ELK NADEEL HEP ZE VOORDEEL

De EP-verkiezingen in Nederland blijken uiteindelijk niet meer dan een soort “Hans van Baalen-verkiezingen” te zijn geworden. Veel kouwe drukte, veel valse gierput-lucht. En uiteindelijk was er die plas en blijkt alles vrijwel te zijn gebleven zoals het was.
Nederland deed in 2014 vrijwel alles op de zelfde wijze als 5 jaar geleden. Opkomst gelijk aan 2009,  politieke voorkeur in zetels vrijwel gelijk aan 2009. Alleen het toch al een beetje zielige GL verloor een zetel en het irritante EU66 won een zetel.
0 drolWaar in Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Engeland en zelfs Griekenland politieke aardverschuivingen optraden, schoof Nederland  een naar niks smakende kouwe hap in de verkiezingsmagnetron. En kwam er een laffe maaltijd uit, die geen traktatie voor de maag is en al snel de weg naar de riolen zal vinden.
Een paar specifieke constateringen wil ik even met u delen.

Als er is opgelet dan moet duidelijk zijn geworden, dat de dienst in het EP al sinds het EP bestaat wordt uitgemaakt door de Christen-Democraten [EVP], de Sociaal-Democraten [SD] en de Liberalen [ALDE].
Ondanks de al jarenlang gehoorde onvrede [ook Europabreed] over de prestaties en het gedrag van dat EP gaven de Nederlandse kiezers vrijwel 50% van hun stemmen ook in 2014 aan die drie partijen. De afgelopen dagen hoorde en las ik vrijwel constant, dat mensen die niet zijn gaan stemmen hun democratisch recht niet hadden gebruikt en daarmee het recht hadden  verspeeld om kritiek uit te oefenen.
Waarmee direct de vraag opdoemt of voor kiezers, die op hun beurt net zo goed met grote regelmaat hun grote ontevredenheid spuien over dat EP maar het desondanks met hun stemgedrag ook nu weer in stand houden, niet hetzelfde geldt. Want niet stemmen is onverstandig, maar dom en laf stemmen is dat ook. Of misschien zelfs wel erger.

00OjikNederland lijkt zich politiek alleen nog maar te lenen voor het scheppen van kolderieke toestanden. Want alleen hier [ok, misschien ook in België] kan het voor komen, dat een partij, die 1/4 van haar stemmen verliest [CDA] en slechts via lijstverbinding met die lulletjes van 50+ haar zetelaantal gelijk weet te houden, tot winnaar van de verkiezingen wordt uitgeroepen.

De al eerder hier aangekondigde monsternederlaag van de Liberalen in de twee grote lidstaten is bewaarheid geworden. In Duitsland werd de FDP tot kruimeldief gemaakt, in de UK werd LibDem [11 van de 12 Europese zetels weg en een vrijwel onhoudbare positie in de UK-coalitie] met de grond gelijk gemaakt.
0EUverk14Tel daarbij op de meer dan spectaculaire winst van Front National in Frankrijk [je kunt veel van ze zeggen, maar als Fransen boos zijn dan kroppen ze dat niet op en gedragen zich op een daarmee sporende wijze. Daar zouden wij als laffe kaaskoppen niet voor de eerste keer een voorbeeld aan kunnen nemen.] de ontwikkelingen in Denemarken, Griekenland, maar ook Spanje waar de grote partijen ook om de oren zijn geslagen, dan tekent zich een trend af, die aan het calvinistische, niet snuggere Nederland geheel is voorbijgegaan.
Als er dan toch gezocht moet worden naar iets opvallends aan de EP-verkiezingen in Nederland dan kan dat slechts zijn, dat Nederland qua stemgedrag totaal niet lijkt te passen  bij het overgrote deel van de EU-lidstaten. Misschien iets cultureels?
Gelukkig passen we nog wel bij België. Dus de Benelux blijft een realistische optie. En we kunnen probleemloos de komende 10-20 jaar doorkomen als het meest conservatieve landje van Europa. Elk nadeel hep ze voordeel, nietwaar?
En kom op, nu maar rap de oranje slingers en verf te voorschijn halen. Lang leve de calvinistische lol!!! Denk maar aan het CDA, dat bij de koffie “overwinningsgebak” in de onverzadigbare bekken propt. Misschien een idee voor straks als de uitschakeling van Oranje als een overwinning moet worden gevierd? RIIIIIIIIIIOOOOOOOOOWWWWWW.

Advertenties

20 thoughts on “ELK NADEEL HEP ZE VOORDEEL

 1. Waar ik mij ontzettend aan ergerde was [hoe kan het anders] wat Verhofstadt gisteravond voor de camera zei. Inmiddels op de hoogte van het zetelverlies van zijn ALDE zei hij met de gebruikelijke arrogantie, dat de komende weken ging worden gekeken, welke kleine fracties naar de liberalen konden worden gehaald, opdat het ALDE-blok verstevigd kon worden en zijn oude rol kon voortzetten. Gewone handjeklap dus, waar ongetwijfeld met leuke baantjes en klusjes zal worden gestrooid richting de potentiële aanschuifkandidaten.
  Ongetwijfeld wrijft de SGP al in de handjes, net als die Zeeuw destijds deed, toen hij bij Rutte op het torentje werd uitgenodigd.

  • Verhofstadt heeft “a one track mind”; de man is een soort Strauss-Kahn in de seksloze versie. Hij schijnt zelfs in een pyjama te slapen met de US of Europe erop.

 2. Mijn stem ging de afgelopen verkiezingen naar de SP, dat was niet zo zeer om ideologische als wel om meer praktische redenen in de zin dat ik verwachtte dat de SP een dusdanige machtsfactor zou kunnen worden zo dat er in ieder geval een begin kon worden gemaakt met de afbraak van het neo-liberale fascisme.

  Helaas is dat in mijn ogen niet gebeurd althans zwaar onvoldoende mede ook gezien de in mijn ogen en optiek bijzonder zwakke campagne en navenant leiderschap.

  Het is jammer maar helaas dat het is gelopen zoals het is gelopen want bij een in mijn ogen wel glansrijke overwinning die mogelijk was geweest met een agressievere en vooral meer persoonlijke campagne had er in ieder geval alvast een begin kunnen worden gemaakt om iets ten goede te veranderen en waren er wellicht wat meer mensen hun mening gaan baseren op rationele argumenten dan de huidige 1.5% van de bevolking zo dacht althans de zeer wijze helaas te vroeg overleden Wubbo Ockels en ik denk dat hij er niet echt ver naast zat.

  Dat de SP hoe sympathiek ook overkomend en wellicht ook is, de facto steunen en gaan zij uit van dezelfde idiote en volledig krankzinnige gedachten als hun tegenpolen ter rechterzijde.

  Het kapitalistische systeem gaat immers alleen maar uit van groei omwille van groei en winst omwille van winst, wat rechts en zogenaamd links verschillend maakt is dat rechts zoveel als maar mogelijk en te graaien is qua winsten aan de aandeelhouders wenst uit te keren en wat de SP dan links maakt is dat zij ook en vooral de “arbeiders” meer willen laten meeprofiteren van dezelfde winsten, maar wel dus vanuit dezelfde kerngedachte gedacht als de rechtse club en dus in feite ook een omarming is van het op kapitalistische leest perfect gesneden neo-liberale beleid wat fundamenteel gewoon fout zit immers bedenk goed de Aarde bied genoeg voor ieders behoefte,maar niet voor ieders hebzucht.

  Wat dat betreft verschilt de SP vergeleken met om het even welke partij dan ook in niets fundamenteel van elkaar zij gaan allen er immers van uit dat onbeperkte groei op een planeet van beperkte omvang mogelijk is en baseren daar hun maatschappelijke ideeen op.

  Dat deze wereld met de dag krankzinniger en tegen het onbeschrijfelijk bizarre aan het worden is moge duidelijk zijn, Bill Gates geeft van zijn onmetelijke kapitaal een paar judaspenningen aan een goed doel en hoppa hij word gefeteerd als zijnde de nieuwe messias der filantropen en dan te bedenken dat plusminus 70 miljardairs evenveel bezitten als de 3.5 miljard armste mensen bij elkaar en dat deze 70 geheid iets meer invloed hebben dan de complete Bilderbergbende bij elkaar en in plaats van uit te kotsen staat de goegemeente deze pseudo filantropische figuren toe te juichen, plusminus 25 kilo voedsel is er nodig om 1 kilo biefstuk te produceren en wij nemen dan de voedselproductie serieus?? mag ik even heel hard lachen terwijl het om te huilen is natuurlijk, en in plaats van daar tegen te ageren geven wij alle ruimte aan bedrijven als de hufterige hypocriete slijmkwallen van Monsanto om nog meer van de voedselketen naar de klote te helpen waardoor honger net als een I-phone straks gewoon een winstgevend product kan worden zo het dat al niet is.

  Deze twee voorbeelden geef ik met name omdat deze zo overduidelijk het totale failliet van het verrotte systeem waaronder een ieder zucht aantonen.

  Vertalen wij dit naar de lachwekkende uitslagen van de EU verkiezingen dan rest mij in ieder geval niets anders dan twee dingen te constateren,
  1) de Democratie in zijn huidige vorm is nu echt ten grave gedragen.
  2) willen wij allen nu echt een verandering dan zijn en is er slechts nog de weg van het radicalisme open.

  Dat het europese klootjesvolk schijnbaar in meerderheid de steven wend naar het rechts-populistische geschreeuw en gebrul is hoe onverteerbaar het dan ook is wel een signaal, een verkeerd signaal dat wel maar toch een signaal, dat datzelfde volk niet beseft dat het geen ene reet uitmaakt verder omdat ook deze partijen uitgaan van dezelfde economische uitgangspunten kun en mag je dan ook voorzichtig gezegd een “beetje dom” vinden, maar wellicht is het genoeg (alhoewel ik dat diep in mijn hart niet geloof maar hoop doet leven) om in ieder geval een begin te maken aan het zagen van de wortels onder de zieke en verrotte kapitalistische boom.

  • Het moet me van het hart, dat je je eigen onvrede volledig lijkt bot te vieren op de SP. En die partij onrecht aandoet. Het probleem zit in mijn beleving [en na doorlezen blijkbaar ook de jouwe] nadrukkelijk heel ergens anders.
   Ligt het aan mij of zie ik een duidelijke tegenstelling in je verhaal, Willem? Aan de ene kant heb je weinig goeds over voor de gebeurtenissen in Frankrijk en de UK, terwijl je aan de andere kant de enige oplossing ziet in radicalisme?!?!

   • @Jurgen

    Die 1e indruk is dan verkeerd want waarom zou ik de SP onrecht aandoen en waarmee??

    Ik geef slechts nadrukkelijk als MIJN mening aan dat deze partij een andere uitslag had kunnen bereiken.

    Mijn onvrede richt zich ook veel meer op de kiezers dan op deze partij an sich juist omdat deze partij een in mijn optiek prima alternatief bood voor o.a. al die D66 en PVV stemmers om hun onvrede bij te etaleren.

    Wie er nu begint met het radicaal aan de wortels zagen zal mij eerlijk gezegd een worst wezen als er maar een begin word gemaakt met het zagen, en mocht dat van de rabiaat rechtse kant komen soit, we weten allemaal dat die dat never nooit zullen volhouden want zowel de PVV als Front National of FPO of wie dan ook van die club heeft voldoende inhoud daarvoor.

    Maar je zal het toch wel met mee eens zijn dat er hoe dan ook een begin moet worden gemaakt voordat het echt te laat is en zoals het gezegde luid, “de vijand van mijn vijand is mijn vriend” en als die eenmaal zijn begonnen met zagen dan wil ik het daarna van harte overnemen alleen dan wel met de zeer botte bijl wat gezien het failliet van de democratie mij nog de enige reele optie lijkt..

   • 1 Ding is zeker, Willem, het initiatief zal van elders moeten komen. Nederland heeft het veel te druk met treuren over dat Pechtold toch niet de grootste blijkt te hebben, maar Buma.Terwijl men toch echt dacht, dat Alex en Sophie borg zouden staan voor veel geluk en voorspoed.

    Wat die andere uitslag van de SP betreft, Paul heeft het zware werk al gedaan in zijn reactie. Ik schaar me daar graag achter.

  • Ik denk, dat Willem, zoals wel vaker, opzettelijk een “stuk rood vlees in de arena” gooit. Dat levert in ieder geval reacties op, waarvan deze er ook één is 🙂
   De onverholen kritiek op de SP deel ook ik niet. Misschien is het goed om vast te stellen, dat de partij een duidelijke winst heeft geboekt en in die zin veel meer in aanmerking zou komen om tot [mede]winnaar te worden uitgeroepen dan het CDA [wat niet anders dan een belachelijke keuze van de media is!]. De SP heeft volledig op eigen kracht die winst gerealiseerd en daarmee het ooit onvoorstelbare [de PvdA passeren] bewaarheid gemaakt. Dat verdient eerder een compliment dan een verwijt.
   Waar ik mee worstel, Willem, is wat jij je voorstelt bij en van een “meer agressieve campagne” van de SP. De partij is wat mij betreft bij monde van Roemer en de Jong meer dan duidelijk geweest. Voorbereiding op de onvermijdelijke val binnen 5 jaar van de euro + een EU in de vorm van een grote EEG [wel samenwerken ogv handel, geen politieke unie en/of federatie] waren de speerpunten. En het verkiezingsresultaat wijst erop, dat ze aanspraken.
   Ik kan me nauwelijks voorstellen, dat jij van de SP een resultaat verwachtte conform UKIP in de UK en FN in Frankrijk. Zelfs Wilders [toch het schoolvoorbeeld van een agressieve campagner] wist zo’n resultaat by far niet te realiseren. En de reden van die onmogelijkheid spelt RadaR voor ons uit: de Nederlander van nu is te angstig en te laf om voor meer radicale oplossingen [wat wel ook m.i. de enige mogelijkheid is om het almachtige bastion in het EP te slopen] te gaan. Nederland is een angstig, schuw, sociaal en intellectueel steeds verder afglijdend landje geworden met kiezers, die calvinisme en conservatisme omarmen. In die wetenschap is het niet anders dan knap te noemen, dat de SP zonder zich aan de keuze van andere voorheen “linkse” partijen als de PvdA en GL te conformeren zo goed weet te handhaven.
   Vooral nieuwsgierig ben ik persoonlijk naar de wijze hoe FN en UKIP hun nieuwe status zullen vertalen naar de respectieve nationale politieke verhoudingen. Want hoewel de heersende politieke elite er grijnzend op wijst, dat de electoraal formidabele resultaten van deze verkiezingen door het vakkundig ontwikkelde systeem van het EP niet zal leiden tot een niet te negeren eurosceptische fractie en een aanval op die elite van binnenuit daarmee is voorkomen, kunnen in Frankrijk zelf en de UK [hoewel de weg naar het Lagerhuis voor UKIP ook al vakkundig vol met hindernissen is gelegd] de verkregen krachten wel degelijk worden gebruikt voor dan maar een aanval op de EU van buitenaf.
   De komende maanden zullen ons veel leren, schat ik in.

   • Ik heb net een uurtje genieten van Sharapova achter de rug. En constateer, dat onderhand hier de lappen tekst om de oren zijn gevlogen.
    Jullie zullen begrijpen, dat ik “even”de leesachterstand moet wegwerken. Overigens dank voor de wijze waarop links en rechts prima reacties zijn gegeven. Jullie hebben dan ook mijn permissie om de oranje slingers te gaan ophangen 😀

   • @Paul
    Het is btw wel een erg rauw stuk rood vlees!!

    Natuurlijk deel ook ik je mening over zowel de staat van dit landje als de geestelijke gesteldheid van haar inwoners, en ja nogmaals de SP heeft in principe best goed gescoord alleen denk ik dat dit beter had gekund zo stronteigenwijs ben ik dan ook weer wel.

    Het verschil met Wilders is dat deze weinig tot geen inhoud heeft maar dat deze Mozart der lage landen vooral uitblinkt in strakke oneliners iets wat de mensen langzaam maar zeker ook beginnen door te krijgen.

    Wat er bij de SP aan ontbrak is de wat ik dan maar voor het gemak de “persoonlijke aanpak” noem, niks omzichtigheid en voorzichtigheid maar spijkerhard en agressief de confrontatie opzoeken met Rutte, Pechtold en al die andere zwabberaars val ze maar aan desnoods op persoonlijke titel, laat zien waar je voor staat en in geloofd, emotie tonen is tenslotte geen misdrijf of teken van zwakte, maar juist een teken van innerlijke kracht en moed.

    Laat de mensen in woord, beeld en geluid maar zien welke de echte gevolgen zijn van die economische wedren die de EU propageert, waar waren de foto’s filmbeelden van dat Griekse gezin welke leeft onder een brug met uitzicht op de haven van Thessaloniki en de daarin liggende tientallen miljoenen kostende prive jachten, het interview met die bijstandsmoeder die ondanks alle zogenaamde sociale vangnetten eigenlijk gewoon de pest kan krijgen, van de film waarin de Spaanse jongeren door de Euro politie in elkaar word geramd en tot een soort pulp geslagen, de armoe die heerst in onze zogenaamd beschaafde landen, het totale gebrek aan perspectief wat jongeren steeds meer zullen gaan ervaren dankzij een volledig falend en mislukt werkgelegenheid en scholingsbeleid, wat kosten de EU parlementariers nu echt, hoeveel lobbyisten heeft b.v Monsanto, Shell, Unilever er rondlopen en wie zijn dat dan en door wie worden zij ontvangen en door wie worden zij betaald.

    Welke immorele vrijheidsbeperkende voorstellen liggen er op de plank bij de EU en welke voordelen hebben de banken en multinationals nu echt in keiharde euro’s.

    Laat de burger/kiezer maar zien en weten wat het catastrofale neo-liberaal/fascistische beleid daadwerkelijk voor hun zelf hun gezin en hun kinderen
    betekend in de meest praktische zin.

    Kortom niet meer in algemeenheden blijven steken, laat de mensen gewoon zien horen en vooral voelen welke menselijke drama’s zich allemaal afspelen en roep de mensen desnoods maar op tot burgerlijke ongehoorzaamheid want zachte heelmeesters blijven stinkende wonden maken.

    Want vergeet nou niet “we” zijn in oorlog en goed ook met de hebzucht, het egoisme, het oprukkende EU fascisme nota bene onder de vlag van de Democratie, het doelbewust vernietigen en opsouperen van onze natuurlijke bronnen voor zogenaamde macht en geld enzovoort en in iedere oorlog, dus ook in deze, is bijna alles geoorloofd, en dus maskers af en val aan met alles in je arsenaal en het is nu juist die overtuiging die mentaliteit die ik heb gemist bij de SP.

   • Zoals ik al zei: het was voor de SP op geen enkele wijze mogelijk om een resultaat te behalen, wat ook maar in de buurt zou komen van UKIP of FN. En als je dat weet is het niet werkelijk slim zulk zwaar geschut in te zetten als jij aangeeft. Je zou er de lafhartige en angstige Nederlandse kiezer alleen maar erg nerveus door maken. Met het concrete risico, dat die aanvallende strategie uitdraait op het bekende schot in de eigen voet.
    Het is slechts weinigen gegeven om de Nederlander bang te maken. Pechtold mag dat, omdat zijn leugens nog niet worden doorzien. Als Pechtold in antwoord op een mogelijk exit [tijdelijk dan wel permanent] van Griekenland komt met “denkt u wel aan onze pensioenen” denkt de Nederlander niet na maar verstijft van schrik.
    Voor de SP geldt, dat je het spel moet spelen met de kaarten, die beschikbaar zijn. En de Nederlandse kiezer zorgt er telkens voor [de ene keer met Rutte & Samsom, dan weer met Wilders, een volgende keer met Pechtold], dat die kaarten nooit onverdeeld gunstig zijn voor de SP.
    Dat is een realiteit en dan zijn kamikaze-acties niet echt verstandig.

   • @Paul

    De aanvallende agressieve tactiek die ik had verkozen had een prima voorbode kunnen zijn voor wat genoemd word “de Nieuwe Democratie” daarin had de SP een voortrekkersrol kunnen spelen, wat dat aangaat is het een gemiste kans.

    En neen niet met de bedoeling om de Joop en Yolanda van de vinexplantages tegen zich in het harnas te jagen, maar wel met de bedoeling om ze te laten zien dat vernieuwing van ons huidige vermolmde en niet meer functionerende democratische bestel meer dan noodzakelijk is.

    Ook wat dat betreft lijkt het wel of de SP zich meer en meer afkeert van haar eigen meer dan radicale verleden waarin verandering en de bereidheid daartoe niet alleen maar werden bepleit maar desnoods met acties ondersteund zelfs als dat risico’s voor de eigen partij met zich mee bracht, en zo hoort dat ook te zijn vind ik,, het huidige conformeren aan de macht van de huidige tirannen van het neo-liberalisme leid mijns inzien ook tot niets, dan maar beter strijden en met waardigheid ten onder te gaan hoewel ik in dat laatste niet echt geloof mits je je kaarten maar goed uitspeelt.

    Voor een meer dan uitgebreide verhandeling hierover (heb je een half uurtje??) deze link en wellicht dat je het dan wat beter begrijpt waar ik op doel.

    http://www.cognitieve-evolutie.nl/democratie

   • Bedankt voor de link, Willem. Ik browsde al door het lijvige document, maar dat deed meteen al diverse vragen opdoemen [vooral over de digitale democratie]. Het lijkt me verstandig het document dus maar grondig te lezen. Zo nodig kom ik er op terug.
    Overigens begrijp ik tot op dit moment prima waar je op doelt in je eerdere reacties 🙂

 3. Nederland lijkt zich politiek alleen nog maar te lenen voor het scheppen van kolderieke toestanden.

  Je zou toch minsten mogen hebben verwacht, dat iemand [Dominiekje?] richting Buma zou hebben gezegd “u heeft toch wel begrepen, dat u 5% in stemmen bent verloren?”
  Of past dat niet in de Nederlandse traditie?

  • Daar heb jij weer een punt, Jeanette. 🙂 De waarheid zeggen is not done, slechts je houden aan het vooraf uitgestippelde scenario [denk er om, elke verkiezing heeft een winnaar nodig, zelfs als die verliest] .

 4. Nederland is van het land, waar de eu[ro]-aversie als eerste een duidelijk hoorbare stem kreeg [ik laat alle andere uitwassen, die daarmee tegelijkertijd aan de oppervlakte kwamen, maar even voor wat ze zijn] verandert in een verzameling hijgend achter ontwikkelingen elders aanhobbelende angsthazen met een chronisch gebrek aan hersencellen.
  Alleen nog geschikt voor sms’n e.d. als the Voice, Utopia of het Songfestival aan de orde is. O ja, en als Oranje dreigt te gaan voeballuh.
  Volstrekt onbetekenend in het E-parlement, volstrekt onbelangrijk in Europa. Als je ooit nog zoekt naar de reden waarom Rutte hier 2x MP kan worden, wel dan ligt die voor het grijpen. Het is gewoon een combinatie van stuitende onbenulligheid en aangeboren domheid 🙂

 5. Loud and clear!!!!! Dit moerasgebied wordt bewoond door oplichtende kooplieden, pedofiele dominees en de boeren domheid tot een cultus verheven hebbende zultkoppen die als favoriete kleur oranje hebben en in alles een aanleiding zien om gebak in hun laadklep te proppen.
  En er is een vast groepje broodpoten, wat daar schunnige liedjes bij zingt. 😛
  Waar vind je zo’n prachtig land???????

  • Ik vind, dat je het keurig omschrijft, Jurgen 😀 En ik kan moeilijk ontkennen, dat Leon’s antwoord niet klopt. Dat prachtige land heet echter geen Atlantis;)

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s