DE DAG VAN DE ZAK

Op deze stormachtige dag dringen zich allerlei associaties op met het woord ZAK. En niet voor het eerst volgt daaruit de onweerstaanbare aandrang om jullie daar deelgenoot van te maken.
0NicozakOm te beginnen is daar nogal voor de hand liggend de associatie met de “zak van Sinterklaas”. Die voor mensen als de Sipko Schat’s van deze wereld, “de zakkenvullers”. weer zal uitpuilen, maar voor een kleine 400.000 kinderen in Nederland waarschijnlijk met de grootste moeite enigzins gevuld kan worden. Wat meteen leidt tot de uitdrukking “in zak en as zijn”, waarvan ik me goed kan voorstellen dat dit zal gelden voor de ouders van die 400.000 kinderen.
Omdat ze al enige tijd geleden “de zak hebben gekregen” en op het punt staan financieel “door het ijs te zakken”. Behalve de mensen als de al genoemde Sipko Schat natuurlijk.
Je kunt natuurlijk die kinderen op zo’n dag laten meedoen aan de door de plaatselijke Bijstand georganiseerde regionale kampioenschappen “zaklopen”, maar daar is meestal “geen zak aan”. Als je je klasgenootjes met de nieuwste PS4 en GSM ziet pronken dan wil je als armoedekind maar één ding: “door de grond zakken”.
Dubbel pijnlijk wordt het als je op zo’n “zakdag” een of andere “zakkenwasser” hoort zeggen, dat het langzaam maar zeker beter met ons gaat. Woorden die je moet aanhoren als je als een “zak aardappelen” in je stoel hangt, je in niet al te vrolijke stemming afvragend waar die “klootzak” zijn wijsheid vandaan haalt.
Als u zichzelf mismoedig wijsmaakt, dat u er toch ook “geen zak aan kan doen” dan wil ik toch niet nalaten te proberen u een beetje moed in te praten.
Want noemde ik al de in Nederland als inmiddels normaal ervaren mogelijkheid van “de zak krijgen” dan wil ik er toch graag op wijzen, dat er ook de mogelijkheid bestaat , die we kennen als “de zak geven”. Geen schop onder je kont krijgen maar juist een schop onder een andere kont uitdelen. Kan heel veel opluchting geven alsof een “zak met stenen” van je rug wordt gehaald.

En geloof het of niet, in relatie tot Sinterklaas [ the man of the match vandaag] is een bekend feit, dat de man’s zak meer functies kent dan alleen kado’s brengen. Er kunnen ook dingen in worden gestopt. Die dan, zo vertelt het verhaal, geacht worden te verdwijnen.

Mocht uw Sinterklaas dit jaar om valide redenen “geen zak voorstellen” [wat ik oprecht niet hoop] wees u dan bewust, dat u straks in maart en mei 2 kansen krijgt om het Sinterklaasgevoel [beter laat dan nooit] een flinke boost te geven. U kunt dit paarse kabinet annex wangedrocht annex sloopbedrijf flink “onderuit de zak geven”. Door het wel ontijdig [maar weer: beter laat dan nooit] alsnog in een Sinterklaaszak te proppen en een enkeltje richting vergetelheid te schenken. Besef, dat u Nederland en heel veel Nederlanders [ik schat 80%] daarmee een dan wel verlaat maar geweldig Sinterklaaskado zult geven.

Ik wens jullie, maar vooral al die kinderen een leuke en geslaagde pakjesavond.

Advertenties

18 thoughts on “DE DAG VAN DE ZAK

  1. Veel duidelijker kun je niet zijn als je mensen probeert te mobiliseren om te doen wat ze zouden moeten doen. Ik sta er volledig achter πŸ™‚

    Zou ook een mooie “Kerstboodschap” kunnen zijn!

  2. We kennen wat spreekwoorden, gezegdes en uitdrukkingen et zak er in. jeez!!! Mooi op een rij gezet en vervlochten in een oproep, die zelfs Boer Flutenkruut niet verkeerd kan begrijpen πŸ™‚
    OT: ik heb last van een opboerende banketletter πŸ˜€

  3. Veel duidelijker kan het nauwelijks gesteld worden, RadaR. De campagne tegen dat kabinet heeft een aanvang genomen. En op een niet mis te verstane wijze. Prima!

  4. Je moet vanavond maar eens lezen welk gedicht we gisteren “samen” in elkaar gedraaid hebben. Dat zo’n saaie man als RadaR op zulk gebied zo uit kan pakken πŸ˜›

  5. Ik sluit me graag bij Jeanette aan. Heel sterk gevonden, dat thema van de zak. Je moet er maar opkomen. Een stuk met een gulle lach en een flinke traan. Met een woedende uithaal op het eind. Perfect!

  6. Je hebt je weer eens uitgeleefd hΓ¨ knul πŸ˜€ Heerlijk om te lezen. En bewaren voor volgens jaar, want als die domme Nederlanders doen wat ze altijd doen kun je dit stuk over een jaar letterlijk herhalen. Alleen zijn er dan waarschijnlijk 600.000 armoedekinderen ;(

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s