SVEN HEEFT HET DOOR

Ook Sven Kramer schijnt langzamerhand door te krijgen, dat de wereld uit meer bestaat dan rondjes 29.9, snelle schaatspakken, coaches die het verschil vergeten tussen “inner- & outertrack” en op zijn tijd op zo’n gala je prijsje ophalen.
“Het kabinetsbeleid op het gebied van topsport is erg pover en dat stoort me. Normaal kijken ze in de politiek niet om naar sport, zeker niet naar topsport, maar nu het zo uitkomt 0Kramerproberen ze over de rug van de sport wél politieke statements te maken.”
Krachtig, helder en duidelijk, Sven snapt het.  En heeft er zijn eigen oplossing voor.
” ‘Als sporter wil ik ver van die discussie blijven. Ik ga naar de Spelen om maximaal te presteren, niet om actie te voeren. Al ben ik me er terdege van bewust dat er in Rusland een hoop dingen beter kunnen en moeten.’ ”
Al was het in Somalië, Syrië, Centrale Afrikaanse Republiek, Sven gaat altijd om te presteren.  Hebben we nu te maken met een jongeman, die echt snapt hoe de wereld en de politiek in elkaar steekt en begrijpt, dat het beter is om weg te kijken? Alleen als ambassaseur van een of ander goed doel, dan moet je even net doen of je wel kijkt. Voor je sponsor en indirect ook voor jezelf.
Of hebben we te doen met een jongeman, die naast hard kunnen schaatsen wel heeft bewezen over intelligentie te beschikken, maar desondanks heel erg domme dingen blijkt te kunnen zeggen in zijn Telegraaf-column?
En wat zou King Richard Krajicek van Kramers eruptie denken? King Richard, die keihard werkt aan een volgende fase om de Koningsspelen te marketen. Die het niet doet om te presteren [hoogstens om het pad verder te effenen voor een glanzende politieke carrière onder het banier van de VVD], maar om Nederlandse schoolkinderen achter hun phone, tablet , X-box en Playstation vandaan te krijgen en aan het spelen te slaan. Grand Theft Auto op het schoolplein, KillZone in de gymzaal, zo zou het moeten volgens Richard.
En dan komt Sven op de proppen met zijn “wegkijk”-model.
Waar is de tijd gebleven, dat sport verbroederde en [ex-]sporters broeders waren? Het heeft er van weg, dat ook het almachtige concurrentie-denken, de Heilige Graal van ons huidig bestaan, zijn tanden in goed getraind en prestatief vlees heeft gezet. En de charitatief ingestelde King  Richard en de zakelijke Sven lijnrecht tegenover elkaar zet.
3x goud Sven. Daarna praten we bij P&W of Humberto nog wel even over Russische toestand. Als je tijd en zin hebt natuurlijk. Over een nieuw schaatspak met ingebouwde straalmotor is wat ons betreft ook prima.

Advertenties

14 thoughts on “SVEN HEEFT HET DOOR

 1. Wat een triest gedoe is dat lange baan schaatsen eigenlijk. Ik zag net de 34e samenvatting van de beste ritten van het WK Sprint in Nagano. Met 6 Japanners hier en daar verstrooid op de tribune. Waar gaat het allemaal nog over? Ik was gelukkig net op tijd weer weg, want die nekzwetser van een Wennemars [“hele ggggggoede ttttijd, nnnniet genoeg vvvvaart. lllllllinkerbeen en hoehoehoek zijn niet goed”] kwam weer analyseren.

 2. Ik zit stiekem je discussie elders te volgen en vermaak me kostelijk 😀

  Wat “SuperSevn” betreft: gewoon een kind van deze tijd, dus is de “ikke-ikke en de rest kan stikkuh” mentaliteit niet echt verrassend 😉

 3. Bij Kramer blijkt presteren voor te gaan; eerst die medaille, dan even een sponsorgebaar voor de camera, dan mijn manager de commerciële contracten laten regelen [1x goud is een ton erbij]. Dan nog even goed vooroverleg doen en dán, ja dan mogen jullie me wat vragen over … hoe heet het ook alweer? Aha, Rusland.

 4. Jammer genoeg is de sport sinds de tijden van Jesse Owens en Berlijn steeds vaker het doelwit geworden van duistere propagandamachines(Munchen 1972) en de macht van de mammon(Sotsji 2014).

  Het zijn slechts 2 voorbeelden uit een lange donkere en langzamerhand onafzienbare rij van sportevenementen die doodeenvoudig gebruikt worden is het niet voor het een dan wel voor het ander en soms voor alles tegelijk.

  Hoeveel en hoezeer ik ook begrijp en begrip heb voor om het even welke sporter dan ook die diep in zijn hart niets anders wil dan op het (aller)hoogste nivo zijn sport te beoefenen zal ook die sporter zich moeten realiseren dat ook de (sport)wereld inmiddels dusdanig naar de klote is geholpen dat net doen of je neus bloed c.q. je alleen beroepen op je sportieve prestatiedrang allang al niet meer genoeg is.

  De politiek, het geld, corruptie, machtsmisbruik en propaganda hebben de sport inmiddels in een ijzeren houdgreep en dus is nu het woord aan de sporters zelve, zij en zij alleen hebben nog de weinig overgebleven macht om een statement te maken, immers zonder sporter(s) geen spelen.

  Het word en is reeds lang tijd dat de sporter(s) in deze zijn/haar verantwoordelijkheid neemt te lang en te vaak is al weg gekeken.

  • 100% mee eens, Willem. En nog een kleine toevoeging. Ook voor topsporters geldt wat voor politici geldt: zolang het klootjesvolk hen amechtig blijft adoreren kunnen ze floreren en gloreren. En niet te vergeten: als een debiel oreren [Samsom in Groningen, Rutte bij Buitenhof, King Richard over zijn Kings Games, Kramer over zijn wegkijk-instelling, enz. enz.].

 5. Was niet juist één van de belangrijkste karaktertrekken van de snelle jongens en meiden in de financiële wereld “presteren en vooral niet om je heen kijken”, zodat en niet hoeft te te zien wat daar gebeurt??????

 6. Zou Sven gewoon niet de pest in hebben over het geweldige “succes” van “King Richard” KingGames?. Of heeft het iets met Heerenveen of de steeds verder uit beeld rakende mogelijkheid op een 11 Stedentocht te maken?

 7. Zag er iets over in de VK staan. Zal het nog wel lezen. Ik denk, dat verstandig van Sven zou zijn om zich te realiseren, dat hij als hardschaatser niet overal een mening over hoeft te hebben. Een enkele relevante mening is genoeg.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s