THE KILLING3 : FIRST IMPRESSIONS

Na inmiddels 4 afleveringen van seizoen 3 van The Killing USA zit ik inmiddels helemaal in het “verhaal”. Tijd dus om, voordat de hitte van de komende dagen me er de lust toe ontneemt, een eerste balans op te maken.
0Killing3Waarbij de belangrijkste graadmeter zou moeten zijn hoe The Killing USA, nu de serie zich definitief heeft losgemaakt van haar Deense “moeder” , kan worden gewaardeerd.
Meerdere malen heb ik hier gemeld, dat de Amerikaanse versie van Forbrydelsen, die als subtitel Who killed Rosie Larsen meekreeg, mij nadrukkelijk beter beviel dan het Deense origineel. Plot van het verhaal en vooral de acteerprestaties van Mireille Enos en Joe Kinnaman deden voor mij de balans duidelijk in het voordeel van de US-serie doorslaan.
The Killing 3 is dus een eigen weg gegaan; het verhaal werd geschreven door Vena Sud, die ook al verantwoordelijk was voor de bewerking van Forbrydelsen1, wat de basis vormde voor The Killing 1+2.
The Killing 3 neemt de kijker mee naar de zelfkant van de Amerikaanse maatschappij. Een wereld van verknipten, waarin gebruiken of gebruikt worden het credo is. De wereld van de “working girls”; een wel heel cynische benaming voor een groeiende groep meisjes en jongens, variërend in leeftijd van 13 -17 jaar. Stuk voor stuk “outcasts” , in de steek gelaten door aan alle kanten falende ouders;  veelal alleenstaande moeders die in de meedogenloze strijd om het hoofd boven water te houden tot letterlijk alles bereid zijn. En die meisjes van 13-17 jaar volgen het voorbeeld van hun moeders. In de grauwe vervallen wijken van Seattle [weer net zo treffend dus deprimerend in beeld gebracht als in 1+2] laten zij zich probleemloos door hun nauwelijks oudere pooiers overhalen om in de met grote regelmaat langs rijdende auto’s te stappen om tegen een kleine vergoeding niet alleen oudere maar net zo goed jongere noodruftige mannen een blowjob te geven.
Alles met een routine en een zakelijkheid die je op zijn minst de wenkbrauwen doet fronsen. [Je moet je toch niet voorstellen, dat deze “fictie” werkelijkheid zou kunnen zijn of worden?!?!?! Toch??? ]
0Killing3aEn al die kinderen [laat ik ze toch maar zo noemen, ondanks dat ze een hardheid bezitten, die je als kijker je ongemakkelijk doet voelen], houden elkaar op de been door te blijven dromen over een wereld, nadat ze die van de “working girls” zullen hebben verlaten. Dromen, die variëren van het beeld van een huisje-boompje-beestje achtig iets tot het maken van een carrière  als model in LA.
Dromen die, zo blijkt gaandeweg het verhaal, op een vakkundige en onweerstaanbare manier worden aangewakkerd door een uiteraard in dit stadium van het verhaal nog schimmige figuur.
Sarah Linden en Stephen Holder ontdekken dat, nadat ze bij een inmiddels in gang gekomen onderzoek naar 1 recente moord op een “working girl” en de [nog] vermissing van een ander in het bezit komen van een fors aantal DVD’s met opnamen van de meisjes.
Al heel snel blijkt Linden’s ook nu onfeilbare intuitie juist: er blijkt een serial killer “on the loose”. Via de tekening [de enige echte link met The Killing 1+2] van het jongetje Adrian loopt Linden tegen de “dumpsite” aan, waar zich meerdere vergane lijken , daar gedumpt door een serial killer,  bevinden.
En de modus operandi van die serial killer brengen een 2e lijn in het verhaal in beweging. Want Adrian’s vader werd 3 jaar geleden door Linden en haar toenmalige partner en nu baas gepakt als de moordenaar van zijn vrouw.
Een moord met dezelfde MO als bij de vermoorde “working girls”.
Tot zover maar, want eventueel komend kijkplezier vergallen hou ik niet van.
Slechts één ding moet nog wel worden vermeld: tot en met aflevering 3 was er nergens sprake van een hereniging van speurderskoppel Linden-Holden. Eerder leek er sprake van onderlinge rivaliteit. In aflevering 4 komt daar abrupt een einde aan en werkt de chemie tussen de 2 weer volledig. Een goede zaak, want het is juist de perfecte synergie tussen die 2, die The Killing 1+2 zoveel beter maakte dan Forbrydelsen.

Advertenties

6 thoughts on “THE KILLING3 : FIRST IMPRESSIONS

  1. Het gerucht wordt steeds sterker, dat ook Nederland eindelijk door heeft dat het maken van series van de kwaliteit als The Killing [gisteren aflevering 4 gezien, waarvoor dank namens ons allen 🙂 ] niet alleen “Nederland – TV land” weer op de kaart kan zetten, maar ook heel lucratief [economisch] kan zijn. Men zou werken aan “Ibn” [werktitel], wat als “The Exam” najaar 2014 op de buis zou moeten komen. 😀

  2. Een juweeltje, dat wat mij betreft uitgepakt gaat worden zodra de binnen bezigheden het weer gaan overnemen van de huidige outdoor “sporten”. Maar 1e prioriteit is momenteel anticiperen op die explosie van de komende dagen. We gaan maar eens een beetje aan “consumentenvertrouwen” doen. Hoe was het ook alweer? Was stapelen in de hoogte het handigst of had jij nou een manier, die stapelen in de breedte als meest efficiënt doet uitkomen? 😀

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s