TUSSEN AFKEER EN BEWONDERING

Meer nog dan de eerdere 3 wedstrijden voltrok Nederland – Mexico zich volgens het bekende scenario. Zo’n 60 minuten lang zagen we een Oranje [dan wel gehinderd door enerzijds Lowie’s volgende merkwaardige truc Janmaat te vervangen door Verhaeg en anderzijds door het al na 9 minuten uitvallen van de Jong] met de overbekende tekortkomingen.
Wel meer balbezit, hoewel hoofdzakelijk op de eigen helft, maar behoudens de niet gegeven penalty met nauwelijks kansen.
Mijn twijfels over Cilissen staan nog recht overeind [de wijze waarop hij bij de ultieme redding van Vlaar en de Vrij door zijn strafschopgebied dwaalde was onthutsend], Blind is ook als centrale middenvelder een overschatte schutteraar, Martens Indi [verrassendย  toch fit] is op dit niveau doodsbang om enig eigen initiatief te nemen en leverde alle ballen in bij vooral Sneijder, die dat eerste uur weer als een drol speelde.
Toen dan Dos Santos had aangetoond hoe onder de maat zowel Blind [als een mietje probeerde hij Dos Santos te stoppen] als Cilissen zijn en die 0-1 er stond, was er weer het moment waarop alle remmingen van dat belachelijke 5-3-2 werden losgegooid.
Met een hoofdrol voor veteraan Kuyt [petje af] en het vertrek van de tegenvallende RVP en de komst van Depay en Huntelaar veranderde het scenario drastisch. Mijn bewondering voor de “nieuwe elf”, maar vooral voor Arjen Robben, groeide enorm. In de hitte van Fortaleza gooide hij er rush na rush uit, waarbij terecht de kanttekening kan worden geplaatst dat te vaak zo’n rush eindigde in de Robben-schwalbe. Maar los daarvan was Robben absolute wereldklasse. En de “nieuwe elf” persten er in die bakoven een offensief uit wat weinigen voor mogelijk zullen hebben gehouden. En mijn NedMexPenbewondering werd absoluut, toen via de weergaloos ingeschoten Sneijder-goal en de ijskoude penalty van Huntelaar Oranje de boel compleet omgooide en Mexico verdwaasd achterliet.
Ik ben nog niet om, ik ben ook nog niet euforisch, ik heb nog steeds niets oranje aan het lijf zitten. Maar die laatste 20 minuten van Nederland – Mexico behoren wel tot zo niet de beste dan toch wel de meest enerverende minuten WK-voetbal, die ik ooit meemaakte.
De afkeer van de eerste 60 minuten werden vervangen door grote bewondering voor de de laatste 20 minuten. En daar kan ik wel mee leven.

Advertenties

21 thoughts on “TUSSEN AFKEER EN BEWONDERING

 1. En weer werd het een “latertje” en was het helemaal de moeite waard. De Belgen & de Yanks gingen tot op de bodem. En die Belgen lieten eindelijk zien wat ze allemaal in huis hebben. De “Derby der Lage Landen” komt steeds dichterbij ๐Ÿ™‚

  • Ik heb alleen de verlenging gezien en dat bleek de kers op de taart. Nu had ik wel de indruk, dat de Yanks onze zuiderburen ook alle ruimte boden. maar desondanks hebben de Belgen zich op de kaart gezet. Benieuwd naar de match tegen Argentiniรซ,

  • Amsterdam en haar burgervader kennende is die rondvaart al in kannen en kruiken. Museumplein zou nog de vraag zijn, want Froger, Donkers, Geerio en Goor met zijn sambabal schijnen al redelijk vol te zitten.
   Als alternatief denkt v.d. Laan aan een bezoek van de totale selectie aan het Rijksmuseum [the Obama-way] , waar superster Daley Blind niet alleen officieel tot Daleynino wordt gedoopt, maar ook nog eens de expositie “Kunst Op De Grasmat” mag openschieten.
   En als klap op de vuurpijl verschijnt Mark Rutte [even zijn 14 dagen dobberen met Jort onderbrekend] om de selectie toe te spreken. Louis krijgt de Louis D’Or, de selectie wordt uitgelegd welk een enorme economische betekenis voor Nederland zij hebben [Sneijder vraagt dan meteen hoe hoog de bonus wordt].
   En vervolgens is het de bedoeling, dat het hele gezelschap naar het Olympisch Stadion gaat, waar men een paar rondjes over het kunstijs aflegt onder stormachtige toejuichingen van het duizendkoppige publiek.
   Kortom een bomvol programma, rechtstreeks aan ons te brengen door Henry, Astrid, Hugo, Dione en die lange lul. Co Adriaanse verzorgt de analyse, Sjaak van Gelder doet uiteraard het verslag. En als extraatje hangen Johan Derksen en Rene Gijp vastgebonden aan een mast op het middenterrein.
   Let wel, het is een conceptprogramma, het kan nog veranderen. Want als Nederland wereldkampioen is geworden wordt eerst heel A’dam oranje gebeitst. ๐Ÿ˜‰

   • Vet programma, wie wil dat nou missen? Gaan we er in groepsverband heen?
    Trouwens, nu jij zo goed op de hoogte lijkt te zijn, wat is er waar van het gerucht, dat er een werkgroep met Krajicek, v.d. Ende, Ali Baba, Ieltje en Barsoto wordt opgericht om te onderzoeken of het huldigen niet meer naar voren kan worden gehaald? Bijv. na het doorkomen van de groepsfase?

   • Lijkt je op Koningsdag vooruit huldigen niets?
    @RadaR: hangen Derksen en Gijp gewoon of ondersteboven?

 2. Wat het toernooi zelf betreft [dus los van alle media onzin] mag gerust worden gezegd, dat we in ruime mate aan onze trekken komen. Eigenlijk is er nog geen 1/8 finale geweest, die niet de moeite waard was. Ook gisteren [GER – ALG en FR – NIG] was het prima om naar te kijken. Met wel de voorspelde winnaars, maar daar was wel wat inspanning voor nodig.
  Even nog die media: Studio Brasil, wat ruim 2 uur tussen de wedstrijden vult met het bekende zwammen en het verstrekken van nieuws, wat iedereen al kent. Waarom kan men niet de moeite opbrengen om van die 2 uur een groot deel te besteden aan een echt goede film? De 100% verslaafde Oranjefanaten kunnen prima terecht op NOS.nl. Waarom de gematigde voetballiefhebber niet even bevrijden van het obligate gezwam van de de Boer’s, Adriaansen, Borsten e.d. ? Waarom altijd maar de Wennemarsen e.d. voor de buis slepen? Die 20%, waar RadaR het eerder over had, heeft toch ook recht op afwisseling?
  @RadaR: het ziet er naar uit, dat we aan Blind vastzitten tot het einde, nu de Jong’s toernooi over lijkt. Dat wordt doorbijten ๐Ÿ™‚

  • Klopt helemaal. P. Over het algemeen stellen de wedstrijden [vooral als je het vergelijkt met Zuid-Afrika 2010] zeker niet teleur. Ik heb gisteren genoten van Kenneth Omeru [de ADO-link, hรจ ๐Ÿ™‚ ] en vooral van de Algerijnen. De FC Merkel kwam goed weg .
   Ook je opmerkingen over de media snijden hout. Ik haal mijn nieuws dan ook vooral van NOS.nl, waar ook korte reportages, die niet direct over voetbal maar meer de coleur locale van Braziliaanse steden en mensen handelen, te vinden zijn.
   Je weet, ik kijk lang niet alles. Als er een voetbalavond inclusief de zwamneuzen van Studio Brasil dreigt [mijn maag keert vooral om als die lange lul Gert Huppelepup of propje Dione achter de nieuwsbalie kruipt om de laatste plaatjes en tweets e.d. te offreren] dan overbrug ik de ca 2 uur tussen wedstrijden moeiteloos via het kijken naar Broadchurch [prima serie] en het nog maar pas lopende The Last Ship. Dus altijd zorgen, dat je een alternatief klaar hebt staan als de zwamneuzen en de nitwits in de buurt komen ๐Ÿ™‚ Het grote voordeel is dan ook, dat je gewoon even los komt van de gekte en de overkill. ๐Ÿ˜‰

   • Je hebt gelijk, er staan leuke niet-voetbal reportages op NOS.nl. Ik wist dat niet ๐Ÿ™‚ Nam eigenlijk aan, dat het net zoiets zou zijn als in “Zomerochtend” , waar ik niet meer naar kijk.

 3. Wij vinden Cilissen een prima keeper, getuige de cijfers die Henk Spaan uitdeelt. Kijk alleen maar naar de keepers van de andere landen in de 1/8 finale en je wordt duidelijk, dat Spaan uit zijn nek lult en wij het nogal mis hebben. Nigeria, Algerije, Frankrijk, Duitsland, Mexico,Costa Rica enz., allemaal hebben ze doelmannen, die wel wat meer uitstralen dan de in mijn ogen maar fletse Cilissen. Blind ga ik het niet meer over hebben, het door jou gebruikte woord “mietje” dekt de lading voldoende ๐Ÿ™‚ Maar “in general” worden we wel verwend met prima 1/8 finales. Ik zit regelmatig met een droge mond ๐Ÿ™‚ Vanavond “de pollekes” tegen de “yanks”. Mayonaise en ketchup aan de paal ๐Ÿ˜›

  • Arno zegt het hieronder al: Cilissen en Blind [voor de anderen van de 2e garnituur geldt dat vreemd genoeg duidelijk minder] worden groter gemaakt dan ze zijn. Dat verschijnsel komen we wel vaker tegen toch? Zou het iets met voetbalplaatjes te maken hebben? Beide jongens [want dat zijn het feitelijk] ogen wat mij betreft bijna dodelijk saai. Het enige opvallende aan Blind is, dat hij door de Mokumse jaren van zijn vader als kid een straataccent heeft opgepikt, wat doet denken aan een kruising tussen Papiamento en Zeeuws koeterwaals.
   Cilissen heeft bij zijn komst bij Ajax ooit meegekregen de potentie van een nieuwe v.d. Sar te hebben. En als je zo’n geuzennaam eenmaal hebt [al kom je in de verste verte niet in de buurt van het origineel] zit je in Nederland gebakken. Je score begint dan niet bij 0, maar bij 6. En zo komt Spaan probleemloos aan zijn 7’s en 8’n.

   • wat doet denken aan een kruising tussen Papiamento en Zeeuws koeterwaals.
    Is het jou ook opgevallen? Die Blind klinkt als de rรดtibakker bij mij op de hoek ๐Ÿ™‚

   • Ik zocht al enige tijd naar een correcte definitie van het spel van Blind en nu ben ik er. Hij speelt als de shoarmaboer, die de kunst heeft afgekeken van de rรดtibakker ๐Ÿ™‚

 4. Je blijft realist en zo kennen en waarderen we je ook, nietwaar people?? ๐Ÿ™‚ Dus je terugblik op NEDMEX voldoet wat mij betreft aan alle kanten. What’s the use om Cilissen, Blind e.a. groter te maken dan ze zijn? Juist hun werkelijke kwaliteiten [of het gebrek eraan als het om het WK platform gaat] maken de prestaties tot nu toe alleen maar waardevoller toch? En straks tegen De Rijke Kust is de kans 60/40, dat het ook goed zal gaan. En dan zitten we in de halve finale!! Valt er nog meer te wensen? Vergeet niet, ook het Eurovisie songfestival wonnen we niet ๐Ÿ˜€

 5. Gisteren speelden Milow en Dotan een lied I won’t back down, wat als ode aan de onverzettelijkheid van Nederland was bedoeld. Ik was benieuwd naar het origineel. ๐Ÿ™‚

   • We zien in deze clip trouwens zowel The Heartbreakers [maak even het lijstje af wat ik je gaf, Lot, van allemaal prima songs van Petty c.s.] als HH Lynne, Starr en Harrison, maatjes van Petty in een clubje wat The Travelling Willburys heet. Bob Dylan [ook levend lid] had andere afspraken en Roy Orbison was blijvend verhinderd. Wat dat lijstje betreft, de clip van Last dance with Mary Jane is apart.

 6. de wijze waarop hij bij de ultieme redding van Vlaar en de Vrij door zijn strafschopgebied dwaalde was onthutsend
  Ik heb vandaag even een kleine steekproef gedaan. En zoals je al verwachtte hebben slechts weinigen gezien hoe Cilissen op dat moment letterlijk compleet de weg kwijt was. Hoeveel mazzel kun je hebben?

 7. Ik kan die eindconclusie wel met je delen. Het was puntje van de stoel werk gisteren.Een”narrow escape” in optima forma. Die Huntelaar gun ik het in bijzonder. En ik ben het volmondig met je eens waar het je oordeel over Blind en Cilissen betreft.. Beiden stralen weinig tot niets uit waar je je als medespeler prettig bij voelt. Neen, dan die Dirk. Maakt niet uit waar je hem neerzet, altijd 100% inzet!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s