BLOED SERIEUZE ZAKEN

Meteen moest ik denken aan dat zomerhitje uit 1970 van één van die van de lopende band komende Britse popgroepjes: Christie. Dat liedje heette Yellow river [wat ik jullie zal besparen] en de associatie daarmee ontstond [nogal voor de hand liggend overigens] toen ik hoorde van dat groepje Nederlanders, wat over die Gele rivier een 2 daagse schaatstocht van in totaal 200 kilometer heeft gereden.
We hoeven echt niet lang te wachten of er komt iemand met het idee om een wedstrijd uit te schrijven, die zich op de poolkap van Mars zal gaan voltrekken. “Dutch skaters conquer the 0NutsGalaxy” lijkt me daar een passende projectnaam voor. Op Mars, het klinkt een beetje Nuts. “Maak dat de KitKat wijs” werd er zojuist door een meelezer gniffelend opgemerkt.
Toch moeten we dat niet onderschatten, vind ik. Want zoals één van de deelnemers het gepassioneerd zei: “Als het thuis niet kan zoeken we gewoon een andere plek. Want schaatsen, dat zit elke Nederlander in het bloed”.
Van het ene sportgebeuren naar het andere is stapsgewijs vrij snel te doen.
Dus komen we vanzelf bij Soap 2022 terecht, het WK Voetbal in Quatar.Vrijwel meteen al toen Quatar als podium bekend werd ontstond de roering over het spelen van [voetballers], maar ook kijken naar voetbal bij een temperatuur tussen de 40 en 50 graden Celsius.
Gevreesd werd, dat het vermaarde Oranjelegioen een paar weken verblijf [want natuurlijk halen “onze miljonairs” de finale] op een camping bij dergelijke temperaturen zonder bier niet zou waarderen en wellicht in grote aantallen zou wegblijven. En dat zou vreselijk zijn. Want ook Oranje én voetbal zitten elke Nederlander in het bloed.

Dat bloed kruipt regelmatig waar het niet gaan kan. Zelfs op middelbare of oudere leeftijd. En naar plaatsen waar het bij voorkeur zo weinig mogelijk gesignaleerd zou moeten worden. Dus gaan zo’n 800.000 Nederlanders tussen 55 en 75 jaar worden uitgenodigd om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Wat niet geheel zonder risico is, zo blijkt zowel uit de bijsluiter als uit een reportage in Nieuwsuur van gisteren. Even lezen of terugkijken dus lijkt mij niet onverstandig.
Deelnemers aan dat onderzoek worden geacht 4x in hun “hoopje” te prikken met een geleverd meetstokje. 4x? Hè bah, zullen velen onder u denken. Maar als u het bovenstaande0rodebieten gelezen hebt zal het u inmiddels duidelijk zijn. 1x om te zoeken naar dat “schaatsbloed”, 1x snuffelend naar “Oranjebloed”, 1x speurend naar resten van onvoldoende verwerkte rode bieten. En ook nog 1x naar bloed.

Als ik tenslotte dit verhaal teruglees, kan ik niet om de conclusie heen. Deze grijze, winderige en natte donderdag 9 januari 2014 is een echt bloed serieuze dag.

Advertenties

15 thoughts on “BLOED SERIEUZE ZAKEN

 1. Iedereen weigert blijkbaar om iets over de Qatar-soap [die overigens inmiddels een spin off heeft gekregen via de Vitesse-Mori-soap] te zeggen. En dat leg ik maar uit als een graadmeter van het belang van en de interesse voor Blatters zoveelste tragikomedie waarmee miljarden gemoeid zijn. In 2022 [!!!!] zit het er dus in dat alle Nederlanders [allen niet ouder dan 54 jaar, want de rest is inmiddels dan geruimd via een reeks bevolkingsonderzoeken] rond Sinterklaas naar Nederland – Afghanistan zit te kijken [poule Z, want inmiddels doen 128 landen mee aan het WK].
  Waar ik me nogal aan stoorde was zo’n omhoog gevallen straatschoffie als Ronald de Boer, die in zijn eigen actieve periode al liever niet speelde als het geregend had of nog regende, en nu laconiek staat te vertellen, dat het in Qatar best we te doen is.

  • Hoe moet het dan met het Sinterklaasjournaal? Heeft de NOS dan nog wel ruimte en geld om dat uit te zenden? Laat ik niet merken, dat ik Dieuwertje Blok moet missen door dat geklooi van Blatter c.s.!!!
   Voordeel is dan wel, realiseer ik me ineens, dat we verlost zullen zijn van dat Serious Request- gedoe. Tenzij Gekke Gieltje en zijn Glazen Huis in 2022 in Qatar opduiken natuurlijk om geld in te zamelen voor sjeiks met syfilis.

 2. Ik zat nog wat na te denken over die schaatsers en sponsors en zo. En toen dacht ik ineens “waarom gaan RadaR en Paul niet een spelletje schaken op de Mount Everest?” Haal je zeker ook het journaal 😀

  • Leuk idee, Jeanette. Maar helaas, ik schaak bij voorkeur aan mijn eigen schaaktafeltje, gezeten in mijn eigen schaakfauteuil met mijn inspiratiedrank op de gewenste temperatuur. 🙂

 3. Het klopt: van rode bieten kun je soms erg rode poep krijgen [denk maar aan Turks Fruit de movie].
  De doelgroep van dat bevolkingsonderzoek verbaast me een beetje. Ik zou eerder hebben verwacht, dat jongere mensen zouden worden uitgenodigd.

   • Als je weet, Jurgen, dat er een schatting/aanname is gemaakt, dat het aantal geteste mensen wat voor een vervolgonderzoek zal worden opgeroepen dermate zal zijn, dat de daarmee gemaande kosten op 100 miljoen gaan uitdraaien, dan mag je gerust aannemen, dat er naast dat “kostenmodel” ook een “verdienmodel” zal zijn. En dat is ook niet moeilijk te vinden. De gemiddelde kosten per vervolgonderzoek zal zijn ca 800 euro. Een deel daarvan zal, voor zover het maximum daarvan nog niet werd bereikt, vallen onder het eigen risico en dus door de onderzochten zelf moeten worden betaald. Dus er stroomt zeker ook geld terug.
    En vergeet niet: wat de overheid er sowieso insteekt komt ook uit de zakken van de burger.
    Resultaat van het onderzoek kan zijn:
    – x aantal mensen, wat een ziekte blijkt te hebben en daarvoor een vervolgbehandeling nodig heeft;
    – x aantal sterfgevallen n.a.v. die vervolgbehandeling
    – y aantal mensen wat door het onderzoek fase 1 schrik zal worden aangejaagd,
    – z aantal mensen die daadwerkelijk de gezochte ziekte blijken te hebben.

  • @Paul

   Niet vergeten die ongetwijfeld bewust groot gemaakte groep die tijdens een prettig gesprek te horen gaan krijgen dat de vervolgbehandeling dusdanig duur gaat worden en zo verdomde weinig nog aan de kwaliteit van leven, dat vrijwillige euthanasie middels inname van Zyklon B een optie is die het overwegen meer dan waard is.

   En zo word er ruimte gecreeerd voor de nieuwe Europeanen uit het oosten, gigabedragen aan pensioen blijven onuitgekeerd en kunnen dus voor andere doeleinden worden gebruikt er ontstaat een mooie nieuwe golfbeweging in de vastgelopen duurdere woningmarkt kortom vul de rest maar in.

   En zo zijn de Adlofjes en Eichmannetjes van de VVD en de PvdA weer tevreden.

   • Ik geloof hier niets van, Willem. Niet omdat ik de “nieuwe Adolfjes” er niet toe in staat zou achten. O nee, want ze bewijzen keer op keer dat wel te zijn. Of het nu een Adolf ergens in donker Afrika of een Adolf in de Arabische wereld of een Adolf in die beschaafde wereld is, ze kennen het trucje allemaal en weten hoe het op te voeren.
    Nee, ik denk, dat ze niet zo dom zullen zijn om zo openlijk en traceerbaar te doen.
    Vergeet niet, er zijn nog vele kankers meer waar een bevolkingsonderzoek naar kan worden gehouden. Door het gefaseerd te gaan doen heeft men ook nog eens alle tijd om het vermogen van de oudjes [iemand gebruikte laatst een soort variant op de Occupy-stelling over de 1% en de 99% [ongetwijfeld bekend] door keihard te zeggen, dat de oudjes in ons Nederland 80% van alle vermogen bezitten] te pakken te krijgen.
    Ik voorzie dus meer een stapje voor stapje maar desondanks even rigoureuze aanpak van het vergrijzingsprobleem.

   • Oef, dit is wat je noemt een inktzwarte kijk op de bedoelingen van onze overheid. Geloof me als ik zeg, dat ik hier graag tegen in zou willen gaan. Maar ik besef, dat ik daarbij vrijwel kansloos zou zijn, omdat de voorbeelden die jullie beeld onderbouwen met scheppen tegelijk zijn aan te voeren.
    Niettemin: vrolijk word ik er niet van. 😦

 4. De “man van de verbanden” is weer aan het werk. 🙂 Kijk, wat dat “schaatstochtje” betreft, bekruipt mij een kregelig gevoel. Ik ben meer van het “als het hier en nu niet kan, dan maar niet nu en rustig wachten op een volgende kans”-type. Het staat iedereen vrij om wanneer hij wil en waar hij wil te gaan schaatsen, vooral als er sponsors zijn die dat willen betalen. Maar daarover berichten op het journaal, dat verbaast en ergert me. En als er dan ook nog zo’n fanaat komt vertellen, dat ik het ook zou doen als ik de kans had [want hij kent de samenstelling van mijn bloed immers?] dan denk ik “ach, sodemieter op dwaas”. 😉

  • Dat zijn kernachtige woorden, P. 🙂 Maar je hebt wel gelijk, want ook ik voel me door die mafkees niet werkelijk aangesproken. Naar schaatsen kijken, dat doe ik af en toe wel 😉

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s