KOMT HET REFERENDUM ECHT TERUG?

De heren Baudet en Engelen breng ik graag mijn felicitaties over. Want hun geslaagde poging om het burgerinitiatief op de agenda van de 2e Kamer te krijgen heeft een verrassende uitkomst opgeleverd. Een [krappe] meerderheid schaarde zich achter het iniatief, wat het referendum als middel een forse stap dichterbij heeft gebracht. De Eerste Kamer buigt zich al over een ontwerp van wet, wat een Raadgevend Referendum [afhankelijk van die volume-eis van 300.000 ondersteunende burgers] werkelijkheid moet maken. Verwachting is, dat er in de Senaat een forse meerderheid vóór  zal zijn.
0Burgerinitiatief
Een tweede niet onbelangrijk winstpunt uit die actie van Baudet’s en Engelen’s Burgerforum EU is geweest, dat alle partijen uit de 2e Kamer met hun billen bloot moesten. Zij  moesten laten zien waar zij staan als het gaat om dat democratische Europa van hen, voor zover het om inspraak van de burger gaat bij beslissingen, die in Brussel en niet door Brussel, maar door de Raad van Regeringsleiders [zeg maar alle “Rutte’s” bij elkaar] tot op vandaag worden genomen, zonder zich iets aan de mening van die burger gelegen te laten liggen.
“De Sluipende Overdracht van Onze Soevereiniteit” stoppen, dat was het speerpunt. En zo nodig al door de Rutte’s en Balkenende’s van Nederland reeds stiekem weggegeven soevereiniteit terughalen. De burger zelf op nationaal niveau de keus laten over zijn kromme of rechte komkommer, zijn eigen aantal treden van zijn huishoudtrapje en al dat fraais meer. Maar ook over ja of neen overdragen van begrotingsmacht en – verantwoordelijkheid. En nog veel meer zaken, die in Brussel door onze leiders worden bekokstoofd.
Ik schets de toekomst, want zo ver zijn we op dit moment nog lang niet. Maar de realistische kans erop is zeker sterk gegroeid.

Een meerderheid was voor, dus was er ook een minderheid tegen.
De VVD, die zich zo graag aan ons presenteert als de partij, die eerder minder dan meer Europa wil. Maar dus het alleenrecht wil behouden over wat precies minder. Wat duidelijk wijst op een behoefte om in ieder geval de eigen zaakjes wel zelf te kunnen blijven regelen. Minder steun bijvoorbeeld voor de kleine burger, niet voor de grote multinational. De blote billen van de VVD zijn nog steeds onsmakelijk om te zien dus.
Het CDA, maar dat was in 2005 al tegen een referendum. En conservatief als die partij is geldt ook nu nog dat tegen. CDA-stemmers zijn per definitie dom, dus leggen zij ook hun Europse lot maar in handen van God. Die zich perfect vertegenwoordigd weet door het CDA.
Het SGP was ook tegen, niet tegen minder Europa haastte die zwarte sok uit de fractie [de man heette, hoe kon het toepasselijker, Bisschop] zich te verklaren, maar tegen referenda.
0pechtoldEn weet u welke partij ook tegen was? De partij die ooit als voorvechter van het referendum gold. Maar nu even niet: D66, inmiddels omgedoopt tot EU66!
De tegenstem werd onderbouwd met de opmerking, dat er een ernstige vervuiling van referenda zou kunnen gaan optreden. Zo af en toe een referendum wat simpel in de prullenbak te gooien is, geen punt.  Maar referenda over zaken, die momenteel even schielijk als gemakkelijk aan Europa worden verkocht in ruil voor een leuk baantje in een commissie of iets dergelijks, dat gaat EU66 te ver. Tot zover democratie de EU66-stijl.

De PvdA schaarde zich onder de voor-partijen. Blijkbaar heeft men ingeschat, dat “voor” met 2 naderende verkiezingen het meest oplevert. En laten we niet vergeten dat voor stemmen nu natuurlijk geen enkele garantie voor de toekomst biedt. Maar binnen is binnen zullen we maar denken.
Nu maar hopen, dat die referendumwet er een beetje snel komt. In ieder geval voor Rutte ons helemaal aan Europa heeft verkocht. Want dat referendum gaat wel voorzien in terugdraaimogelijkheden, maar de voorkeur moet toch nadrukkelijk liggen bij inspraak vooraf. Want inspraak achteraf, dat werkt niet zo goed. Zouden we moeten weten.

Advertenties

14 thoughts on “KOMT HET REFERENDUM ECHT TERUG?

 1. Nou, nou welk een redelijk optimisme allemaal alleen ben ik bang dat in dit geval een kinderhand gauw gevuld is.

  Immers een schertskabinet als het onze waarin duidelijk de signatuur der bruine overhemden zichtbaar is en dat zieken, zwakken en weerloze mensen behandeld als stront, mensen de dood injaagt en werklozen en bijstandsgerechtigden neerzet als grotere criminelen dan de echte misdadigers, welnu van dat zooitje neo-fascisten verwacht ik niet dat zij zonder slag of stoot hun riante positie op zullen geven en hun steun blijven geven aan de in hun ogen broodnodige strijd voor een hernieuwd duizendjarig europees rijk.

  Joh, want dan komt er toch gewoon onder alle toekomstige Europese verdragen een juridisch compleet dichtgetimmerde bijlage waarin iedere volksraadpleging zijnde in de vorm van een referendum of whatever als niet meer ter zake doende en als wat de uitslag ook wezen mag slechts als advies dienend te worden beschouwd of iets dergelijks.

  Dat kun je met een gerust hart aan de fascistische europese hordes van de E.U. wel overlaten, die weten ook dat Adolf H. ooit een niet aanvalspact sloot met de U.S.S.R. om deze nadat de inkt amper droog was op drie fronten in de rug aan te vallen, een les die de vazallen van Barroso ook hebben geleerd.

  Een mooi voorbeeld van hoe men genaaid gaat worden was weer eens te vinden bij de grootste glibber van allemaal en ook eentje die het gedraai van Goebbels tot er een verkoopbare waarheid was gevonden en het dweperige slijmerige gedrag waarbij vergeleken een paling in een emmer snot niets is van ene Goring terdege heeft bestudeerd is wel de misselijkmakende pias en voormalig burgemeester te W. van Eurofascisten ’66.

  Zo gauw als deze waanzinnige doorhad dat zijn eerdere opstelling zich tegen zijn clubje mislukkelingen begon te keren, wist die smerige groene fluim niet hoe snel hij zijn standpunt moest veranderen om de schade te beperken, het wachten is op de partijdag te Neurenberg van deze partij om deze paljas nog veel meer te zien handelen.als de gore glibber die hij nu al is.

  • Willem’s woorden zijn niet de mijne, maar dat weerhoudt me er niet van om de overduidelijke afkeuring van Pechtold c.s te delen.
   Waar ik het minder mee eens kan zijn is zijn conclusie verwoordt in “de kinderhand die snel gevuld is”.
   Willem heeft gelijk: we zijn er nog lang niet wat dat referendum betreft. Er zijn die zo typisch voor de Kamer gebruikelijke frustrerende voorwaarden:
   – een referendum moet inhaken op besluitvorming in het parlement;
   – 300.000 handtekeningen van burgers zijn nodig.
   Nu lijkt die laatste eis zwaarder dan hij zal hoeven zijn. Ik schat in, dat veel PVV- en SP-stemmers, daartoe aangemoedigd door hun partij, hun handtekening bijna blind zullen willen zetten. Dan is die 300.000-eis al snel gehaald.

   Verder denk ik, afwijkend van Willem, dat de politiek wel 2x zal nadenken, voordat zij een referendum, m.n wanneer dat Europa zal betreffen, zal willen tegenhouden. Idem geldt , zoals in 2005 wel gebeurde, voor het open en bloot negeren van een referendumuitslag. Dat zou zoveel als politieke zelfmoord betekenen.

   Last but not least geldt natuurlijk wel, dat door de publiek gegeven steun vanuit de Kamer, zelfs al zou die afkalven door een zoveelste PvdA-draai, het Burgerinitiatief olv Baudet en Engelen zich speelruimte heeft verworven om zelfs in situaties, waarin zulks de politiek niet gelegen zou komen, de publieke opinie te activeren via een handtekeningenactie. Ik vind dat de betekenis daarvan niet moet worden onderschat.

   Ergo, ik blijf [met onze gastheer] van mening, dat er wel degelijk aanleiding is om van een positieve wending te mogen spreken.

  • Ik heb geen moeite met hoe Willem het kabinet en daaraan gerelateerde dames en heren kenschetst. Ik geniet daar zelfs wel van 🙂 Waarom zou je steeds moeten zeggen, dat iemand iets niet helemaal goed doet, terwijl je eigenlijk vindt dat hij een enorme klootzak is?
   Maar ik ben het wat het effect van die Kamerbehandeling van het Burgerinitiatief betreft eens met Paul. De politiek zal omzichtig moeten reageren op komende Burgerinitiatieven. Want aan die kant [m.n. bij de mensen, die hun handtekening zetten] is naar mijn mening weinig ruimte en begrip voor nieuwe trucjes.

 2. Je bent dus toch gegaan? Jij liever dan ik 🙂 Baudet en Engelen moeten inderdaad in hun nopjes zijn. De strijd is dan nog wel niet gewonnen, maar een slag van betekenis wel. En wat P. zegt is zeker waar: Blondie is onbedoeld ook op zijn wenken bediend zo lijkt het. Vanaf april zullen we dat ongetwijfeld gaan merken.
  D66 toont zich zeker EU66. Wat houdt Pechtold nog tegen om een naamsverandering door te voeren?

 3. Het SGP was ook tegen, niet tegen minder Europa haastte die zwarte sok uit de fractie [de man heette, hoe kon het toepasselijker, Bisschop] zich te verklaren, maar tegen referenda.

  Wist je niet, dat de SGP de partij is, die het meest voeling houdt met haar achterban? Elke week maken in antracietgrijs geklede heren op leeftijd een rondje langs de keukens in de “bible belt”. Steken hun rechterhand onder de boerenrokken van de vrouw des huizes of de keukenmeid om de stemming te peilen. Afhankelijk van het vocht op de middelvinger wordt er dan “je wilt het graag, hè mijn kind” of “je wilt niet, hè” gemompeld.
  Een van de meest betrouwbare peilmethodes vindt men in de “Biblebelt” . Vroeger deed men het met kippen, maar daar zijn ze sinds de sexuele revolutie vanaf gestapt.

 4. Ik deel je mening: genoemde heren verdienen een felicitatie. Het resultaat [die Kamermeerderheid] is verrassend positief. Er is nog een weg te gaan, maar die hoeft niet al te hobbelig te zijn. Tenzij de PvdA weer een draai produceert, maar dat zal dan wel de laatste zijn die ze ooit nog kan maken. EU66 maakt hier een blunder, waar de partij de naweeën vrijwel zeker van gaat voelen. Onbegrijpelijk, te meer omdat de partij heeft bewezen de kunst van het liegen toch prima te beheersen.
  Het resultaat van gisteren geeft het Burgerforum alle gelegenheid om zaken de politiek betreffende scherper aan de orde te gaan stellen. De beweging kan zich dan wel als a-politiek profileren, maar dat laat niet onverlet dat men bij voortduring op die politiek zal blijven botsen.
  En mensen als Baudet en Engelen begrijpen uitstekend, dat je grote aantallen burgers pas mee krijgt als je het politieke element helder laar klinken.
  Wel leuk, de EU-verkiezingen van mei a.s. hebben een andere dimensie gekregen.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s