“THE VOICE-LOOS” BEROEMD EN VOORAL RIJK WORDEN? YES WE CAN!

In 2010 nam cineast Charles Ferguson de tijd en moeite om met de film Inside Job aan wie het maar wilde weten uit te leggen hoe de gigantische financiële, economische en

Eitherone is not me!!!!!

Eitherone is not me!!!!!

schuldencrises werden veroorzaakt. De film geeft een onthutsend beeld van het fenomeen bankier, maar ook van andere wolven, die zich graag in de omgeving van de mannen in dure pakken en met de harde, soms bijna vampierachtige koppen ophielden. Het werk van Ferguson werd internationaal hoog geprezen. Niet in het ongeïnteresseerde Nederland echter. Hier liet men zich liever door betrokken partijen, veelal medeschuldig aan wat vanaf 2011 over ons heen zou komen, [economen, financiële analisten, politici, ja zelfs bankiers] vakkundig het Bos insturen.
Zou een bekwaam onderzoeker minutieus op een rij zetten, welke uitspraken voornoemde groepen “materiedeskundigen” sinds de val van Lehman in 2008 allemaal hebben gedaan, het zou een boekwerk opleveren wat qua omvang beide delen van de bijbel verre zou overtreffen. En ook wat de hoeveelheid baarlijke nonsens, verzinsels en onwaarheden betreft zou dat boekwerk het ruimschoots winnen. Het eindrapport van de commissie de Wit is het bewijs, dat mijn stelling gewoon klopt.
Inside Job [ik blijf het maar herhalen] schetst ook een scherp beeld van de Amerikaanse samenleving. Ben je volkomen gehersenspoeld door de niet aflatende stroom Amerikaanse series op vrijwel al onze kanalen dan zal herkennen van dat beeld van die samenleving nauwelijks moeite kosten. Zoals bepaalde groepen mensen er inmiddels van overtuigd zijn, dat er in Amsterdam een Carmen Penoza zal rondlopen. Het wordt voor veel mensen steeds problematischer om fictie en werkelijkheid van elkaar te onderscheiden.
Niet voor niets waren er die “kopschoppers” in Eindhoven, niet voor niets  zijn er die straatracers. Zij denken, dat de geschopten straks weer opstaan, zoiets mompelen als “what the fuck” en een “shot” gaan halen in de dichtstbijzijnde kroeg. Zij denken elke 0GTAVonverwachte gebeurtenis met hun snelheidsmonster aan te kunnen. Want ze zien vrijwel dagelijks niet anders of spelen dagen achter elkaar niet anders [Grand Theft Auto]. Verregaande vermenging van fictie en werkelijkheid heet dat. Toch iemand aan barrels gereden? Fuck, er had eerder op F3 of de groene knop op de console moeten worden gedrukt. Meer trainen dus.

Vermenging van fictie met real life is in meerdere opzichten een verontrustende ontwikkeling. Real life dekt namelijk maar voor een deel die fictie af. Of, in andere woorden, fictie is een [soms zeer extreem] overdreven versie van dat real life. Wellicht is dat feit de oorzaak van het maar matig aanslaan in Nederland van Ferguson’s Inside Job. In Ferguson’s documentaire worden in beeld geen mensen bruut vermoord, geen vrouwen vakkundig en massaal verkracht, hoogstens een cocaïne snuivende snelle jongen of snol getoond. En dan gaat de gemiddelde Nederlandse kijker al snel gapen, wordt al snel tablet, smartphone of console gegrepen om de “rush” te krijgen.

Er zijn de afgelopen jaren meerdere docu’s te zien geweest [nee, niet op RTL5 of 7] waarin de Amerikaanse samenleving, door velen toch beschouwd als onze toekomst, centraal staat. Om misverstanden te voorkomen: World War Z was geen docu, maar een film, dus fictie. Dus mochten jullie vrezen, dat Nederland op korte termijn door zombies gaat worden overspoeld, vrees niet. We moeten het blijven doen met de zombies., die we zelf al voortbrachten [Joling, Dat Andere Onsmakelijke Ding, Beelen en al die andere “lowlives”]. Waar geen echt leven in zit, slechts een chip.
0prisonMet andere docu’s bedoel ik bijvoorbeeld het verhaal over het Amerikaanse geprivatiseerde gevangeniswezen. Wisten jullie trouwens dat 90% van alle gedetineerden in Amerika van Afro-Amerikaanse of Latino afkomst zijn?
Veel belangrijker vraag: wisten jullie dat de overheid heeft besloten een eerste geprivatiseerd detentiecentrum te bouwen in Nederland?
Waar de Amerikanen daar al veel eerder achter kwamen heeft ook Nederland ontdekt, dat er veel geld valt te verdienen aan mensen opsluiten. En veel geld verdienen doet de overheid niet zelf aan [zij geeft liever erg veel geld uit], dat laat ze graag aan de markt over.  De overheid faciliteert slechts, dus is het zinvol te volgen hoe de wetgeving [vooral strafrecht] zich in de aankomende tijd zal gaan ontwikkelen. Jullie zullen inmiddels wel weten, hoop ik, dat geprivatiseerde bedrijfstakken en sectoren per definitie werken met targets en doelstellingen. Zoals in de zorg bijvoorbeeld, waar aantal overleden patiënten zo’n target was.
Geprivatiseerde detentie moet slagen en kan alleen slagen als er [zoals in Amerika [7% van de totale wereldbevolking, 25% van alle gedetineerden in de wereld] genoeg mensen worden opgepakt en veroordeeld. Onze rechters zullen moeten wennen aan die andere bedrijfsstrategie. Maar als ze het slim spelen houden onze rechters er vast ook nog wel iets aan over.

Nog maar pas geleden zag ik een volgende telg aan de US-made docu-boom. Hij heet “How to make money selling drugs” en is het bekijken absoluut waard. Voor het gemak van de kijker heeft maker Matthew Cooke de docu gevat in de vorm van een manual van een videogame. Heel overzichtelijk: een aantal missies en zelfs een secret missie. Ik vertel er verder niets bij, want wat als jullie niet kijken? Dan zou dat verspilde moeite zijn. Hoogstens 1 opmerking nog: het is een videogame die wél Amerikaans real life betreft en ja, moorden en  verkrachtingen worden ook behandeld. Have fun watching!

Advertenties

15 thoughts on ““THE VOICE-LOOS” BEROEMD EN VOORAL RIJK WORDEN? YES WE CAN!

 1. Na het bekijken van de docu was één van de eerste gedachten, die bij me opkwamen “in feite zijn de drugsdealers, die in rijen passeerden, weinig verschillend van de lui, die keurig in het pak en scherp geschoren nietsvermoedende en niet al te slimme mensen de afgrond in hielpen [en nog helpen] met hun financiële brouwsels”. Die analogie drong zich meteen aan mij op en ik raakte hem niet meer kwijt. De overeenkomsten tussen drugsdealers en financial advisors/consultants zijn dan ook meer dan legio.
  Ze leven op volkomen ontbrekende empathie, ze zijn meedogenloos, ze worden gestuurd door hebzucht, ze zijn bereid enorme risico’s te nemen.
  En in feite zijn het “untermenschen” zonder enig moraal of schuldbesef.
  De docu leverde veel lezenswaardige informatie op. Je noemde zelf al de oververtegenwoordiging van Amerikaanse gedetineerden op wereldniveau en in het verlengde ervan de oververtegenwoordiging van Afro-Americans en Latino’s in Amerikaanse gevangenissen. Waarvan de oorzaak niet vooral in een grotere aanleg voor misdadige activiteiten, maar eerder in het corrupte rechtssysteem aldaar is te vinden. Zo geven de makers van de docu in ieder geval nadrukkelijk aan.
  En dan de “Drugs War Industry”. Veel nieuwe informatie voor mij . Zoals dat Nixon ergens in de jaren 70 de Drugs Enforcement Administration [DEA] instelde met een beschikbaar budget van 50 miljoen dollar. In 30 jaar is dat budget inmiddels opgelopen tot meer dan 20 miljard [!], het 400-voudige.
  Desondanks floreert de “drugsindustrie” , die zich van “pot” heeft geworpen op de meest exotische rommel, meer dan ooit tevoren. Dat kan worden opgemaakt uit de informatie, dat “drugsaddiction” in Amerika meer dan ooit aan de orde zou zijn. >50% van de Amerikanen gebruikte of gebruikt nog drugs. Het oogt allemaal dus als vechten tegen de bekende bierkaai. De werkelijkheid zou, aldus de makers, echter zijn, dat er inmiddels zoveel geld omgaat in de drugsindustrie [omzet met dan 400 miljard = bijna Nederlands BNP], dat de economische schade bij echt ontmantelen van die industrie enorm zou zijn. Ook daar weer die analogie met de financiële industrie.
  Je zou bijna denken, dat onze wereld [of een belangrijk deel daarvan] volledig in verval is, omdat 2 belangrijke pijlers die haar overeind houden in feite puur destructief zijn.
  Leerzame docu, in veel opzichten. En ik ben met je eens, ook hier bestaat het meer dan realistische risico, dat het ons voorland is. Het voornemen om, naar ik aanneem tegen de wil van de meesten van ons in, een aanvang te maken met de privatisering van het gevangeniswezen [commercial detention] is een overduidelijke aanwijzing, dat men hier opnieuw het Amerikaanse model wil volgen. Met alle bijverschijnselen en gevolgen van dien.

  • Er zijn uit de koker van Teeven toch al de eerste prenatale ideetjes gekomen om gedetineerden te gaan laten betalen voor hun verblijf in de hotelketen Teeven’s Paradise? Hoe dat dan weer te rijmen is met de PlukZe-aanpak en wetgeving [want die werkte toch zo goed?] zal mij een raadsel zijn. In ieder geval zijn de eerste voorzichtige stapjes in “commercial prisoning” gezet. Nu gewoon doorduwen. En de onnozele burger vooral vertellen hoe duur die gedetineerden zijn, dan zal diezelfde burger een eigen bijdrage door gedetineerden [zou dat ook “eigen risico” gaan heten] zonder morren accepteren.

   • Er zullen best al verzekeraars zijn die al werken aan een “verdienmodel”, Arno.
    Hebben jullie geen potje met geld ergens, beginnen we een BV, de Vrolijke Cipier.

 2. Ten eerste: ADUH leeft dus nog 🙂 Verkeer jij nu ook “in a state of rush”? 😀 Je behandelt wel in no time een aantal “hot items”, dat zal de gemiddelde lezer niet ontgaan, me dunkt. Maar het is knap hoe je dat schijnbaar willekeurig gekozen bosje onderwerpen [Inside Job, de inderdaad stroom aan crimeseries die zeker steeds realistischer worden met bijzondere aandacht voor zo bloederig mogelijke moordpartijen [zie Penoza als home-product], de immer knapper gemaakte maar ook steeds gewelddadiger videogames [GTA V is eigenlijk een absurde game, gemaakt voor addicts en gestoorden, maar daar lopen er zat van rond] en Teevens nauwelijks in de media gebrachte plan die eerste privaat te leiden gevangenis te bouwen] weet toe te sturen naar het punt waar het eigenlijk om gaat: om te overleven zullen we elk middel moeten aangrijpen om ons bestaan te verzekeren.
  In de toekomst gaat het niet meer om een baantje in de bouw of op kantoor. Het zal geldhandel moeten zijn, legaal of anderszins. En die handleiding in How to make money ….. komt dus verdraaid goed van pas. Is er iemand die een oom, tante, nicht of neef in Colombia heeft? Laat het ons weten. Anders wordt het voor velen van ons straks werken in de een van de weinigen industrieën, waar Nederland nog in zal uitblinken: het opsluiten van zoveel mogelijk mensen.
  By the way, RadaR, weet jij toevallig of de gevangenisindustrie ook meeweegt voor ons BNP? 😉

 3. Afscheid even uitgesteld, neem ik aan 🙂 Weer niet hoe het jou vergaan is in “real life”, maar bij de TV heb ik me kostelijk vermaakt. Pluspuntje + 3 punten voor je cluppie!

  • In ieder geval ben ik heel blij, dat ADO gewonnen heeft. Omdat het de omzet én de stemming positief beïnvloed. Ik kreeg net met een knikje toestemming, dus kan jullie zeggen, dat ook onze gastheer in opperbeste stemming is 😀

  • Het was ook een formidabele truc om het weiland van boer Kluitjes naar het Kyocera Dome of Doom te brengen, P. 😀 Ik geloofde mijn ogen niet toen ik die knollentuin zag. Maarrrrrr ……. het werkte [als een superspeedpil of de bekende rode lap], want elke ADO-er scheurde over die knollentuin als een opgevoerd Daffie ;)En die Beugelsdijk!!! Ik heb altijd al gezegd, niks voetballen, rammen en knoerten als een echte Duindorper, dat moet die slungel doen, meer niet. Havenaar moet slecht geslapen hebben vannacht 🙂 En wat vooral bleek; van Duinen kan er niet zoveel van, Kramer is de ideale spits voor ADO. Diep respect voor die Volendamse Toren. En Gerth’s doelpunt was werkelijk een beauty. Op een knollentuin groeit echter niet veel, dus afwachten wat de volgende wedstrijd [Heerenveen] gaat brengen. Cabral op de reservebank en Wormgoor in de ziekenboeg was in ieder geval een merkbare verbetering. En misschien wel het belangrijkste: the audience loved it.
   Voor ik het vergeet, op weg naar huis kwam ik Alex Kippenborst nog tegen en heb van de gelegenheid gebruik gemaakt hem te vragen of zijn bruinwerk-missie geslaagd was. Hij keek een beetje boos,dus heb ik hem maar de Haagse groet gebracht. 😀

   • Je hebt weer eens de `egtuh Hageinees` uitgehangen, begrijp ik? 😀

    @Leon:
    ik heb laminaat liggen. Is dat een probleem? Stofferen is zo 20e eeuws 🙂

  • Luyendijk sluit in stijl af, vind je ook niet P. Eerder deze week las ik een column van Max Pam in de VK. Pam omschreef, zonder zelf iets zinnigs te zeggen te hebben, Luyendijk als een doemdenker. Wat ik in Joris vooral zo bewonder is de vasthoudendheid waarmee ons steeds maar weer opnieuw vroeg de ogen open te doen en te houden. Omdat er echt weinig tot niets is veranderd sinds 2008. Het gros van de ingrepen in de financiële sector is gewoon puur cosmetisch. Maar Luyendijk heeft er 2 jaar voor gegeven en per saldo kan het niet anders dan dat hij teleurgesteld moet zijn. Helaas.

 4. Ik wil best kijken maar dan zul je wel een handje moeten toesteken 😉 Overigens riedel je er wat mij betreft weer prima op los. Ga nu mijn bronnen aanboren om te achterhalen wie “Dat andere onsmakelijke ding” is 😛

  • Je zult even geduld moeten hebben, Jurgen. Want ik sta klaar om naar het Kyocera-stadion te vertrekken om afscheid van ADO te nemen 😀 In stijl [0-5 of zoiets]!!!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s