HENK’s EFFECT & FRANK’s CALL

Deze week kreeg Frank de Boer met zijn verzameling kleuters wat je gerust een wake up-call kunt noemen. Frank had nog niet in de pers gegooid, dat hij het met Ajax heel ver 0fdeboerwilde brengen in de Europa League  of er kwamen wat voetballers uit Oostenrijk langs met de overduidelijke boodschap “Get real man”.
Dat is het mooie aan zo’n wake up call, hij komt nooit alleen, hij komt hand in hand met een hard nodige “reality-check”. Een “wuc” probeert je uit te nodigen om op tijd tot de werkelijkheid terug te keren. De moderne variant van “doe effe normaal man” zou je kunnen zeggen.

Bij het Haagse ADO was men zo onverstandig om al wekenlang het indringende geluid van de zoemer van de “wuc” te negeren. Tot de bodem werd bereikt en de “wuc” 0fraserveranderde in een helse sirene. Dan is niet meer “get real man” de boodschap maar het niet verkeerd te interpreteren “do or die”.
Maurice Steijn werd de laan uitgestuurd, Henk Fräser kwam. Een keiharde maatregel, die past bij dat “do or die” en als schokeffect bekend staat.
En ondanks vele sceptici blijkt, dat zo’n schokeffect, wanneer op het juiste moment toegepast ook blijkt te werken. ADO is wakker geschrokken en behaalde 7 punten uit de laatste 3 wedstrijden, waarmee de club zich voorlopig wat lucht heeft verschaft. Tot mijn niet geringe genoegen.

In het najaar 2012 kreeg de Nederlandse kiezer een wake up call. Het duurde maanden en maanden, voordat dat zoemende geluid hem begon op te vallen.
Hij checkte zijn smartphone en constateerde dat het geluid niet daarvan kwam. Het geluid bleef en won zelfs aan volume. Het staat imiddels op het punt te veranderen in die sirene.
Het mooie is, dat waar in de hierboven geschetste voorbeelden uit de wereld van het voetbal het om 2 separate gebeurtenissen gaat, de “wuc” en dat schokeffect ook in combinatie en tijdvolgordelijk kunnen werken.
Wat de Nederlandse kiezer het niet te onderschatten voordeel oplevert, dat hij zo’n 1-2tje [ik houd het maar even bij voetbalterminologie] kan opzetten met een grote kans op scoren.
De “trainer” wegsturen lukt niet, want daar zijn lokale en Europese verkiezingen niet voor uitgevonden. Maar hem het  werken heel erg moeilijk maken en daarmee grote onrust veroorzaken in “de technische staf” is heel goed mogelijk.

De kleine Bush had het ooit over de “Shock and Awe” strategie om Saddam H. te vegen. In een dwergstaatje met een veel te grote broek als het onze zou “Shock & Awe” wat 0shockoverdreven zijn. Maar het is zonder al te veel problemen mogelijk om de “woken up & ready to rock and shock you” strategie toe te passen om ons van Mark R. en zijn “technische staf” te verlossen.
Vergeet niet, het is “do or die”.  Stem dus in geen geval op de partij van Saddam ……uh, sorry, Mark R. of die andere politieke rampgebieden.
[Ik werd even afgeleid, omdat naast mij een spandoek werd ontrold met daarop de tekst “Get ready to ruuuuuuuuumble: let’s shock the polder”]
Wegkijken is geen optie, want die sirene die schreeuwt om dat shockeffect gaat dan alleen maar harder loeien. Tot jullie er een enorme koppijn van zullen hebben gekregen.

Advertenties

18 thoughts on “HENK’s EFFECT & FRANK’s CALL

 1. Het is dit seizoen een absurde competitie. 10 clubs moeten nog aan de bak om vrij van nacompetitie of erger te blijven. Nivellering heeft fors toegeslagen.
  En het kwaliteitsniveau blijft maar zakken. 😉
  In Rotterdam is men, zo heb ik begrepen, nogal boos op die scheidsrechter Kukukeleku [of hoe hij ook moge heten].

  • Het niveau van de scheidsrechters zakt net zo hard mee, P. Hetzelfde verschijnsel als bij politici 😀
   Ik hoorde bijvoorbeeld ene Rutte stoer voor de microfoon zeggen, dat steun aan de Oekraïne uiteraard wordt gegeven, maar GEEN GELD. En een paar dagen later lees je dat de EU eraan denkt om 20 miljard financiële steun [overigens volstrekt nodig] te geven. Rutte heeft blijkbaar weer iets niet goed begrepen.
   Zoals die scheidsrechter de nieuwe juridische definitie van hinderlijk buitenspel staan niet heeft begrepen. Één wereld, één gekkenhuis 🙂

   • Kan allemaal waar zijn, maar voor mij telt maar een ding: we zijn verlost van Erben Wennenenenemars, de lente kan beginnen!!

   • @Jurgen

    Volstrekt nodig??? Je maakt een grapje zeker??

    Overigens is niet alleen aan de EU maar ook aan het IMF (waar Nederland overigens ook een van grootste betalers is) gevraag om naar de flappentap te lopen voor het armlastige Oekraine, hoewel armlastig??

    Inflatie, werkloosheid = lager/economie = stijgende meer dan hier

    Dan die Mevrouw in die rolstoel al jaren miljardair en zo corrupt als de neten om maar te zwijgen van die klier erom heen.

    Maar wat maakt het uit ons geliefd regime gaat dan nog voortvarender dan nu ons wel naar het stenen tijdperk terug bezuinigen onder het zingen van het Horst Wessel lied o nee dat moet zijn de Europahymne of is dat niet hetzelfde??

    Ajax is het Roda JC/N.EC. van Europa daar veranderd een toevallige overwinning op Barcelona B helemaal niets aan, dat is dus het nivo waarop het hedendaagse vaderlandsche voetjebal is aangeland en nog zijn er schijnbaar idioten (a la Frans van Seumeren) genoeg te vinden om dit te sponsoren.

    Wat ADO betreft zou ik zeggen 1 Henk maakt nog geen zomer!! zouden de resultaten nu echt zoveel slechter zijn geweest onder Steijn??

    En bedenk goed (zie b.v. N.E.C. en Roda JC) dat een tussentijdse trainerswissel zoals ook al uit alle statistieken blijkt 9 van de 10 keer geen echte zoden aan de dijk zet.

    Wat de nakende lokale verkiezingen betreft ziet het er naar uit dat amper 43% gaat “of van plan is om” stemmen, het failliet van het huidige systeem wat zogenaamd democratie heet is bijna niet treffender uit te drukken.

    Overigens hoorde ik dit weekend een fijn gesprek met de grote Grizzlybeer uit het landelijke Oss, maar daar werd een mens ook al niet bijzonder vrolijk van, uiterst omzichtig en bijzonder defensief zo zou ik het gesprek wel omschrijven.

    Voor mij betekend dat gewoon weer een grote kans gemist om de gehaktmolen te starten en dit kabinet en zijn krankzinnige beleid te vermalen , voorzichtigheid kan een deugd zijn maar men mag dan wel gaan oppassen niet het loon van de angst te moeten incasseren.
    .

   • De bevolking van de Oekraïne heeft zelf de situatie doen ontstaan als vrijwel wereldwijd is geschapen: een kleine groep die zich de rijkdom toe-eigenen [ de zgn oligarchen] en de rest mocht het met het restantje doen]. Heel herkenbaar allemaal. Wij hebben de afgelopen jaren mogen ervaren, dat miljardensteun aan landen, zo fraai verkocht als steun om de verpauperende bevolking te helpen, grotendeels in de zakken verdween van de grote spelers op het speelveld [banken, hedgefunds e.d]. Het ligt dus alleszins voor de hand, dat miljarden aan de Oekraïne, net als de miljarden die Putin eerder toezegde, een soortgelijke bestemming zullen krijgen. Daarnaast schijnt niemand [behalve Willem blijkbaar] te hebben onthouden, dat als het IMF iets sponsort dat altijd gepaard gaat met het inmiddels Europabreed vervloekte hervormingsprogramma. [vraag bijv. de Grieken maar hoe dat werkt]. Dus die op het oog zo nobele miljardensteun komt niet alleen nauwelijks terecht op de plek die ons wordt voorgehouden, maar gaat vast en zeker ook nog eens gepaard met een hervormingsprogramma, wat geschreven is door en voor de rijken/de elite. Tel uit je winst!!! De bevolking zal niet de profiteur maar juist het slachtoffer worden van de miljardensteun. Ik deel dus hartgrondig de scepsis daarover.

    Nog een woordje over ADO. Ik weet 100% zeker, dat Steijn niet dezelfde resultaten zou hebben behaald als Fräser deed de afgelopen 3 weken. Onder Steijn zou ADO troosteloos onderaan hebben gehangen. Ik vind het wel vermakelijk, dat uitgerekend jij, Willem, met statistieken aankomt 😀

    Nou vooruit, Roemer dan nog even. Ik heb begrepen dat Emile afgelopen weekend tijdens het congres geen blad voor de mond heeft genomen. Vooral VVD, PvdA en D66 moesten het ontgelden. Maar ik ben het met Paul eens, zelfs in de huidige situatie in een tijd van crisis [[die hoewel men zich uitput om louter positief nieuws aan te slepen, nog altijd alive and kicking is en er genoeg aanhakingspunten zijn die de mogelijkheid op een snel naderende volgende crisis [de QE-bubble, die binnenkort toch echt moet gaan leeglopen in de US is zo’n punt] realistisch doen voorkomen,]] zelfs in zo’n situatie blijft de burger “deaf, dumb and blind” spelen.Dus welke kans ligt er voor Roemer? Ik vind het lovenswaardig, dat hij inziet, dat met kiezersvolk als waar wij mee gezegend zijn op dit moment, die zogenaamde kans in werkelijkheid bijna nihil is. Hij moet tevreden zijn met de wetenschap, dat in welke meting dan ook de SP zich handhaaft en dat VVD en PvdA flink afkalven. Rest het probleem EU66, maar dat gaat zich vanzelf oplossen. Als het aan mij ligt al bij de Europese verkiezingen.

   • Zou het niet zo kunnen zijn, dat Roemer een beetje moedeloos wordt van de oneindige domheid van de Nederlandse kiezer, Willem? Een kans is alleen immers een kans als het ook echt een realistische kans is.

  • Feijenoord mag zich zeker een beetje het lulletje voelen. Hoe meer camera’s er op een voetbalveld staan gericht hoe minder het arbitrale kwartet gaat zien 🙂 Het is bijna een trend aan het worden, dat scheidsrechters na de wedstrijd komen vertellen, dat ze “iets” hebben gemist of verkeerd beoordeeld.
   Anarchie ligt op de loer, want straks pikken de spelers en coaches het niet meer. En haalt Koeman een kalesnikov uit de dug-out. 🙂
   Ik snap ook niet waarom ze er niet voor kiezen om boven het voetbalveld een stuk of 20 drones te laten patrouilleren. Is nog grappig om te zien ook.

 2. Het is wel een beetje veel gevraagd, RadaR. Nederland verkeert nog in shocktoestand van de mooie gouden, zilveren en bronzen hangertjes, die uit Rusland werden gesleept. En dan direct daar achteraan een nieuw schokeffect? Gun die mensen even 2 dagen om lekker te huldigen 🙂

 3. Bescheidenheid past en dat was Frankie even vergeten. Bovenaan in de
  Mickey Mouse-competitie betekent in real life niets.
  Die bescheidenheid is wel aanwezig bij Fräser, die heel goed de beperkingen
  van ADO ziet en daarnaar laat spelen. Alle kans dat ADO het redt.
  Wat bescheidenheid zouden ons komische duo Knabbel en Babbel ook niet misstaan. Maar het zit er gewoon niet in bij dat duo. Dus rest niet anders dan dat de kiezer ze daarbij een handje toesteekt. 🙂

 4. Alle lof voor Fräser en je cluppie!!!! De resultaten in de afgelopen 3 wedstrijden mogen gerust spectaculair worden genoemd. Nu de volgende 2 wedstrijden die lijn doortrekken en Den Haag kan de wereld weer vrolijk in kijken. 🙂
  Tja, die Frank, laat zich verleiden tot stoere uitspraken en wordt meteen keihard afgestraft. Niet het juiste moment geweest voor die overbekende Mokumse branie. 😉

 5. Ging ik weg met ADO onderaan, kom ik terug met ADO +7 punten. En het schaatsen afgelopen:)
  O en om niet te vergeten [ik ben even snel op alle posten langsgegaan 😉 ] een heerlijke 10 minuten muziek. Er zijn slechtere manieren om back to business te moeten 😀

  • Hier is het leven gewoon doorgegaan, Lot. Ben blij dat je eindelijk bent vrijgelaten 😛 En inderdaad, ADO kan voorlopig weer even een prettig gespreksonderwerp zijn aan de “stamtafel”.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s