GEMAK DIENT DE KIEZER


Een smaakvolle opener, die bij deze “smaakvolle” verkiezingsdag past

Als één ding de bijna tot zijn einde gekomen verkiezingscampagne EP aan het licht heeft gebracht, dan is het wel dat het voor de kiezer als het om Europa gaat lang niet zo ingewikkeld is als het vaak bij nationale verkiezingen lijkt en wordt gemaakt.
Zo werd ons ongevraagd medegedeeld, dat vrijwel alle partijen van enige betekenis consequent hetzelfde stemgedrag vertonen in Brussel [of Straatsbourg].
Enige uitzondering daarop zijn blijkbaar de PVV en de SP.

De verklaring daarvoor is niet zo moeilijk te vinden. De “grote” partijen [eigenlijk kun je rustig spreken van “middenpartijen”] bevinden zich in de kunstmatig en gekunsteld geformeerde fracties, die de macht uitmaken in het EP.
Het CDA is met 5 zetels een miniscule factor in de door het CDU [34] ,de UMP [29], de Poolse PO [25] en de Spaanse PP [23] gedomineerde EVP-fractie.
Als het CDA tijdens de huidige campagne mooie dingen aan u beloofd heeft dan kunt u zelf wel inschatten hoe groot de kans is dat daar ooit iets van uitkomt.
De PvdA heeft 3 schamele zetels in de PASD-fractie. De partij kan dus schreeuwen wat zij wil aangaande een sociaal en sterk Europa, maar zal toch eerst moeten luisteren naar wat de PS [14], SPD [23], de Italiaanse DP [21], Labour [13], de Spaanse PSOE [21] en de Roemeense PSD [11] daarvan vinden. Dus adviseer ik het gebral van Samsom en het gezwets van Tang op waarde te schatten.
De eeneiïge tweeling VVD en D66 [elk 3 zetels] leggen ook al niet veel gewicht [behalve letterlijk waar het van Baalen betreft] in de schaal. Tenzij men, net als de collega’s van CDA en PvdA, goed luistert naar wat de grote jongens uit de ALDE [Europese liberalen], zoals daar zijn FDP [12] en LibDem[12], vinden.
Overigens moet meteen een niet onbelangrijke kanttekening worden gemaakt bij ALDE.  Met 85 zetels totaal is zij in grootte de 3e fractie binnen het EP. Vraag: Hoe kan het dan toch zijn, dat Europa langs de neo liberale leest wordt gevormd? Het antwoord kan zijn, dat de EVP en de PASD uit louter slappelingen bestaan, die tegen een redelijk bod bereid zijn de [neo] liberale lijn te volgen. Het zou kunnen, maar toch neig ik zelf naar een ander antwoord, waar u wellicht als u kijkt naar wat we de afgelopen 20 jaar nationaal hebben ervaren, het een en ander in herkent. Dat antwoord is, dat er in de EVP zowel als de PASD [en waarschijnlijk ook nog andere EP-fracties] lieden onder een valse vlag varen. Lieden die zich socialist noemen, maar in werkelijkheid neo liberaal bloed door de aderen hebben vloeien. Of lieden, die zich confessionele volkspartij noemen, maar net zo neo liberaal zijn als hun “sociale” tegenvoeters.
Overigens, het enige echte antwoord is een ander, maar ik laat het graag aan uzelf over om daarop te komen.

Stemmen op 22 mei is dus geen enkel probleem [als u dat gaat doen tenminste].
U kunt op elke van de 4 genoemde partijen stemmen, het resultaat is per saldo hetzelfde, zo bewijst de praktijk. En denk nu niet, dat u D66 een zetel meer kunt bezorgen en uzelf daarmee beter vertegenwoordigd acht. Want D66 zal, evenmin als elk van de andere partijen ooit enig echt gewicht in de schaal kunnen brengen. Sterker nog: 1 EP-er van D66 of VVD of PvdA of CDA is al genoeg, want al wat hij/zij hoeft te doen is ja knikken tegen de grote jongens.

Neen, dan is het objectief gezien beter om uw stem te geven aan een partij, die geen deel uitmaakt van de grote 3 fracties in het EP. Keus genoeg, want er zijn er nog 5. Zoals:
– de Groenen, waarin  GL 3 zetels van de 58 heeft
– de Europese Amish, waarin de CU met 1 van de 56 zetels vegeteert
– de echt Linksen met 1 SP-zetel op een totaal van 35
– de “eurosceptici”, met daarin naast UKIP [de grote winnaar in de UK straks] tot algemeen vermaak ook de SGP, de ware Nederlandse Amish, met 1 zetel
– de “niet fractiegebonden leden” met daarin zowel de PVV [3] als de ex-PVV [2]
Een stem aan deze fracties/partijen wekt in ieder geval de verwachting, dat het neo liberale van Europa/de EU van wat scherpe kantjes wordt ontdaan. Iets wat u bij de eerdergenoemde “grote 4” wel kunt vergeten. En zijn we in meerderheid de kanker die neo liberaal heet inmiddels niet goed zat?

Laat ik eindigen met waar ik mee begon, dat gemak wat de kiezer dient.
Als u het huidige Europa prima vindt bevallen en in de neo liberale samenleving veel goeds ontdekt, stem dan gerust CDA of PvdA of VVD of D66. Dat gezwam van die marionetten over het onderscheid tussen elk van de vier, vertrouw me, u kunt dat gevoeglijk vergeten.
Als Europa u minder bevalt in haar huidige vorm dan is het eigenlijk al even simpel. Stem dan PVV of SP [ik beïnvloed u niet door mijn persoonlijke voorkeur aan u op te dringen]. En nee, die Amish zitten dan wel in fracties die op het oog ook geen vriendjes zijn van Europa, maar dat is slechts schijn[heiligheid]. Ze zijn echt voor geen meter te vertrouwen.
Eigenlijk heel simpel allemaal. Nu mag u zelf gaan uitvogelen of een gang naar de stembus om op die Europese poppenkast te stemmen de moeite waard is. Ik wens u daar veel succes en sterkte bij.

Advertenties

33 thoughts on “GEMAK DIENT DE KIEZER

 1. Het kost me hoegenaamd geen moeite om aan te geven, dat ik me nu al uitstekend kan vinden in je [blijkbaar voorlopige] opmerkingen bij de [al even voorlopige] uitslag.
  Er zijn uiteraard die overbekende politieke en mediale streken, die we van haver tot gort kennen. Ik hoor net Dijsselbloem zeggen, dat hij zeer blij is met zowel het slechte resultaat van de PVV en het “redelijke” resultaat van zijn eigen partij. Terwijl het veel meer in de rede zou liggen [als Dijsselbloem een integere politicus zou zijn] om iets te zeggen over het passeren van zijn partij op de ranglijst door de SP. Waar ook de media trouwens minimale aandacht aan besteden.
  Bepaalde media schenken extra veel aandacht aan Wilders’ verlies. Ik heb daar an sich niets tegen. De media koppen, dat het eurosceptische geluid een draai om de oren heeft gehad. Waar ik EU-breed om dezelfde redenen die jij aanroert sterk aan twijfel.
  Puur op basis van zetels zou het nationaal gezien nog mogen worden gesteld. Maar met 2/3 van het electoraat, wat zich de holbewoner toonde die zij worden verondersteld te zijn, wat niet zijn hol is uitgekomen en de wetenschap, dat m.n. D66-kiezers én VVD-kiezers altijd naar de stembus gaan, mag worden aangenomen, dat het zetelaantal van de eurosceptici in negatieve zin is beïnvloed. Het lijkt er dan ook sterk op, dat de pro-Europa partijen hand in hand met de media de periode tot zondag willen gebruiken om over het voorspelde [want het zijn exitpollcijfers] verlies van Wilders zoveel mogelijk reuring te maken. Wellicht heeft men, anders dan de gemiddelde Hollandse kiezer, reeds in de gaten, dat gezien de ontwikkelingen in Frankrijk én de UK het beeld m.b.t. het eurosceptische geluid zondag weleens compleet gedraaid zal blijken.
  Ergo, alle reuring alhier heeft een sterk prematuur karakter. Men lijkt in een soort honger naar eigen succes de drie dagen tot zondag optimaal te willen gebruiken om de kiezer/burger zoveel mogelijk te bespelen.
  Terwijl er per saldo, zowel nationaal als EU-breed gezien, tot op dit moment nauwelijks grote verschuivingen in de krachtsverhoudingen aan de orde blijken.
  Ik wacht in ieder geval ook met veel interesse komende zondag en maandag af.

  • Het valt mij wel op, dat in onze media nauwelijks tot geen aandacht wordt besteed aan de EP-verkiezingen in de UK. Terwijl dat toch een EU-lid is met de sterkste en succesvolste partij, die uit de EU wil.
   Het is zoals jij al zegt: de focus is helemaal gericht op “de grote overwinning” van EU66. De volgende uit zijn jasje groeiende partij, die zijn kiezers ernstig gaat teleurstellen. 😉

 2. Hoewel die kneus van een Herman “ons” bij de winnaars gewoon vergat, hebben ‘we’ het prima gedaan. Groter dan de PvdA ……….. de goede weg 🙂
  Ik heb zo het vermoeden, dat jij nog op de uitslag [na zondag neem ik aan?] gaat terugkomen, want het gebral van D66 en het CDA geven daar alle aanleiding toe. En die arme Geert, die blijkt een achterban te hebben waarvan de helft liever op zijn nest blijft stinken 😛 Hij zou er toch grijze haren van moeten krijgen 😉

  • Eigenlijk is dat voor de NL uitslagen tot zover nog het meest vreugdevolle dat die pseudo-mozart der lage landen verlies heeft geleden, ik denk zomaar dat die stemmen naar de 50+ voor het merendeel zijn gegaan.

  • Het enige, wat die 26% [35%-9%, die eurokritische partijen als SP en PV kregen] m.i. lijkt te hebben bereikt is, dat ze Rutte II in het zadel hebben gehouden.Als er onder die 65% die wegbleef wellicht de hoop bestond dat het kabinet in zwaar weer zou kunnen komen dan is die kans dankzij de domheid en de lafheid van die 65% de strot doorgesneden. Want klagen, schelden en vloeken met je reet op de bank kun je gerust dom zo niet laf noemen. Maar “that’s The Netherlands these days for ya”.

   @Willem: wat Blondie betreft, die moet eens bij Farrage in de leer gaan. Want die flikt in de UK wat Blondie hier elke keer niet voor elkaar krijgt: de elite billenkoek geven.

   • No no, ik werd wakker van de “reactiebeep”. Schuld van Willem, zo blijkt 🙂
    En nu zit ik aan de muesli en San zaagt gewoon door 😉

  • Ik heb naar een prima finaleavond van de Premier League Darts gekeken, dus ik heb alle gezwam over de EP-verkiezingen en dus ook alle verklaringen voor verlies en winst gemist. Ik ga die achterstand eerst op het gemak wegwerken 🙂
   Als ik een puntje of wat zou kunnen meegeven dan is dat:
   – het is merkwaardig dat EU66 een winst van 1 zetel [3 naar 4] als een grote overwinning uitlegt. Het CDA zou in die termen dus een grote nederlaag [5 naar 4] hebben geleden;
   – als gebruikelijk bij dit soort opgeblazen maar feitelijk maar waterige winsten ga ik er ook dit keer van uit, dat mensen die hun stem aan EU66 hebben gegeven binnen een half jaar zullen merken, dat er op EU-niveau niets is veranderd en de invloed van Pechtold’s kwartet in Brussel te verwaarlozen zal zijn. Maar kiezers hebben altijd een nieuwe held nodig om zich na enige tijd weer van af te wenden;
   – het verlies van de PVV is een aangename verrassing, maar ook al op EU-niveau nauwelijks van betekenis. Wat in Frankrijk en Engeland gebeurt kan veel meer zoden aan de dijk zetten.
   Als laatste opmerking: EU66 en VVD, ik schreef het al in het blog, maken deel uit van de Liberalen-fractie. Wat dat betreft is het risico heel groot, dat die fractie [nu 85 zetels] een harde klap gaat krijgen. In de UK wordt verwacht, dat LibDem, met de Engelse Rutte Nick Clegg als leider, in het EP gaat worden weggevaagd. Van de huidige 12 [8 meer dan EU66] dreigen er maar liefst 10[!!!] verloren te gaan. Tel daarbij op, dat de andere “grote” in de Liberalen-fractie, de Duitse FDP [12 zetels] het ook allesbehalve lekker doet, en een forse downfall kondigt zich aan. En de “grote overwinning” van Pechtold van 1 lullig zeteltje [en een VVD die kuchend en puffend gelijk is gebleven] steekt daar nogal schril bij af. Om het woord lachwekkend niet eens te gebruiken.
   En daar zit je dan als Pechtold-hijger, met dat gevoel meegewerkt te hebben aan de versterking van het “pro-Europa gevoel” om over een paar dagen te merken, dat je op een partij uit een EP-fractie in verval blijkt te hebben gestemd. Maar de Hollandse kiezer kennende zal die trots als een pauw, gelijk de leider, natte dromen krijgen van “the rise of EU66”.
   Om je te bescheuren eigenlijk.
   Verder commentaar bewaar ik voor maandag, als we weten hoe de uitslagen echt zijn.

   • Barney verraste iedereen en vooral zichzelf, denk ik 🙂 Maar het was hartstikke leuk en hij won terecht die 150.000 pond.

 3. Ik ben toch wel benieuwd in hoeverre er overeenkomsten zullen blijken te zijn tussen de uitkomsten in Nederland en die in de UK. Ik las in The Guardian, dat UKIP stevige winst binnen gaat halen. En dat zou toch veelzeggend zijn.

  • En die winst van UKIP zal er naar verwachting toe leiden, dat het Britste D66, LibDem, grotendeels wordt weggevaagd uit het EP Verlies van 10 van de 12 zetels wordt realistisch geacht. En daarmee komt de Engelse coalitie onder zeer grote druk te staan. En dat is nu net, wat ik ook graag hier had zien gebeuren.

  • Tja, zou hem een een EP-lidmaatschap zijn aangeboden, dan zou Wijffels lekker dicht bij het bankenunie-vuur kunnen zijn gekropen. Gemiste kans voor deze “grote Nederlander”.

 4. Miss Holland is ook gaan stemmen. In vol ornaat, met sjerp en gepimpte tieten en al. Ze stopt iets in de stembus, maar aan haar gezichtsuitdrukking kun je zien, dat ze geen idee heeft wat 😀
  O. en Arno Grunberg sluit zijn column in VK af met de stelling “Stemmen tegen Europa is stemmen voor fascisten”. Ik denk, dat bij Willem de stoom uit zijn oren gaat komen 😛 En dat de verkoop van Grunberg’s boeken in een dip gaat komen .
  Het wachten is nu op Geer en Goor bij de stembus.
  NB: verwachte opkomst 30,9%

 5. Mijn interesse ligt toch vooral bij de UK op dit moment. Waar de Conservatieven allerlei listen hebben verzonnen om een “in/out”-referendum te traineren kunnen de kiezers in de UK vandaag hun eigen referendum houden via de stembus.

  • Als UKIP werkelijk de grootste wordt [en daar ziet het werkelijk naar uit] dan heeft Cameron dat 100% aan zichzelf te wijten. Overigens kunnen de Torries samen met LibDem en zelfs Labour [hoewel allen in verschillende EP-fracties] een soort monsterverbond tegen UKIP vormen. Vraag is dan alleen hoe de UK-voter daar dan op reageert. UK en ik vermoed ook Frankrijk zijn landen waar het spannend wordt. Spannender als hier, in het land vol angsthazen en schijtlijsters.

   • Ik keek net naar de VK-poll, waar op de stelling “Ik ga niet stemmen vandaag” kan worden gereageerd.
    Ik heb het sterke vermoeden, dat EU66, PvdA, VVD en CDA de handen in elkaar hebben geslagen en tegen een kleine vergoeding grote groepen leden en/of sympathisanten hebben geregeld om toch vooral op “Ik ga wel stemmen” te klikken. Wat een percentage van 77% oplevert 🙂
    Ergens anders op diezelfde VK wordt minder vrolijk gemeld, dat de opkomst waarschijnlijk zelfs lager als de meest zuinige prognose gaat worden. Grappig en zielig tegelijk, die zo makkelijk te herkennen beïnvloeding. Past prima bij het beeld van Europa wat we op dit moment hebben.

   • Het is trouwens wel PvdA-verkiezingsweer, het regent niet. Wat me heel nieuwsgierig maakt naar de kutsmoes, die ze deze keer verzinnen om het verlies te verklaren 😛

   • Overigens kunnen de Torries samen met LibDem en zelfs Labour [hoewel allen in verschillende EP-fracties] een soort monsterverbond tegen UKIP vormen

    Goed dat je dit ook nog even aanstipt. Want de doorsnee kiezer zal waarschijnlijk niet weten, dat al zit je in een andere fractie meestemmen met je vriendjes geen enkel probleem is.. Heel productief als landsbelangen het EU-belang overstijgen. Een fenomeen, wat we in ons parlement nauwelijks of niet kennen.

 6. Het is toch veelzeggend als je die truc van Rutte van gisteren [5 EU-kerntaken] beschouwt. Tot het laatste moment probeert de sjacheraar de kiezers zand inn de ogen te strooien. Goed dat de Kamer [met Roemer en Pechtold in een hoofdrol, wel met verschillende bedoelingen] daar een stevig stokje voor heft gestoken. Rutte moest door het stof en dat moet maar een gewoonte worden wat mij betreft.
  Dank voor je stemadvies, RadaR. Ik had het dan wel niet nodig maar die heldere uitleg over die duistere wereld van het EP is prima.

 7. Het is prima, dat je als insteek hebt genomen de positie en situatie van de Nederlandse partijen, gezien vanuit de diverse EP-fracties. Het geeft in ieder geval getalsmatig een duidelijk beeld van de [on]mogelijkheden van “onze” EU-parlementsleden om snel en adequaat resultaten, die de Nederlandse kiezer aanspreken, te boeken.
  Kennen we in het vaderlands parlement al sinds mensenheugenis de coalitieconstructie, nodig om bereikbare macht ten gelde te maken, in Brussel kent het parlement nog eens ’n extra laag: het smeden van sub-coalities binnen de fracties. En omdat in principe elke lidstaat een of meer parlementariërs in elke fractie kan hebben, mag je zeggen, dat zo’n fractie veel weg heeft van “een toren van Babel”. Letten, Spanjaarden, Ieren, Nederlanders, Roemenen, Polen, Italianen enzovoort , ieder met zijn eigen nationale belang, babbelen dat het een lieve lust is, tot de mater en de pater [Duitsland en Frankrijk] zeggen dat het wel mooi is geweest en het tijd is om een standpunt in te nemen , want besluiten mag het parlement niet nemen. Dat doet op een volgend hiërarchisch niveau de Eurpese Commissie, wat het vervolgens weer dient voor te leggen aan de Raad van Regeringsleiders [waar de nationale belangen nog sterker spelen], die uiteindelijk met 28 leden de hamer laat vallen.
  De regeringsleiders gaan vervolgens individueel hun nationale parlementen weer informeren. En als dat hele circus is afgedraaid komt dan op zeker moment die europarlementariër om zijn kiezer wijs te maken welk groot aandeel hij/zij heeft geleverd.
  Je zou haast meewarig gaan lachen als je deze monstrueuze constructie zo helder voor ogen krijgt.

  Sterk vind ik zonder twijfel, dat je één van de kernvragen aan de orde stelt. Hoe kan, met de politieke achtergrond van de fracties binnen het EP voor ogen, het zo zijn, dat de EU/ Europa zo overduidelijk zichtbaar op neo liberale leest geschoeid is? Wie of wat is het [kwade] genius achter die keuze en beschikt over voldoende macht om die keuze af te dwingen? En heeft er voor gezorgd, dat de EU [om Samsom’s woorden aan te halen] zich voornamelijk druk maakt om “markt en munt”.
  De Liberalen in ieder geval niet, dat is helder. Domweg omdat ze te klein zijn. Maar de liberalen en met hen de andere belangrijke EP-fracties [EVP & PASD] hebben zich wel achter dat neo liberaal Europa geschaard. Allen hebben bakken boter op het hoofd; elk verhaal van nationale collega’s dat zij als partij niet hebben bijgedragen aan het tot stand komen van een neo liberale EU is een pure leugen. Dat zou iedere kiezer nu toch wel moeten beseffen.
  Wat het wel verklaart is, waarom de PvdA ineens een sociaal liberale partij werd, D66 een liberaal-democraten clubje werd. Alleen het CDA snapte, dat de naam liberaal-confessionelen of liberale volkspartij tot groot ongenoegen bij de nationale achterban zou leiden.
  Nu veel kiezers de vernietigende werking van het neo liberalisme [het best samen te vatten onder het propageren van het ultieme ik-denken en de daarbij behorende over lijken gaan mentaliteit] aan den lijve hebben ondervonden en zich electoraal er [voorlopig?] van lijken af te keren, is de PvdA ineens weer een uit sociaal democraten bestaande partij geworden en het CDA heeft zich alsnog het profiel van een volkspartij aangemeten. Het is aan de kiezer om dat windvanen gedrag op juiste waarde te weten te schatten.

  Ik begrijp de uitdaging die je ons voorschotelt om het juiste antwoord op “waarom een neo liberale EU?” te geven. Ik ben daar net zo benieuwd naar als jij. Je neemt me vast niet kwalijk, dat ik de lezers wat aanwijzingen meegeef? Het heeft te maken met een al lang overleden Amerikaanse B-acteur, een vrouw met een ijzeren korset, een pas aangelegde highway, een Engelse pseudo popster, een Nederlandse gans die zijn veren zelf plukte, monopolie, casino en misschien wel bovenal het gegeven, dat egoïsme, narcisme, hedonisme eigenschappen zijn die wij allemaal [van metselaar tot bestuurder] in ons dragen, die er slechts op wachten om op de correcte manier te worden geprikkeld.

  Ik ga een goed voorbeeld volgen en Dennis de Jong blij maken.

  • Ik vermoedde wel, dat Paul het niet op zich zou laten zitten en met een waardevolle extra bijdrage zou komen. 🙂
   Volgens mij zijn er nauwelijks betere manieren om uit te leggen waar wij ons in hebben laten lokken. En wat de rol van de partijen is geweest.
   Die extra bijdrage én het blog zelf zijn een uitstekende stemwijzer 🙂

  • Het heeft te maken met een al lang overleden Amerikaanse B-acteur, een vrouw met een ijzeren korset, een pas aangelegde highway, een Engelse pseudo popster, een Nederlandse gans die zijn veren zelf plukte, monopolie, casino en misschien wel bovenal het gegeven, dat egoïsme, narcisme, hedonisme eigenschappen zijn die wij allemaal [van metselaar tot bestuurder] in ons dragen, die er slechts op wachten om op de correcte manier te worden geprikkeld.

   Dat heb je geweldig geformuleerd, Paul. Zo goed zelfs, dat ik een sterk vermoeden heb gekregen, wat dat antwoord moet zijn. De reden, dat ik nog een beetje aarzel is, dat ik in je opsomming “multinationals” mis. 😛

 8. Eigenlijk was ik in het geheel niet van plan op die bruine hemden facade te gaan stemmen, immers die vanhofstadt mist nog een kleine beharing aan de bovenlip maar voor de rest is het toch wel de broer van ome Adolf, en onze van Balen begint steeds meer op de ook al ijdele en protserige Hermann Goring te lijken, net als de van de natte droom van een duizendjarig europees rijk dromende Dijsselbloem de contouren van Joseph Goebbels begint aan te nemen en dan met Pechtold in de coulissen als de moderne variant van Seys-Inquart, zijn alle eigenlijk meer dan genoeg redenen om het stemhok te mijden als ware daar een middeleeuwse uitbraak van de zwarte pest.

  En hoewel het denkende deel van mijn werkende hersenpan weet dat het stemmen an sich feitelijk niks uitmaakt voor de uitkomst van deze circusvoorstelling is er ook een deel wat zegt
  dat niet stemmen eigenlijk hoogverraad is aan al die mensen die door het nieuwe Europese fascisme worden en zijn genaaid, bedrogen, bestolen en feitelijk de dood in worden gejaagd.

  Ik wil later niet terug kijken in mijn 1 kamer flatje zonder verzorging en zonder poen om over zorg of menselijkheid en naastenliefde maar te zwijgen en dan te denken “had ik toen maar” want dan had ik in ieder geval laten weten aan die smerige gore zwijnenstal in Brussel en Straatsburg dat er nog steeds mensen zijn die wel begaan zijn met het lot van anderen, die wel een andere samenleving wensen en die wel willen delen in plaats van alleen maar halen en nemen.

  Daarom ga ik stemmen en dat doe ik met volle overtuiging wederom op de SP niet vanwege de linkse dogma’s die ook daar wel eens heersen, maar veel meer omdat daar nog steeds meer mensen zitten met meer gevoel in hun linkerteen nagel dan in alle overige aanhangers van het neo-fascisme die nu het Europees Parlement vervuilen met hun aanwezigheid en die in een echt fatsoenlijke samenleving allang al waren veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid.

 9. Ik sluit me graag bij O. aan. Je benoemt exact wat de betekenis is, die de Nederlandse kiezer aan EP-verkiezingen kan/moet geven. 3,4 of 5 ja-knikkers, die daarvoor een leuk jobje krijgen via reisjes naar wat probleemlanden, wie zit daar op te wachten? Ruimte bieden alleen op dit moment de partijen die niet gebonden zijn [ met ketens om de polsen en enkels] aan de werkelijke macht binnen de EU: de Duitsers met Frankrijk als verdienstelijke 2e.
  Je hebt me overtuigd, eens te meer. Ik ga morgen Dennis de Jong blij maken. 🙂

 10. Prachtig slotstuk aan de Europese poppenkast, RadaR. Werkelijk waar!!! Je brengt het allemaal vakkundig tot zijn essentie terug. Ademloos gelezen en links en rechts nog wat geleerd ook 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s