BONUSVRAGEN

Sinds het “historische” moment, waarop Balkenende, Wellink en Bos in 2008 aan den volke verschenen is ons meer dan duidelijk gemaakt, dat echt aanpakken van het bonusvirus, wat zo welig tiert in de financiële wereld zinloos en onmogelijk was.
Er werden daarvoor 2 hoofdredenen opgegeven:
1. bankiers hun bonussen afpakken zou er toe leiden, dat de vaste beloningen [salaris en dergelijke] zouden exploderen. En op die salarissen heeft de overheid [zelfs bij [tijdeijk] genationaliseerde banken] nauwelijks tot geen grip. Het zou dus prijzig lood om zeer kostbaar oud ijzer betekenen;
2. het zou een leegloop van “talent” in Nederland tot gevolg gaan hebben. Bij de Rabobank zouden bijvoorbeeld de boeren en tuinders hun eigen banken weer moeten gaan leiden. Al het “talent” zou ongetwijfeld naar buitenlandse banken vertrekken.

Die opgegeven belangrijkste redenen werden breed  gezien als een brevet van onvermogen voor de politiek. Maar het was zoals het was, aldus Wellink en Bos en hun latere opvolgers.

En nu, als het ware “out of the blue” is daar Jeroen Dijsselbloem, die aankondigt dat het mes wordt gezet in de bonussen binnen in ieder geval de Nederlandse bonuswereld. Niet een Europese aanpak, nee Nederland gaat zijn eigen gang. Dat is al heel opmerkelijk, als het ergens toe leidt.

Het naakte voornemen op zich stemt tevreden, want als geldschieter van de gokspelletjes van de heren bankiers en grootschalig gemeenschapschapsgeld in het water smijtende bestuurders van [semi] publieke organisaties vindt de burger al jaren, dat het maar eens afgelopen moet zijn. En Dijsselbloem lijkt daar eindelijk oor naar te hebben.

Toch is er dat onbestemde gevoel, wat hoort bij een verrassingspakketje, waarvan je niet zeker bent of de inhoud je echt blij zal maken.
Boven dat plannetje van Jeroen zweeft immers die vraag: wat is er ineens veranderd? Vinden bankiers ineens niet meer die sluipwegen om hun inkomen minstens op peil te houden als de fors gelimiteerde bonus [max. 20% van het reguliere salaris] dat niet meer mogelijk maakt? Loopt ineens al dat “talent” niet meer weg, de Nederlandse financiële sector in deplorabele staat achter latend?

Het is gebruikelijk, dat weet ik, maar toch is het jammer dat Dijsselbloem bij de presentatie van zijn plannetje niet voor de eerste keer nalaat om even uit te leggen, waarom die blijkbaar ineens drogredenen van nog maar zo kort geleden niet langer bestaan. Dat roept vragen op. Inderdaad: bonusvragen

Advertenties

36 thoughts on “BONUSVRAGEN

 1. Allemaal geblaat voor de befaamde buhne van ome Jeroen immers er worden hier ten lande niet in die mate bonussen betaald dat deze de maatregel zou kunnen rechtvaardigen en als en mocht dat al het geval zijn dan stapt een eventuele betrokkene doodeenvoudig naar de rechter waarna deze ongetwijfeld wijzend op allerlei andere in o.a. bijvoorbeeld via de E.U. internationale verdragen vastgelegde afspraken alsnog de maatregel van ome Jeroen bij het grof vuil zet.

  Veel beter zou zijn om b.v. de ABN om te turnen naar een door de staat gecontroleerde soort van bonusvrije bank die risicoloos alleen maar in redelijk veilige staatsobligaties belegd en de rest gewoon lekker vrij geven, dan heeft de burger tenminste een echte keuze tussen enerzijds iets minder rente op de spaarrekening en geen ergernissen over miljoenen aan superbonussen en banken die als door een dolle cowboy geleid niets anders doen dan financieel rodeo spelen.

   • een echte keuze tussen enerzijds>/i>
    Ik mis even het “anderzijds”. Niet zo lang de spanning erin houden, Willem 😀

  • Jouw idee is best een mogelijkheid, Willem, ik mis alleen iets over het afdekken van de garantieregeling van banktegoeden bij calamiteiten. Moet die ook blijven gelden voor mensen, die de risico-optie kiezen [zoals de IceSave-situatie van recente datum].

   • @Arno
    Denk dat dat in de praktijk wel eens mee zal kunnen vallen zeker als je je bedenkt dat b.v. de Nederlandsche Bank in zijn huidige vorm dan verdwijnt er ook geen tientallen (semi) overheidsinstellingen benodigd zijn om gelden uit te keren, gelden te beheren enz. enz.

    Het grote voordeel is natuurlijk ook dat je op de wijze van 1 centrale overheidsbank al die kleine misselijk makende mennekes uitschakeld die nu nog op provinciaal en gemeentelijk nivo met gemeenschap poen hebben gegokt en dat wellicht nu nog doen.

    @Paul

    Helaas maar een PRIVATE bank is dat wat het is namelijk PRIVAAT en voert een geheel onafhankelijke koers inclusief of exclusief riante bonussen, het kan dan ook niet zo zijn dat door wanbeheer of wanbeleid de Staat = wij de verliezen gaan bijpassen men wil hoge rendementen dat is allemaal prima maar dan neme men dus ook de hoge risico’s die daarbij behoren zonder dat de belastingbetaler daar dus de dupe van is.

   • Om misverstanden te voorkomen: er is geen sprake van helaas, Willem. Voor mij is risico = eigen risico juist een vereiste om jouw idee überhaupt overweegbaar te doen zijn. Dus prima: privaat is privaat.

 2. Is er trouwens niemand verbaasd over die stroomstoring? Waarmee puur toevallig dat telefoongesprek tussen “de Teev” [ja ik kwam hierop door Arno’s “wentelteef”] en Jos van Rey in de grote kosmos is verdwenen? Ik dacht meteen “hè` jammer nou, waarom zijn mijn openstaande rekeningen nou niet de kosmos ingeschoten?”. 😉

 3. Het zou dus prijzig lood om zeer kostbaar oud ijzer betekenen; Prima geformuleerd en eigenlijk op vrijwel alles van toepassing. 1 van de mooiste en tegelijk wrangste voorbeelden van het lood-om-oud-ijzer principe vind ik wel de WOZ-heffing. Die stijgt omdat de waarde van je huis stijgt, maar ook stijgt als de waarde van je huis fors daalt. Zoals ook dit jaar weer blijkt. ;(

  • Dit is een gevoelig onderwerp, O. Zou weleens tot volksoproer kunnen leiden. Oeps, wat zeg ik nu? Ik vergeet helemaal dat ik in Nederland leef 🙂 Daar is de oproer-gen allang uit het DNA verwijderd.

   • Die gen schijnt officieel in de boeken te staan als “RTLSBS-gen”, Sjaantje. Maar de functie er van, die klopt. Hij bevordert de stimulans om de combinatie “Ik ben een hetere wentelteef dan mijn dochter” met “Betalen,betalen” als normaal te aanvaarden.

 4. Dit riekt naar een onderdeel van de PvdA-campagne “Kijk eens wat wij allemaal willen”. Die wat mij betreft nu al mag worden omgedoopt in “Kijk ons eens uit onze nek lullen”.

 5. Ik herinner me, dat Wester die vraag in jouw slotalinea wel in zekere zin stelde aan D. Zijn antwoord was dat banken inmiddels in rustiger, stabieler vaarwater waren gekomen en hun positie zodanig hadden versterkt dat ze meer open stonden voor politiek aangestuurde maatregelen als bonusnormalisatie. Ik dacht nog: de Rabobank in rustiger vaarwater????

  • De positie van de Nederlandse en Europese banken wordt pas duidelijk na de zoveelste [dit keer echt forse] stresstest die de EU/ECB binnenkort gaat uitvoeren. Waarbij door kenners nu al wordt opgemerkt, dat er een flinke stapel lijken uit de kast zullen komen [lees: in de balansen zullen worden aangetroffen], zodat er vrijwel zeker weer forse bedragen heen en weer zullen moeten worden geschoven. Maar Jeroen blijft daar zoals gebruikelijk zeer vaag over.

 6. Jeroentje gaat de Nederlandse financiële sector in zijn eentje op de schop nemen? Wie gelooft dergelijke onzin nu? Of komt hij straks [na de komende verkiezingen zou een geëigend moment kunnen zijn] met het verhaal, dat hij het wel van plan was, maar dat het helaas niet breed wordt gedragen in Europa?

  • Ik deel dat gevoel van je, Jurgen. Er zitten niet alleen wat onbegrijpelijke zaken in het plan van Jeroen, maar zeker ook onuitvoerbare onderdelen. Waar blijft Brussel in dit verhaal. Waar is de gezamenlijke aanpak?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s