WAT KOMT WOUTER BOS BIJ ZOMERGASTEN DOEN?

Nog niet eens zo lang geleden zouden mensen, waaronder ik, zijn opgeveerd bij het bericht, dat in de Zomergasten-aflevering van komende zondag Wouter Bos aanschuift.
De man van het imago en charisma, welke naar we nu weten hoofdzakelijk bestaan vanwege het beeld van de frisse, vlotte, betrouwbare, ideale schoonzoon, wat zo vakkundig om hem heen werd gebouwd. En zelfs wist men dat snuifje seksuele aantrekkingskracht te integreren in het charisma van deze man. Denk maar aan “het kontje van Bos”.
Waarbij, zo ben ik overtuigd, het als een niet te onderschatten voordeel voor Bos gold, dat hij in de politieke arena als belangrijkste tegenstander had de meest onhandige en onbeholpen premier, die dit land ooit heeft gehad, Jan-Peter Balkenende. Het ontbijt bij Bush, de crash met het skatebord, het zijn maar een paar voorbeelden uit het bloemrijke politieke leven van die Zeeuwse Guus Flater [de kwestie-Irak laat ik maar onbesproken].
Maar toch haalde Wouter Bos, uiteindelijk terecht, nooit de hoogste trede van het politieke podium. Want al doet Nederland al jaren driftig aan “liken” , soms blijft de calvinistische inslag toch sterker. Bos had natuurlijk wel zijn “finest hours”Β  toen hij 10-tallen miljarden namens ons allen in bodemloze putten mocht steken. Wie herinnert zich niet het beeld van de Grote Drie: Bos, Balkenende en Wellink, wat de wereld over vloog.
Toch kan het nauwelijks toeval zijn, dat het complete trio uiteraard met de bijbehorende bonus van een zeer riant betaalde baan in de financiΓ«le sector, op een zijspoor werd gezet voor zover het hun politieke macht en ambities betreft.
Waarom dan de moeite nemen om 3 uur naar obligate vragen en al even obligate, ingestudeerde antwoorden te gaan kijken en luisteren? Om Bos weer met feiten aan het goochelen te zien slaan? Om na 3 uur te moeten constateren, dat er nauwelijks iets echt interessants aan de orde is geweest?

0llosaIk zie daar bij voorbaat van af. Omdat het gesprek met Bos [ook en vooral inhoudelijk] kansloos is ten opzichte van het gesprek, wat interviewer Chris Kijne [5 sterren] afgelopen zondag had in Buitenhof met de Peruviaanse schrijver en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa. In dat gesprek werd geen onderwerp wat ons zou moeten raken onberoerd gelaten.
De teloorgang van de Europese moderne politiek, cultuur en kunst [Vargas gaf zijn ongezouten mening over een “hypeverschijnsel” als Damian Hirst, Vargas ontleedde nauwgezet waarom Europa steeds sneller in een Amerika 2.0. aan het veranderen is, Vargas sprak frank en vrij over het “foute” Europa, wat momenteel wordt bijeen gemetseld, het huis waarin steeds minder mensen willen wonen].
Vargas is nu juist zo’n man waar we wel 3 uur naar zouden moeten luisteren, niet de fletse maar wel inmiddels goed gevulde Wouter Bos.

Advertenties

30 thoughts on “WAT KOMT WOUTER BOS BIJ ZOMERGASTEN DOEN?

 1. Wat een stomme stelling. Als je dit leest vraag je je af: welk gezicht hoort hier bij? Nou als dit het gezicht is, dat je krijgt als je doorscrolt, kan ik mij alles voorstellen behalve dat je verstand van zaken hebt. Wat heerlijk als je zo botweg voor de uitzending al je gram kan spuien omdat je jaloers bent op iemand die frank en vrij voor zijn mening uitkomt. Bos is een goed mens, denk ik , als je hem ziet en hoort praten. Ben erg benieuwd wat ie gaat zeggen. Of hij zich blootgeeft.
  Jammer alleen dat de presentator niet de goede man is om Bos te ondervragen. Of wel?
  Dat maken we na de uitzending dus wel bekend.
  Ik ga in ieder geval onbevooroordeelt kijken. En mijnheer Bos: zet em op. Blijf jezelf!!!!

  • Beste Marcel, het is natuurlijk prima om van mening te verschillen. Maar waar we hier pertinent op tegen zijn is het soort beledigingen waar jij je van bedient.
   Kom gerust nog eens terug, maar beperk je in je verbale uitspattingen. Jij kent ons niet, wij jou niet. Maar wij vinden je niet direct een rund omdat je zo geporteerd bent van Wouter Bos. Hoewel je er wel de trekjes van vertoont, dat valt niet te ontkennen.

  • @Marcel:

   Je had wat mij betreft simpel kunnen volstaan met te zeggen, dat je mijn mening over Bos niet deelt. πŸ™‚ Laat me je veel plezier wensen bij het kijken naar “jouw held” en “rolmodel”. Nu kan dat gewoon. Als je straks groot zult zijn gegroeid niet meer. πŸ™‚

 2. De ietwat gekscherende interpretatie, die Jurgen uit zijn hoed tovert over de wijze waarop het voorgenomen besluit om ABN in de verkoop te gooien tot stand is gekomen, mag wat mij betreft best wat meer serieus worden genomen . Want laten we ons toch durven realiseren, dat de tijd dat een Nederlands kabinet volkomen autonoom was als het om besluiten en beslissingen handelt, die rechtstreeks de financiΓ«le sector raken, al een flink aantal jaren tot pure fictie is geworden. Zoals ook het besluit tot aankoop van diezelfde bank niet een autonoom besluit was van Bos en Balkenende. Want die beslissing uit 2008 past nauwelijks bij het door Bos afgedraaide verhaal, dat het werd genomen vooral in het belang van de Nederlandse spaarder en rekeninghouder. Er was immers ook toen het garantiestelsel en nog wel in zijn oorspronkelijke vorm. Bos betaalde 16,7 miljard voor de aankoop, een kabinet stak 13 miljard aan staatssteun in ABN en Bos nam namens ons ook 50 miljard “carbage” over via een “bijboeking” op de rekening “staatsschuld”. Dat maakt bij elkaar 80 miljard. Volledig onbekend is of en hoeveel de staat aan ABN heeft terugverdiend in de periode 2008 – nu. Er is bij mijn weten ook niemand zo inventief geweest om die balans eens op te maken, net als er een volkomen stilzwijgen is geweest over de stand van zaken m.b.t. die 50 miljard “carbage”. Is die er nog in zijn volle omvang, is die geslonken of misschien zelfs gegroeid?
  Het zal in ieder geval zeer belangwekkend zijn te horen hoe de bijna vaststaande verkoop van ABN zal gaan verlopen. Niet alleen de prijs die men vraagt of de prijs, die men er uiteindelijk voor zal vangen. Maar ook de voorwaarden, waaronder ABN weer de private markt bank [zakenbank?] zal mogen worden, zoals van “hogerhand” bevolen. En bovenal wat Dijsselbloem zal zeggen over die 50 miljard.
  Mijn inschatting is, dat vooral zal worden geprobeerd het verkoopbedrag te linken aan de 16,7 + 13 miljard. Waardoor wij met de vraag blijven zitten “en die 50 miljard dan”. Ik betwijfel of Dijsselbloem dan met de demonische glimlach die hem eigen is zal zeggen “die ligt rustig in ons staatsschuldpotje”. Dijsselbloem houdt daarover liefst gewoon zijn mond.

  • We kunnen vanavond het glas heffen op onze voortreffelijke zakelijke geniΓ«n, die we tot onze bestuurders mogen noemen. Hail hail!!! Een bank kopen voor 31 miljard en hem willen verkopen voor 15 miljard: that’s the way to do business!!!
   Kost ons per inwoner exact 1.000 euro. Zou Rutte dat hebben bedoeld in zijn verkiezingscampagne 2012?????

  • En Dijsselbloem bleef oorverdovend stil over die “carbage” van 50 miljard!
   Zelfs heb ik nog geen journalist erop kunnen betrappen, dat men zich realiseert wat er speelt. Nu rustig afwachten of er iemand in de 2e kamer zit, die zich de Commissie de Wit nog herinnert.

 3. Over die voormalig oplichter W.B. en zijn holmaat J.P.B. wens ik geen woord meer aan vuil te maken, wat me echter wel weer zeer verbaasd of ook weer niet eigenlijk is dat bij de door vele verguisde U.S. of A. tevens zijnde het synoniem voor de moderne uitvoering van Beelzebub het aldaar dus wel mogelijk is om een Minister die zo opzichtig faalt, liegt, oplicht en de volksvertegenwoordigers een rad voor de ogen draait strafrechterlijk te kunnen en mogen vervolgen en zoiets in dit zogenaamde moreel hoogstaande landje ten opzichte van dat o zo verfoeide land dat dus niet kan.

  Het zegt alles over hoe de politieke elite hier te lande denkt over democratie en het begrip volksvertegenwoordiging, laat staan hoe men tegenover de welwillende hardwerkende burger zich manifesteert en gedachten over formuleert

  Feitelijk gezien zou W.B. ook niets meer of minder dan de rest van zijn mislukte leventje achter de tralies dienen door te brengen, helaas zal dat wel altijd een illusie blijven, aangezien de domme schapen zelfs als ze de kleine kans hebben om middels hun stem een verandering teweeg te brengen dat opzichtig negeren.

  • Je kunt veel zeggen, Willem, maar Bos’ aantreden bij Zomergasten kon niet beter getimed zijn, zo vlak voor de mededeling van Dijsselbloem volgende week, dat hij een systeembank nota bene in de verkoop gooit en fris en fruitig toegeeft, dat hij “wat verlies” al incalculeert. Zou Bos een week later zijn act hebben willen opvoeren, hij zou grote problemen kunnen verwachten. Zelfs van die goedsul van een Kale als de Jong.

  • Mijn veronderstelling kan een streep door. Ach, je kunt in deze compleet op hol geslagen wereld niet altijd raak schieten πŸ™‚
   Wat echter niet verandert is, dat ik wel nieuwsgierig blijf hoe de Jong dit onderwerp aan de orde gaat stellen. Of zou hij dat nalaten?

 4. Ik heb even in mijn agenda gekeken, maar geen spoor te vinden bij “zondag” van iets wat op “Bos” en “Zomergasten” lijkt. Er staat alleen maar “tennis”. πŸ˜€

 5. Bos z\al het ongetwijfeld weer even hebben over zijn favoriete liedje: My ever changing moods van Paul Welller/The Style Council. Meer toepasselijk dan Borsato’s Rood, wat in de Bos tijd bij de verkiezingscampagne werd gebruikt.

  • Ik weet inmiddels een veel beter onderwerp, waar Bos ons over kan vertellen. Dat is me ingegeven door de mededeling van Dijsselbloem, dat men binnenkort beslist over het moment waarop en de prijs waartegen ABN te koop gaat worden aangeboden. Slecht als ik ben verwacht ik, dat men nu al een verhaal aan het verzinnen is waarom er fors verlies gaat worden geleden. Laat Bos maar eens eerlijk vertellen hoeveel hij werkelijk [niet de 16,8 miljard waar ze de boel destijds mee in de maling namen, maar minstens het dubbele en waarschijnlijk zelfs nog meer dan dat.

  • Daar heb je een prima punt, jongen. Maar denk je niet, dat de Nederlander zoals gebruikelijk rustig zal blijven door snurken. Pas als de rekening komt [en die komt er zeker] schrikt men wakker.

  • Zo maar 2 berichten binnen een dag:
   – kabinet bereidt verkoop ABN voor [geschatte opbrengst 20-30 miljard]
   – Dijsselbloem meldt dat opnieuw steun aan de Grieken onvermijdelijk is
   Zou Nederland weer een paar miljard in het potje moeten deponeren???

   Wat die ABN-aankoopkosten betreft vond ik iets in Elsevier van december 2011. Normaal niet mijn favoriete naslagbron, maar in dit geval citeert men de onder ede uitgesproken woorden van Wouter Bos bij het verhoor van de Commissie de Wit.

   Uiteindelijk is in totaal zo’n 30 miljard euro belastinggeld in de overname gestoken. De meeste economen verwachten niet dat de Nederlandse staat de bank ooit weer voor dat bedrag kan verkopen. De bank gaat op zijn vroegst in 2014 weer naar de beurs.

   Bos gaf wel toe dat de informatieverstrekking naar de Kamer over de nationalisatie beter had gekund. Zo was de Kamer er niet goed van op de hoogte dat de staat ook voor 50 miljard euro aan leningen heeft overgenomen en dat dit bedrag bij de staatsschuld werd opgeteld. Bos heeft de beslissingen vooral samen met premier Jan Peter Balkenende (CDA) genomen.

   Het opvallendste is te vinden in het 2e stukje tekst.
   a. de Kamer was niet [ goed?] op de hoogte van het feit, dat de aankoop van 30 miljard ook inhield dat de Staat 50 miljard aan “bad loans” [waarschijnlijk hypothekenportefeuille waar de geur van derivaten van af kwam] overnam
   b. die 50 miljard aan pure rommel werd vrolijk bij de staatsschuld opgeteld, waarmee ze onze [burgers] waardeloze rommel werd. En ook na de verkoop van ABN zal blijven, want geen mogelijke koper wil die 50 miljard rotzooi hebben uiteraard.
   Zo heeft Bos i.s.m. Balkenende en onder regie van Wellink in feite de smerige balans van ABN-Fortis [zoals het toen nog heette] geschoond door die 50 miljard aan ons als staatsschuld “te schenken”.
   En dat leidde ertoe, dat in combinatie met wat andere leningen om hier en daar in Europa wat hand- en spandiensten te verlenen de staatsschuld in 2008 met in totaal 87 miljard steeg tot 346 miljard [+33,5% tov 2007]
   Een vergelijking: in de volgende 5 jaar steeg de staatsschuld in totaal minder [84 miljard] dan alleen in 2008, het ABN-koop jaar.

   • Bottom line is dus, dat elke Nederlander[ piepjong tot steenoud] van Bos geen ABN-spaarrekening, maar een ABN- schuldrekening met 3.000 euro te betalen heeft gekregen.
    Geef die man een standbeeld 😦

   • Klopt! En Rutte en Samsom zijn de deurwaarders, die o.a. dat geld bij ons aan het innen zijn. Niet om de liquiditeit te verbeteren, maar de solvabiliteit. Zodat ze als de mannenbroeders voor hen heerlijk door kunnen blijven met buiten de grenzen de big spenders uit te hangen.

   • Bottom line is [in mijn versie]: we zijn gewoon genaaid waar we bij zaten. En vonden dat zo’n prettig gevoel, dat we ons tot op de dag van vandaag nog steeds laten naaien. We lopen met zijn allen standaard gebukt met de beschikbare gaatjes in de “neem me”-houding. πŸ™‚

   • “Ik vroeg al af waarom mensen hier zo vreemd bij liepen” zei mijn Thaise au-pair net tegen me “maar ik nu begrijp”. πŸ˜›

   • Welnee O. , ik kan dat prima plaatsen. Om eerlijk te zijn speelde in mijn hoofd al meerdere malen een tapeje af met ongeveer de volgende tekst:
    “Hi Jeroen, gotta talk to you, boy. You haven’t forgotten we supported you becoming the new “King Euro” , I hope. WTF are you waiting for then, man? We want your bank and we want it yesterday!!! Get to your feet and let the money follow its route. The Greek know what to do. And remember, we don’t call again”.

 6. Ik zou het niet weten en ik wil het niet weten, Paul. Dus sorry πŸ™‚
  Die heer Vargas legt zeker de vinger op een paar zeer gevoelige plekken. En maakte en passant Hirst met de grond gelijk [en via Hirst de idioten die hem aan dat ruime miljard hebben geholpen]. Hirst is de Jamie Oliver van de world of art.

 7. Bespeur ik hier een methode, Paul? Eerst Asscher, dan Bos en straks “familyman” Samsom? πŸ™‚
  Van mij mag het, want het is een trio waar wel het een en ander mee mis is, so shoot! πŸ˜€
  Wat Zomergasten betreft, het programma is zodanig middelmaat geworden dat ik er mijn zondagavond niet voor vrij houd. Dus vrees niet, Wouter Bos gaat, zoals al geruime tijd, compleet aan me voorbij. Zelfs zijn recente rol als opper-kwartetmeester van Rutte II interesseert me hoegenaamd niet.

  • Hoe vreemd het ook moge klinken, Jurgen, hier is puur toeval in het spel. Mijn aanvankelijke bedoeling was iets over Vargas in Buitenhof te zeggen. Maar ja, toen viel mijn oog op het bericht over “Bos in Zomergasten” en dan maak je bijna automatisch een [kwaliteits]vergelijking. Vandaar.
   Over Samsom valt op dit moment weinig politiek interessants te melden. Je verwacht toch niet dat ik iets over Diederik the Familyman ga zeggen hoop ik?

   • Over Samsom’s kapotte huwelijk en een mogelijk nieuwe partner [schijnt een spindocteres te zijn, dus is het niet vreemd dat Samsom’s hoofd aan het draaien is geslagen] wordt al breed uitgemeten verslag gedaan. Door uiteraard vooral veel analisten [zie Max Pam in de VK]. Jij bent dus vrijgesteld, Paul πŸ™‚
    Heer Vargas ventileerde inderdaad aansprekende gedachten en standpunten; vergeet RadaR niet te tippen later nog eens te kijken. Hij zal zich gesterkt voelen, lijkt me.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s