SCOREN WAAR JE LIEVER HAD GEMIST

15 dagen exact voor 19 maart, in ons land kan nog wel iets keurig op schema worden afgeleverd. De medaillekandidaat voor deze prestatie is het CPB.
Het betreft dat boekwerk vol “verkenningen” [de CPB-drone heeft weer stiekem rondgevlogen], waarmee een “vinger” wordt gestoken in de Rutte-drol, die Nederland heet.
Vooropgesteld, het CPB trekt vrijwel per definitie altijd verkeerde conclusies, dus het staat welhaast vast, dat dit nu ook het geval is. Maar dat is al weer per definitie geen enkel bezwaar. Want elke keer weer wordt zo’n drolverkenning, vooral op dit specifieke tijdstip, met gejuich ontvangen, omdat de bevindingen altijd minder slecht [in laagconjunctuur] of beter [in hoogconjuctuur] zijn dan iedereen verwachtte.
Meer economische groei dan eerst werd aangenomen, aantrekkende werkgelegenheid waar onlangs nog van groeiende werkloosheid werd gesproken, een afnemend begrotingstekort, toename in hypotheekaanvragen zijn enkele van de onderdelen van de goed nieuws show van het CPB deze keer. De meeste onderdelen betreffen overigens niet 2014, maar 2015. Voordat u en ik zouden willen zeggen, dat van al dat moois nog zo verdraaid weinig te herkennen is. Nog een jaartje wachten, een periode. die het CPB doorgaans gebruikt om haar “verkenningen” bij te stellen, waardoor een aangepast lijstje ontstaat, waarmee het eerdere moois ietwat naar beneden wordt bijgesteld.
U hoeft slechts de periodieke CPB-oprispingen te volgen en u kunt het proces van nabij zich zien ontwikkelen.
Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben ooit begonnen met die mooie verkenningen voor waar aan te zien. Maar sinds het enorm fout ging in 2008 en daarna louter onzinnige leugens werden verkocht ben ik van het pad mijner dwaling teruggekeerd.
Inmiddels weet ik en dat zou ook voor u kunnen gelden, dat CPB-verkenningen slechts één hoofddoel dienen: politieke retoriek, verpakt in leugens, in verkiezingstijd mogelijk maken. Ook daar zijn we zelf meerdere malen inmiddels getuige van geweest. En dus ook nu.
Neem Pechtold bijvoorbeeld, die ineens komt met de “eis” [houdbaarheidsduur maximaal 3 maanden] om belastingverlaging. Neem PvdA en VVD, die met de CPB-verkenningen onder de arm de kiezers weer van alles kunnen wijs maken, in de rug gedekt als zij zich weten door de CPB-cijfers, die ook al een houdbaarheidsdatum van zo’n 3 maanden zullen hebben.

Ik heb meerdere malen eerder een kritische noot gekraakt over het CPB en de dubbelhartige rol, die haar verkenningen spelen. En waar het CPB zelf een aantal  argumenten standaard voor in voorraad heeft om de zeker opdoemdende flaters weg te kunnen praten. En de echte harde cijfers, die over in dit geval de laatste 5-6 jaar ons burgers knap wat misère hebben bezorgd, vind ik zelf bewijs genoeg, dat die kritische noot niet ten onrechte is gekraakt. Al die verkenningen leiden in regel er toe, dat ons een handvol fraaie verpakkingen worden getoond, waar veel te vaak tegenvallend smakende snoepjes in blijken te zitten. Wat dat betreft zou je kunnen stellen, dat het CPB en Rutte vrij veel gemeen hebben.

Zelf scoorde ik trouwens wel een vol punt. waar ik u aankondigde, dat er nog voor 19 maart een positief CPB-verhaal zou verschijnen. Maar om eerlijk te zijn stemt me dat niet echt vrolijk. Misschien had ik liever gehad. dat mijn voorspelling van die CPB-voorspellingen een misser zou zijn gebleken.

Advertenties

17 thoughts on “SCOREN WAAR JE LIEVER HAD GEMIST

 1. We zitten volop in de verkiezingen, dus begrijp ik volledig, dat je daaraan prioriteit geeft. En zoals gebruikelijk worden er meer dan zinnige dingen gezegd. Die gestage druppel, ik hoop toch zo dat die eindelijk eens door de harde koppen heen gaat komen.
  Maar ik vroeg me iets anders af 😉 Ik hoorde net op de radio over een kwestie, die ook om aandacht zou kunnen vragen. Er blijkt boven tafel te zijn gekomen, dat die Jan uit Oekraïne en zijn zoon flink wat geroofde miljarden in belastingvrijhaven [paradijs schijn je niet te mogen zeggen] Nederland heeft gestald. Sterker nog, Buitenlandse Zaken schijnt al geruime tijd een keurkorps aan fiscale specialisten en juristen bij rovende dictators langs te sturen om seminars te houden over de voordelen van het stallen van enorme hoeveelheden geld in vrijhaven Hollanda. Lijkt me ook wel een aardig onderwerp 😀 Vooral omdat er in de pers nauwelijks iets over te lezen is.

  • Het door jou genoemde fenomeen, bij rovers bekend als The Dutch treat, is mij niet ontgaan, O. Ik denk, dat daar binnenkort wel iets naders over in de media verschijnt. Op dit moment de volledig met het nieuwe festivalliedje van Ilse & Nylon en met het hartverscheurende nieuws over het verscheiden van de Monnik met Acné bezige hollander lastig vallen met een verhaal over de op zijn minst bedenkelijke rol van Nederland bij het faciliteren van grootrovers zou niet in dank worden aanvaard. Maar wat in mijn vat terecht komt verzuurt over het algemeen niet.
   A propos, dat van die seminars …….. wie zou daar verbaasd over zijn? 😉

  • Het zijn dezelfde soort seminars, die bijvoorbeeld Goldman Sachs aan de Grieken gaf toen ze de toetredingsdrempel voor de Eurozone moesten halen. Of die Rabobank met veel succes gaf m.b.t. Libor en Euribor. Heel “normaal” hoor allemaal 🙂

 2. Het is eigenlijk best triest en tegelijk een teken des tijds dat een ooit decennialang achtenswaardig instituut als het CPB was inmiddels is afgegleden tot een soort van jukebox waarin men op verzoek draait wat allerhande politici maar wil horen.

  Maar net als met vele andere van dit soort instituten hebben zij zichzelf eigenlijk totaal overbodig en in ieder geval compleet ongeloofwaardig gemaakt en dat heeft in dit geval het CPB toch echt volledig aan zichzelf te danken want hadden zij zich puur beperkt tot de cijfertjes op een onafhankelijke manier in onder andere statistieken te verwerken dan was er niet zoveel aan de hand geweest, maar neen net als zoveel andere (semi)overheidsinstellingen wilde men zich groter en vooral belangrijker maken dan men feitelijk zou moeten zijn.

  Het gevolg is een instituut wat niemand meer serieus neemt en wat erger is, door iedereen eigenlijk belachelijk word gemaakt behalve dan door de politici die voor eigen gewin deze fake cijfertjes kunnen gebruiken.

  Het geeft echter wel feilloos aan in hoeverre onze immer geliefde overheid/politici denkt over haar burgers, namelijk vertel ze een sprookje en ze gaan rustig slapen, zelf vind ik het nogal een enge gedachte om je te realiseren dat door dit soort overheid/politici behept met deze door en door rotte instelling onze belangen zogenaamd worden behartigd.

  Het is des te enger aan het worden wanneer je je bedenkt dat dit naadloos past in de wijze waarop fascistische regimes “zoals uit de geschiedenis blijkt” exact hetzelfde deden als onze zogenaamd democratisch verkozen politici nu doen met het bewust verkeerd uitleggen van de informatie en het gegoochel en gemanipuleer met de cijfertjes.

  Dit gevoegd bij de jacht op de hedendaagse joden te weten de bijstandsgerechtigden, de verstandelijk en lichamelijk gehandicapte en de overige economisch niet meer van nut zijnde zoals de senioren en verzorgingsbehoeftigen en te bedenken dat langzaam maar zeer zeker door inperking van persoonlijke vrijheden de fascistische politiestaat stapje voor stapje dichterbij aan het komen is, plus het collectief proberen monddood te maken van de (kritische) burger door inperking en verboden op bijvoorbeeld het Internet om maar te zwijgen over het feit dat het juridische systeem steeds meer als wapen door de overheid word gebruikt om de burger feitelijk rechteloos te maken in plaats van die burger te beschermen, enzovoort, enzovoort.

  Tel daarbij op het gegeven dat de Nederlandse overheid feitelijk dus niets anders doet dan anti-grondwettelijk de staat der Nederlanden, moreel, financieel en met lak aan alle democratische
  voorwaarden en eisen aan een nooit rechtstreeks gekozen EU regering aan het overhevelen is,
  en de walmen en gore bruine kleur van een ooit als verderfelijk genoemd systeem duiken weer op .

  Een klein maar mooi voorbeeld is bijvoorbeeld dat onze geliefde Meneer van Rompuy zichzelf steeds vaker en weliswaar zeer geleidelijk maar o zo recht op het doel af zichzelf niet meer als “Voorzitter” ziet en presenteert, neen Meneer van Rompuy behoort nu tot de echt grote der Aarde want hij is plots een echte “President” ja, je en van heel Europa ook nog eens en dat terwijl hij never nooit zo is benoemd, of democratisch verkozen, tsja in Italie had men ook zo een mannetje ene Mussolini die zichzelf maar eens benoemde tot “Duce” terwijl daar ook niemand om had gevraagd maar de overeenkomsten zijn wel bijzonder treffend te noemen.

  • Helemaal waar wat je zegt over dat CPB, Willem. Bottom line is echter, dat een leugenaar [in welke gedaante dan ook] slechts floreert als er voldoende schapen zijn, die zijn leugens klakkeloos voor waar aannemen. 😉

   • En juist daarom dienen de schaapjes steeds weer opnieuw te worden gewaarschuwd voor zij definitief roemloos in het slachthuis eindigen en de leugenaar(s) als dat eenmaal is geschied al zijn schaapjes op het droge heeft.!!!

   • Je kunt niet zeggen, dat onze gastheer en zijn trouwe volger dat waarschuwen niet genoeg doen, Willem. Wat dat slachthuis betreft, dat is toch wel de bestemming..Als ik mij goed herinner liggen er hele kuddes in de Mekong Delta, in Afghanistan, Irak, Waterloo en omstreken, voormalig Joegoslavië, waar eigenlijk niet? En als het even tegenzit straks ook nieuwe rond de Krim 😦

 3. Ik laat even de [on]juistheid van die eigenlijk zeer vervelende voorspellingen voor wat het is. En probeer even met de bril op van de gemiddelde burger te kijken of “dat verrassend snelle groeiherstel” [vriend Bos zeg er ook iets over in de Volkskrant; ik kon me sinds Wouter de pen periodiek heeft opgepakt al niet aan de indruk onttrekken dat hij zich hoofdzakelijk inspant om argumenten te vinden of desnoods te verzinnen, die de daden van zijn eigen baksel Rutte II in een positief daglicht moeten stellen] ook voor diezelfde gemiddelde burger onweerlegbare positieve gevolgen heeft. Voor die burger zijn 2 zaken uitermate belangrijk: werkgelegenheid en inkomen.
  Beiden ,dat hoeft geen verdere onderbouwing, zijn een aantal jaren een slachtoffer geweest van een meedogenloze sloophamer. Vooral de lage inkomens en de zgn. middenklasse weten hierover mee te praten.
  En je kunt die mooie voorspellingen van het CPB onder een microscoop leggen, maar je zult nergens iets vinden over beiden zaken. Naast die voorspellingen staan gewoon nog harde cijfers over een toenemende werkloosheid en dus afkalvende werkgelegenheid en inkomens, die na de aanslagen van de afgelopen jaren voor de aangehaalde groepen burgers nog altijd onder druk staan. Veroorzaakt door zaken als inderdaad de pensioenkortingen, waar al op werd gewezen en de nog op te treden inkomenseffecten, die voortkomen uit de wetgeving die dit kabinet er in hoog tempo met de hulp van dat cocktailtrio aan het door jagen is.

  Niet voor de eerste keer pleit ik er met RadaR voor, dat de burger, vooral in tijden waarin hij ook als kiezer geldt, eindelijk eens leert om sec naar het heden te kijken. Hoe staat hij en staan wij er nu voor? Omdat we behoren te beseffen, dat al die “glazen bol instanties” als CPB en CBS, met daar vlak achteraan de kudde economische “wonderkinderen” die merkwaardig genoeg ook nu weer het hoogste woord hebben, volledig faalden waar het zien aankomen van die crisis betreft. Waarom zouden wij diezelfde instanties en mannen + enkele vrouw, terwijl die crisis tot op de dag van vandaag nog altijd voelbaar is, nu weer geloven en vertrouwen geven? Om op grond van die inderdaad per definitie nooit uitkomende voorspellingen op onze politieke helden Rutte, Samsom, Pechtold etc. te mogen/kunnen stemmen????
  Als dat zo is dan is dat niet anders te omschrijven als de armzaligste drogreden die te vinden is.

  • Dit is een verhaal, wat in feite ook of misschien wel vooral politici oproept om eindelijk eens te stoppen met liegen [ want dat is aan de orde, CPB en CBS leveren de munitie aan voor politici om het leugenkanon te laten vuren] en gewoon de waarheid te vertellen. Als burger zouden wij al lang het meer dan zat moeten zijn om steeds maar weer een niet aflatende stroom onwaarheden over ons uitgestort te krijgen, die slechts bedoeld zijn om de financiële markten een reden te geven om ons opnieuw en dieper de modder in te duwen.

 4. Het CPB kan moeilijk iets leuks over 2014 zeggen. Een paar 100.000 mensen krijgen 14 dagen na de verkiezingen de volgende korting op hun pensioen te verwerken. En dat zijn nou net het soort kortingen, waarmee de kassabon in de supermarkt niet lichter maar zwaarder wordt.
  En, vergeef me, maar ik geloof geen flikker van die sprookjes over 2015.
  Je advies aan iedereen is helder: kijk naar de volgende komende cijfers van het CPB en de sprookjes veranderen vanzelf in nachtmerries

  • Zoals immer is het ook nu niets meer dan natte vingerwerk. De prognoses zijn mooi voor de internationale buitenwereld [Brussel, financiële markten]. Dat spel speelde men voor de crisis op die manier en dat blijft men gewoon doen. Om het in mijn woorden te zeggen: ik word er koud noch warm van.

 5. Volgens mij hebben Ilse en die “mooie jongen”, waar ze mee naar naar Denemarken gaat straks, ook het volste vertrouwen in het CPB. Anders schrijf je toch geen gedichtje met de titel “Calm after the storm”????

  • Ik denk, dat Ieltje en Nylon bedoelen te zeggen “kinderen, blijf nou kalm als ook onze stormachtige hype straks niet tot succes leidt”. Want elke miet, die pretendeert een SF-autoriteit te zijn, zit natuurlijk al in de startblokken om de kansen van het duo te analyseren en duiden. Het zou me niet verbazen als zelfs de zeiksnor Derksen daarover een mening heeft.
   De kinderen van Nederland moeten professioneel naar een volgende SF-hype worden geleid. Zeg maar, zoals de politici ons met de CPB-cijfers zullen proberen te doen. 😉

   • Ik snap niet waarom Thomas Acné en Gerrit de Munck niet naar dat SF zijn gestuurd. Die stoppen [hosanna] toch en hebben dus niks meer te verliezen. 😀

 6. Het CPB past gewoon de al van Balkenende bekende en pas nog tot afschuw van Arie Slob ook door Teeuwen gebruikte “eerst zuur dan zoet”- strategie toe. Ingefluisterd vanuit het Torentje uiteraard. Maar Nederland zal onderhand nu toch wel door hebben, dat het zuur wel, maar dat zoet er nooit komt?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s