SNEL TOETSEN [4]

Consumentenvertrouwen stijgt weer een beetje

Huishoudens krijgen er echt iets bij dit jaar

Ouderen leveren wel weer in maar minder

Economie kan op termijn weer naar groeiniveau van voor de crisis.

Die “mooi weer” berichten pikte ik meteen op, toen ik mijn scan van het “verkiezingsgerelateerde nieuws” van vandaag maakte. En ontegenzeggelijk gaat de boel in een hogere versnelling. 4 treffers bij zo’n eerste oppervlakkige scan, dat is een productie die Messi beelden doet opkomen.
Eigenlijk is het hosanna “all over the place” in Nederland, het gaat gewoon prima!! Even denken, aan wie hebben we dat ook al weer te danken? O ja, Rutte en zijn VVD, Samsom en zijn PvdA natuurlijk [sociaal samen sterker, weet u nog?]. En niet te vergeten EU66, laat ik die vooral ook noemen.
Wat houdt ons tegen om die partijen over 6 weken te belonen via veel van onze stemmetjes. De echte “Toppers” staan niet in de Amsterdam Arena, maar in de politieke arena.

Wat zegt u? Dat gat in de begroting van ruim een miljard, wat gekscherend al “het Gat van Groningen” wordt genoemd [een enkeling was ondeugend en maakte er “het Gat van het Peerd van Ome Loeks” van] ? De meest creatieve geesten bij de overheid zijn al in vergevorderd stadium met het zelfs dat gat vertalen in een positieve boodschap. Het zal wel weer iets worden als Wouter Bos in 2009 ophoestte, toen hij ons liet weten, dat Nederland niet zo geraakt zou worden door de crisis”Wij kunnen wel tegen een stootje”. Of iets dergelijks.
Dat vanaf 2013 mensen steeds sterker het gevoel hebben gekregen in een soort Griekenland of Portugal achter de dijken te zijn terecht gekomen heeft louter en alleen te maken met die [nog] zachte winter 13/14. Dat schept verwarring, vertekent het beeld.

Het gros van de landelijke politieke kopstukken heeft het spetterend druk met campagne voeren.  Tijd om over de opvulling van dat gat van ruim 1 miljard te praten, laat staan een oplossing te zoeken, is er dus even niet. Dat wordt wel juni, schat ik in. Men kan zich dus vrijelijk bewegen tussen de  dolenthousiaste kiezersscharen, handen schudden en rozen uitdelen in plaats van snel te bukken voor de muilpeer, die hun richting op kan komen.
En voor de Nederlander geldt ook dat er een mooie cluster weken aankomt.
Zowel op de buis als in de straten mag en kan hij genieten van Utopia.
In juni of vlak daarna komt, terwijl hij nog niet eens straalbezopen in Benidorm of Blanès of Sitges zit, voor hem de ontnuchtering al.
Zodat rond september het kankeren weer kan beginnen. Wat is het toch mooi, een voorRecht bijna, om dat allemaal weer te gaan mogen meemaken.

Zullen we nog een gokje wagen? Waar gaat het volgende “mooi weer” bericht over? Het wordt zo langzamerhand tijd voor iets over “verder afvlakkende werkloosheid” lijkt mij. Doe “een lichte groei in het aantal vacatures” er ook maar bij. En zeg er vooral ook bij, dat dit vooral te maken heeft met Europa. Zodat het bericht ook doorweegt in mei a.s.

Advertenties

17 thoughts on “SNEL TOETSEN [4]

 1. Tja, wat kan ik er over zeggen, Jurgen. Wel zeker is, dat me een gevoel overviel, wat het best te omschrijven is als een mengeling van verbijstering en een aanval van slappe lach.
  Toen ik mezelf weer was kwam ik al snel tot een logische verklaring van wat men van plan is.
  Zoals bekend lopen er meerdere letterlijke breuklijnen door Europa. De breuk Noord-Zuid bijvoorbeeld.Daar hebben we het sinds PIIGS werd uitgevonden uitvoerig over gehad. Een andere breuklijn is West-Oost, bekend als MOE-lijn en scheurt niet alleen door geld- , maar ook migratieproblemen.
  De breuklijn tussen Noord en de rest van de EU heeft zijn oorzaak in het feit, dat de meerderheid van Noord die euro niet wil. Dan zijn er nog de zogenaamde lokale breuklijnen in lidstaten, waar nationalisme zich steeds duidelijker manifesteert.
  Maar naast al die meer en meer zichtbare breuken en breukjes in het porselein, wat Europa omkleedt is, er ook nog die figuurlijke breuk, behorend tot de familie van de rekensomachtigen.
  In 2003 spraken Duitsland en Frankrijk het machtswoord. Dat was nodig, omdat de teller van die breuk [begrotingsuitgaven] uit het verband begon te lopen t.o.v. de noemer [het bruto nationaal product]. Het rekenkundig resultaat van die breuk, zo had men op het niveau van regeringsleiders afgesproken, mocht namelijk nooit meer dan 1,03 [3% overschrijding of tekort] opleveren. En dat konden Merkel en Sarko niet waarmaken op dat moment. Dus werd die verplichte uitkomst van 103% voorlopig even genegeerd. Wat impliceerde, dat men gewoon met de teller én de noemer rommelde.
  Nu, in 2014, ligt er blijkbaar het plan om de teller ongemoeid te gaan laten [wat er op zou kunnen duiden dat men niets meer kan verzinnen op dit moment] maar een nieuwe creativiteitsslag op de noemer uit te voeren.
  Conclusie mag dus zijn, dat het niet uitmaakt hoe je op de gewenste uitkomst gaat uitkomen, als je er maar op uitkomt. Want in de boeken en de rapporten moet het gewenste cijfer staan.
  Men geeft aan de burger dus weer het goede voorbeeld hoe je schulden niet af te betalen, maar virtueel weg te werken. Op deze manier kan Rutte eenvoudig blijven volhouden, dat Nederland nog altijd een heel rijk land is. En iedereen heeft in Europa aan elkaar op voorhand beloofd, dat men elkaar onvoorwaardelijk zal blijven geloven.

 2. Na “een dagje rust” bij True Detective [nog steeds zo veelbelovend?] weer scherp, merk ik. 🙂 Ik kan mijn krant wel wegdoen, want jij functioneert prima als “scanner”. 🙂

  • True Detective is zelfs een treetje hoger geklommen op mijn waarderingsladder. Ik vind het een meer dan uitstekende serie. Onverwacht positief punt daarbij is ook, dat waar de meeste crimi’s afleveringen van netto net 40 minuten leveren, TD in episodes van bijna een uur wordt verteld. Neen , absoluut geen tegenvaller,als kijker moet je, naast goed opletten, alleen maar genieten van dergelijke acteurs en een dergelijke storyline. 🙂

 3. Ik kom er niet omheen: we moeten nu toch werkelijk ernstige twijfels hebben aangaande Henk Kamp’s geestelijke vermogens.
  Groeipercentages in de economie als voor de diverse crises als een haalbare zaak benoemen is volstrekte waanzin.
  Als je daar naar streeft weet je een ding zeker: de volgende collaps kun je dan alvast in je agenda zetten.
  De financiële wereld en het financiële systeem functioneren in zeer grote lijnen nog steeds als toen de boel klapte. Slechts in de marge zijn er wat minuscule lapmiddelen aangebracht. Gewoon weer streven naar herstel van de oude situatie betekent niets anders dan een kaartenhuis opnieuw opbouwen. Deze denkwijze van Kamp belooft weinig goeds. Het doet me denken aan ezels en stenen.
  Betere economische cijfers in de huidige periode en voor de komende 40 jaar voorspellen wijst op de aanwezige intentie om waar nodig weer wat met “the books” te gaan fiddelen [BNP kunstmatig opkrikken e.d.]
  Soms vraag ik me af waar ze mensen als Kamp kweken.

  • Kamp is een fervent aanhanger van het Hunebed Economie Principe. Als er een steen van het bed af lazert leg je er een legoblokje voor in de plaats en zegt: “ziezo, dat werkt weer”. En de hunebedbouwers komen vervolgens gewoon weer elke woensdagavond hun bedje aanbidden, daartoe krachtig aangemoedigd door Henk de Hun.

  • O Paul, wat sla je me dat “fiddling the books” de spijker loeihard op zijn kneiter. Lees dit maar eens uit VK]:
   “Meevaller Eurostat
   Een meevaller voor het kabinet zijn in elk geval plannen van Eurostat, het Europese statistisch bureau, om het bruto binnenlands product anders te berekenen. Daardoor zou de omvang van de Nederlandse economie in één klap met 18 tot 24 miljard euro toenemen. Het begrotingstekort wordt daardoor weliswaar niet in miljarden, maar als percentage wel kleiner.”

   Ze doen het gewoon weer, net als wat jaren geleden en net als de Grieken het daarna deden en net als de Yanks het al decennia doen. Het is toch om je te benatten van het lachen !!!

   • Ik zou zeggen onmiddellijk de straat op en de helft van de winst opeisen. 2 miljard naar Groningen, 3 miljard naar de paupers die onder armoedegrens leven, 3 miljard naar de pensioenpotten, 2 miljard naar de kleine ondernemers en vooruit we schenken Rutte 1 JSF extra. Zolang hij maar belooft om meteen in dat ding te stappen en de komende 10 jaar de patrouille boven Mali voor zijn rekening te nemen, 🙂

   • Er zijn diverse manieren om geld te toveren. De Yanks drukken het gewoon bij [flauwe truc inmiddels]. Anderen schuiven met panelen en grenzen. Voor dat laatste heb je slechts “vlaggetjes” nodig die je beetje anders plaatst of “knopjes”, die je een tikje naar links of naar rechts draait. Allemaal ingebouwd in die mooie spreadsheets vol draaitabellen. Die de ene keer vertellen, dat zorg of pensioenen of sociale uitkeringen onbetaalbaar worden en de andere keer aangeven, dat een paar miljard of een missie hier of daar en het kopen van wat vliegend speelgoed prima kan worden betaald, want de economie gaat weer ouderwets uit de bocht gieren.
    Al ons te doen staat is de beheerder/bezitter van die spreadsheets te worden en de wereld ligt voor ons open.

 4. 1 ding is denk ik wel zeker: Wat dat Groningse gat van1,2 miljard betreft, hoeft men niet op de medewerking van Ollie Bollie Rehn te rekenen. Want die is, mede door Rutte’s spelletjes, als liberaal kandidaat voor de opvolging van Barroso even handig als hardhandig opzij gezet. Guy de Grote heeft die match nu echt gewonnen. En loopt de plek, waar zijn standbeeld over een paar jaar in Brussel moet komen te staan, al uit te zoeken. 🙂

 5. Wel mooi, dat in dit soort periodes “toetsen” eigenlijk een fluitje van een cent blijkt. Altijd raak! De opbeurende berichten komen in deze periode net zo snel zo niet sneller dan de deprimerende berichten in verkiezingsloze periodes 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s