VERBLEEKT RODE KROMPRAAT

“Om de kwaliteit van ons voedsel te verbeteren gaan we het nuttigen ervan strafbaar stellen.”

“Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren gaan we het bezoeken van scholen strafbaar stellen.”

Vrees niet, het is natuurlijk complete onzin wat hierboven staat. Politici zijn al diep gezonken en zinken vrolijk verder, maar er is niemand in dat enge wereldje, die het in zijn hoofd zal halen het bovenstaande uit te spreken.
Of misschien toch wel? Iets soortgelijks misschien?

Martijn van Dam [PvdA] deed gisteren op het congres van zijn partij in L’warden in ieder geval een verrekt verdienstelijke poging, da’s zeker. Hij verzekerde dat congres, dat de PvdA-kamerfractie veel doet om het vreemdelingenbeleid HUMANER te maken. [Zou daar ook onder vallen het meewerken aan het scheppen van alle mogelijkheden voor Bulgaren e.a. om als een soort “ghost” flink wat geld in Nederland te komen ophalen?, vroeg ik me af]
Om dat streven van de PvdA naar een humaner vreemdelingenbeleid een kans te geven was het, aldus van Dam, noodzakelijk dat zou worden ingestemd met de hartewens van de VVD illegaliteit strafbaar te stellen.
Voorzitter Spekman voegde daar later nog aan toe, dat hij het inmiddels voorliggende wetsvoorstel ook “gruwelijk” vindt. Maar tegelijk schaarde hij zich aan de zijde van van Dam en Samsom door de motie van het congres, waarin werd opgeroepen niet aan dat wetsvoorstel mee te werken in te trekken.
Toen dat niet gebeurde maakte Samsom in zijn slotrede op het congres duidelijk, dat hij die motie naast zich neerlegde.
[Ik heb zo het vermoeden, dat in Buitenhof vandaag diezelfde Samsom komt uitleggen hoe zijn opstelling moet worden geïnterpreteerd. Als dat zo is dan belooft dat ongetwijfeld een nieuw hoogtepunt in politieke “krompraat.”]

In deze tijd van het jaar worden wij steevast met ons neus op de feiten gedrukt als het om humaniteit gaat. Samsom zal op 4 mei a.s ergens wel weer met een passende gezichtsuitdrukking u en mij confronteren met de “gruwelen” [courtesy Spekman] rond de vervolging van de Joodse medemens.
Ergens in mijn achterhoofd kwam de vraag op of dat betekent, dat als destijds een “afspraak is afspraak” situatie aan de orde zou zijn geweest Samsom desondanks ook zich aan zo’n afspraak zou hebben gehouden. Het klinkt hard, dat besef ik, maar als je in 2013 een maatregel die je zegt gruwelijk te vinden toch bepleit om te worden geaccepteerd, waarom zou je dan in bijvoorbeeld de jaren 40-45 van de vorige eeuw je anders hebben opgesteld. Om reden van voortschrijdend inzicht?  We weten inmiddels reeds lang, dat voortschrijdend inzicht bij politici de eigenaardige eigenschap vertoont, dat het altijd leidt tot achteruitgang.
En die eigenschap is volop herkenbaar in dat met de mond beleden streven naar een humaner vreemdelingenbeleid.

Dus kwam ik tot mijn eigen “krompraat” waarmee ik dit verhaal begon. En al schrijvend kwam er nog één in mijn hoofd op waar ik mooi mee kan eindigen:

“Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren wordt toegang er toe voor steeds meer mensen bemoeilijkt”.

Advertenties

14 thoughts on “VERBLEEKT RODE KROMPRAAT

 1. Je zette me op het verkeerde been met die 2 openingszinnen. 🙂 En dat op de vroege zondagmorgen! Samsom is een man die je kunt vertrouwen. Want wat is erop tegen als je je aan je afspraak houdt? Slachtoffers doen er niets toe. Daar maalt de politiek al heeeel lang toch niet om? Dat zou je toch moeten weten.

 2. Geen Samsom bij Buitenhof. Zal wel iets met damagecontrole te maken hebben, schat ik zo in. 🙂
  Het is bijna amusant hoe die PvdA zichzelf elke keer weer in een precaire situatie weet te brengen.
  Als het dit keer niet om een zo gevoelige kwestie zou gaan zou je er bijna om moeten lachen.

 3. Daar waar een ieder tot voor kort dacht dat het echte bruine hemden gevaar uit de hoek van Wilders c.s. zou komen en kwam, blijkt dat niet alleen de verrader van bijna alle liberale principes en in zijn kielzog zijn slippendragers, maar nu ook de zogenaamd altijd moreel zichzelf hoog hebben zittende salonsocialisten het echte gevaar te zijn aangezien beide in de positie zitten om daadwerkelijk de meest smerige en gore praktijken uit te voeren.

  Hoe je als zijnde jezelf een liberaal noemende premier en partij kunt instemmen met het strafbaar stellen van illegalen wetende dat zoiets recht tegen ieder liberaal principe ingaat is mij werkelijk een raadsel, idem voor de altijd zichzelf zo op de borst slaande socialisten die te pas en te onpas het hebben over “eerlijk delen” en “samen sterker” maar uit angst voor verder electoraal verlies ook al hun fraaie principes en nog mooiere woorden bij de vullisbak zetten.

  In een werkelijk beschaafde maatschappij zouden Rutte, Samson en hun respectievelijke kliekjes allang al zijn gearresteerd wegens het beramen van misdaden gericht tegen de menselijkheid.

  Er bestaat namelijk niet iets als zijnde “illegaliteit” immers de hele Aarde is van ons allemaal en ieder mens heeft of moet hebben de vrijheid te gaan en te staan waar hij/zij maar wil gaan en staan.

  Maar het ergste van alles is dat het niet alleen maar gaat om electorale angsten bij beide partijen of het bij het grof vuil zetten van zogenaamd hoogstaande principes, maar dat er iets veel dieper geworteld is en dat is de grote angst wat er zou kunnen gaan gebeuren als wij hier echt voor humaniteit en menselijke waarden gaan kiezen immers als wij echt iedereen van deze wereld ook zijn persoonlijke vrijheden zouden gunnen dan zou dat al gauw gaan betekenen dat wij echt moeten gaan delen en een hele hoop van onze welvaart zouden moeten inleveren en wat dat voor gevolgen heeft voor de liefhebbers der bruine hemden hoef ik denk ik zomaar niet echt verder uit te gaan leggen.

  • Er bestaat namelijk niet iets als zijnde “illegaliteit” immers de hele Aarde is van ons allemaal en ieder mens heeft of moet hebben de vrijheid te gaan en te staan waar hij/zij maar wil gaan en staan.

   In de kern heb je volkomen gelijk, Willem. Maar vrijheid is , naast macht, één van zaken, waar al vanaf het eerste moment, dat een levend wezen op aarde werd gesignaleerd, continu om wordt gevochten. Correctie: om moét worden gevochten. Het is gewoon de aard van het beestje, het zit ons in de genen om zelf “vrijheid” [een relatief begrip natuurlijk] te veroveren door het anderen af te nemen of het in ieder geval te beknotten. {Kijk bijvoorbeeld naar iets in feite bespottelijks als “De Rijdende Rechter”, waarin op microniveau weliswaar vrijheid voortdurend centraal staat.]
   Vrijheid blijkt als onderdeel van onze samenleving slechts hanteerbaar door niet het te delen maar te VERdelen. En dan komt het “maar ik wel een beetje meer dan jij”-principe steevast bovendrijven. Want in de moderne samenleving is “vrijheid” namelijk onverbrekelijk gekoppeld aan welstand, welvaart, ja zelfs rijkdom en macht. Een weeffout, die al sinds de oertijd bestaat en die we moeiteloos meenemen de “spaceage” in. En sommigen zijn van mening, dat we die weeffout in stand zullen blijven houden, desnoods tot aan onze eigen ondergang.

   • Jurgen’s vraag is een logische. Paul. Omdat je in je reactie namelijk min of meer letterlijk zegt wat in de film van Kubrick uit 1968 aan de orde komt. Van “Dawn of man” tot aan “Mission jupiter”. En het “vervelende” is, dat volgens Kubrick de Aarde onze enige bestemming is, zo is door een hogere macht [verbeeld via een aantal zwarte monolythen] bepaald. In een voortdurende stroom van komen en gaan. Waarin we ook al voortdurend die zelfde stupide fouten blijven maken, waar we het hier via het log over hebben. 🙂

   • Een soort reïncarnatie avant la lettre 🙂 Ons lot lijkt simpel te zijn voortdurend herboren te worden om vervolgens alles verkeerd te doen. Het lijkt wel iets op schaken in die zin, dat er met dezelfde schaakstukken telkens weer nieuwe varianten worden uitgeprobeerd [aldus Kubrick].
    Wat ik het meest ontluisterend vond was, dat zelfs de supercomputer die we bouwen [HAL9000] zich net zo gaat gedragen als wijzelf. 🙂
    Voor wie hem nog niet gezien heeft: alsnog doen!!!

 4. Het blijft een prachtig taaltje, dat KootBieaans 🙂 Krompraat, de favoriete hobby van politici en bestuurders om recht te lullen wat krom is en blijft.
  Maar heer Terphuis geeft nog niet op; hoewel hij bij Nieuwsuur ook al zoveel mogelijk zijn eigen “krompraat” nodig had om toch vooral duidelijk te maken, dat het binnen de PvdA nog altijd een grote familie blijft.

  • De PvdA gaat er nog een 2e theekransje tegenaan gooien om het opkomende rumoer in de gelederen te sussen. Het blijft een democratisch clubje [zolang je maar uiteindelijk je mond houdt als kritisch partijlid]

  • Ach, je weet hoe het gaat, P. Samsom heeft zijn secretaresse opdracht gegeven om razendsnel te inventariseren waar in Nederland nog een leuke burgemeesterspost vacant is of binnenkort komt. Zodat hij die Terphuis, die dan moet beloven dat hij zijn mond verder zal houden, kan aanbieden. 🙂
   Probleem opgelost!

 5. Onstilbare honger naar macht prevaleert boven het houden aan [zo heerlijk gemakkelijk buigbare] principes.
  Al wat nodig is blijkt een paljas a la Samsom te zijn om daar een punt aan te zuigen. Met het machtswoord als ultieme middel. Walgelijk!!!

  NB: jij bent er vroeg bij vandaag 🙂 Mooie plannen?

  • Ik hoef jou niet te vertellen hoe heerlijk het is om op een vroege zondagmorgen met een uitbundig schijnende zon in alle rust de benen te strekken. 🙂 En dan draaien de raderen ook weer meteen. Dus moet het even van me afgeschreven worden.
   Want het zat me gisteravond ook al niet lekker.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s