KRISTALNACH

Met zijn uitlatingen in een interview in de Telebeerput heeft CoenTeulings zijn eigen beerput opengetrokken. In zijn tijd als CPB-baas blijken Teulings c.s. , zo zegt hij zelf, inderdaad de lakeien te zijn geweest van de industrie, die ons als kiezer om de zoveel tijd [en toevallig ook nu] verhalen uit het Grote Sprookjesboek der Politiek vertelt.
Teulings c.s. hebben jarenlang [pikant genoeg ook ten tijde van de invoering van de euro] die politieke sprookjes voorzien van illustraties. Geen tekeningetjes van mooie landschappen of adembenemende elfjes, maar illustraties met daarin tabelletjes en cijfertjes, die precies pasten bij de tekst van de sprookjes.
En getrainde voorlezers als Balkenende, Bos, Kok, Zalm, de Jager, Dijsselbloem, Samsom en Rutte brachten ons die mooi geïllustreerde sprookjes. Met de jaren verlegde een minderheid van ons de aandacht naar non-fiction, maar de meerderheid bleef de sprookjes trouw en hunkerde steeds weer naar nieuwe.
Teulings lijkt nu de wereld van die meerderheid ruw te hebben verstoord. Zijn illustraties klopten niet en daarmee ook al die sprookjes, waar hij ze voor maakte niet.
Dat treft ongelukkig, omdat de politiek net druk bezig is met nieuwe sprookjes uitrollen. De geloofwaardigheid daarvan schat men [en ik al jaren] inmiddels op 0.
Het heeft er veel van weg, dat er een soort “Kristalnach” moet gaan komen. Want al die waardeloze sprookjes verdienen verbrand te worden.
En  er dient met spoed aansluitend een landelijk onderzoek naar de geestelijke vermogens van Nederlanders plaats te vinden, wat duidelijkheid moet brengen waarom die Nederlanders zo verslaafd zijn geraakt aan sprookjes.
Buiten kijf staat, dat de schrijvers en vertellers van die sprookjes niets minder verdienen dan onmiddellijk in de ban te worden gezet.
En Coen Teulings ……. ach, die man lijkt zijn eigen lot te hebben bezegeld.
Wat slechts nog nodig is, is een bord op de deur van het CPB met de tekst “wegens jarenlang disfunctioneren opgeheven. Geen uitverkoop!”.

Advertenties

13 thoughts on “KRISTALNACH

 1. Ook bij mij kwam de gedachte op van de gestage druppel [jouw logjes over de farce van het CPB] die langs onverwachte weg [Teulings’ ontboezemingen] toch in hun 100% waarheidsgehalte werden bevestigd. Zie het maar als een schouderklopje van Coen 🙂
  Wat me wel bezig houdt is het vervolg. We moeten wel beseffen, dat op die CPB-cijfers [welke daarvan mogelijk wel grotendeels correct zijn is nauwelijks nog te achterhalen] een groot aantal zwaarwegende beslissingen zijn genomen. Zowel economische als politieke.
  Het lijkt mij niet minder dan logisch, dat het niet blijft bij een debat in de 2e kamer in ieder geval. Een meer dan grondig onderzoek door strikt onafhankelijken [dus geen Ton Elias!!!] lijkt mij op zijn plaats. Vraag is of de politiek, die waarschijnlijk heel breed betrokken is geweest bij de acceptatie van het CPB gemanipuleer, de moed heeft om tot het gaatje te gaan. Want een echt grondig onderzoek zou weleens een heel ander licht kunnen laten schijnen op de veronderstelde noodzaak van bijvoorbeeld de sloopoperaties van Rutte II.

 2. Het moet jou, ben ik zo vrij aan te nemen, toch wel verheugen, dat Teulings op een verloren zaterdag in de Telegraaf bevestigt, wat jij al jaren in blogs over het CPB hebt geschreven. 🙂
  Trouwens, ik vond Roemer het gisteren goed doen tegen de nieuwe “koning van Nederland” Alexander. En die popzanger [Blaupunkt?] zei ook hele verstandige dingen bij P&W.

  • @O. Ik voelde even de neiging om die CPB-logjes naar voren te halen, maar het waren er wat veel 🙂 Wat Teulings’ uitlatingen betreft, naar wat ik links en rechts opvang wordt er al flink aan “damagecontrol” gedaan. Collega economen veroordelen niet alleen hun ex-CPB vriend, maar proberen ook het sprookje [die extra-welvaart die de euro ons bracht, dat weekinkomen] terug te duwen naar de non-fiction hoek. Maar als ik her en der reacties op fora lees van gewone mensen, dan is de “damage” al aangericht. En terecht!
   Even over Pechtold dan maar 🙂 Het is mij duidelijk, dat hij in confrontaties met conculega’s zich ook al als een 2e Rutte gedraagt. Hij beoefent het “jij-bakken” met gretigheid. Eerder in Nieuwsuur richting de arme sukkel Buma [met zijn D66 kijkdoos!!!!] en gisteren deed hij dat richting Roemer gewoon weer. Pechtold heeft het dermate achter zijn ellebogen, dat de natuur hem met 4 exemplaren daarvan heeft voorzien 🙂 De opmerking over de SP, die een nieuw HQ door Portugese bouwvakkers zou hebben laten doen is volledig onjuist. Pechtold is zo’n type wat het desondanks vrolijk voor de camera zegt om na de uitzending Roemer toe te fluisteren “maak je niet dik, Emile, het was maar een geintje. je denkt toch niet, dat kijkers dat niet doorhadden?” En daar trekt hij dan die bekende bek bij met die onschuldige uitdrukking in zijn klotenogen [cojone-ogen is ook goed 😛 ]
   Er viel mij echter iets anders ook nog op. Zowel D66 als de VVD [kwal van Baalen gebruikte het in het Erasmusdebat richting PVV] hebben een nieuw onderwerp gevonden om langs een omweg de burger angst aan te jagen.
   Wie ook maar zegt, dat we moeten stoppen met de miljardentransfer richting Zuid Europa krijgt onmiddellijk te horen “Weet u wel wat dat betekent voor onze pensioenen? Die liggen daar voor een belangrijk deel”.
   Hoewel dat voor Griekenland zeker niet langer geldt is het argument op zich waar. Maar niemand stelt de vraag, die daaraan vooraf gaat “hoe zijn onze pensioengelden daar gekomen?”. En dat is wel te verklaren, omdat overheid, naarstig bijgestaan door DNB, de afgelopen 15 jaar de pensioenfondsen heeft gestimuleerd [voorzichtig uitgedrukt] om in landen als Italië, Spanje en voorheen Griekenland te beleggen. Omdat de rente er zo aantrekkelijk was.
   De zoveelste situatie dus, waarin overheid [kabinet en politiek] een situatie heeft laten ontstaan c.q. heeft afgedwongen [uit hoofdzakelijk economische overwegingen in combinatie met EU-politieke strategie] waarvoor geldt, dat als er geluiden opduiken om te stoppen met miljarden van Noord naar Zuid te sluizen er direct als reactie komt “ho ho, denkt u aan onze pensioenen”. Het langzamerhand overbekende spelletje bedriegen, waar de EU inmiddels de Nobelprijs voor ontving.

   • Soms bekruipt mij het “vermoeden” dat ons geld in de pensioenpotten al geruime tijd helemaal ons geld niet meer is. Het maakt onderdeel uit van een Europees casinospel, waarbij de inzet niet door ons maar door het zooitje, dat wij zelf aan de macht blijven helpen, wordt bepaald. ;(

   • Pechtold heeft het dermate achter zijn ellebogen, dat de natuur hem met 4 exemplaren daarvan heeft voorzien

    Een echte politicus dus 🙂

   • Een volledig terechte conclusie, O. 🙂 Het wordt vanavond dus gewoon Silent Witness kijken en daarna [als de Storm and Thunder het toestaan] even bij Lottie gaan kijken hoe oranje het er bij haar uit ziet 😉 Mooie gelegenheid voor een borrel om het eerste afscheid van de zomer te vieren, want ik begrijp dat we na morgen weer terugvallen op het normale Hollandse niveau.

 3. En er dient met spoed aansluitend een landelijk onderzoek naar de geestelijke vermogens van Nederlanders plaats te vinden, wat duidelijkheid moet brengen waarom die Nederlanders zo verslaafd zijn geraakt aan sprookjes.

  Begrijp ik het nu goed? Wil jij dat de zorgkosten nog hoger gaan uitvallen? En dat voor een onderzoek waar iedereen eigenlijk op voorhand de uitkomst al van kan raden?

 4. Teulings betreurt wel “de effecten” van zijn uitlatingen, maar het doen ervan dus niet. Wat het vermoeden doet rijzen, dat het om een bewuste actie zou kunnen gaan, wellicht ingegeven door rancune.
  Het sterke is natuurlijk, dat geen van de heren die gebruik hebben gemaakt van dat opgeleukte cijfermateriaal het in zijn hoofd zal halen inhoudelijk te reageren. Want dan gaat er pas echt een flink hek van de dam, vermoed ik.
  Have a nice day!!!!!
  O ja, wat ik nog wilde vragen: hoort bij die 21e eeuwse Kristalnach ook het onderdeel ‘Pek en Veren’?

  • Als ze verteld worden door een ideale schoonzoon of een lekkere kale babbelaar of een als haantje verklede kakelende kip: ongetwijfeld, Sjaantje. En onderschat niet, dat een decennia lang opgebouwde gewoonte niet op een willekeurige woensdag wordt afgeleerd.
   De boosheid zal echter wel meevallen; die zou groter zijn geweest als zou zijn gebleken, dat Ilse en de Hoed punten hadden gekocht bij Malta en San Marino 😉

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s