HUSTLE’N EN ANDERE HOBBY’S.

“Timing is everything” waren ook de gevleugelde woorden van de bankier, toen hij zijn waardepapieren nog net tegen de hoogste koers wist te verhandelen. Die uitdrukking gaat ook meer dan op voor de entertainmentindustrie, dus kwam er met de Oscarnominaties [het gebruikelijke spelletje van puissant rijke lieden uit de filmindustrie, waarmee ze een buit vakkundig onder elkaar verdelen en vervolgens voor een naar adem happend publiek presenteren op 250 TV-kanalen wereldwijd] een ware vloedgolf van nieuwe films uit. Veel te veel om het over te hebben, dat kun je niemand aandoen.
Dus beperk ik me tot het ventileren van de mening, dat het “winnen” van een fors aantal nominaties door “American Hustle” m.i. volledig terecht is en wat mij betreft al die nominaties 1 op 1 in echte beeldjes mogen worden omgezet.
Een meer dan prima film met een heerlijk plot [ernst en humor rollen over elkaar heen] en met een rolbezetting door een puik gezelschap acteurs, waarvan er geen anders uitziet dan als een  doorsnee mens van vlees en bloed en er allen de streken vertonen, die wij van elkaar én onszelf zo goed kennen.
“American Hustle” vertelt het verhaal van een “con man” [Christian Bale zonder vleermuispak], die ” low level huslet” onder de dekmantel van een aantal stomerijen die hij uitbaat. Als hij een zich van haar eigen onbeduidendheid  losgemaakte vrouw ontmoet [Amy Adams] blijkt zij de ideale partner om zijn “hustle praktijken” te professionaliseren.
Dat allemaal met zijn wat simpele vrouwtje [Jennifer Lawrence], die met hun zoontje thuis maar wat aanrommelt, prominent op de achtergrond.
Zo starten de eerste verwikkelingen in de driehoek Bale-Adams-Lawrence.
De lol wordt alleen maar groter als Irving [de con man] door een even ambitieuze als verknipte FBI-agent wordt gedwongen mee te doen aan een wat grotere “hustle”. Die vervolgens via handig gemanipuleer van alle betrokkenen steeds groter en daarmee linker wordt.
Het is heerlijk om dat spel zich te zien ontwikkelen en je proeft dat de acteurs zich zonder uitzondering als een vis in het water voelen bij het verbeelden van dat verhaal.
De afloop van het verhaal past naadloos bij de ontwikkeling er van, waardoor je als kijker dat geamuseerde, prettige gevoel wat tijdens de film wordt opgebouwd tot de laatste scene vasthoudt.
“American hustle” kijken is als het lezen van een van een boek, wat je voortdurend in een heel prettige stemming houdt door soms te verrassen, vaak herkenning op te roepen en je nieuwsgierigheid te prikkelen.
( En natuurlijk is The American Hustle een verademing vergeleken bij The Groningen Hustle, hoewel je niet kunt uitsluiten dat Henk Kamp en Diederik Samsom voor hun rol daarin wel degelijk een Oscar mogen gaan ophalen].

Nog een paar kleinere “beeldige” opmerkingen. “Last Vegas” met 4 oude mannen in een oprisping van jeugdigheid is zeker niet “Oscarwaardig” , maar een zeer lollige film is het zeker wel. De snedigheid in de dialogen tussen de Niro, Freeman, Kline en Douglas is ronduit heerlijk en doet menig lach[salvo] opkomen. Als vervanger voor de gebruikelijke “buisbagger” is Last Vegas meer dan geschikt.
En nu ik toch het woord “buis” laat vallen: “True Detective” bekeek ik de 1e aflevering van en laat ik het bescheiden houden: zeer, zéér veelbelovend.
Zou ik als detective-liefhebber niet laten lopen! Woody Harrelson en Matthew McConaughey in aboslute topvorm.

Advertenties

8 thoughts on “HUSTLE’N EN ANDERE HOBBY’S.

      • Hele goede film, je hebt niet overdreven. 🙂 Met vooral veel waardering voor de dames Adams en Lawrence. En deze keer niet specifiek voor hun “looks” maar zeker wel voor hun acteren. Een goeie film is en blijft toch verre te verkiezen boven dat andere medium. Al was het maar om het ontbreken van die eeuwige commercial over smeerseltje dit en autootje dat. 🙂

  1. Die Mcnogwat is een prima acteur. [The Wolf]. Ik zag wat jaren geleden zijn eerste films {Lincoln Lawyer en Killer Joe]. Geen hoogvliegers, maar ook toen sprong Mc er duidelijk uit. Ik denk er over om True Detective inderdaad te gaan volgen, want afl 1 was inderdaad meer dan goed. Het kan geen kwaad weer eens een detective te kijken, waarin het om de personen gaat en niet om een wedstrijdje “wie verzint de bloederigste slachtpartij”. Waarbij me wel van het hart moet, dat ik me echt afvraag wat de detectives zouden moeten zonder serial killers. Normale killers zijn blijkbaar uitgestorven.

  2. Je noemt het dan wel in de kantlijn, maar ik ga er toch maar even op in. Op die Oscar voor Kamp en Samsom. Gisteren was Samsom bij de EO-versie van P&W. En hij had me een babbels, meneer was helemaal in zijn element! En toen zijn “rede” uit 2012 voor zijn kudde na de verkiezingsvergissing van Nederland werd vergeleken met Obama’s inauguratierede zag je langzaam doch gestaag iets kaals en afstotelijks van onder het tafelblad omhoog komen. Nee, nee, dat niet 😛 Het was het vleesgeworden narcisme. En het maakte me misselijk.

    Een goede True Detective? Laat het aub niet op een soort Borgen lijken!!!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s