Russell Makes My Day

Advertenties

12 thoughts on “Russell Makes My Day

 1. Qua beeld deed het gesprek tussen de HH Paxman en Brand vrijwel meteen denken aan de jaren 60: een rebelse Kabouter tegenover een prototype van een lid van het “establishment”. De eerste fel agerend tegen het systeem, de ander quasi blasé met een houding van “ja ja, jonge hond, blaf maar even, het is wel goed. Als je straks groter bent gegroeid praten we weer verder.”
  Maar het was Paxman, die dat gevoel bij mij wegnam. Niet dat hij in zijn eigen woorden iets anders uitstraalde dan de gesettelde, door zijn geloof gesterkte en gesteunde “aristocraat” uit die jaren 60. Wat het verschil maakt zit vooral in het feit, dat de “rebelse Kabouter” van nu niet tegenover een blasé opponent zat, maar tegenover een vele malen extremere versie daarvan.
  Paxman is de hooghartigheid zelve, de meest autoritaire en hautaine versie van de man, die zijn plek in het huidige systeem heeft gevonden en daar niet alleen zeer tevreden mee is, maar er ook de vrijheid aan ontleent om die “Kabouter” op een dergelijke hooghartige, autoritaire en hautaine wijze tegemoet te treden.
  Onmiddellijk geef ik toe,dat hier sprake kan zijn van een bewust gekozen en dus voorgekookte opstelling richting Brand. Om op die manier eenvoudiger te kunnen testen hoe sterk Russell in zijn schoenen staat als het om zijn overtuiging gaat. Paxman is immers een vakman waar nauwelijks een andere interviewer aan kan tippen. Twan Huys, Jeroen Pauw, Sven Kockelman, zij zijn schoolkinderen vergeleken met Paxman.
  Voorgekookt of niet: in mijn ogen slaagde Brand cum laude. Duidelijk verhaal [grotendeels in algemeenheden gegoten, die daarom niet minder waar en onthutsend waren, zoals Cameron die in Brussel pleit voor bankiers en hun bonussen] en waar nodig ook scherp. Bijzonder sterk vond ik de verwijzing naar een eerder programma, waarin Paxman na de leefomstandigheden van zijn voorvaders te hebben ontdekt de tranen de vrije loop liet.
  Brand is bevlogen, idealistisch en overtuigd, dat een “change” op handen is. Eigenlijk is het nauwelijks voorstelbaar, dat er normale mensen zijn die daarvan schrikken. De jeugd hoort haar eigen toekomst te bouwen en Brand ziet dat het de hoogste tijd daarvoor is. En beseft tegelijk, dat als de jeugd verzaakt de corrupten en onbekwamen van onze generatie die toekomst voor hen zullen bepalen. En Russell zegt in zijn eigen woorden “Alles, maar dat niet”.
  Ben zeer benieuwd hoe e.e.a. zich verder gaat ontwikkelen.

  • Een ding is zeker, Paul: met deze laat ik het maar analyse noemen maai je met lange halen het gras weg voor de voeten van de stereotypes, die ongetwijfeld bij het zien van dit interessante interview hun reactie al klaar hebben staan “Mot je nou kijken, een kabouter/hippie/provo, die 50 jaar te laat is wakker geschoten”.
   Wat Brand zegt is de waarheid en die is per definitie “hard to swallow”.
   En wat jij zegt is ook al zo waar als waar kan zijn:
   De jeugd hoort haar eigen toekomst te bouwen en Brand ziet dat het de hoogste tijd daarvoor is. En beseft tegelijk, dat als de jeugd verzaakt de corrupten en onbekwamen van onze generatie die toekomst voor hen zullen bepalen
   En dat laatste betekent simpelweg doorgaan met de boel ruïneren.

   300 rijkste Amerikanen bezitten net zoveel als 85 miljoen Amerikanen uit de onderklasse. Waar ken ik zo’n vergelijking toch van? O ja, uit de Middeleeuwen, toen de adel [elite] elke dag hun eigen Dagobert Duck bad nam. There’s progress for ya!!!

 2. Een zeldzaam heldere kijk op het falen van het huidige politieke systeem gevoed door een met optimisme gevulde realistische kijk op wat er dient en staat te gebeuren.

  The point of no return is ook wat mij aangaat allang al een gepasseerd station altijd leuk om dat door een ander bevestigd te zien en dat ook nog eens in aan duidelijkheid niets over te laten woorden.

  • Russell spreekt woorden die we maar al te graag horen, Willem. Er lijkt meer dan voldoende energie, pit en bevlogenheid/betrokkenheid in de man te zitten om een serieuze poging te doen zijn [non-politieke] boodschap breed uit te dragen. En zijn advies om niet te gaan stemmen [pffff, why bother] is oprecht en juist.

 3. Het is verdorie net of ik jou hoor praten 😀 Die laatste opmerking over het in slaap sussen van de burgers door ze zoveel mogelijk “emotional porn” te voeren ……..sounds familiar 😉
  Goeie jongen, die Russell en ik begrijp waarom hij je dag heeft gemaakt.

 4. Tja, geef hem maar eens ongelijk als hij zegt, dat de politiek slechts de multinationals dient. In de UK is dat echt niet anders dan hier of waar ook in de Westerse wereld. En hij is erg overtuigend als hij stelt, dat “the moment is now”.

 5. Ik krijg er een gevoel van opluchting en bijna een beetje euforie van, weet je dat? Een jong mens met een heldere blik op hoe het gaat en dus niet moet. Waar is zijn Nederlandse evenknie?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s