BRAND IN KIEV

De situatie in Oekraïne begint zo langzamerhand te escaleren tot zorgwekkend. Ik zal de laatste zijn die daar flauwe grappen over zal maken.
Natuurlijk, wat we zien en lezen is in regel slechts een slappe afspiegeling van een aan alle kanten  gemanipuleerd beeld.
0kievDat maakt het moeilijk om een juist beeld te krijgen van hoe de situatie er voor staat. Maar de ervaring leert dat de werkelijkheid vaak nog erger blijkt te zijn dan wat ons aan informatie bereikt. Zou Rutte of Alex het nog met Putin over de veel trekken van een lokale [want vooral in Kiev] burgeroorlog krijgende toestand in dat land hebben gehad? Zo ja, dan vraag je je af wat er gezegd zal zijn. Dat we nog wat patriots vrij hebben?
Of ik wil of niet of kan of niet [wie kan vanachter zijn scherm een voldoende gefundeerde mening vormen? Van het stereotiepe slappe gelul van de Fransjes Timmermans van Europa word je ook al geen steek wijzer] , ik voel toch een grote mate van bewondering voor die mensen achter die barricades. De kracht en onverzettelijkheid is enorm. Ik ken mensen, die daar een voorbeeld aan zouden kunnen nemen.
En uiteraard zullen er de wegkijkers zijn en blijven, die achteloos opmerken, dat die mensen daar op dat plein in Kiev gemanipuleerd worden. Ik voel niet de behoefte om dat te bestrijden, maar meen wel te constateren, dat die mensen zich in ieder geval dan vol overgave en met een bewonderenswaardige inzet laten manipuleren. Dat zien wij niet vaak of wel?

Advertenties

10 thoughts on “BRAND IN KIEV

 1. Het is alleen maar hopen dat het gezonde verstand zal prevaleren maar de kans daarop is inmiddels wel nihil zo realistisch moet men wel zijn.

  Want wat te doen met aan de ene kant Nationalisten, Fascisten. Pro-Europa figuren en gewone bezorgde burgers en aan de andere kant een legitiem gekozen regering die zichzelf in een welhaast onmogelijke positie heeft gemanoeuvreerd beide aangevoerd door volslagen incompetente politici.

  Hoewel er signalen zijn vanuit andere gebieden lijkt het er wel steeds meer op dat deze wel/niet opstand zich hoofdzakelijk beperkt tot het centrum van Kiev en dat op een land van meer dan 45 miljoen inwoners slechts een paar honderdduizend de stoute schoenen hebben aangedaan en de confrontatie zijn aangegaan.

  Natuurlijk zijn onze Europese leiders het van harte eens met de zogenaamde oppositie aldaar, een oppositie die jammer genoeg nog niet beseft wat een EU lidmaatschap echt voor waarde heeft, deze EU marionetten zijn al dolgelukkig dat er ergens iets pro Europa gebeurd gezien de felle tegenstand in het echte Europa tegen dezelfde EU.

  Dat de leiders in Oekraine uiteindelijk besloten tot gebruikmaking van het geweldmonopolie welke alleen een overheid tot zijn beschikking heeft zou best wel eens een historische vergissing kunnen zijn, echter onvoorwaardelijke steun aan de gefragmenteerde oppositie zou dat net zo goed kunnen zijn.

  Wat wel steeds meer duidelijk word is dat ook de Oekraine een landschap is waar ten koste van mensen en menselijke waardigheid geopolitieke spelletjes de boventoon spelen met in dit geval de EU/USA versus Poetin c.s.in de hoofdrollen.

  • Ik heb me inderdaad ook al diverse malen afgevraagd wat de Oekraïense burger en dan vooral dat deel wat geen olie- en gasmiljarden in the pocket heeft, bezielt om zo naar aanschuiven aan de EU-dis te verlangen. Het enige mogelijke antwoord zou kunnen zijn, dat Brussel en haar kliek aanlokkelijker zijn dan onder het juk van Putin te moeten zitten.

 2. Er is een geest uit een fles en de ervaring leert, dat die geest zich niet zonder verzet weer in die fles laat terugjagen.
  Het probleem is natuurlijk, dat Oekraine naast een omvangrijke voor democratie strijdende pro-Europa bevolkingsgroep ook een niet te onderschatten deel van de bevolking heeft die uit Russen en pro-Russische allochtonen bestaat. Het zaad voor een mogelijke splitsing van dit land met een oppervlakte als ca. Benelux+Frankrijk en zo’n 45 miljoen inwoners is daarmee rijkelijk aanwezig. En het lijkt er niet op dat zo’n splitsing er op de Tsjechië-Slowakije wijze zal kunnen komen. Omdat er die krachten van buiten zijn [Rusland, de EU], die terdege zullen waken voor een politieke confrontatie maar tegelijk niet zonder een “werkbare oplossing” hun invloed zullen willen afstaan.
  Het is een complex probleem, waar zeker risico’s aan verbonden zijn.
  Maar gelukkig waren Guy Verhofstadt en Hans van Balen namens de Liberale EU op het plein aanwezig gisteren, zo was te zien. Daarmee zal een oplossing ongetwijfeld een flinke stap dichterbij zijn gekomen.

 3. Als altijd is er inmiddels sprake van het bekende gewenningsproces. Als in het geval Syrië, de zaak Centraal-Afrika, het dossier Mali [de andere files moeten jullie er maar bij denken] weten “we” inmiddels wel dat er flink gehakt en gezaagd wordt op de plein in Kiev. De kranten verlustigen zich nog aan de “fraaie” foto’s, de gemiddelde schaatsliefhebber heeft zijn interesse al verlegd. Kijk, zouden er nou tanks Kiev binnenrollen, zoals in een vette videogame, dat zou de interesse wellicht weer wekken. Maar voor dit moment weet men het wel. Graag een nieuwe wending in het spel, bitte!

   • De afstand is niet het issue hier, Arno. Het gaat specifiek om de kunst van het rijden van de scheve schaats, de alom aanbevolen kunst van de verduistering 🙂
    P&W laten slechts deelnemers toe, die minimaal 50.000 euro hebben bereikt. Het kleine grut mag niet meedoen. 😉

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s