SIPKO DE SCHATGRAVER

Ik maakte het zelf een keer mee. Nee, niet als slachtoffer, maar toeschouwer. Een collega van me [toffe peer trouwens] bleek zijn functie als inkoper wat al te creatief in te vullen en dat ging uiteindelijk opvallen. Details doen er niet zo veel toe, feit is dat het resulteerde in ontslag op staande voet, in het vakjargon bekend als oneervol ontslag.
Iets doet me vermoeden, dat oneervol ontslag niet alleen een uitstervend begrip is geworden, maar dat als een situatie daaroe leidt ook heel selectief en in soms heel merkwaardige vormen wordt toegepast.
Neem me nu niet kwalijk, maar als ik lees van een geval waarin een hoge jongen linea recta verantwoordelijk is voor een enorm fraudeschandaal, waarmee miljarden gemoeid zijn en dat na niet langer kunnen bedekken zijn werkgever een boete oplevert van 900 miljoen, dan zou je toch denken “hier hebben we eindelijk weer eens een fraai oneervol ontslag geval”.
Ja toch? Want laten we eerlijk zijn, als u een laptop van uw werkgever jat ter waarde van een paar duizend euro is de kans bij ontdekking levensgroot dat uw jas al buiten op straat ligt. Alleen nog even een doos inpakken en wieberen.
Maar zo niet die hoge jongen waar ik het eerder over had. Die moet twee maanden nadat het schandaal in de openbaarheid kwam wel alsnog vertrekken, maar wel met alle zakken in zijn ongetwijfeld exclusieve kleding uitpuilend van de mooie groene eurobiljetten. Bijna 900.000 euro krijgt hij als “strafvergoeding” mee.

Zelfs Jelle Brandt Corstius, die in de SNS-zaak nog stoer om een verkettering van ene Sjoerdje van Keulen vroeg en er daarmee in slaagde om Nederland minstens twee dagen woedend te krijgen, zwijgt in het geval wat ik eerder schetste. Ofwel hij is volledig met stomheid geslagen ofwel Jelle heeft de moed inmiddels ook opgegeven. Ik zeg “ook” omdat vrijwel niemand in dit even vredige als debiele en schaamteloze landje tekenen van op zijn minst verontwaardiging heeft laten zien of horen.
[“Sipko. blijf nog maar even zitten, straks regelen we je vertrek. Over een paar weken zijn die schreeuwende zultkoppen al lang weer afgeleid, komt goed” moet zo ongeveer de afspraak zijn geweest].

Sipko Schat, die Rabojongen, heeft dus feitelijk een geheel nieuwe invulling
gegeven aan het begrip “oneervol ontslag”. Hulde voor Sipko dus.

Advertenties

13 thoughts on “SIPKO DE SCHATGRAVER

 1. Heb je al meegekregen, dat een groep certificaathouders bij de Rabo Gerard Spong heeft ingeschakeld om via een klaagschrift Justitie zover te krijgen om alsnog tot strafvervolging tegen het Rabobestuur over te gaan? Goeie actie van die mensen.

 2. De enige logische verklaring voor de “oneervol ontslagvergoeding” van Sipko kan natuurlijk alleen maar zijn, dat de hele fraude, zelfs na die boete van 900 miljoen, zijn werkgever per saldo simpel een forse winst heeft opgeleverd. En bij winst……. juist, is er altijd die bonus ๐Ÿ˜ฆ

  • En die werkgever kan die 900 miljoen ook nog eens verhalen op haar rekeninghouders. Pasje duurder, betalingstransacties duurder, mogelijkheden te over.

 3. “Sipko de schatgraver” kwam, hoewel niet bij naam genoemd, ook aan de orde in Buitenhof van vandaag. Marcia Luyten signaleerde de onvrede bij de burger over het feit, dat witte boorden criminelen allemaal de dans ontspringen, terwijl de Joep Meloen van Nederland als hij een zwaar rotje afsteekt of een oude auto in de fik steekt onmiddellijk wordt opgepakt en veroordeeld. Rutte kletste daar vervolgens op de hem eigen gladde wijze omheen.

  • Ik moet Buitenhof nog bekijken, P. Het heerlijke weer heeft even voorrang gehad ๐Ÿ™‚ Als er aanleiding voor is [grote kans vermoed ik ๐Ÿ˜‰ ] kom ik er nog apart op terug.

   • Laat me je om tijd te besparen wat aanwijzingen meegeven. Het meest interessant zijn de volgende delen uit het gesprek:
    – over de relatie met Rusland [Sosji]
    – over de discrepantie tussen het straffen van overtreders en witte boorden criminelen
    – over Europa en de steun aan Verhofstad.
    Wat dat laatste betreft is ook interessant om het opiniestuk in VK van o.a. Lubbers over de volgende stap naar een “volwassen Europa” via de beslissing om tot de politieke unie te komen te lezen. Misschien kunnen we daar op een te kiezen tijdstip eens over van gedachten wisselen.

   • Dank je voor deze routekaart ๐Ÿ™‚ Scheelt luisteren naar relatief veel gezwam, vermoed ik.
    Lubbers’ oprisping had ik al waargenomen. Hoewel die man wat mij betreft verdient om te worden doodgezwegen [net als alle andere mastodonten als Wiegel, Kok e.a die ons aan Europa verkochten] maak ik hier denk ik graag een uitzondering. Maar ik zit momenteel in een vrij arbeidsintensief audiovisueel projectje, dus moet iets over Lubbers op zijn beurt wachten. Wat niet wil zeggen, dat ik er onder het genot van een “aperitiefje” niet met je over van gedachten wil wisselen. ๐Ÿ˜€

 4. Indachtig aan de eerder besproken film “The Wolf of Wall Street” handelt ook dit over de “have’s” en de “have’s not” en het dilemma daartussen.

  Natuurlijk zou het niet mogen kunnen en uiteraard is morele verontwaardiging gerechtvaardigd maar ook is het zo dat de meeste mensen diep in hun hart wel “Jordan en’of Sipko” zouden willen zijn.

  Want laten we eerlijk zijn wat is oplichting feitelijk anders dan het profiteren van de hebzucht van de ander?? en is dat alleen voldoende om een moreel oordeel te vellen of over te hebben??
  want wat zegt die conclusie over de een en over de ander en wat is dan erger??

  Het graaien uit de kassa of dat nu door Politici, ambtenarij, C.E.O.’s of mensen uit om het even welke publieke sector ook is inmiddels dusdanig gemeengoed geworden dat het wat je noemt een “maatschappelijk aanvaardbaar gegeven” is geworden en wel dusdanig dat de grote massa eerder verbaasd zou zijn als er eens iemand niet uit de suikerpot snoept dan als die dat wel doet.

  Het feit alleen al dat “Sipko” hiermee makkelijk aan het wegkomen is betekend overigens wel het zoveelste signaal dat deze maatschappij door en door verrot is en dat het gros van de bevolking het morele besef heeft van een winterpeen waarbij ook bij de massa slechts het eigen ik en het veelgeprezen egoisme bovenaan staan, in dat opzicht verschilt die massa in niets ten opzichte van degene die dezelfde massa meerdere oren aannaaien.

  Het is al zo vaak gezegd maar niet alleen krijgt men de regering die men verdiend maar dus ook de uitvreters/profiteurs die men verdiend.

  • Eigenlijk geef je zelf antwoord in het laatste deel van je reactie op de vragen die je in het eerste deel stelt, Willem.
   Die vragen namelijk komen uit de mond van iemand, die bepleit een “verrotte maatschappij” [zie RadaR’s betoog over de kanker die in die maatschappij woekert] min of meer als een gegeven te aanvaarden. Met de huidige mens met al zijn eigenschappen als onderdeel daarvan.
   In de antwoorden echter komen de verontwaardiging, afkeer en minachting over zo’n verrotte maatschappij en de ondersoort mensen die zij schept nadrukkelijk naar voren.
   Je moet het me maar niet kwalijk nemen, maar dat verwart me. Het lijkt erop dat je [in mijn woorden samengevat] eigenlijk iets zegt als “accepteer die naar verrotting stinkende maatschappij nu maar, want het bestaan ervan is ideaal om op te kankeren”.

  • Natuurlijk zou het niet mogen kunnen en uiteraard is morele verontwaardiging gerechtvaardigd maar ook is het zo dat de meeste mensen diep in hun hart wel โ€œJordan enโ€™of Sipkoโ€ zouden willen zijn.

   Dat is nu juist wat men ons graag wil doen geloven, Willem. Dat de meesten van ons graag die wolf willen zijn, waar we in het log over die film uitputtend over spraken.
   M.i. is dat echter een pertinente onjuistheid. Ik kan niet oordelen over “jouw wereld”, maar in “mijn wereld” geldt veel meer het tegenovergestelde. Daarin zijn mensen het gegraai, gesteel, het bedrog en de daarbij horende mentaliteit meer dan spuugzat.
   Dat men graag net zo rijk zou willen zijn als de Jordans van deze wereld, dat is niet echt zo spannend. Als kind wilden die mensen al net zo rijk als Dagobert Duck zijn.
   Maar ik denk, dat de meerderheid de bijbehorende prijs te hoog vindt. Want die prijs is het veranderen in een meedogenloos, inhalig, over-narcistisch monster. En jij bent toch niet serieus de overtuiging toegedaan, dat we een samenleving met dergelijke monsters in forse aantallen aanwezig maar als een gegeven moeten accepteren?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s