DE RATELAAR EN DE BROMBEER

Toen ik in de kleine uurtjes mijn gebruikelijke ronde maakte langs het laatste nieuws [ een tot vaste gewoonte geworden handeling, waarbij ik in alle rust het restant van mijn biertje naar binnen laat lopen onder het browsen door de diverse nieuwsbronnen] trokken twee zaken mijn aandacht. Natuurlijk allereerst dat amber alert voor die 2 knulletjes. Zwaar te moede kon ik niet nalaten na te denken over welk drama zich mogelijk de komende uren zal ontrollen.
Maar er is nog enige hoop, dus laten we niet op de zaken vooruit lopen.
Het 2e nieuwsfeit was van een compleet andere orde. Het ging om de kop “Smeets pakt 00Smeets“domme” van Nieuwkerk keihard aan”.
En als Matthijs de Hijger keihard is aangepakt veer ik op. De Volkskrant had zelfs de moeite genomen om een clip van het gesprek tussen deze twee al bij leven ten hemel gestegen kanjers op te nemen, dus keek ik er naar.
Smeets had in recordtijd een volgend boek in elkaar gedraaid. Omdat, zo verklaarde hij, de behoefte bij hem werd gevoeld om aan u en mij verantwoording af te leggen over zijn falen als sportjournalist [eigenlijk had hij willen zeggen “als God van de Sportjournalistiek”] in relatie tot het dopingschandaal in “zijn” wielersport.
Smeets hanteert al een aantal jaren het uitgangspunt “wat Gijp kan kan ik natuurlijk veel beter” en poept dientengevolge het ene na het andere pulpboek uit. Het uitkomen van dat boekje was aanleiding voor Matthijs de Hijger om Smeets eens op de gril te leggen. Althans, die indruk wilde Matthijs ons als kijker graag geven.
Matthijs ratelde 5 minuten, Smeets brombeerde daar tussendoor. En de opmerking van Smeets richting de hijger “dan ben je nog dommer dan je er uit ziet” had de journalist van de Volkskrant zo opgewonden, dat dus diezelfde avond nog dat clipje op de site werd gezet.
Ik heb het onder het wegwerken van het blond schuimend bier rustig bekeken. En al klokkend zakte ik al snel weer achterover in mijn stoel. Waar mensen/journalisten al niet opgewonden van raken. Blijkbaar allemaal adrenaline-junkies.
Wat zich ontspon was wat niet anders dan een keurig via een afgesproken scenario verlopend gesprek bleek te zijn. Inderdaad, de DWDD-formule dus. Tussen de Ratelaar en de Brombeer. En even prikken maakte duidelijk, dat er feitelijk zo’n 10 minuten in de ruimte werd geluld met als hoofddoel het promoten van dat pulpwerkje van Smeets.
En het vergenoegde smoelwerk van Smeets aan het eind van het gesprek, toen hij de Hijger nog toevoegde “Mooie opmerking maakte ik tegen je, he” [doelend op dat stommer zijn dan er uit  zien], deed de nasmaak van mijn biertje veranderen in de smaak van walging.

Matthijs vertrekt per 1-1-14 naar PO1. Een flinke stap dichter bij PONul, de uitgang, denk ik dan maar. De man probeert steeds maar weer en steeds maar meer lucht in zijn programma te pompen. Of het nu Sick en Nimon zijn, die met de gebruikelijke Volendamse blijmoedigheid komen vertellen over hun schoolreisje naar Zuid-Afrika of 2 onbenullen ons 00Oehoeover geile steenuilen of de erectie van de Oehoe komen bijpraten of een omhoog gevallen puber, die verhaalt van zijn constante natte dromen van een Google-bril, dat verandert allemaal niets aan het feit, dat de Ratelaar ondanks zijn eigen pretenties ons elke keer vergast op een “magazine” van het kaliber van een waterige Koffie-tijd.
En u voelt hem misschien al aankomen: gast Smeets was er helemaal op zijn plaats. Want die zit inmiddels zo vol lucht, dat hij uit zijn haarscheurtjes is begonnen te lekken. En het laatste leksel heet  “Gepakt!”. Het ligt nu in de boekwinkel. En als u nog plaats heeft in de kast naast de Toppers-DVD’s en de Symfonica Rosso-serie [Marcoooooooootje] dan kan “Gepakt” daar prima naast. Nadrukkelijk adviseer ik wel het boekje niet te lezen [wat zegt u?U leest al jaren niet meer?], want dan loopt u het risico na lezing van Smeets “visie op het wielrennen na de doping” zich enorm “Genomen!” te voelen.

Advertenties

16 thoughts on “DE RATELAAR EN DE BROMBEER

 1. Ik weet, dat je met ongeloof zal reageren, maar ik meld toch maar even dat vriend van Nieuwkerk vanavond voor zijn doen nogal fel was in een interview met Samsom over de illegaliteitskwestie.
  Want iets positiefs over Matthijs, daar zijn we een beetje aan toe, vind je niet? 🙂

  • Je weet je hebt alle vrijheid van spreken; zelfs als het gaat om het Matthijs een veer in zijn kont steken. 🙂 Mijn reactie erop blijft steevast dezelfde. 1 Zwaluw maakt geen zomer. En ik kan niet genoeg benadrukken, dat hier een VARA-mediaknul met een PvdA-“kopstuk” in de clinch ging. Daar komt bij mij per definitie een onaangenaam geurtje van af. Maar ik heb het niet gezien maar wel gelezen inmiddels, dat de gewraakte motie van het congres van tafel is. Dus lijkt het mij meer interessant welke “beloning” Sander Terphuis voor deze poppenkast mag incasseren.

 2. ,,,,,,,,,,,dat de Ratelaar ondanks zijn eigen pretenties ons elke keer vergast op een “magazine” van het kaliber van een waterige Koffie-tijd.

  En die waterige koffie is wat het grootste deel van Nederland drinkt. Waarbij de geur van zweetsokken wordt versleten voor het aroma van Arabica-bonen.
  Zodra iemand het aandurft om weer echte kwaliteitskoffie te gaan schenken zal dat al genoemde deel van Nederland in walging zijn neus optrekken.

 3. Leuke bekerfinale gezien vanavond. Met een verrassende uitslag!!! We mogen die lui uit Eindhoven nu toch echt wel als “losers” duiden, vind je niet? 😀

  • Ik denk oprecht en in alle objectiviteit, dat er weinig mensen zullen zijn, P. , die jou het recht tot een dergelijke duiding zouden kunnen ontzeggen.
   PSV heeft bij aanvang van het seizoen 12/13 zichzelf zonder enige schroom tot de grote favoriet voor de prijzen geëtaleerd.
   De harde hand van een alom geroemde trainer + het terughalen van een internationaal gelouterde routinier zouden dat allemaal moeten mogelijk maken. Mooi niet dus! En dat zegt veel zo niet alles over die omhoog gevallen en alleen in Nederland als zodanig aangemerkte golf aan talenten, die met langs twijfelachtige weg bij elkaar geschraapte miljoenen werden binnen geharkt. Want naar mijn overtuiging valt die trainer van de harde hand én die gelouterde routinier heel weinig te verwijten. Hoogstens dat ze de kwaliteit én de mentale instelling van de selectie schromelijk hebben overschat.
   Het verlies van de bekerfinale zal alleen de roep om een “revolutie” [in de vorm van een grote schoonmaak] maar doen toenemen.

 4. Soms, heel soms denk ik dat de voorzienigheid toch over mij waakt aangezien ik dit gehele gebeuren zoals alhier beschreven volledig en compleet heb gemist, wat een zegen!!

  Dit dan geconstateerd hebbende is het best wel schrijnend om te vernemen dat een ooit zo gepassioneerde prima sportjournalist als Smeets was, ik denk dan vooral terug aan de tijd dat hij nog volledig voor eigen rekening en risico en geschreven vanuit het hart NBA jaarboeken op de markt bracht , afgegleden is naar het nivo van een La Paay die ook al achteraf de meest ranzige dingen op tafel gooit.

  Over paling van N. kan je slechts verwonderd constateren dat de man een ongelooflijk overlevingsinstinct bezit, want overal met stront overladen de tent uitgegooid of het nu bij AT5 of het Parool was, en nu alweer jaren en jaren met zijn vol gebakken lucht zittende presentatie
  de treurbuis vervuilend.

  Veel schrijnender is echter dat hierdoor overduidelijk de teloorgang van de ooit zo trotse en zelfbewuste VARA naar boven borrelt, een omroep die ooit excelleerde in pure kwaliteit en de klasse bezat haar afkomst en dus haar leden nooit af te vallen iets wat zelfs de grootste VARA haters moeten beamen, maar wat er nu van rest is slechts een persiflage op een socialistische omroep, iets waarvan van N. bij uitstek het meest sprekende voorbeeld is.

  • @Willem: voortdurend blijft de vraag waarom mensen in zijn algemeenheid en BN-ers in het bijzonder, wanneer hen vaak terechte lof wordt toegezwaaid, veranderen van redelijke aimabele en zich redelijk normaal gedragende mensen in opgeblazen “kikkers”, zoals ook Smeets is overkomen.
   Het blijkt m.i. elke keer weer, dat het sterke benen vraagt om de weelde van “goed zijn” te kunnen dragen.
   De zichzelf aangemeten status van “hogepriester van de sportjournalistiek” heeft Smeets [maar er zijn honderden andere voorbeelden uit alle takken van beroemd zijn aan te dragen] veranderd van een gewaardeerd “watcher” in zo’n opgeblazen kikker.
   Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan de ook in DWDD verschenen onderzoeker naar kanker. Die zonder enige vorm van zelfverheerlijking goed werk verricht, waarbij de “kwaliteiten” van Smeets maar zeer armzalig bij afsteken. Bij “goed zijn” hoort feitelijk onverbrekelijk een andere kwaliteit: die van bescheidenheid. En juist daar gaat men in de huidige samenleving op een onthutsende wijze mank aan.
   Over van Nieuwkerk kan ik heel kort zijn, omdat RadaR de spijker al op zijn kop sloeg. Van Nieuwkerk is gewoon een geforceerd jong ogende vijftiger, die een VARA-vorm van Koffietijd presenteert. Het enige wat een beetje in zijn voordeel pleit is, dat hij goed heeft aangevoeld, dat Koffietijd het is waar de 1-dimensionale Nederlander van de 21e eeuw behoefte aan heeft. Omdat het programma de indruk bij diezelfde Nederlander versterkt, dat hij mee mag kijken en luisteren naar zaken, die er echt om LIJKEN te gaan.8 minuten per onderwerp is nog net wat de kijker kan behappen. En jij beseft met mij ongetwijfeld ook, dat 8 minuten in 90% van de gevallen zeer onvoldoende is om een onderwerp ook maar enigszins diepgang te geven. DWDD en van Nieuwkerk grossieren aldus in lege hulzen. Wat weer prima past bij de leeghoofdigheid van een meerderheid van de vaste kijkers naar zijn programma.

   • 8 minuten is ook de limiet, die van Nieuwkerk zelf aankan, Paul. Daarna vervalt hij automatisch in hijgen en superlatieven met een baard spuien.
    Jij zult er nooit naar hebben gekeken, naar dat “marathonprogramma” onder de titel “Popnacht”. De Hijger maakte dat programma een paar keer samen met een “professor”[Leo Blokhuis]. Meer dan 3 uur duurde het, maar na 1 uur zat je als kijker al te gapen door het gedrag en de uitspraken van een overjarige puber en een zich duidelijk waarneembaar in zijn eigen grootheid rondwentelende “popkenner”. Dat je als kijker het toch een uur volhield was te wijten aan de muziekclips, die langskwamen. Maar na dat uur was ook dat over, want vanaf uur 2 gingen Matthijs en Leo op de onaneertoer, door louter hun eigen muziek [soul, andere zwarte muziek e.d.] te draaien.
    Van Nieuwkerk heeft een heel klein concentratieboogje; vandaar die 8 minuten DWDD-items

   • Bij “goed zijn” hoort feitelijk onverbrekelijk een andere kwaliteit: die van bescheidenheid.

    Je hebt uiteraard gelijk, dat vooropgesteld. Maar daarmee ben je ook een roepende in de woestijn vrees ik. Want als iets niet aan de orde is dan is het wel elkaar die bescheidenheid bijbrengen. Eerder het tegenovergestelde is aan de orde. Middelmatig presteren levert al meteen een overlading met superlatieven op. Ook in die zin vervult hijger Matthijs, naast al dat ongeregeld spul wat alles en iedereen “jureert” tegenwoordig, zijn rol.

 5. Er is een markt voor de Gijp-pulp, dus zal die er ook wel zijn voor de Smeets-pulp. Al was het maar om als reetveegpapier dienst te doen. 🙂

 6. Prima voetnoot bij inderdaad een gesprek van 2 volgevreten heren, die er heilig van overtuigd zijn, dat zij voortdurend alleen maar foutloze parcours rijden.
  Het meest onthutsende vond ik zelf nog, dat de Hijger annex Ratelaar zichzelf een “romantisch mens” noemde. De devaluatie van ooit waardevolle en integere begrippen gaat maar door.

 7. Heer Matthijs en Heer Smeets deden weer hartstochtelijk aan wederzijdse bestuiving van elkanders kruis. En omdat zulks de belangrijkste functie van de Nederlandse televisie in deze eeuw schijnt te zijn ben ik niet verrast. Beetje misselijk werd ik wel.
  En zie, de Volkskrant is bang, dat wij iets gemist hebben en gooit meteen dat “legendarische” gesprek tussen de 2 toppers on line. En verzint er en passant nog een sappige kop bij.
  En jij trapt erin 😛

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s