HET BOZE LACHERTJE

In Alphen aan de Rijn draaiden gisteren abrupt een aantal stoelen  zich naar het geluid wat van achter te horen was. Het bleek een CDA-geluid te zijn. De van Velzen’s in het stadje, waar ik een aantal keren met kroost het Archeon bezocht, blijken werkelijk nog in een soort politieke oudheid te leven. Slechts die draaistoelen zijn eigentijds te noemen.
Het verlies van de VVD, prima gedaan en volhouden maar. Liefst de eerstvolgende 20 jaar wat mij betreft. Maar overstappen naar een partij, die een historie heeft opgebouwd in de boel belazeren, geen sterke move.
Wat zou die Alphenaren er toe brengen om de ene ellende te verwisselen voor de andere? Zouden ze Balkenellende nu al vergeten zijn?
0DoekleWat er in Ranzigerradeel en Gekkekoeiensum gebeurde is m.i. eenvoudiger te duiden. Daar is men nog altijd en terecht knap pissig om het smerige spelletje rond Nederlands IJspaleis en als gevolg daarvan de afwaardering van Thialf. En wie speelden de hoofdrollen in dat spelletje? Neerlands enige echte geschuffelde koe, de koningin-zeug van de VVD: Annemarie Jorritsma.
Trouw bijgestaan door een CDA-er in hart en nieren, want als het de echte CDA-er betaamt ,hij vindt vrijwel elke week weer een leuk klusje. Wat er meestal uit bestaat te onderzoeken wat er ergens [school, bond, overheidsclubje e.d.] allemaal mis is. En daar tegen een prettige beloning een vuistdik rapport over te schrijven. Zo’n rapport gaat dan richting papierversnipperaar, de puinhoop is alleen maar groter geworden en hij gaat als de 0MisterMuscleMister Muscle van het CDA op naar zijn volgende opdracht. En die zijn er bij bosjes, want als de crisis iets duidelijk heeft gemaakt, dan is het wel wat een ongelooflijke corrupte bestuurlijke puinhoop Nederland feitelijk is geworden in die mooie neo-liberale jaren.. En het regime in Nederland is gebaseerd op de mooie gedachte “wie de puinhoop maakt ruimt hem maar op ook”. Normaliter niets mis mee, maar in het specifieke geval van bestuurlijke puinhopen ligt dat anders. Want daar komt het er op neer, dat mannen die eerst vorstelijk worden betaald om mee te werken aan het ontstaan van die puinhoop vervolgens nog eens ruim worden beloond om te onderzoeken hoe “het er zo van is gekomen”. Dat is de Nederlandse invulling van het gezegde “een kat op het spek binden”. Doekle Terpstra heeft zich een prima versie van die “kat” getoond. En hij bediende Queen Annemarie op haar wenken. Door op de CDA-eigen stuntel wijze het Annemarie-Dome in het prachtige woestijnlandschap van Almere te doen belanden.
Onnozelheid, hand in hand met boosheid: dat zijn de ingrediënten, die tot de uitslagen 0Thialfgisteren hebben geleid. En die blijken de ideale potgrond op te leveren voor Samsom c.s. Arm aan mineralen, vrijwel ongeschikt om iets bruikbaars op te verbouwen en produceren, dat is de grond waarop de PvdA althans in Blubberterp en omstreken lijkt te gedijen.
Wat moet je er mee? Nee, niet met die PvdA, want dat weet ik wel. Ik bedoel met die Friese en Alphense onnozelheid en boosheid. Misschien is het wel het beste om ze maar in hun eigen laagwaardige vet te laten frituren. Laat ze er zelf maar achter komen, dat er straks weer zo’n salonsocialist als wethouder een handjevol miljoenen gemeenschapsgeld uitgeeft aan een volstrekt overbodige loopbrug met zijn naam er op om bevriende bedrijven te spekken. Laat ze zelf maar ontdekken, dat er zo’n biddende malloot van CDA-huize zijn eigen plein gaat laten aanleggen voor een paar 100 miljoen.
Gun ze maar wat ruimte, al was het maar omdat ze ontdekt lijken te hebben, dat VVD-bestuurders frauderen met de paplepel ingegoten hebben gekregen.
Die winst schrappen we maar weg tegen het verlies, wat de keuze van gisteren gaat opleveren.
En ik? Ik kan alleen maar hopen, dat ik ditzelfde verhaal in maart 2014 niet moet herhalen. Die kans is immers groot nu blijkt dat Friese en Alphense boosheid eigenlijk niet veel meer dan een zoveelste laffe natte wind blijkt te zijn. Zelfs boos kan  Nederland een absoluut lachertje blijken te zijn.

Advertenties

10 thoughts on “HET BOZE LACHERTJE

 1. Volgens mij is Alphen en dat stukje Friesland niet meer dan een losse flodder. Maar ik ben het met je eens, dat het nooit kwaad kan zo vroeg mogelijk te waarschuwen voor de gevolgen van [herhaalde] domheid. 🙂

 2. Ik ben niet zo onder de indruk of verrast door die uitslagen. En ik zie er zeker geen trend in. Vergeet niet: er deden partijen als SP en PVV niet mee in Friesland. Waar ik wel de zorg van Radar deel is, dat naast de PvdA ook D66 goed garen spint op dit moment. Die zorg is gebaseerd op het feit, dat het er veel van lijkt weg te hebben, dat mensen in het geheel niet blijken te beseffen wat hen, door het aanhaken van D66 bij het kabinet, de aankomende tijd te wachten staat. Dat wordt onprettig ontwaken.

 3. Er klopt iets niet in de planning. Het CBS had gewoon een dag eerder moeten komen met het bericht, dat we uit de recessie zijn [nieuw modelletje ontwikkeld]. Dan had Rutte gewoon kunnen zeggen, dat de werkgelegenheid rond De Friese Meren aantrekt. Foutje, maar ja, we hebben het wel over Rutte natuurlijk. Die gisteren in de microfoon zo duidelijk liet horen, dat zelfs als er een paraplu in het geding is hij het volk in de maling wenst te nemen.

  • Jouw achterdocht kan als terecht worden aangemerkt. Het is zeker niet uitgesloten, dat er sprake is van “a little fiddling with the books” oftewel De Griekse Ziekte. 46.000 banen verloren, consumentenvertrouwen nog altijd laag, consumptieve binnenlandse bestedingen logischerwijs nog altijd dalend.
   Het is terecht je af te vragen waar het CBS die, zij het minimale, 0,1% groei vandaan haalt. Men komt met “export loopt als een trein”. Maar dat doet die export al kwartalen achter elkaar. Die zou inmiddels tot ongekende omvang moeten zijn toegenomen en dientengevolge ook deels moeten gaan afstralen op de binnenlandse werkgelegenheid. Omdat die exportproductie immers ook daadwerkelijk moet worden geproduceerd. Of zou het gaan om van origine Nederlandse bedrijven, gevestigd in het grote buitenland en waar dus buitenlandse werknemers [de nog altijd spotgoedkope fabrieksslaven] de productie verzorgen. Wat dan de bijdrage aan de werkelijke Nederlandse economie zou moeten zijn blijft een vraagteken.
   Het is zoals je zegt: modellen zijn heilig verklaard. Vraag is of het geven van een werkelijk beeld onder dat “heilig” valt.

   • Het doet me goed te zien, dat je mijn “unheimische gevoel” herkent , Paul. Ik heb niets tegen mensen, die sprookje vertellen. Maar liegen of feiten verdraaien moet ik niets van hebben. Omdat je er een diskwalificatie van onze verstandelijke vermogens uit herkent.

   • We stelden toch al eerder vast, dat niet zozeer bepalend is of cijfers juist zijn, maar veel eerder dat cijfers zodanig zijn geconstrueerd, dat ze het gewenste beeld laten zien en het gewenste effect veroorzaken. Hoe vaak hebben we een bankier van een Centrale Bank of een politicus inmiddels niet openlijk horen verklaren, dat bepaalde feiten niet benoemd mogen worden omdat onrust op de financiële markten moest worden voorkomen? Dan is het toch niet meer dan logisch, dat de omgekeerde truc ook op die manier werkt. Verzin een te verdedigen en breed genoeg [Brussel] gedragen verhaal met in dit geval de positieve leugen er in en de rust blijft gehandhaafd. Nederland aanhoudend in recessie brengt de tripleA in gevaar. En Nederland niet meer triple A zorgt dat er weer een sponsor van de steunpotten in Europa minder zal zijn. Zo werkte het voor de grote crisis, zo werkt het nog steeds.

 4. De opkomst gisteren was erg laag, zo ving ik op. Dat zegt toch ook wel iets. Ik weet het: je kan dat uitleggen als bewijs van de desinteresse, ingegeven door afkeer. Maar het kan net zo goed zijn, dat men geen passende partij heeft aangetroffen en dus de Russell Brand-tactiek heeft toegepast. Waarom stemmen als het toch geen donder uitmaakt?

 5. Je maakt flink werk van wat eigenlijk iets onbeduidends zou kunnen zijn 🙂 Wie maalt er normaal gesproken om Alphense verkiezingen of Friese stemmen? Maar ik zie het bredere perspectief wel en de daarbij passende bedoeling. En die steun ik van harte. Er moet veel, zo niet alles worden gedaan om de Nederlandse burger zo ver te krijgen, dat hij niet de gebruikelijke fout maakt. En van die gebruikelijke fout zijn duidelijke sporen terug te vinden in de uitslagen van gisteren. Er is geen zekerheid, dat daarmee een trend voor maart 2014 is gezet. Maar er is ook geen zekerheid dat zulks niet zo is. Dus is het goed via het noemen van man en paard even een soort wake up-call te laten horen.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s