ORANJEKOORTS

Het had wel iets vertederends, vond ik. Dik twintig jonge gasten en mannen deden in 3 groepen een balspelletje en straalden veel plezier uit. En duizenden mensen, veelal in oranjeachtige uitdossing op de tribunes van een voetbalstadion, keken er met zichtbaar genoegen naar. Het deed me denken aan een dagje naar de speeltuin. En het bewees eens te meer , dat als je mensen “spelen” geeft [“brood” was trouwens in kraampjes te Training Kuipkoop] het al snel goed is. De media trokken uit het dagje speeltuin in de Kuip vrijwel direct de conclusie, dat de “Oranjekoorts” nu toch echt was uitgebroken. Het zal wel, maar mijn vaste ijkpunten bevestigen dat nog niet. Nog steeds kan ik vanuit mijn uitkijkpositie nergens oranje tuinen en huizen ontdekken. Daarvoor moet ik toch echt naar Appie Heijn e.d. waar het oranje je toeschreeuwt.
Voetbal International [het blad, niet het platte cabaret van Genee c.s.] pompt al weken continu nieuws over Oranje en het WK in het algemeen Nederland in. Omdat er gewoon niet genoeg echt nieuws te melden is hanteert men de kaasschaaftechniek. Als Lowie iets zegt over v.d. Vaart, waarbij een normale journalist hooguit 300 woorden nodig heeft om mening en reacties daarop te beschrijven, leidt die kaasschaaftechniek er toe, dat er artikelen komen, met daarin:
– die mening van Lowie
– de reactie van het slachtoffer v.d. V.
– het c.v. van v.d. V. met aantal interlands en diens waarde voor Oranje
– een analyse van een VI-watcher
– een mogelijke oplossing zonder v.d. V.
Zo hou je je kudde voetbaljournalisten aan het werk en probeer je een soort oranjekoorts te scheppen.
De laatste dagen wordt er veel geschreven over Daley Blind. Is hij de beoogde Blindlinksback, die langs de linkerkant moet gaan razen? Of is misschien Patrick v. Aanholt toch beter?
Het soort mensen van dat dagje speeltuin in de Kuip vult de webpages van  VI met stapels reacties, waarin ze hun “afgewogen” meningen geven over de door Lowie te maken keuze. Geef de mensen spelen …….
Ik bedacht me hoe schril het contrast is tussen die kunstmatig aangewakkerde oranjekoorts en een wedstrijd van een geheel andere orde, die ook aan de gang is, zij het in een aanmerkelijk lager tempo.
In de aanloop naar 22 mei [u weet nog wel, de EP-verkiezingen] stelden zich 3 heren [zeker geen “studs” of “hunks”] zich aan ons voor. Schulz, Juncker en Verhofstadt wilden allemaal de nieuwe voorzitter van de EU-commissie worden.
Met die verkiezingen achter de rug en Juncker als electoraal winnaar lijkt de keus niet moeilijk. Maar  hoe anders is de realiteit. Niet de voetbalsupporters beslissen over de opstelling van Oranje, da’s logisch.
JunckerMaar ook de kiezer beslist niet over een nieuwe voorzitter van de EC. Dat doen onze leiders. En daar wringt het dat het een lieve lust is.
Cameron [UK] wil Juncker niet [begrijpelijk], Rutte [Nld] wil Verhofstadt, Merkel wil  Juncker wel, Hollande houdt zich muisstil [le Pen-syndroom].
En waar de discussie over Daley of Patrick op links op de VI-site flink woedt, is er nauwelijks een spoor te vinden van een discussie over wie waarom de opvolger van Barroso moet worden. En Pechtold maar volhouden, dat Nederland wel degelijk pro-Europa is.
Neen, dan geloof ik alsnog eerder dat die “oranjekoorts” is losgebroken.

Advertenties

16 thoughts on “ORANJEKOORTS

 1. Die oranjekoorts is één ding, maar vanaf 13 juni krijgen we 3 x te maken met de oranje-uitslag. Dat wordt driftig krabbelen in de polder 😛

 2. Niet vergeten voor wie morgenavond kijkt:
  – Donders kruippak aan
  – Appie’s oranje hamsters naast je op de bank
  – oranje bitterballen binnen handbereik
  en zwaaien maar. Lowie heeft een kroegelftal uitgekozen om de bye bye zwaai zwaai wedstrijd tegen te spelen. De kijker mag zelf daarom ook een sixpack in zijn keelgat laten glijden.Beetje dronken worden met oranje. De kater komt al heel snel 🙂

 3. Geen koorts van welke kleur dan ook hier 🙂 Ik verbaas me hoofdzakelijk over de wijze waarop de verkiezing van nieuwe EC-leden in Brussel verloopt. Het heeft weer eens alles van een koehandel, waarbij het door de 2 partijen [Eurozone-landen vs EU-lidstaten] i.c. Duitsland en de UK vrij hard blijkt te worden gespeeld. Cameron dreigt zelfs uit de EU te zullen treden als Juncker de opvolger van Barroso zou worden. Lekkere stabiele, eensgezinde club, die EU 😦

  • Het zal wel weer de bedoeling zijn, dat de Britten nog meer geld terug krijgen uit Brussel. Het is bij Cameron altijd hetzelfde liedje. Dreigen met een veto maar het nooit gebruiken. Maar dat ze Juncker niet willen kan ik me overigens wel voorstellen. Want dat is een Luxemburgs fossiel, wat alleen maar uitblinkt in het regelmatig kruipen in de forse kont van Angela.

 4. Vandaag 3 buren, die oranje vlaggetjes hadden opgehangen. Toen ik zei “mooi!!!! Toch nog vol goede hoop” was het antwoord “voor het hockey wel”. 🙂

 5. Tot mijn verbazing lijkt er zich een soort optimisme meester te maken van “den Hollander”:D Zou er misschien iets als een Common Lynnets-effect optreden?

 6. Ongetwijfeld is Blind gek op de bloemetjes en de bijtjes, is het een schat van een jongen voor zijn moeder en zullen zijn woeste krulletjes voor menig opwindend momentje zorgen bij net ontluikende puberale meisjes en zullen vaders denken had ik maar zo een zoon in plaats van die dweil die nu mijn salaris loopt op te vreten, ook zal hij keurig netjes met twee woorden spreken tegen onze goddelijke keuzeheer en beleefd en netjes zijn met zijn voetbalspullen en in zijn gedrag naar ploeggenoten het zal allemaal best waar zijn.

  Het lullige voor deze jonge guitige voetballende jongeman is toch ook wel dat iedere keer als je naar hem kijkt of ziet of hem onzeker hoort prevelen voor de camera of microfoon, de geur van rottend vis niet ver weg is en je iedere keer denkt dat hij op een visafslag staat, dat komt natuurlijk door zijn vader die in de geweldige slagschaduw bivakkeert van de man, die zelfs het heelal tot “het totale heelal” weet te kneden, en als slippendrager voor deze Godheid functioneert.

  Een vader dus die onder zijn nickname veel beter bekend is onder de minder vleiende naam “Scholletje”,dan als de semi-woeste zeeuw Danny B. die hij ooit op de voetbalvelden pretendeerde te zijn, hoe dienen we dan nu dan zijn zoon te noemen?? Spiering??, Sardientje?? Sprotje??

  Maar daar waar zijn vader zich als een paling in het snot weet voort te bewegen in de hogere echolons van het vaderlandsche voetbalwalhalla en nu al weet dat hij straks in de voetsporen mag gaan treden van ware voetbalgoden die het enig echte voetbalevangelie over de ganse aardkloot hebben verspreid, zo schiet zijn nageslacht helaas tekort op bijna ieder onderdeel van het edele voetbalspel en dus het verspreide evangelie.

  Op de positie die God de Voetbalvader voor deze lieve jongen in zijn onnavolgbare hersenspinsels denkt te kunnen gaan gebruiken komt deze bijna alles tekort.

  Want met de snelheid van een slak, de fysiek van een twijgje die elk moment lijkt af te kunnen breken, de voetbalintelligentie van een genetisch gemanipuleerde grasspriet, dit dan gevoegd bij het gebrek aan de ware meedogenloosheid die o.a. de Albicelestes van de pampa zo kenmerkt, alle kopduels aangaan alsof er minimaal een 25 ton zware magneet aan zijn maatje 42 hangt en die tevens tijdens het passen van de bal “die hopelijk bij iemand gehuld in hetzelfde shirtje aankomt” laat blijken dat Momfer de Mol een adelaarszicht heeft gehad maar die vooral een beschamend en schrijnend gebrek aan “Grinta” oftewel “Cojones” bezit heeft niets maar dan ook echt helemaal niets te zoeken in welk vertegenwoordigend elftal van wel land dan ook behalve wellicht een rol als reserve in de “fantasy football league” want dat dient te worden gezegd hij kan zich wel kleden alsof hij een echte voetballer is.

  .

  • Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken, dat Daley een echte zoon van zijn vader is. En de kunst verstaat om tegen die plekken en personen aan te schurken, waar het meest voordeel te halen valt. Zelfs Lowie lijkt daar gevoelig voor.

 7. Ik snap die lui in Brussel ook niet. Gooi die verkiezing vz. van de EC toch in een Voice-format. Moet jij eens zien hoe Europa-minded de Nederlander dan blijkt te zijn 😉 Verhofstadt heeft minstens de aantrekkingskracht van een Roel van Velzen
  Ben het niet met Lowie eens trouwens. Ik heb geen hoge pet op van Blind [omhoog geschreven voetballertje, dat middelmatige prestaties koppelt aan een enkele uitschieter.] Op links gaan er flink wat tegenstanders vrij spel krijgen, let maar op. Arme Martins-Indi, die krijgt al die gaten te dichten.

 8. 1) Vermoedelijk vindt vriend Pechtold het helemaal niet erg, dat de interesse van het klootjesvolk naar totaal andere zaken is verschoven. Na verkiezingen worden die toch geacht verder hun mond te houden en het aan de “echte vaklui” over te laten?
  2) Blind staat voor een soort examen denk ik. En ik ben er helemaal niet zeker van dat hij daar goed door gaat komen.

  • Nu van Aanholt blijkt te zijn afgevallen is Blind bijna een zekerheidje [helaas]. Alleen als Lowie van systeem verandert tegen AUS kan dat Blind zijn plek kosten. Want falen lijkt mij niet een reden, waar het koppel Lowie-papa Danny al te zwaar aan gaan tillen.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s