SAMEN

Nu we toch heel voorzichtig uitzicht beginnen te krijgen op een heel in de verte glorende zomer beginnen de mensen, die ,omdat ze tot de groeiende groep met een groeiende schuld of de ook al groeiende groep met een hypothecaire restschuld behoren, de jarenlang gevierde en als doodnormaal ervaren buitenlandse vakantie uit economische overwegingen hebben geschrapt, allerlei initiatieven te tonen. Initiatieven, die er op gericht zijn om vanuit een “gedeelde ellende” de zomer 2013 toch op een dan wel minder kostbare maar desondanks toch prettige manier met elkaar door te komen. Allemaal in het kader van het woord, wat momenteel in Nederland in koeienletters wordt geschreven en uitgesproken: SAMEN. Leg dat nu niet verkeerd uit: SAMEN niet in de betekenis van gedeelde smart is halve smart, maar veel meer in de lijn van het in ere herstellen van de SAAMHORIGHEID.
Zo dwarrelde wat dagen geleden een rondschrift in mijn brievenbus, waaruit duidelijk werd dat mijn buurtbewoners in juli a.s. een buurtfeest willen organiseren, dat voorlopig de werktitel “Hart voor jouw buurt” heeft meegekregen. Als belangrijkste onderdelen worden voorlopig al genoemd:
– per 1 mei wordt er een buurtwebsite gestart, waarop buurtbewoners hun dromen over de ideale buurt kunnen aandragen;
– er komt een buurtlied, voor het schrijven waarvan in de wijk zeer gewaardeerde lokale artiesten zijn benaderd;
– in diverse tuinen worden faciliteiten geschapen om de buurtkinderen via sport en spel voldoende vermaak te bieden;
– het concept ligt voor om te komen tot:
a. verkiezing van de buurtbewoners van het jaar [zeg maar “the king and queen
of Suburbia”]
b. het kiezen en vervolgens oprichten van een buurtmonument.
– het feest wordt gratis [nooit weg in deze tijd], maar van ons als buurtbewoners wordt wel verwacht, dat in natura wordt bijgedragen [kratje bier, zakkie chips, berg friet, paar duizend frikadellen e.d]

Het staat iedere buurtbewoner vrij om aan dat buurtfeest mee te doen of niet, maar benadrukt wordt wel, dat SAMEN ook echt SAMEN zou moeten zijn.
Want het hele feest heeft vooral de bedoeling om aan te te tonen, dat onze buurt een buurt is, waar iedereen  gelukkig met elkaar is en op een fantastische manier met elkaar omgaat.
Ironisch genoeg wordt in het rondschrijven vet en onderstreept nog gesteld, dat het beoogde feest  dé ideale mogelijkheid is om de buren en andere wijkbewoners eens echt goed te leren kennen!?!
Opdat straks ergens in juli buurtbewoners hand in hand op ons buurtpleintrje staan om het buurtlied uit volle borst de wereld in te brullen.

Ik zal de laatste zijn om te ontkennen, dat ik diep geroerd ben door zo’n mooi intiatief. Het droog houden was gewoon moeilijk. Maar na wat slikken en snuiten van de neuzen hebben mijn vrouw en mijn 7 kinderen besloten om het feest-idee op de agenda van onze eerstvolgende familieraad te zetten.  Waarbij vooral veel aandacht zal worden besteed aan het toelichten van de betekenis van dat woord SAMEN. Daar krijg ik nog een hele kluif aan, geloof me.

Advertenties

25 thoughts on “SAMEN

  • Helemaal eens met Jeanette 😀

   BTW: kunnen we binnenkort even overleggen hoe wij 30-4 ’s avonds gaan invullen? De TV gaat uit, dus er is behoefte aan muziek. Goede muziek 🙂

   • Ik ben voor alles in als dat er toe leidt, dat we het TROS/De Mol-spektakel kunnen ontwijken. Maar wel een paar voorwaarden: 1 je haalt dat portret van Willum en Max van de muur 2. je haalt het niet in dat hoofdje van je om oranje bitterballen te serveren.

  • Excellent choice, my boy!!!! Daar gaat dat illustere gezelschap “grote tekstdichters van Nederland” de tandjes gegarandeerd op stuk bijten! En het mooie is ook nog eens, dat de titel van het album waar deze track van komt een prima omschrijving is van 30 april: Carnival of Rust. 😀

  • Zo dat kan dat zooitje puin in zijn zak steken!!!

   Prachtige keuze en inderdaad geweldige vondst en nog een verdomd lekker nummer als extra, credit where credit is due!!!!!!!!!!!

 1. Ik ben inmiddels ook compleet lamgeslagen door wat op 30 april over dit land lijkt te gaan worden uitgestort. Het zal “a heck of a job” worden om alles te kunnen ontwijken. Misschien is die suggestie van Paul [paar dagen weg uit dit nog veel meer geestelijk en cultureel verpauperde land dan ik dacht] wel de enige goede oplossing.

 2. Nederland gaat de wereld laten zien, wat de mix van “verTrossing + verDeMolling” met een land kan doen. Guus Kedeng Kedeng, Acda “Jouw CD mijn CD” & de Munnik en mevrouw Krajicek gaan een “evergreen” bakken van wat Nederland aan losse zinnetjes op gaat boeren. Driekwart van Nederland zal uit zijn bol gaan, het resterende kwart zal kotsmisselijk boven de WC-pot hangen [als Koning Willum die al niet persoonlijk uit het raam is komen werpen]. Alle registers worden opengetrokken nu ook Rieu en van Duin de kleffe handjes in elkaar hebben geslagen.

 3. Aha, nu snap ik ook waarom het koningskoppel van Duin/Rieu op de grote dag zelf op het Museumplein een opgewarmde versie van “Droomland” gaat uitvoeren. Nederland moet collectief voor “de Droom” gaan en zal dat ongetwijfeld ook doen.
  En op 1 mei wordt dan snel Borsato’s “Dromen zijn bedrog” opnieuw uitgebracht om de teleurstelling die gaat komen weg te wassen.

  • Rieu ontving gisteren van Matthijs de Hijger een “gouden plaat” voor zijn “Kroningsalbum” wat nota bene nog moet worden uitgebracht. Ik snap daar helemaal niets van. Is Nederland echt het land van de onbegrensde mogelijkheden geworden?

   • Nee hoor, O. Het zit als volgt in elkaar. Niet de werkelijke verkoop van albums is meer het criterium. Daarvoor is in de plaats gekomen de verwachting van het aantal te verkopen stuks. Op dat laatste baseert de platenmaatschappij ook de aanmaak van het aantal cd’s. Op die manier en gedachtig het heersende uitgangspunt, dat geen tijd verloren mag gaan en de inschatting dat daar een stuwende werking van uitgaat, is het dus regelmatig zo, dat een album al “goud” wordt verklaard zonder dat er nog een exemplaar is verkocht. Past allemaal keurig in de “gebakken lucht”-doctrine, waar wij mee worden aangestuurd.
    Overigens moet je je niet teveel voorstellen van het begrip “goud”. Waar in de tijd van de echte muziek 100.000 verkochte exemplaren nodig waren om “goud” te halen is die grens, inhakend op de huidige kwaliteit van het werk van “toppers” van nu, verlaagd tot 30.000. Het is daarom, dat elke kweelster of hakkelaar dan wel mompelaar, die van de lopende band in de de Mol-factory komt, zo’n “gouden” album al binnen heeft.
    Om je een voorbeeld van de devaluatie van goud tot blik te geven: wat die Volendamse stal inmiddels aan gouden platen heeft omgehangen gekregen is bij elkaar opgeteld minder dan het aantal verkochte exemplaren van één album van de Earring: “The Naked Truth”.
    Kinderhandjes moeten tegenwoordig snel gevuld worden, O. Zelfs blijkbaar van grote kinderen als Rieu. Het zou hem gesierd hebben als hij Mattijs de Hijger in zijn smoel zou hebben uitgelachen en hem zou hebben gevraagd die gouden plaat in zijn reet te stoppen. Maar business blijft business, zeker ook in de “gebakken lucht”-wereld.

   • Op die manier doet men het straks ook met “The Coronation Hymne” , O. Let maar op: 1 week voor de grote dag staat “the hymne” op 1 in Nederland.
    Een even bekend als uitgekauwd fenomeen.

   • @RadaR:
    Overdrijven en manipuleren is de norm, zo simpel is het. Men lult vaak maar wat. Zoals dat meisje in het journaal net deed, toen ze in redelijk opgewonden staat meldde, dat de ogen van “heel Nederland” gericht waren op Sneijder in de wedstrijd tegen Real. Het is gewoon verboden om realistische bewoordingen te gebruiken. “Veel Nederlanders keken naar ….” past niet meer. Het moet het superlatief “heel Nederland” zijn. Om soms doodmoe van te worden.
    Op dezelfde manier wordt met dat onbenullige kroningsgebeuren omgesprongen.
    “Heel Nederland” moet er een feest van maken. Wel, ik weet toevallig dat een niet onaanzienlijk deel van Nederland daar totaal geen trek in heeft. Maar sssttttttt, niet hardop zeggen hoor!!!

   • Jouw reactie triggerde mij, P. Omdat je rechtstreeks in de roos schiet. Het superlatief is inderdaad de norm geworden.Vrijwel alles is standaard fantaaaaaastisch.[zie en hoor van Nieuwkerk].
    En omdat we na enige tijd snappen, dat als alles fantastisch is dat tegelijkertijd ook betekent dat niets meer fantastisch is zijn we gaan zoeken naar nieuwe woorden [meestal in een wat zielig taaltje] om wanhopig onderscheid in gradaties van fantastisch zijn te kunnen blijven houden. Zo ontstonden voorvoegsels als Mega en Giga. Maar ja, het vervlakkingsproces is onstopbaar en dus worden die ook van superlatief norm.
    Het is echt onbegrijpelijk, dat mensen niet door hebben dat de hijgerigheid en niet te onderdrukken verslaving tot overdrijven een beeldschoon voorbeeld zijn van een doodlopende weg. En het meest erge vind ik er nog van, dat het een verwoestende invloed heeft op wat eigenlijk gewoon een natuurwet is: het bestaan van onderscheid. Alles dreigt een grijze brij te worden, terwijl met een beetje moeite en een beetje bescheidenheid probleemloos het onderscheid tussen slecht, redelijk, matig, goed en fantastisch kan worden gezien of gehoord.
    Zullen we maar vaststellen, dat het leven in een mediacratie weinig goede invloed op ons heeft?

   • Een glasheldere definitie van de ziekte waaraan iedereen lijkt te lijden, Paul. Het zal je waarschijnlijk niet veel zeggen, maar geheel in je eigen woorden zeg je [ik verwees er al diverse malen eerder naar]wat Roger Waters in zijn song Amused to Death zo pijnlijk op ons bordje deponeert.

    @P: doel je op die stek, die sinds kort in lunchtijd mag hijgen bij het doen van het Sportjournaal? Dat meisje doet pijn aan de ogen. 😀

 4. Zouden er werkelijk mensen rondlopen, die echt geloven dat hun “droom” bij het nieuwe koningspaar in goed en vertrouwde handen is? Wat een baarlijke nonsens is dit allemaal toch!
  Ik moet maar hopen, dat het beeld wat dat organisatieclubje heeft van de Nederlander blijkt te hebben verre van strookt met de werkelijkheid. Maar ergens bekruipt mij het onaangename gevoel, dat dit weleens niet het geval kan zijn.

 5. Het aantal “natte dromen” op de Kroningssite schijnt al niet meer aan te dweilen te zijn, zo gaat het gerucht. 🙂
  Doen ze niks met waxinelichtjes op dat buurtfeest van jou, RadaR????

 6. Het enige wat ik op 30 april meeneem is een verdomd dikke sjaal tegen de enorme golven traangas die ongetwijfeld over de niet feestvierders zal gaan neerdalen en uiteraard is lichte kleding verplicht vanwege de waterkanonnen ben ook al in looptraining om de razende meute knuppelende ME loopjongens voor te blijven, zit nog wel te overwegen om het gezicht te bedekken onder een laag Kiss Make-Up teneinde identificatie te voorkomen alhoewel een glanzende carriere bij onze geliefde overheid er op mijn leeftijd toch al niet meer inzit zo ik die al gewenst zou hebben trouwens.

  Trouwens word er op dat feestje van jou ook een bepaald gebied aangewezen waarin je de feesttrommels mag laten weerklinken en zijn er dan ook wel dranghekken behangen met NATO prikkeldraad aanwezig waarbinnen je alleen maar mag doen waarvoor dat gebied is aangewezen om te doen?? want ja stel je voor dat degene die aan koek slikken doen zo maar tussen de WC-potsmijters gaan lopen nietwaar??

  Want “samen” is allemaal leuk en aardig maar “ordnung muss sein” tenslotte want we leven hier wel in een vrij en democratisch land en dat door elkaar lopen is maar hinderlijk zowel voor de buurtbewoner(s) als voor de bende van Oranje.

  Let ook goed op mennekes verkleed in een joggingbroek en een rugzakje die met een bivakmuts van de Zeeman lopen en die een oortje in hun oor hebben plus schichtig om zich heen kijken, dat zijn namelijk wel de sieraden van de laatste barriere tegen andersdenkend rapaille en zij zullen niet schromen om weerbaar en dankbaar je in de boeien te slaan wegens subversieve activiteiten als daar bijvoorbeeld is jezelf te gaan vermaken want vermaak dat kunnen we niet hebben, dat leid alleen maar tot ellende en oproer.

  Nou ik ga maar eens gauw kijken of er al een map te vinden is c.q. te downloaden waarop te vinden is op welke vierkante centimeters ik van de Oranjes en hun staatslakkeien mag gaan staan en heel zacht ook nog mag zeggen “FOEI” !!!!, wat een land en wat een idioten wonen hier toch om zoiets te verzinnen.

  • Ik woon in een getto, Willem. Daar is jaren geleden al een stevig hek omgezet. Voordeel is wel, dat er zich geen juut alleen durft te vertonen. En voor ME zijn we hier al jaren allergisch. 😀

   • Zijn daar dan nog wat kippenhokken te huur voor een rabiaat extremistische liberale anarchist??

 7. Ik neem aan, dat je Dirk de Wachter zult hebben gehoord. Zo niet, zoek dan eens naar zijn recent verschenen boek “Borderline times”, waarin hij helder uiteenzet, dat onze honger naar “thrills” en “ultimate happiness” slechts tot gevolg heeft, dat we steeds ongelukkiger en zelfs depressiever worden.
  Ik zou dus maar niet teveel verwachten van jullie “buurtfeestje”.
  Mijn complimenten voor de voor iedereen goed zichtbare verwijzing naar 30 april. Misschien is een kort tripje naar bijvoorbeeld Parijs de ultieme escape?

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s