OUT OF THE FURNACE

“Raw, rough, rotten” dat zijn de woorden, die je als kijker nodig hebt om een enigszins passende omschrijving te geven van het leven in The Rust Belt. Het gebied in Noord-Amerika, waar de Appalachen omhoog rijzen. Het gebied ook, wat je het Amerikaanse Ruhrgebied kunt noemen. Een kans op een redelijk leven willen betekent wegkomen uit dat post-industriรซle, naargeestige en vijandige “hell hole”.
0furnace“OUT OF THE FURNACE” vertelt het verhaal van de broers Russell [Christian Bale] en Rodney [Casey Affleck] Het is vooral Rodney, die als Irak-veteraan onoverkomelijke problemen heeft zich weer aan te passen aan zijn uitzichtloze geboorteregio. Hij raakt verzeild in een illegaal “prijsvechterscircuit” met alles wat daar bij hoort.
Rodney’s pertinente weigering om van wie dan ook bevelen aan te nemen [“going down” in gevechten om weddenschappen te fixen] brengt hem in conflict met een groep harde jongens met de even bikkelharde als meedogenloze Harlan [Woody Harrelson] als hun “bossman”, die het berggebied tot hun eigen thuisland hebben gemaakt en daar hun eigen regels en wetten hanteren.0furnacewoody
Als Rodney lijkt te zijn verdwenen gaat zijn broer Russell hem zoeken. Wat volgt is niet de stereotiepe achtervolging vanย  “de held” op de “bad guy”. Met een bijna bovenaardse kalmte begint Russell aan zijn speurtocht, die hem brengt waar hij wil komen: oog in oog met die “bad guy”. Waarmee de uitstekende film exact het slot krijgt wat er naadloos bij past.

OUT OF THE FURNACE is een film, die niet over pussy’s gaat en ook niet als kijkvoer voor pussy’s kan zijn bedoeld. Wat weer niet wil zeggen, dat je als kijker van de ene geweldscene in de andere rolt. Zeker niet. Bewondering geldt voor het acteerwerk vanย  Christian Bale [ook al prima bezig in American Hustle] , Casey Affleck en Woody Harrelson [Hunger Games II en momenteel schitterend in het geweldige True Detective].
Regisseur Scott Cooper schetst op een meer dan vakkundige wijze het leven in The Rust Belt. Er valt weinig te lachen bij de overlevingsstrijd van de Belters. Maar een diepe indruk laat de film zeker achter.

Advertenties

7 thoughts on “OUT OF THE FURNACE

  1. Harrelson oogt in ieder geval op het plaatje als de rotzak uit zijn beste dagen ๐Ÿ™‚ En dat belooft wat. Het is wel positief dat Bale echte films prefereert boven dat vleermuisgedoe. Maar ja, met dat laatste kun je ook niet eeuwig je brood blijven verdienen, niet waar?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s