HET MISLUKTE EN DUS ENIG LOGISCHE DEBUUT

De eerste concept-wetgeving van een hautain kabinet is in de senaat gesneuveld. Rutte c.s. luisterden eerder niet naar alle waarschuwingen en dienden het [beroerde] pensioenplan toch in. Het komische duo Jetta & Frans [zouden die ook samen op een tandem zitten?] werd heengezonden.
Een opmerkelijke gebeurtenis, voorwaar. Zo debuteren met wetgeving, dat kwam in de politieke geschiedenis nog niet veel vaker voor.
En besef wel, wat de eigenlijke implicaties vrijwel zeker zullen zijn. Het sneuvelen van Jetta en Frans’ gecombineerde effort om de toekomstige pensioenen van jongere generaties nog meer tot een gokspelletje te maken en zelf als overheid daar 3 miljard aan over te houden, houdt in dat de pensioenkwestie in brede zin ook weer onderdeel gaat worden van het schimmige spelletje wat momenteel tussen kabinet en pseudo-oppositie wordt gespeeld.
Erger nog, de kans is >60% dat ook het als kroonjuweel in voorjaar 2013 gepresenteerde Sociaal Akkoord zal gaan worden opengebroken. Waarbij het met name zal gaan om alsnog verkorten van de WW-duur en het versoepelen van het ontslagrecht. Dat zijn immers de “kroonjuwelen” van D66, de toonaangevende “oppositiepartij” bij de onderhandelingen.
Ton Heerts komt als vers opperhoofd van de verzamelde vakbonden voor zijn eerste echt grote vuurproef te staan. Tenzij hij beide “kroonjuwelen” [maar dan in andere betekenis] van een overgrote meerderheid van de vakbondsleden alsnog weg zal geven. Wat de kans op arbeidsonrust met sprongen  zal doen toenemen. We zullen het merken, vermoed ik.
Feit is in ieder geval wel, dat ook het 2e kabinet onder leiding van Mark Rutte er een zooitje van heeft gemaakt. Haal slechts de woorden, die hij het in het inmiddels verstreken deel van dit jaar tot ons sprak voor de geest en u hoeft geen Hogeschool te hebben gevolgd om te constateren, dat het voornamelijk loze kreten, praatjes voor de vaak ,kletsen uit de nek [noem het zoals u wilt] betreft. En het is nauwelijks overdreven te stellen, dat het de aankomende tijd op dezelfde voet zal doorgaan.
Hoe langer je er over nadenkt [er zijn mensen, die nauwelijks bedenktijd nodig hebben] hoe meer je tot de conclusie komt, dat het in veler zo niet aller belang zou zijn als Rutte 2 in zijn geheel een stille dood sterft. Natuurlijk, er zijn die “duiders”, “analisten” [zelfs zeiksnor Derksen heeft een mening] en meer van die “kenners” en uiteraard de politici zelf, die een politieke crisis via een val van het kabinet omschrijven als “het ergste wat dit land kan overkomen”.
Er zijn meerdere argumenten, die deze doemboodschap ontzenuwen. Bijvoorbeeld de verwijzing naar onze zuiderburen, die bijna een jaar zonder regering zaten en in die periode beter presteerden dan alle kenners, duiders en analisten verwachtten.
Maar misschien is de politiek zelf wel de aandrager van de sterkste argumenten tegen de  betekenis van die doemboodschap. Denk aan:
“we blijven onze zwakke broeders in Europa steunen, want het gaat echt goedkomen” en
“wij zijn er van overtuigd, dat iedereen in Nederland ook op termijn een goed pensioen zal behouden”.
Want wie gelooft er op dit moment in de waarheid van die boodschappen?

Advertenties

18 thoughts on “HET MISLUKTE EN DUS ENIG LOGISCHE DEBUUT

 1. Pechtold wordt, zo las ik, als een soort “Redder des Vaderlands” op een voetstuk gehesen. Terwijl ze volgens mij nog niets concreets hebben bereikt. Of heb ik iets gemist? Want gisteren was ik vooral ontdaan door het bericht over die man uit Cuyk. Ik begrijp er totaal niets meer van, eerlijk waar. Wat bezielt mensen [zowel volwassenen als kinderen] toch? 😦

  • “Grooming” is de naam van die in zekere duistere kringen populaire on line game, O. Men heeft er al een naam voor en meestal blijkt dat de eerste stap te zijn op weg naar een grote toekomst. 😦 En al die vooral moeders maar stug blijven volhouden, dat hun dochters daar niet het slachtoffer van kunnen worden, “omdat ze daar de kans niet voor krijgen”. Dat struisvogelgedrag, die ontzettende domheid maakt,dat kinderen altijd mogelijk slachtoffer kunnen worden van vieze mannetjes, want daar kruipen er immers veel meer van rond dan we allemaal denken.
   Het wachten is op de reverse version van grooming. Kinderen van 10-12 jaar, die zich on line als volwassene gaan voordoen. Zo dat al niet gebeurt.
   Er is maar één echte remedie: niet chatten, niet facebooken. Maar dat is vrijwel hetzelfde als politici vragen niet meer te liegen. 😉 Kansloze zaak dus.

   • Er is maar één echte remedie: niet chatten, niet facebooken. Maar dat is vrijwel hetzelfde als politici vragen niet meer te liegen. 😉 Kansloze zaak dus.

    Hoe waar!!! 😉

  • Er zitten, althans in mijn perceptie, wat onwelriekende kanten aan de manier waarop met die uiteraard meer dan onsmakelijke streken van alweer een door internet tot een afkeer oproepende persoon geworden man uit Cuijk worden omgegaan.
   Allereerst waren er de media, die onmiddellijk de kwestie bracht als had deze de proporties en ernst als één van haar voorgangers, het kinderopvang schandaal in Amsterdam. Terwijl er in mijn optiek hier toch iets heel anders speelt.
   Het heeft [vergeef me als het hard klinkt] iets hypocriets zo langzamerhand. Slechts de opzettelijke wegkijkers blijven glashard negeren wat er dagelijks op internet gebeurt. Een schromelijk onderschat aantal mensen gebruikt het internet om een fictieve wereld voor zichzelf te scheppen. En in 99% van de gevallen niet om daarmee een leukere aangenamere wereld te scheppen.
   Ze verliezen volledig de remmingen, die ze in de werkelijke wereld gelukkig nog steeds in een wel kleiner wordende meerderheid kennen en voelen.
   Een deel van ons is zich bewust dat een dergelijk proces zich al enige tijd geleden heeft geopenbaard en zich heeft ontwikkeld tot iets, wat we niet moeten willen.
   Een meerderheid ontkent het bestaan ervan echter. Dat kan om meerdere redenen zijn. Meest onnozele is de reden, die RadaR aanhaalt: “Mijn kind kan dat niet gebeuren”. Maar reden kan net zo goed zijn, omdat men zelf ook onderdeel [passief hetzij actief] deel uitmaakt van het proces, wat we ook wel de virtuele wereld [veelal de enige echt waardevolle wereld voor sommige mensen] noemen.
   Mij verbazen de gebeurtenissen in dat donkere kamertje in Cuijk al lang niet meer. Wat mijn verontwaardiging echter niet minder maakt.
   Het meest walgelijk misschien nog wel, los van de vulgaire streken van die Cuijkenaar, vond ik de voor de camera gesleurde buren/buurtgenoten van de viespeuk. Alweer helaas vrouwen, die in hun onmetelijke onbenulligheid en onnozelheid precies deden, wat de aangesnelde media graag wilden: het beeld schetsen van een man, waarin wij het liefst de standaard-viespeuk willen herkennen. “Erg op zichzelf”. “We zagen hem haast nooit”. “Hij stonk een beetje en groette je nooit”. Los van het feit, dat er ook heel veel viespeuken rondlopen die zich, keurig gekleed en aangenaam geurend met hoge frequentie op het internet begeven om zich daar te verlustigen is m.i. veel kwalijker dat die vrouwen totaal niet beseffen hoe stigmatiserend hun gekwebbel is. Zij schetsen een profiel van een viespeuk, wat breed als zodanig wordt herkend. En daar kleven grote risico’s aan. Je zult maar een man zijn, die aan delen van zo’n profiel voldoet. Maar slechts zo weinig mogelijk met die wereld van de kwebbelende, facebookende en chattende mannen en vrouwen te maken wilt hebben, omdat je op je rust gesteld bent.
   Voor je het weet en zonder dat je daar iets voor hoeft te toen ben je ineens de potentiële “viespeuk” van de buurt. Vooral als je ook nog eens vergeet die kwebbelende kippen en kuikens te groeten.

   • Het kost me geen enkele moeite om me bij bovenstaande bijdrage van jou aan te sluiten, Paul. Bij het begin van onze tijd was er naar ik meen al een soort rebelse hippie, die toen hij op de toen gebruikelijke wijze op aanwijzing van de voorlopers van onze internetgeneratie te kijk werd gehangen [nee, niet gezet 😉 ]verzuchtte “Vergeef het hen, zij weten niet wat ze doen”. Het is jammer dat tegeltjes met spreuken uit de mode zijn, want anders zou een tegeltje met de vermelde tekst boven heel veel schermen kunnen worden gehangen.
    Maar, en dit bedoel ik niet vervelend, het was mijn bedoeling geen aandacht te schenken aan de kwestie van “de man uit Cuijk”. Want na de eerdere “fraaie” gebeurtenissen [Facebook-moord, Haren, al die andere piepie of poesje zien capriolen] met internet en sociale media in het centrum] weet ik het eigenlijk wel. 🙂
    Je waarschuwing m.b.t. de risico’s van stigmatisering kon niet meer terecht zijn. Maar desondanks gaat hij niet helpen. Vandaar dat ik langzamerhand zo ver ben dat ik denk “let it go”. Sommige lessen nemen lange tijd in beslag om te leren, andere worden nooit geleerd.

   • Die “real world” was vanavond op 3 te zien, O. Die docu, waar Willem enige tijd terug het over had “Terms and conditions …” over de privacy of liever het volkomen ontbreken ervan in de wereld van Facebook. Wel vreemd overigens dat niemand die kerel uit Cuijk is opgevallen, Of is bij die “electric eyes” niet interessant genoeg, dat jonge meisjes voor de camera hun eerste schaamhaartjes tonen?

 2. Er is wel enige analogie tussen “Den Haag” en “Washington” te bespeuren, vinden jullie ook niet? Staat ons “schuldplafond” trouwens ook op de agenda?
  Best leuk, zo’n “American scenario”. Voor politici dan. Voor ons als kijker is het een beetje saai omdat de afloop van tevoren bekend is. Een beetje meer spanningselement zou niet misstaan.

  • Er is je blijkbaar een belangrijke ontwikkeling ontgaan, Arno. Dijsselbloem heeft zijn trip naar Washington [die hij nooit zou mogen laten lopen, zo werd tot gisteren volgehouden] inmiddels gecanceld. 🙂 Dat spanningselement zit er dus wel een beetje in nu.

 3. De Grieken zitten al klaar voor een tranche, de Sloveniers denken ook hulp te moeten aanvragen, Portugal sterft een langzame dood, Spanje gaat toch niet zo goed blijkt, Cyprus wil er nog een plakje bij …….

  Kabinet wil opbouw verlagen, denkt premie kan lager, ABP zegt mooi niet, kabinet denkt desondanks minder premielast = meer belastbaar loon dus 3 miljard in de pocket. Uw pensioen? Gewoon lekker blijven opbouwen, wij romen het wel af.

  Bedoel je dat met die boodschappen, vertaald naar de realiteit?

  • Vooral dat “wij romen het wel af” doet het hem, Arno. En ondertussen is er ook een werkgeverscluppie opgedoken, wat vindt dat vooraf belasting heffen op de pensioenen, die we dus nooit zullen krijgen ook wel een puik idee is.
   Het is wel duidelijk: ze denken “ach, dat slachtvee pikt alles, dus gewoon even snel dit regelen. We verzinnen er gewoon een “investeringen weer op gang brengen”verhaal bij”.
   Het heeft wel iets van betalen voor een staatslot en niet protesteren als dat staatslot nooit aan je wordt uitgereikt. Reeds geregeld was, dat als je voorheen iets won je de prijs nooit kreeg uitbetaald. 🙂

   • Men weet, Leon, dat wij het idee dat we iets zouden kunnen “winnen” veel opwindender vinden dan het winnen zelf. 😉

 4. Ik ben het met je schets van de strapatsen van Rutte c.s. eens. Maar verrassenderwijs zijn er de media, die [ik denk om wel voor de hand liggende redenen] het toch weten voor elkaar te krijgen aan die strapatsen een compleet andere draai te geven. In de VK las ik een “Hoe nu verder….” soort beschouwing, waar diezelfde VK al geruime tijd in grossiert. Deze keer kwam het volgens de schrijver neer op het feit, dat “het kabinet het pensioenplan als een sonde heeft gebruikt om de ruimte in de senaat te meten.” Wat mij betreft een soort beschouwing van iemand, die op voorhand maar één kant op wil kijken. En volgens mij is dat niet de taak van de media!

 5. Na het verklarende verhaal van de CEO van het ABP in Buitenhof afgelopen zondag was er niet veel meer nodig voor hen, die de moeite nemen om na te denken over dat pensioenplan, te doen snappen, dat het plan weinig kans zou maken in de Senaat. En ik denk, dat jong en oud daar best tevreden over kunnen zijn.
  Wat de impact op het Sociaal Akkoord zal zijn kan alleen maar worden afgewacht. Ik heb overigens het sterke gevoel, dat de coalitie c.q. het kabinet steeds meer verstrikt raakt in haar eigen netten. Daarnaast heeft het vertrek van GL [hoe onbeduidend verder ook] wel degelijk tot gevolg, dat de positie van de PvdA in de onderhandelingen er niet prettiger op is geworden. De PvdA zit nu aan tafel met de VVD, de VVD-light en 2 partijen, die je samen de Ultra-versie van het CDA kunt noemen.
  Als dit niet breekt kan het alleen maar zijn omdat diezelfde PvdA nog verder water bij al sterk verdunde eigen wijn zal hebben moeten doen.
  En dan komen niet alleen de vakbonden nadrukkelijker in beeld, maar ook de al morrende achterbannen van de partij.
  Het zal er waarschijnlijk niet van komen omdat men blind in de eigen dogma’s zal blijven geloven; desondanks is jouw stelling, dat dit kabinet het best kan sneuvelen prima verklaarbaar en houdbaar.
  Doorgaan met deze met op voorhand al een lage levensverwachting geboren coalitie [vooral de minderheid in de 1e kamer is een flater van forse omvang gebleken] zal slechts een pad vol hobbels, kuilen en opgebroken delen opleveren. En juist dat is waar niemand op zit te wachten. Wat de kiezer straks in maart 2014 onverbiddelijk zal laten blijken.

 6. Inmiddels is één van machtigste partijen in Nederland uit het overleg gestapt. Let op mijn woorden: “Zwarte Kousen” Kees wordt machtiger en machtiger, want zijn ene Senaatszetel heeft zijn beurskoers zojuist omhoog zien schieten 😉

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s