LAAGDREMPELIG AMUSEMENT: DE GROTE AANGIFTE SHOW

Drempelverlagend ….. u kent die uitdrukking vast wel. Daarmee wordt bedoeld dat men [meestal politiek ,bedrijven, organisaties] gaat proberen om bij ons bestaande aarzeling en terughoudendheid om iets te doen of te laten weg te werken.
Zo hoorde ik net bijvoorbeeld een vertegenwoordiger van een organisatie uit de wereld van Marokkaanse Nederlanders zich richten tot de moskees in Nederland met het dringende verzoek om mee te werken aan het op gang brengen van een laagdrempelige discussie.
Ander voorbeeld is Jetta Kleinsma, zelf fervent liefhebster van lage drempels, die ook drempels aan het wegschaven is, zodat werklozen onder ons met een HBO/MBO-opleiding de terughoudendheid om te solliciteren naar ongeschoolde arbeid van zich zullen afschudden.
Men is er nog niet aan toegekomen te onderzoeken wie ooit al die drempels heeft opgeworpen. Maar misschien komt dat ooit nog.
Drempelverlaging: niet mooier, wel makkelijker voor u en mij. De slogan ligt al klaar.

En we weten, dat als een balletje eenmaal rolt in Nederland, dat de pogingen om een lawineachtig effect te bereiken niet lang op zich laten wachten. En dat effect wordt het snelst bereikt door aan het geheel een soort spelshow karakter te geven. Zo zijn we terecht gekomen in een situatie waarin in het kader van drempelverlaging eerst ca. 5.000 mensen [voor een eerste keer geen al te beroerd resultaat] aangifte deden tegen Wilders. 0 appHad men een aangifte-app ontwikkeld, ongetwijfeld zou het resultaat aanmerkelijk hoger zijn uitgekomen.
Gisterenavond meldde Fleurtje Agema, dat zij aangifte ging doen tegen PvdA-kreukelaars Samsom en Spekman. Zij hoopt dat velen haar voorbeeld gaan volgen.
De bal rolt en Nederland kennende zal men er graag aan meewerken om de snelheid daarvan op te voeren. Misschien is het, naast die al gesuggereerde app, slim om wat prijzen aan het geheel op te hangen. Weekendjes Roompot, een Award voor de Fanatiekste Aangifte-doener van Nederland en meer van dat fraais.
Ik heb goed nieuws voor u, want er liggen op dit moment concrete kansen om voor aangifte doen in aanmerking te komen. Voor de hand ligt te kiezen voor allereerst de resterende politieke partijen. Na PVV en PvdA zijn er nog zat over.
Maar ik had het over concrete kansen, laat me die even op een rij zetten:

1. VVD-er Opstelten zou de Kamer toch verkeerd geïnformeerd hebben over de miljoenen handjeklap-deal die VVD-er FredTeeven in zijn toenmalige functie als OvJ met een topcrimineel maakte en waarmee zo’n 5 miljoen uit de schatkist van Rutte verdween in de zak van die crimineel

2. De accijnsverhoging, waardoor ondernemers in de grensstreek op de rand [en soms er ook al over] van faillissement zijn gebracht, levert niet zoals het kabinet voorspiegelde, geld op, maar kost 400 miljoen. Als dat geen mooie grond voor die ondernemers, maar natuurlijk ook voor ons als steeds enthousiastere deelnemers, is voor een aangifte [misleiding lijkt me wel aardig] dan weet ik het niet.

3. Gerommel met ouderen door opheffing verzorgingshuizen. Als hier iets duidelijk is te maken dan is het wel, dat de overheid een Plan van Aanpak gebruikt, wat van de blunders aan elkaar hangt. Men moet gedacht hebben:
“hoeveel ouderen hebben we?”
“hoeveel ruimte hebben we?”
Even door elkaar delen met wat gluiperig verlaagde ruimtecriteria en dan krijgen we vanzelf het soort uitkomst wat we willen: 13,3% ruimte teveel.
Dus schuiven we wat ouderen even heen en weer om dat overschot aan ruimte zichtbaar te maken en hebben we straks het mindere aantal tehuizen waar we naar toe willen en zijn die keurig gevuld.
Ik  wil niet stoken, maar als ik zo’n oudere was of als famiiellid zou hebben, die puur als een zak vlees met botten in een verhuisdoos wordt gepropt en tijdens de verhuizing mag wennen aan de nieuwe leefomgeving, ik zou schreeuwen om een aangifte-app.
0 show
Nu al kansen en met een overheid als nu de zekerheid, dat nieuwe kansen er gaan komen: ik voorspel de  Grote Aangifte Show een grote toekomst, net als de app trouwens. Vooral omdat het laagdrempelig amusement is en zal blijven.

Advertenties

13 thoughts on “LAAGDREMPELIG AMUSEMENT: DE GROTE AANGIFTE SHOW

 1. Wie gisteren het “gesprek met de minister-president” zag [tussen de 2 lange mannen Frese en Rutte] moet net als ik gedacht hebben, dat vrijwel alles in de wereld van de politiek inderdaad een spelshow lijkt te zijn geworden. Frese bleef hardnekkig vragen of er nu wel of niet iets in de schatkist zit. Rutte bleef omslachtig ontkennend antwoorden en proberen een geloofwaardige verklaring te formuleren voor de 500 miljoen, die nog maar een paar dagen geleden ergens tussen al die “schuldbrieven” werd gevonden.
  Frese speelde “hoe kan dat nu?”, Rutte speelde “het kan ook niet, maar toch soms ook weer wel”.
  Ik probeer net als onze gastheer in het log deed op mijn manier een grappige toon te gebruiken. Excuus als ik daar onvoldoende in slaag.
  Verklaring daarvoor is natuurlijk, dat er eigenlijk weinig valt te lachen. Wat dit kabinet ons in toenemende mate [neem als voorbeeld de wijze, waarop Ivo Opstelten zich van het dossier “De Teeven -deal” probeert af te maken; ik heb zelden een minister zo’n armzalig optreden zien geven] voorschotelt is mijlenver de schande voorbij.
  En omdat het eerder gewoonte dan uitzondering is geworden, dat wij schaamteloos het bos in worden gestuurd kan moeilijk anders worden geconcludeerd, dat Rutte c.s. ons beschouwen als een collectief, dat:
  – bijzonder geschikt is om Koningsdag te vieren
  – gemaakt is om onze sporthelden toe te juichen en te “liken”
  maar te dom is om te snappen welke trucs men in Den Haag allemaal uithaalt. Vandaar dat men zichzelf een vrijbrief heeft gegeven om onverstoorbaar door te gaan met die trucs. En wie geeft hen ongelijk want er is immers niemand die hen een strobreed in de weg legt?

  In de aflevering van Tegenlicht, waarvan RadaR eerder de trailer plaatste [ik ben zo realistisch te veronderstellen, dat slechts een relatief kleine groep Nederlanders de aflevering heeft bekeken] kwam een lid uit de immer verder groeiende meute bijzondere hoogleraren aan het woord. Zij gaf aan te veronderstellen, dat het inmiddels bijna groteske tekort aan protestbereidheid bij de Nederlander veroorzaakt zou worden, omdat protesteren en demonstreren “nu eenmaal niet tot onze cultuur behoort”. Een volstrekte kul-opmerking, want bekijk de diverse fora op perswebsites en iets anders komt naar voren. En zie de jaren 70-80 van de vorige eeuw.
  De hoogleraar [in mijn beleving hebben de meesten van hen het niveau, wat in het verleden bij een schooldirecteur werd aangetroffen] gaf ook aan wel iets in een onderzoek naar dat tekort aan protestbereidheid te zien.
  Een aantal maanden grasduinen in een representatieve populatie en vervolgens een vuistdik rapport publiceren doet een teller immers tikken?
  Ook zij is onderdeel van een spelshow, zo bleek mij. Net als Ivo Opstelten onderdeel van zijn show is, die a.s dinsdag een vervolg krijgt. En zoals het hoort is er al een CU-kamerlid die voor de camera is verschenen om te melden, dat “de minister wel eens een probleem zou kunnen hebben”. Net als Mister Zorg van Rijn in zijn eigen show zit, waarin zijn tekst is, dat hij nauwlettend volgt hoe de grootschalige verscheping van ouderen [ik wil het woord deportatie niet gebruiken] plaatsvindt, maar dat hij vooralsnog geen reden ziet om in te grijpen. In normaal Nederlands: “u bekijkt het maar, ik ga gewoon door”.
  We zitten allemaal in onze spelshow, of we willen of niet. De enige keus die we hebben is óf passief blijven óf actief meedoen. De meesten van ons kiezen voor het laatste; het grootste deel omdat er plezier aan wordt beleefd, een minderheid uit pure onmacht.
  Het meest actuele voorbeeld in die richting betreft de vrouw, die in A’dam 2 kinderen op een plaatsje van een kinderdagverblijf hoorde huilen. 8 minuten lang filmde zij dat. Toen een medewerkster van de crèche uiteindelijk de kinderen naar binnen haalde schreeuwde de amateur-cineaste hen nog iets toe. Uit niets blijkt echter, dat zij politie of GGD heeft gewaarschuwd.
  De vrouw koos er voor haar eigen realityshow te gebruiken en plaatste haar filmpje op Facebook [de grootste showbühne van al]. Door de gebruikelijke response aldaar [aantal likes en\of dislikes] werd de aandacht van de GGD getrokken en volgde een bezoek aan de betreffende crèche.
  Dat laatste is prima en terecht. Want alles wat er op wijst dat kinderen in enige vorm van gevaar kunnen verkeren vereist de noodzakelijke aandacht.
  Maar kernvraag is waarom de vrouw niet even heeft gebeld met politie of GGD. En meteen daaropvolgend de vraag met welk doel het filmpje op Facebook werd gezet. Ik heb daar een uitgesproken mening over, maar wil ook graag die van jullie weten.
  En dat is per se niet omdat ik die graag voor mijn eigen show wil gebruiken.

   • Ik vrees, dat ik het met je eens moet zijn, O. Wat ik echter ook probeer te benadrukken is, dat we ons scherp bewust moeten zijn van het feit, dat we op elk moment door onverschillig wie gefilmd kunnen worden. En daar zijn vele risico’s [privacy even daargelaten] aan verbonden.
    Dat filmen gebeurt in veel gevallen uit pure zucht naar sensatie en niet om misstanden aan de kaak te stellen. En de filmpjes kunnen, mede door de steeds maar groeiende achterdocht in combinatie met die sensatiezucht, heel veel schade aanrichten.
    En dat allemaal om ons plekje op de bühne te veroveren en te behouden en volop mee te draaien in de show, die van ons leven wordt gemaakt.

  • Alleen in NRC kwam ik een quote van een [sorry] hoogleraar tegen, die stelde dat het filmpje volgens hem slechts tot doel had een persoonlijk punt [Facebook punt] te maken. Nu staat er niets schokkends op dat filmpje en dat zou dus een reden te meer zijn om het niet op je FB pagina op te nemen. Maar er zit dat primeur, die verslaafdheid aan de eerste willen zijn, geurtje aan en ik vermoed dat de vrouw in kwestie met genoegen haar “likes” zal hebben geteld.
   Geloof me, ik zou simpel bij de crèche hebben aangebeld om te vragen wat er aan de hand was. Maar daar haal je geen likes mee.

  • Het vergt wat mij betreft sowieso al een opmerkelijke instelling om 8 minuten lang krijsende kinderen alleen op een plaatsje te filmen. Als de bedoeling was een “bewijs” voor politie en GGD te verzamelen zou 30 sec genoeg zijn geweest. De andere 7,5 minuten had de vrouw dan kunnen gebruiken om met GGD of politie te bellen. Maar ja, bellen met GGD of politie …….. hoe scoort dat op je FB-pagina? Nu haalt het filmpje zelfs de bekende programma’s.

  • Ik word zo langzamerhand doodziek van dat Facebook en al de uitwassen, die daar uit voortkomen.Ik ben ook benieuwd of als er uiteindelijk weinig aan de hand blijkt te zijn geweest bij die crèche we dat uberhaupt nog te horen krijgen.
   Wat anders is, dat Miss AGAGA inmiddels werkelijk aangifte heeft gedaan tegen Spekkie en Diedje. De media zijn er opvallend stil over.

   • Moet zeggen, dat ik dat niet erg vind, Arno. Net zo min dat die voortdurende stroom aan achteraf onjuist blijkende berichten over dat vliegtuig inmiddels [er valt weinig leed meer te melden] vrijwel is opgedroogd.

 2. Hoogwaardig laagdrempelig amusement …… klinkt veelbelovend. Lijkt me ook aardige real life tv aan te koppelen. 1 gezin, waarin de ouders en de kinderen allemaal verschillende partijen op een aangifte trakteren. Kan zeker 1 seizoen mee 😉

 3. Dit land is met recht dus rechtstreeks in de pure stront aan het zakken als me zich zogenaamd overtuigd van het eigen morele gelijk bezig gaat houden met wat een of andere geblondeerde malloot in een achterlokaal staat te schreeuwen en zich afkeert van de wezenlijke zaken die op deze plek al vele malen zijn benoemd.

  Wat mij eigenlijk nog het meest van alles stoort en vooral opvalt zeker in deze kwestie is iets wat de laatste jaren schering en inslag is geworden en wel dat men van welke kant of zijde dan ook loopt te brullen, janken, schreeuwen en te gillen maar dat er bijna helemaal niemand meer is die de moeite neemt om te luisteren naar wat die ander nu werkelijk zegt en dat is pas echt een droeve zaak en dat noemt men dan beschaving!!! geef mij de straat dan maar….

  .

  • Het is een meer dan aangenaam genoegen om de broers Kinsey weer eens te horen. Tot mijn schaamte moet ik erkennen, dat Smoke and Steel al een aantal jaren niet meer aan de beurt is geweest. De clip helpt me herinneren wat ik gemist heb. Thx Willem.

 4. Kijk eens om je heen en je ziet een land met:

  – een disfunctionerende politieke elite
  – een zich steeds verder van hun recht [stemmen] afkerende burger
  – een samenleving, die haar naam slechts kan ontlenen aan het feit, dat haar samenhang voortvloeit uit sterk gecultiveerd kuddegedrag
  – een mens, die zijn handelen laat bepalen door aan de ene kant de media en aan de andere kant zijn rugzak vol digitale tooltjes
  – samenleving en mens die zo zijn gedesocialiseerd, dat ze bijna compleet autistisch zijn geworden.

  Al lezende dacht ik, zo’n log als dit zou ik om hebben gelachen wat maanden geleden. Al was het maar om de wijze van vastlegging waar je voor hebt gekozen. Vooral het eerste deel is voor de goede lezer doordrenkt van goed verborgen humor.
  Maar in het laatste deel moet ik niet meer lachen ondanks die hilarische Grote Aangifte Show [lees ik daarin niet dat sommige mensen wat jou betreft aan het G.A.S. kunnen 😉 ? ], want de zwarte randen worden overigens volkomen terecht te duidelijk getoond.
  Zelfs Leon heeft er de pleuris van ingekregen! En ik voel wel wat voor zijn dan wel rigoureuze voorstel; laten we de boel maar verdelen en ons eigen treintje gaan trekken. Voordat straks de zaak uit de bocht vliegt. Want …… wat komt er na aangifte doen tegen een verfoeide politicus? Vooral als die aangifte in 1000-voud wordt geseponeerd?
  En wie bij zijn gezond verstand voelt zich happy in een land, waarin politici hun aanhang aan zich binden via de Grote Aangifte Show????

 5. Nederland is niet langer alleen geografisch “a lowland”. Wat de dames en heren politici aan het doen zijn is het ook qua niveau steeds meer naar beneden te brengen. Eigenlijk ontbreken de woorden om aan te geven waar men momenteel mee bezig is. Of ik zou de toonzetting, die Willem regelmatig bezigt moeten gebruiken.
  Is er dan niemand in die jungle, die regeringscentrum heet, die het gewicht en het overwicht heeft om in te grijpen?
  Het zou mij niets verbazen als Lady AGAGA straks ook een paar honderd debielen zover krijgt dat ze aangifte gaan doen.
  Hef dat zooitje toch op, dat zooitje wat wij als onze bestuurders en vertegenwoordigers worden geacht te beschouwen. En laten we ons opsplitsen in een paar stammen en ons eigen territorium snel afbakenen.
  En laat de Grote Aangifte Show zijn gang maar gaan. Dat loopt er vanzelf op uit dat ze elkaar de hersens gaan intimmeren. Ik wacht wel tot dat gebeurd is.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s