DE FRISSE BEUK ERIN

Om nu te zeggen, dat we “er fris tegenaan gaan” in deze nieuwe week. dat zou te ver gaan.
0 deurneDe beelden van dikke nekken en armen vol tatoeages in confrontatie met demonstrerende exemplaren van de nog maar net tot nationaal knuffeldier gekozen variant van de Nederlander, heel alert en scherp gefilmd in Deurne, lieten daarvoor teveel een te naar smaakje achter.
Hooguit zou “vol goede moed de beuk erin” een passende beschrijving kunnen zijn. Die toevallig ook nog eens past bij een minder fysiek maar in zekere zin net zo afstotelijk proces wat in gang lijkt te schieten.
We sluiten namelijk maart 2014 af met berichten als:
– begrotingstekort op 2,5% in 2013, economie groeit door.
Als kop prachtig maar als u de toelichting leest zult u ontdekken, dat de economie in 2013 gewoon met 0,8% is gekrompen. Dat wordt in deze tijden “doorgroeien” genoemd.
Via even doorbijten leest u verder, dat het kleinere tekort op de begroting in 2013 niet het gevolg was van een minder uitgevende overheid, maar van het simpele gegeven, dat die overheid ook deze keer weer nieuwe sluipwegen had ontdekt om bij de burger [nog] meer geld te roven.
– geloof in Europese Unie brokkelt af
Er staat 31 maart 2014 bij dit artikel, maar die datum had net zo goed 31-3-2010 kunnen zijn. Want het is immers oud nieuws? En het is nauwelijks bemoedigend te noemen, dat in de media een eerste schuchtere poging wordt gedaan de gang naar de Europese verkiezingen vrij te maken door met oud nieuws te komen. Maar ja, die media moeten ook wat, ze kunnen niet hele redacties aan Deurne e.d. blijven opofferen.
En Europa zou in de komende weken wel eens heel goed kunnen gaan scoren op Twitter, dus moet je zorgen er als media snel bij te zijn.
– Asscher: 100 miljoen voor banenplan in Zorg.
Een statement van een PvdA-lid van het kabinet, waaruit gerust mag worden geconcludeerd, dat het bedoeld is om die PvdA weer even een [socialer] uiterlijk te geven, waar de kiezer zachter door wordt gestemd.
Ik kan daar alleen maar bij aantekenen, dat waar al enige tijd werkers in de zorg met het [dreigende] verlies van hun huidige baan worden geconfronteerd, er weinig logica is te ontdekken in het voornemen van Asscher om via een banenplan mensen de zorgsector weer in te halen. Er moet haast wel een financieel trucje achter zitten. En dat terwijl een deel van ons zich terecht al steeds meer zorgen maakt of straks überhaupt nog wel benodigde zorg zal kunnen worden verkregen.

Een minder fris begin dus wat mij betreft van de week. En dat terwijl de zondag juist zo bemoedigend was. Als het je lukt om WNL te ontwijken opent zich een een deur naar een paar uur relatief hoogwaardig kijken en luisteren.
0 VrGeluidVrije Geluiden [wat mag dit land dankbaar zijn dat de VPRO er nog steeds is] liet mij o.a. kennismaken met het Griekse gezelschap Kompania. Naast het maken van prachtige rebetika-muziek werd er in alle rust op een warme manier over die muziek verteld. En zo’n gesprek is in meer dan goede handen bij VG-presentator Melchior Huurdeman. Melchior schept altijd een sfeer, die het best als 180 graden tegenover Twitter kan worden omschreven.
In Buitenhof was er, naast de niet onverwacht overal omheen pratende “super-accountant” 0 luytenMuis [namens Nederland lid van The Board of Auditors van het EMS [de politiek legt u graag uit wat dat precies is] een zowel amusant [de uitvoering] als zorgwekkend [het onderwerp] gesprek met 2 vrouwen: de 1 Marianne Thieme [bekend neem ik aan] , de andere een struise boerin, die het over de vleesindustrie hadden. U mag gerust weten, dat ik al geruime tijd terug mijn vleesconsumptie drastisch heb teruggebracht; na het beluisteren van dat gesprek dreigt vlees voor altijd uit mijn menu te verdwijnen. Hoe dat allemaal precies zit [Nederlandse Waren Autoriteit, die in de tijden dat alles kon worden geflikt zonder dat wie dan ook daar de wenkbrauwen bij fronste, volledig werd ontmanteld en de vleesindustrie zijn eigen vlees kon gaan keuren] moet u zelf maar terugkijken.
Het mooiste van die zondag zat zoals wel vaker in het midden. Ik doel op “Boeken” 0 joke hermsengepresenteerd door Wim Brands. Een van de gasten was de stijlvolle Joke Hermsen, waarover op de site staat:
“Joke was in 2009 al eerder te gast bij VPRO Boeken naar aanleiding van haar eerste boek, Stil de tijd. Haar pleidooi voor een langzamer leven kreeg veel aandacht in de media. In Kairos gaat ze door op hetzelfde thema. Ze analyseert hoe door verstilling nieuwe inzichten worden geboren, wanneer je een juiste beslissing kunt nemen en hoe veranderingen tot stand komen. Want het nieuwe ontstaat in de ruimte tussen je bezigheden door: ‘in between’, zoals Hermsen het noemt.

Het is de Maand van de Filosofie, met als thema ‘Mens en techniek’. Haar boek is ook een pleidooi voor het op gezette tijden afstand nemen van de apparatuur die ons leven overheerst. In Vrij Nederland zei ze hierover: ‘Neurologen zeggen dat we beschikken over een rustbrein, het default mode network. Dat wordt pas actief als het geen nieuwe input te verwerken krijgt. Dan begint het aan zijn belangrijkste taak: selecteren. Wat wordt er in het praktische geheugen opgeslagen en blijft paraat als kennis en wat verdwijnt er naar het onbewuste. Door permanent online te zijn, raakt je brein overprikkeld en kan het die selectietaak niet meer goed verrichten.’

Met verwijzing naar mijn eerdere log over “Gekte” kunt u zich wellicht voorstellen, dat mijn 0 kairosinteresse was gewekt over hoe mensen naar de mening van deskundige buitenstaanders [toeschouwers is wellicht een beter woord] steeds meer 2 werelden [de werkelijkheid en de virtuele, digitale wereld] tot één lijken te verweven en daardoor het onderscheid , het zeer scherpe onderscheid tussen die 2 werelden uit het oog verliezen. En het ineenschuiven van die 2 werelden niet leidt tot een nieuwe mix [waarin het overigens voor een doorsneemens nauwelijks leefbaar zou zijn] maar wel leidt door het opslokken van de ene [werkelijkheid] door de andere [virtuele, digitale] wereld.
Het gesprek was meer dan de moeite waard en zou qua inhoud naar mijn gevoel zelfs voor “a digital addict” te volgen zijn geweest. Helaas [of misschien wel gelukkig] doet “Boeken” niet mee aan de YouTube-terreur, dus is op dit moment op de Tube geen beeld te halen. Op http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1407989 is de totale aflevering echter wel te zien. Vanaf 15.00 minuten komt Joke Hermsen haar verhaal doen. Ik nodig iedereen uit die 15 minuten te nemen om onder het genot van een kopje vlierbessenthee naar Joke te luisteren.

Advertenties

9 thoughts on “DE FRISSE BEUK ERIN

 1. “Kairos” dook gisteren weer op, ditmaal in de aflevering van Tegenlicht waar mediatheoreticus Douglas Rushkoff een verhandeling gaf over de 2 werelden, die ook Joke Hermsen in haar boek aan de orde laat komen.
  Rushkoff introduceerde het “presentisme” , de wereld van nu, waar de mens van de 21e eeuw nauwelijks meer in leeft door de voortdurende dwang van de digitale wereld en de stroom pseudo-vernieuwingen, die daar maar uit voortkomt.
  Rushkoff beschouwt al de digitale gereedschappen, die ons op hoge snelheid overkomen, slechts als een middel om een feitelijk afstervende markt nog in leven te kunnen houden.
  Tekenend vond ik vooral, dat de laatste alinea uit jouw blog bijna letterlijk door Rushkoff werd onderschreven.
  Zeer interessante en confronterende aflevering van Tegenlicht!

  • Gezien, O. Maar als ik de krant mag geloven blijft het grootste deel van televisie kijkend Nederland meer geïnteresseerd in “Sterren Springen” en “Rapport voor mijn ouders”. 😦

 2. Asscher: 100 miljoen voor banenplan in Zorg
  Als je de berichten van vandaag [ca 5000 ontslagen in Jeugdzorg; ontslaggolf in gang gezet; versjouwen met ouderen uit Zorgtehuizen levert verscheurende en beschamende beelden en situaties op] dan kun je inmiddels wel heel grote vraagtekens bij dit “banenplan” van Asscher zetten. 😦

  • Die beelden van en de verhalen over het gesjouw met die ouderen zijn bijna tenhemelschreiend in sommige gevallen!! Ik voel er plaatsvervangende schaamte bij. Wat is er in godsnaam toch aan de hand met vooral het bestuur in Nederland tegenwoordig. Schande!!

   • Gelukkig hebben de oudjes Ali B nog die met ex-criminele vriendjes en vriendinnetjes op TV hun wensen komt vervullen 😦

  • Maar we laten het wel allemaal gewoon gebeuren. En neem maar aan, dat er de aankomende maanden en jaren nog meer van dergelijke schandelijke zaken aan de oppervlakte komen. Vooral als straks duidelijk wordt welk een fiasco die hele transitieoperatie van de zorg naar gemeenten is geworden [want dat wordt het!]. Maar zoals we in 2006 bij de nieuwe Zorg alleen maar kankerden zal het waarschijnlijk ook in 2014 daar bij gaan blijven.
   Ik raad mensen in mijn omgeving aan nu al zich te informeren over mogelijkheden tot aansprakelijkstelling van de overheid voor de gevolgen. Meer kan ik niet doen.

 3. Ik zag het al toen je die aflevering uit 2009 zat te bekijken, mevrouw Hermsen boeit je. 🙂
  Ik heb net in alle rust de uitzending van zondag nog eens afgedraaid en je moet volgens mij wel een hele dikke plaat voor je hoofd hebben als je niet meekrijgt hoe louterend het is om iemand op zo’n rustige, overdrijvingsloze, heldere en bekwame wijze haar gedachten onder woorden te horen brengen.
  Haar slotzin zou trouwens van jou hebben kunnen zijn: “Ach Der Mensch ……. das war einmal”

 4. Geen “TWITTERKOEK” van mevrouw Hermsen dus blijft de vraag “Is dit wel vrijheid van meningsuiting?”:P
  Zonder dollen, goed verhaal en heel duidelijk verteld. Maar dat komt zo af en toe meer voor als mensen meer dan 120 tekens gebruiken.
  Deurne speelde vandaag even “het Nederlandse Gat van vandaag” ; de jury buigt zich momenteel waarschijnlijk over de puntenwaardering. 🙂

 5. De trein komt weer op stoom 🙂 Mooi hoor, een log wat wegleidt van de bagger van alledag [overigens terecht, dat je die wél benoemt] en leidt naar veel waardevoller zaken: zoals het gebruiken van onze hersenen i.p.v. onze toetstduim .

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s