STRONTPRAATJE

Het CBS poepte vandaag weer haar maandelijkse drolletje uit en dat bleek iets minder dunne ontlasting op te leveren. We zijn in Nederland nog wel aan de spoedpoep, maar 6 punten minder dan bij de laatste meting.
Prachtig toch hoe zo’n instantie als het CBS er weer in slaagt om elke keer op het juiste moment met cijfers te komen, die nodig zijn om de sprookjes en onzin uit de hoek van een kabinet een steuntje in de rug te geven. Rutte zegt “niet zo somber , mensen” en prompt komt het CBS met een licht gestegen consumentenvertrouwen.
De werkloosheid stijgt met een vol procentpunt naar het historisch hoge niveau van 8,1% en wij hebben daardoor meer vertrouwen gekregen. De faillissementen denderen maar door [gemiddeld per maand gaan er >700 bedrijven failliet] en ook daar worden wij minder somber van.
Waarbij we blijkbaar niet beseffen, dat de stijgende interesse om onze rol als consument weer op te pakken op één klein probleem stuit: we  kunnen met de euros in de aanslag wel weer richting winkels rennen, maar de kans is dan groot dat die winkel er niet meer is. Omdat die op de fles is gegaan.
Maar het is natuurlijk mogelijk, dat het CBS uit het feit, dat er mensen met een hongerige blik door half verlaten winkelcentra dwalen op zoek naar hun favoriete winkeltje wat het loodje heeft gelegd, de conclusie peurt, dat de Nederlander zonniger tegen zijn situatie aan kijkt.
Het is en blijft immers in de huidige tijd gewoon een kwestie van “duiden”.
En, om in de sfeer van mijn openingsregel te eindigen: zware buikkrampen is minder erg dan ondraaglijke buikkrampen. Waaruit het CBS dan met gezwinde spoed in haar maandelijkse strontpraatje concludeert, dat de “patiënt” voorzichtigjes weer lijkt toe te groeien naar het  moment, waarop hij zijn reet met de normale hoeveelheid WC-papier kan afvegen.
Overigens ter zijde nog dit: na het 13 uur durende debat over Teeven [wat is dat toch een weerzinwekkende man] heb ik gisteravond nog op de valreep een nieuw record spoed poepen en dus ook afvegen gevestigd. Net zoals in de 2e kamer het geval was gebeurde ook mij: de waterige stront bleef maar komen.

Advertenties

9 thoughts on “STRONTPRAATJE

 1. Het is altijd weer een bijzonder deprimerende ervaring als er zo’n droogkloot van het CBS [of soortgelijke andere instanties als CPB, CBP, Clingendael e.d.] in beeld verschijnt om ons klootjesvolk even haarfijn uit te leggen waarom iets is als het is [volgens hem dan]. En vervolgens volgt er een “theemutsen”-verhaal wat voor 99% uit allerlei aannames en/of veronderstellingen bestaat als “We wonnen weer niet het songfestival en dat is funest voor het vertrouwen” of “Bij een oostenwind neemt de koopbereidheid bij de burger altijd af”.
  Ik zal niet zeggen, dat er constant complete onzin staat te verkopen, maar het komt er wel heel dichtbij. 😀

  • 😀 Ik heb eerlijk gezegd niet gekeken, Men moet het ook niet overdrijven immers. Maar laat je stemming/weekend er niet door bederven. Luister gewoon nog een keer naar het “koningslied” 😀

 2. Eigenlijk kan ik het je nauwelijks kwalijk nemen, dat je het zoekt in het thema “uitwerpselen” om het onderwerp te behandelen. Het zou mijn voorkeur niet zijn, maar je kende altijd al minder remmingen als ondergetekende. 🙂
  Als waardeoordeel voor de nimmer aflatende en in frequentie steeds meer te lijken toenemen cijferbrij van het CBS zijn “faeces” bijzonder bruikbaar, dat geef ik je na.
  Maar wat nog veel belangrijker is in mijn perceptie is de geloofwaardigheid.
  Als het om onderwerpen in abstracte zin gaat als “vertrouwen” [tegenwoordig worden we werkelijk bekogeld met allerlei varianten van vertrouwen als daar zijn producentenvertrouwen, consumentenvertrouwen, vertrouwen in de economie, werkzekerheidsvertrouwen en ga zo maar door] zijn metingen vrijwel per definitie onzuiver en dus niet geloofwaardig. Ze kunnen vrij eenvoudig worden gekneed en “geshuffled” om een resultaat te bereiken wat wenselijk is. Ja, ze zijn dus manipuleerbaar zo mag worden geconcludeerd.
  Terecht leg je het verband met andere cijfers en uitspraken. En trekt daaruit ook al terecht de conclusie, dat er vrijwel niets concreets is, waar een toename van het consumentenvertrouwen zich door laat verklaren. Eerder het tegendeel inderdaad. Als er geen concrete verklaring kan worden gevonden blijven slechts twee andere verklaringen over:
  A. er zijn immateriële resp. abstracte ontwikkelingen [lange winter voorbij, lente komt, 30 april feest, leuk meedoen met droom voor het koning-spelletje, ja misschien zelfs de blijde verwachting waarin een [helaas het grootste] deel van dit landje verkeert van “het koningslied”. Het klinkt wellicht allemaal een beetje stupide, zieligjes zelfs, maar je weet net goed als ik dat de stemming van heel veel mensen in dit landje kan afhangen van dit soort even futiele als infantiele zaken.
  B. de cijfers van het CBS geven gewoon niet de echte situatie weer. Veroorzaakt door indirecte [het kiezen van een doelgroep, die de grootste kans biedt op de meest gewenste uitkomst] dan wel directe [het al genoemde kneden en reshufflen van de verkregen data] manipulatie.
  En ik moet er eigenlijk nog een mogelijkheid C aan toevoegen, namelijk de combinatie van A en B.
  O. zei al iets heel passend eerder: hoe meer en vaker cijfers hoe minder waard ze zijn. Het CBS loopt het risico om zichzelf als een op zijn zachtst gezegd discutabel rapporteur te profileren. En daarmee zou ze zichzelf overbodig maken.
  Terwijl een instantie als een Centraal Bureau voor de Statistiek in wezen, als zij opereert als verwacht en verplicht, zeker een toegevoegde waarde heeft. In het verleden is dat meerdere malen bewezen.
  Zij moet af van het huidige patroon, die van een organisatie die aan een cijferdiarree lijkt te lijden. Want, om in het verlengde van jouw thema te blijven, diarree heeft ook de nare eigenschap stank te verspreiden.

 3. Alleen al het feit dat iemand ergens gaat werken waarbij zijn directe baas ene Ivo O. is maakt hem/haar niet alleen weerzinwekkend maar tevens een gevaar voor de samenleving.

  Fredje, de man van de zogenaamde ” no guts no glory” doctrine heeft zichzelf dus ook al afgeschminkt en wat dan overblijft is een hele bange, miezerige, onzekere maar vooral totaal onbekwame hufter en wel van de allerergste soort.

  De voorheen zo geroemde crime-fighter blijkt slechts te fungeren als luiervulling voor Ivo O. en heeft laten zien geen enkele ruggengraat te bezitten, de man die zichzelf o zo graag profileerde als een man met echte cojones, is in werkelijkheid niets meer dan een laffe zak die in plaats van verantwoordelijkheid te nemen en met rechte rug op te stappen zijn eigen baantje belangrijker te vinden dan zijn principes.

  Wat dat laatste aangaat kan hij aansluiten bij een hele lange lijst van hufters die hem zijn voorgegaan.

  Degene die de baarlijke nonsens van het CBS nu nog serieus nemen, “zijnde politici en wat cijferfetisjisten”, dienen zich onverwijld te melden bij een zorgzaam instituut voor geestelijk welbevinden om in de armen van een Nederlandse Nurse Ratched op zoek te gaan naar hun eigen Nirvana.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s