DE STRATEGIE VAN DE OMGEKEERDE LEUGEN

Het lijkt niet anders dan verbijsterend hoe Jetta Klijnsma elke keer weer met de gebruikelijke zalf in haar stem en de al net zo gebruikelijke opgeruimdheid komt vertellen, dat “men er uit is” en “dat ze hard aan het werk gaat om het nodige op papier te krijgen”.
Ga maar na: het elke keer dat ik ze zie flinke jeuk bij mij veroorzakende “tenenkrommende trio” van Rutte’s favoriete oppositiepartijen heeft de afgelopen tijd zoveel geschrapt, veranderd en doorgescheurd, dat Klijnsma’s plannen inmiddels van de plakband aan elkaar zitten. Maar Klijnsma blijft een blijheid uitstralen, die voor de objectieve toeschouwer merkwaardig aandoet.

Dat toneelspel van Klijnsma [want dat is het], daar zijn vrij eenvoudig 2 verklaringen voor te geven.
1. We hebben een staaltje te zien gekregen van wat men in het politieke bedrijf “de strategie van de omgekeerde leugen” noemt.
U en ik kennen heel goed de strategie van de rechtstreekse leugen. Ontworpen voor landelijke verkiezingstijd. Daarin wordt er onverholen op los gelogen om de kiezers over de streep te trekken. 2012, Rutte, Samsom zijn de drie steekwoorden, die verdere toelichting bijna overbodig maken. De rechtstreekse leugen is niets anders dan kiezers hele mooie beloften doen, waarvan men al weet dat ze nooit bewaarheid zullen worden.
Dan die “omgekeerde leugen” , uitstekend geschikt om als regerende partij een goede indruk bij de inmiddels weer lijdende burger geworden kiezer te maken. Toepasbaar bij lokale en andere niet-parlementaire verkiezingen, zoals de Europese.
Bij  “de omgekeerde leugen” kiest men ervoor juist niet mooie beloftes te doen, maar het tegengestelde: een doemverhaal ophangen.[Denk maar aan 2005, die mooie periode van dat referendum over de Europese Grondwet, waarin mannen als Laurens Jan Brinckhorst en Jan-Hein Donner ons verwenden met verhalen over lichten die definitief zouden uitgaan en oorlogen, die zeker zouden uitbreken. Alleen ziektes als de Groene Pest en een ongeneeslijke vorm van kalknagels ontbrak er nog aan.] Zoals dus bij de oorspronkelijke plannen van Klijnsma aan de orde was. Weloverwogen rekent men erop, dat zo’n doemverhaal de nodige onrust zal veroorzaken. Waarna regeringspartijen + in dit geval de “gedogers” stapje voor stapje en met een scherp oog op de eigen kiezerspopulatie de plannen gaan ontdoen van bewust geschapen ballast en uiteindelijk overblijft wat bij aanvang al de bedoeling was.
Het klinkt allemaal omslachtig, maar onderschat niet de betekenis van een dergelijk spel en de winst die er mee kan worden behaald.
Elk van de betrokken partijen kan immers met een stalen gezicht de burger vertellen, dat men hard gevochten heeft om de “te harde maatregelen van tafel te krijgen” en daar aantoonbaar in is geslaagd. En er zijn nu eenmaal altijd hordes kiezers, die maar al te graag niet alleen in de rechtstreekse leugen trappen, maar dat even hartstochtelijk ook doen bij de omgekeerde leugen.
PvdA en VVD lijken ineens iets minder a-sociaal, EU66, CU en SGP zijn ineens partijen, die echt iets voor die arme burger lijken te doen. Tel uit je winst.
2. Die 2e verklaring kan kort zijn. Wie de inhoud van het aangepaste pakket plannen van Klijnsma doorloopt kan niet om de conclusie heen, dat er nog steeds sprake is van een ingrijpende wijziging van de Bijstandswet. Een ingrijpende wijziging, waar veel mensen het nodige van gaan merken.
Klijnsma heeft via de al omschreven omweg van de omgekeerde leugen gewoon haar doel bereikt. En wellicht lacht ze in haar rimpelige vuistje in de wetenschap, dat er burgers zijn die heel tevreden zijn. Zoals schapen die vrolijk blatend het slachthuis binnen rennen. Zoals soldaten, die uit volle borst zingend naar het front vertrekken.

Advertenties

24 thoughts on “DE STRATEGIE VAN DE OMGEKEERDE LEUGEN

 1. En hoppa als een duveltje uit een doosje slaat daar ineens vanuit het totale niets de SP genadeloos hard toe en wel zodanig dat het zelfs bleekneus Klijnsma in haar functie van medewerkster Helferinnenkorps verbijsterde.

  Want waar komt de SP nu mee?? citaat Mw. Karabulut over de aan te scherpen bijstandswet.

  Als politici dit zulke goede maatregelen vinden voor het normale volk, dan moeten ze die eerst van toepassing verklaren op zichzelf. Oud-politici met wachtgeld mogen wat mij betreft ook gedwongen worden om te gaan werken zonder loon en ze mogen ook verplicht worden om te verhuizen. Gelijke monniken, gelijke kappen.

  En daar is zowaar helemaal niets tegen in te brengen, eerlijker en rechtvaardiger kan niet alleen dan wel het wachtgeld ook nog wel even op bijstand hoogte brengen uiteraard en klaar is kees.

  Het briljante is ook nog eens dat exact dezelfde idiote argumentatie die de PvsAsocialen met in hun kielzog de neo-liberale fascisten der VVD gebruiken voor de bijstand aanpassing volledig toegepast kan worden op de h.h. politici.

  Op deze manier kan wachten nog wel eens een feest worden.

  • Correcte constatering, Willem. Ik volg het debat ook en begin weer dat verlangen voelen opkomen om keihard tegen een vuilniszak te schoppen, waarbij ik mezelf wijs maakt dat die zak Potter [VVD] heet. 🙂

  • In grote lijnen is het weer zo’n debat van de machteloosheid. Ik weet niet of ik het verder blijf volgen. Niet geheel verrassend zag ik een vrijwel lege publieke tribune, terwijl je daar toch minsten een 20-tal belanghebbenden zou mogen verwachten.

 2. Liegen is gewoon de norm tegenwoordig en in alle geledingen. Zie onze vriend Zeikhard, de volgende PvdA-er die het verschil niet meer weet tussen het leugentje om bestwil en de keiharde gore leugen ;(

  • Met mijn kleine voetbalverstand en mijn geelgroene hartje [voor wat het waard is] kan ik alleen maar zeggen, dat ik het helemaal eens ben met Radar. Het blijft natuurlijk wel hard voor een geboren ADO-man als Steijn om op straat te worden gezet. Maar ja, zo is natuurlijk ook wel die natuurwet, waar Willem het over had.

  • Het stemt me niet blij [ik heb in het geheel niets tegen de mens Steijn], maar wel tevreden. Of het allemaal nog op tijd komt om echt iets te redden, daar blijven de vraagtekens gewoon staan.

  • Laat mij Fräser een handje helpen en hem een suggestie aan de hand doen
   welke spelers en opstelling hij het mee moet proberen 😀

   Zwinkels

   Zuiverloon – Wormgoor – Kanon – Beugelsdijk

   Holla – Gerth – Alberg – Bakker

   van Duijnen – Wildschut

   of zoals trainers het tegenwoordig schematisch zien

   Zwinkels

   Zuiverloon – Wormgoor – Kanon – Beugelsdijk

   Bakker – defensief
   Holla – “spielmacher”
   Alberg – opkomend
   Gerth – vrije rol

   Wildschut [snelheid op links]
   van Duijnen [rennen waar maar kan en leren afronden en terugleggen]

   Werk genoeg aan de winkel voor Fräser

  • Als ik de stemming bij de die hard people goed heb gelezen, dan is de kans groot dat heer Steijn de al heel lang verdiende trap onder zijn kont gaat krijgen. Als er één is die dan een zucht van opluchting zal slaken ben ik het wel. Steijn is al maanden geleden voor mij door de mand gevallen [ik ben daarover diverse keren zeer duidelijk geweest]. Nu is het moment daar dat Steijn dat zooitje ongeregeld wat hij opstelt ook niet meer aan het voetballen krijgt. Dan is de koek op. Weg ermee!!!
   NB: zelfs bij het luisteren van het radioverslag is er een gevoel van droefenis wat me bekruipt. Meer dan 10 nieuwe spelers aantrekken en daar niet meer dan een campingelftal van kunnen maken: dan heb je als trainer het niveau van Scheveningen 3. En daar moet Steijn maar heel snel naar toe.

   • Hoewel het na de nederlaag tegen Heracles bijna onvermijdelijk is dat Steijn kennis gaat maken met enige haagse keien c.q. gaat ervaren wat het nu is om door een deur te vliegen denk ik dat het de club weinig tot geen soelaas zal gaan bieden, ik vermoed zelfs dat het dan nog veel slechter zal gaan.

    Drie recente voorbeelden komen dan spontaan bij mij op t.w. Roda, N.E.C. en Fulham allen clubs waarvan je nu niet kan zeggen dat deze “ondanks forse investeringen die ineens wel mogelijk waren” na de trainerswissel(s) nu wel opeens de pannen van het dak spelen met de daarbij horende punten.

    Een oude voetbalwet zegt dat iedere trainer zo sterk is als het materiaal waar hij mee moet werken en aangezien ADO nog steeds niet de middelen schijnt te hebben om Messi, Ronaldo en Zlatan aan te schaffen zou ik zeggen desnoods maar degraderen onder Steijn om daarna uit te huilen en opnieuw te beginnen.

   • @P: zeker is er enige woede. Die steekt bij mij altijd de kop op als ik mensen consequent niet naar anderen hoor luisteren en men gewoon doorgaat met blind dezelfde fouten te maken. 🙂

    @Willem:
    ik zal niet bestrijden wat je aanhaalt over die oude voetbalwet. Maar wil daar toch graag tegenover stellen, dat er nog legio andere soortgelijke “wetten” bestaan, die hele andere dingen zeggen.
    Zoals dat het heel verstandig is om alvorens het Kanaal over te zwemmen eerst een zwemdiploma te halen, zodat je weet dat je kunt zwemmen.
    Zoals dat het heel verstandig is om je kind niet naar het VWO te sturen als uit alle testen blijkt, dat dat nivo geen haalbare kaart is.
    Zoals dat het verstandig is om, wanneer je de verkeerde route volgt, bijtijds te stoppen en terug te gaan, omdat je anders nooit je doel bereikt.

    Nu even concreet.
    Steijn heeft vanaf aanvang van dit seizoen wekelijks gesproken over:
    – de kwalitatief goede selectie die hij tot zijn beschikking heeft
    – het volle vertrouwen wat hij in die selectie stelt
    – de overtuiging, dat ADO de middenmoot kan halen
    Steijn heeft hardnekkig verkeerde spelers belangrijk gemaakt, zoals:
    – Meijers [al weken zwak en verantwoordelijk voor 3 tegendoelpunten tegen Feijenoord en Heerenveen], die een heel beperkte speler is;
    – Holla, aanvoerder en man die de lijnen moet uitzetten. Holla heeft kwaliteit, maar koppelt die aan de handelingssnelheid van een pensionado;
    – van Duijnen, omhoog geschreven door sportjournalisten, maar feitelijk niet meer dan een rennend paard, wat slechts bij toeval scoort, maar veel vaker de meest eenvoudige kansen mist [soms tenhemelschreiend]

    Steijn stelt al maanden een elftal samen, waar elke logica in ontbreekt. Lange lul Kramer in de spits, maar geen buitenspelers die een behoorlijke voorzet kunnen geven, Alberg als linkerspits, terwijl hij zo traag is als de spreekwoordelijke slak

    Steijn geeft, het is haast ongelooflijk, hoog op van zijn verdediging. De realiteit is, dat daar fout op fout [en vaak het soort fouten wat mij al in mijn pupillentijd werd afgeleerd] wordt gestapeld. ADO heeft op NEC na de meest gepasseerde verdediging. Wat niet zo vreemd is met een ronduit onbetrouwbaar doelman als Coutinho, een volkomen van enig opbouwend inzicht gespeende schoffelaar als Beugelsdijk, een Wormgoor die nog niet in staat is een bal over 5 meter naar een medespeler te krijgen, de al genoemde draver Meijers die het maakt niet uit waar tegenstanders torpedeert, en tenslotte Malone, die steevast de indruk maakt dat hij stoned in het veld loopt.

    Steijn heeft inmiddels 5[!!!!!] buitenspelers in zijn selectie [Gourye, Schet, Cabral, Esajas, Wildschut]. Tot nu toe heeft geen daarvan aangetoond een behoorlijke actie te kunnen maken, laat staan een bruikbare voorzet te kunnen geven. 22 wedstrijden lang, let wel. Wat de vraag oproept “waar trainen die lui op?”
    En dan een lange lul in de spits zetten om ballen in te koppen die nooit komen is niet echt productief.
    Steijn heeft inmiddels 6 centrale verdedigers [Wormgoor, Supusepa, Beugelsdijk, Zuiverloon, Bakker, Kanon] en elk heeft de grondbeginselen van het verdedigen nauwelijks onder de knie. Wat de vraag oproept “waar trainen die gasten eigenlijk op?”.
    Steijn heeft 5 middenvelders, die er niet in slagen af te spreken wie verdedigend , opbouwend of aanvallend speelt. Het loopt door elkaar als een stel kippen zonder kop, week in week uit. En Steijn zit erbij en kijkt er naar.

    Na 10 wedstrijden was al duidelijk, dat ADO in moeilijk vaarwater zou komen [zie ook mijn eerdere logs] ; Steijn deed niets, behalve week in week uit dezelfde lulverhalen ophangen. Gisteren was er niet verrassend een trainer te zien en te horen, die werkelijk geen idee heeft hoe de zaak op de rails te krijgen. Dit ADO heeft nog een programma voor de boeg [Vitesse, Ajax, Twente, Cambuur, Roda, RKC o.a uit] waar met de huidige vorm weinig punten te verdienen zijn. En ploegen als Cambuur, Roda en RKC, maar waarschijnlijk ook NEC gaan echt nog punten pakken. Je hoeft niet veel deductievermogen te hebben om in te schatten waar dit op gaat uitdraaien.

    Steijn zal ongetwijfeld vandaag niet ontslagen worden. Eerst moet ADO vrijdag nog door Vitesse opgerold worden, vermoed ik.
    Elke andere trainer [zelfs ik ] is in staat om een matig elftal punten te laten pakken tegen andere matige teams. Kwestie van de juiste tactiek.
    Steijn kan dat bewezen niet. Elke wedstrijd dat die man blijft zitten brengt het onvermijdelijke dichterbij. Zelfs Midden Noord snapt dat. Waarom de ADO directie dan niet?????

   • Inmiddels heeft ADO dus aan het onvermijdelijke (schijnbaar) toegegeven en Steijn bij het grof vuil gezet, of dat een wijs en goed besluit is geweest zullen we aan het einde van het seizoen zien, ik wens de nieuwe man (Fraser??) alle goeds en wijsheid maar behoud mijn twijfels zeker gezien het door jou ook al genoemde bijzonder matige spelersmateriaal die volgens mij iedere tactiek of aanwijzing doodeenvoudig niet kunnen of willen begrijpen.

 3. Kunnen we niet beter gewoon vaststellen, dat er altijd wordt gelogen? En met zo’n frequentie, dat de meesten van ons liegen net zo gewoon zijn gaan vinden als de waarheid spreken.

 4. Zeer duidelijke ontleding van een spel waar m.n. de politiek in uitblinkt. Valt je ook niet op, dat er nauwelijks nog enig verschil is waar te nemen met de manier, waarop de financiële industrie met in haar spoor de multinationals met cijfers [al of niet prospectief] creatief spelen?
  Het blijft ook voor mij volstrekt onbegrijpelijk, dat hoewel het steeds vaker open en bloot waarneembaar is, zoveel mensen nog steeds weigeren het spel te doorzien. En hun ogen laten overrulen door hun onderbuik.

  • 2 zielen één gedachte 😛 Bij mij zoemde exact dezelfde bijnaam voor de man rond. Maar de media zijn al de hele ochtend continu bezig met het aantreden van Kwibus, die gezien de lengte van zijn neus inderdaad een geboren leugenaar lijkt te zijn. En dus prima geschikt is voor de job 😀

  • Opvallend reukorgaan, dat heeft Kwibus zeker. Het schijnt dat Rutte bij de aanstelling nadrukkelijk heft gezegd, dat het niet de bedoeling is dat Kwibus zijn neus overal in gaat steen 😀

   • Sorry hoor, haastige spoed blijkt zelden goed 🙂

    “dat het niet de bedoeling is dat Kwibus zijn neus overal in gaat steken 😀

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s