordt gespeld.
  En zoals de Nederlander in zijn “rouwperiode” spontaan voor sancties tegen Rusland koos, zal hij nu ook dat bosje keurig in een truttig vaasje zetten. En zijn putje als gewoonlijk dempen als het kalf [zijn baan of zijn geld] reeds lang verdronken is.
  Elke beetje ondernemer verzekert zich tegen schaderisico’s. Het is goed dat je even meeneemt hoe dat in het nationaal marktverkeer gebeurt.
  Het CBS schiet zoals niet ongebruikelijk, weer ernstig tekort waar het duidelijke, complete en objectieve berichtgeving. Maar ja, die club is dan ook knecht van één meester, dezelfde waar ook het CPB hand- en spandiensten aan verleend.

  • Sorry voor de taalslordigheden!! Voorlaatste zin hoort te eindigen op “betreft”. Verleent is de persoonsvorm, weg met het beschamende voltooid deelwoord. Ik beloof beter op te gaan letten 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s