CAMPING-GEVOEL

Het was me het voetbalweekendje wel. Niet alleen omdat op veel velden de sneeuw nog steeds met gulle hand werd uitgestrooid en de temperatuur in geen enkel opzicht doet denken aan de vaak mooie voorjaarsdagen, waarbij onder het genot van een zacht Maartzonnetje voetballers vaak opveren. Gereed als ze dan lijken om aan een zoveelste voetbalseizoen een lekker [spannend] eind te breien.
Nee, het opmerkelijke zat hem veel meer in de resultaten, die in sommige gevallen voer voor “match-fixing”-speurders zouden kunnen zijn.
Neem nu, om dicht bij huis te blijven, als eerste voorbeeld het campingelftal van Maurice Steijn. Het kan zijn, dat Steijn’s anti-voetballers onder de indruk zijn geweest van de opvoering van The Passion in hun “hometown”. En er daardoor in geloofden, dat het 1AdoOpperwezen het werk wel voor hun zou opknappen. Ze kregen met 4-0 op de broek van het campingelftal uit Waalwijk. 3 van de 4 doelpunten kunnen op het conto worden geschreven van de 2 betonpilaren, die het centrum van Steijn’s elftal uitmaken.
ADO is nu dan toch aan de al eerder door mij voorspelde glijvlucht naar de onderste regionen begonnen. Na twee 4-0 nederlagen op rij wachten nu nog Utrecht [uit], Feijenoord en Twente [beiden thuis]. Tel daarbij op Groningen en PEC Zwolle uit en je komt op 5 zekere nederlagen erbij.
Wat mijn hoop doet stjgen, dat trainer Steijn aan het eind van het seizoen het dringend verzoek zal krijgen een echte camping te gaan beheren. En ADO een echte1campingelftal campingbeheerder of desnoods koffiehuis-exploitant zal inhuren om het volgend seizoen het zooitje ongeregeld, wat onder contract staat, te coachen.
Maar wat te zeggen over de FC Chronische Depressie, die zelfs een koele kikker als Dick Advocaat tot razernij weet te brengen. PSV dreigt ook na uit de verkoop van hun eigen campingterrein gefinancierde versterkingen ook nu, in het jubileumjaar nota bene, geen kampioen te worden. Eindhoven schudt op zijn grondvesten, is het instorten nabij. Vergeef het mij, maar ik kijk daar met genoegen naar. Omdat in dat elftal de met afstand meest walgelijke voetballer sinds lange tijd rondloopt: Kevin Strootman. Niet zijn voetbalcapaciteiten, maar puur zijn weerzinwekkende 1Strootmanpersoonlijkheid zijn de reden waarom PSV geen kampioen mag worden. Ik wil de woede,bijna haat op die klotekop van Strootman zien als het weer niet gelukt blijkt te zijn.
En Feijenoord? Ach gut, het met een klap uit je eigen roze wolk pletteren is geen pretje. Maar het lesje wat Heerenveen aan “010” gaf was er één om de vingers bij af te likken: strijd, gekoppeld aan tomeloze inzet en een snuifje genialiteit [Djurovic],  waren de wapens, waarmee pseudo-toptalenten als Vilhena, Boëtius en Clasie te kijk werden gezet. En voor Heerenveen en vooral Marco van Basten koester ik gevoelens, die 180 graden verschillen van die voor het “Monster van PSV”.

Ondanks de ook al koude Pasen heb ik veel campinggevoelens ervaren bij het kijken naar al dat talent. En met PSV in complete depressie gaat de strijd om het kampioenschap zich beperken tot Ajax en Vitesse, met Feijenoord nog wankelend op het vinkentouw. De komende weken zal ik met een uiterste krachtsinspanning de campingcompetitie [waar campinggasten als van Gelder en Derksen elke week weer hun mutsenclubjes mee weten te inspireren] afkijken. En dan zet ik er een vette punt achter. Een jaar lang Eredivisie Live kijken is een slopende ervaring. Ik moet recupereren. Om bij de start van het seizoen 13/14 gewoon weer terug te schakelen naar een uurtje samenvattingen van Studio Sport. Want als één ding vaststaat dan is het wel, dat een seizoen lang hele wedstrijden kijken uit de Campingcompetitie mijn beeld van de kwaliteit van het Nederlandse voetbal [met misschien Ajax als uitzondering, maar die club hoort zo langzamerhand meer thuis in de Deense competitie] tot overwegend diep zwart heeft gemaakt. Misschien dat Tom Egbers daar komend seizoen wat aan kan veranderen.

20 thoughts on “CAMPING-GEVOEL

 1. Beugelsdijk [dat is inderdaad een speler met een draaicirkel van een HTM-bus] was geweldig op dreef!!! En Wormgoor scoorde fraai in eigen doel. En Umeruo gaf een mooi voorzetje bij de 3e goal. Altijd wat te beleven bij wedstrijden van ADO!!!! 😛

 2. Bijzonder aangenaam om te lezen en te constateren dat je al net zo een pesthekel heb aan die dweil van een Strootman als ondergetekende het enige positieve wat ik aan die vent zie is het moment dat hij het veld verlaat als de wedstrijd is afgelopen of hij er uit word gestuurd wegens mekkeren, zeiken en zeuren, brrr hele enge voetballer in ieder geval.

  Ach en wie er nu kampioen word?? maakt dat wat uit dan?, misschien wel. misschien ook niet iedereen gunt het Feijenoord best wel na al die klote jaren en er lopen wel wat aardige voetballertje rond dus ook van mij mag het, Ajax dan?? bijna iedereen verwacht het nu maar deze competitie zit zo raar in elkaar dat het onmogelijk is te voorspellen maar hebben wel als voordeel op dit moment nog het beste elftal op de been te kunnen brengen om “ons” in Europa te vertegenwoordigen, Vitesse dan misschien? het enige voordeel wat daar aan is als ze het worden is dat het duo onbekend te weten Abramovitch/Jordania dan wel heel zeker de geldsluizen gaat openzetten want Roman zal met Vitesse in de Champions League zich geen afgang willen veroorloven. PSV dan?? verliest een gelouterde coach, mist de gun factor en bezit de grootste dweil van Europa dus nee doe die maar niet.

  Overigens wat is dat nou toch met dat ADO??

  Waarom is deze “Sleeping Giant” nog steeds aan het pitten? en kom dan niet aan met het zijn en is de schuld van de “supporters” want zowel Ajax, Feijenoord als b.v. Utrecht hebben en hadden daar ook last van en bij hun is het ook redelijk gelukt allemaal, dus wat is het nu?? gebrek aan ambitie?? geen goede bestuurders?? onvoldoende “achterland” ?? de verhuizing van Zuiderpark naar die betonrotmolen?? of een combi van dit alles???? vragen, vragen vragen.

  • Nee hoor, Willem, het maakt mij niet uit wie er kampioen wordt. Het is meer de nasleep ervan, die mij elke keer weer en steeds meer irriteert. Want dan beginnen de mutsen van het kaliber van Gelder en Derksen weer te filosoferen over de kansen van onze kampioen en runner up in de Champions League. En wordt het voetvolk weer geprobeerd in een staat van euforie te krijgen. Terwijl jij en ik weten, dat geen enkele club uit onze campingcompetitie de komende 20 jaar een kans maakt in die CL.

   ADO? Wanbeleid, chronisch gebrek aan geld, verkeerde investering van het weinige geld in spelers, die met moeite het niveau van een hoofdklasser amateur aan kunnen. En een coach, die alle kwaliteiten mist om op het eredivisieniveau te werken. ADO wordt inderdaad “a sleeping giant” genoemd. Maar die “giant” uit de tijd van Carol Schuurman, Mick Clavan en Theo Timmermans is al in de jaren 70 van de vorige eeuw overleden. Het lullige is, dat men zelf denkt in coma te liggen. Als ADO een band was geweest, zou het publiek al jaren geleden definitief de zaal hebben verlaten. De club heeft het geluk de uitstraling van een “volkszanger” te hebben, vandaar dat er nog steeds mensen naar komen kijken.
   Wat gisteren in Waalwijk werd gepresteerd zou normaliter moeten leiden tot een onmiddellijke halvering van het salaris. En een stevige peer onder de kont van Steijn. Omdat voor de zoveelste keer aan het licht kwam, dat de man tactisch een onbenul is en niet in staat is zijn spelers met de juiste mentaliteit aan een wedstrijd te laten beginnen. “Garbage”!!!

   • Tsja, die Steijn lijkt mij ook geen trainer die zijn spelers individueel beter kan maken en ook zijn tactische spitsvondigheden zijn ongeveer net zo zeldzaam als een kokosnotenpalm op de top van de Himalaya om over zijn eigenschappen als coach verder maar te zwijgen want die zijn niet aanwezig en kunnen dan ook niet beoordeeld worden want waar niks is heerst de stilte.

    Maar zouden de problemen bij ADO niet veel meer en eerder worden en zijn veroorzaakt omdat net als in b.v. Amsterdam de zogenaamde “echte” Amsterdammer c.q. Hagenees op sterven na dood is??

    De meeste “echte” Amsterdammers wonen inmiddels ver daarbuiten en ik kan me voorstellen dat zulks in het Haagse ook speelt waardoor de club het aloude draagvlak onder de huidige bevolking mist??

    Want kijkende naar “Ajax” feit is dat daar van oudsher al bitter weinig (in verhouding dan) “echte” Amsterdammers kwamen en dat is nu nog zo in tegenstelling tot b.v. Feijenoord en Utrecht zit er bij ‘Ajax” hooguit 30 a 35% geboren en getogen Amsterdammers en de rest van de zich Supporters noemende figuren komen uit fraaie plaatsen als Sexbierum, Wijdenes, Vragender en meer van dat soort plekken.

    Het is dat “Ajax” de naam, historie, bepaalde uitstraling en J.C. heeft anders waren ze ook allang al afgedaald tot de krochten van het voetbal want als die het ook alleen van de stad zouden moeten hebben dan was het ook niks meer.

    Is het dat niet wat feitelijk onderhuids speelt bij “ADO”?? dat men het zogenaamde draagvlak mist onder de huidige bewoners van de Stad?
    en dat de huidige beleidsmakers zich nog steeds teveel op de Stad zelf richten in plaats van op de ruime regio? Uiteindelijk is bij wijze van speken Zoetermeer dichter bij het huidige Stadion dan het aloude Zuiderpark.

   • Je hebt zeker een punt waar je een vergelijking trekt tussen het vertrek van Ajax uit de Watergraafsmeer en de verhuizing van ADO uit het Zuiderpark. Beiden waren zgn. “volksstadions” waar de Amsterdammer c.q. de Hagenaar hun vaste stek hadden en de toon zetten, waar het het lokale karakter van hun club betrof. Maar de huidige situatie is wat beide clubs betreft minder goed vergelijkbaar. Het Kyocera-stadion bevindt zich qua ligging in de periferie van Groot Den Haag. Gemeenten als Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg plus het nieuwe deel van Zuid-Oost Den Haag zelf bevinden zich nu op schootsafstand van het stadion. ADO vaart daar zeker wel bij, want vrijwel elke thuiswedstrijd wordt door een kleine 10.000 mensen bezocht. En dat is een aantal wat in het Zuiderpark de laatste jaren bij lange na niet werd gehaald. Dan iets over de “lokale binding”. Anders dan waar het A’dam betreft zijn de verplaatsingen van grote groepen echte Hagenaars in de regio minder vergaand geweest. Waar tussen A’dam en Almere, maar ook een stadje als Purmerend, een verhouding zustersteden is gegroeid ligt dat wat betreft Den Haag iets anders. In de verstreken 10 jaar zijn in de periferie forse nieuwe Haagse wijken gebouwd [Leidschenveen en Ypenburg], die zich in hoofdzaak hebben gevuld met wat jij “echte Hagenaars” noemt. Een groot deel van die echte Hagenaars is dus a.h.w. met de club ADO meeverhuisd. Uiteraard niet in alle gevallen bewust; hier ligt meer slim beleid van de Gemeente zelf aan ten grondslag. Tel daarbij op, dat zoals jij terecht opmerkt Zoetermeer op nog geen 10 minuten rijden van het ADO-stadion ligt en een nog steeds groeiende gemeente is, waar heel veel ook al echte Hagenaars wonen en [soms] werken, dan mag je gerust concluderen, dat ADO zich als club nog altijd als een soort centraal punt bevindt tussen een aantal woonplaatsen, waar de “core-supporter” zich ophoudt.
    Dus dat argument van de kloof tussen de club en de fanschare is wat ADO betreft veel minder aan de orde.
    Het probleem van ADO is tweeledig: a. het chronisch gebrek aan geld [sponsors] b. het vooral de laatste jaren on-ADO achtige voetbal en de in grote lijn meestal zwaar teleurstellende prestaties. De Hagenaar is en blijft iemand, die “jagen, jagen,jagen” veel meer blijft waarderen dan [nu soms uiterst onbeholpen pogingen tot] enig op techniek gebaseerd spel. Die voorkeur is even verklaarbaar als realistisch als je kijkt naar het spelerspotentieel, waar ADO het al jaren en jaren mee moet doen. De club, zo moet ze worden nagegeven,heeft al heel lang uitstekende relaties met veel amateurclubs uit de regio. Vooral Leiden en omgeving zijn daardoor voortdurende leveranciers geweest van heel veel spelers. Met Jens Toornstra [VV Alphen] als één van de meest recente blikvangers. Maar door dat “eeuwige geldgebrek” slaagt de club er niet in een soort meerjarenbeleid op het technische vlak van de grond te krijgen. Toen 2 jaar geleden de 5e plek werd behaald [en echte Hagenaars hun helden op de grote weg binnen haalden na een 0-1 in zowel A’dam als Eindhoven] vond er vrijwel direct een grote leegloop plaats. Die ook dit jaar in bescheidener vorm nog door ging. Dat is het lot van ADO en het moet gezegd: de echte Hagenaar pikt dat allemaal moeiteloos, zolang er als in dit seizoen het geval is ranglijstgewijs redelijk blijft worden gepresteerd.
    De stad Den Haag heeft niet veel grote sponsors te bieden, het twijfelachtige voordeel van een ambtenarenstad zijn. Dus is het lot van ADO wat het is: opportunistisch aanrommelen met veelal matig materiaal en een matige staf, in de wetenschap dat men altijd wel een keer voor een verrassing of uitschieter kan zorgen. [Ajax uit 1-1, Heerenveen uit 1-3] Zoals dit seizoen, waarin tegen elke verwachting in vanaf vrijwel het begin van de competitie in het linkerrijtje is gebivakkeerd. Maar ook uitschieters in negatieve zin zijn er bij bosjes. PSV [1-6 en 7-0] RKC [4-0]. Inmiddels is ADO van de vaste degradatiekandidaat, die het een aantal jaren is geweest weer een vaste klant in de Eredivisie. En is de horde “vandalen” enigszins tot rust gekomen. Dat is de winst. Maar of er nog meer te winnen zal zijn …… ik heb mijn ernstige twijfels.

   • Een even realistische als heldere analyse van de positie van ADO. Het blijft van de clubs, die zich in één van de grote[re] steden bevindt, de club die zich het minst heeft ontwikkeld. Het karakter van de stad Den Haag is daar ongetwijfeld mede de oorzaak van.
    Toch zit ik nog met een wat ik maar vreemde kwestie zal noemen. In Den Haag zal het een komen en gaan zijn van allerlei lobbyisten rond het parlement en de diverse ministeries. Allemaal dames en heren, die het grote bedrijfsleven vertegenwoordigen. Is er echt niemand bij ADO, die daar een voetje tussen de deur kan krijgen???

   • Dank voor de kraakheldere analyse aangaande ADO ( je ziet ik blijf halsstarrig aan die naam plakken, ongeveer om dezelfde reden als dat ik altijd Feijenoord zal schrijven i.p.v. Feyenoord) en het is mij duidelijk dat met een gemiddeld aantal toeschouwers van rond de 10.000 ADO altijd in de onderste helft van de Eredivisie zal blijven bungelen met slechts een incidentele opleving naar boven, helemaal als je dat dus koppelt aan wat dan heet bestuurlijk en technisch wanbeleid.
    Toch blijft het gevoel overheersen dat er ergens meer in het vat zit dan nu het geval is en ik denk dat dit gevoel ook best wel landelijk gezien word gedeeld en het de club ADO ook word gegund, het blijft dus wachten op de juiste bestuurlijke en technische mensen die de handschoen kunnen en willen opnemen.

    @P.

    Volgens mij zitten alle grote lobbyisten daar waar het grote geld zit en daar waar de echte beslissingen worden genomen en dat is niet hier bij deze Mickey Mouse regering en parlement maar in Brussel & Straatsburg.

   • Nou Willem, ik zag nog 10 minuten geleden beelden van vliegtuigbouwers als SAAB e.a. die op de koffie waren bij Kamerleden om hun speelgoed onder de aandacht te brengen, nu de JSF opnieuw onder vuur ligt. 🙂
    Maurice Steijn stond weer niet bij de deur om zijn club te verkopen.

   • O maar @P dat zijn vast slechts onderknuppels van de Firma Saab die een beetje komen masseren op zijn Sveriges, de grote bovenknuppels komen straks wel weer tevoorschijn als er op Europees nivo over de JSF zal worden gesproken en gedeald.
    En ongetwijfeld zal er van de week vast wel weer ergens in een courant een berichtje staan over nieuwe compensatieorders bij aanschaf JSF zodat het fragiele evenwicht weer mooi is hersteld.

 3. Dat is tegenwoordig blijkbaar de rol van televisie: het ontluisteren. 🙂
  Je weet, ik kijk nooit naar de hijgerigste aller sporten. Maar geloof meteen de manier waarop jij het voetbal kenschetst. Omdat sport nu eenmaal onderdeel uit maakt van het “totaalplaatje”. Laat me je even vertellen van de “horror”-ervaring die ik zelf meemaakte.
  Te gast bij familie was ik zaterdagavond getuige [tot op zekere mate] van Neerlands kijkcijferkanon van dit moment: het nieuwste briljante format uit de moederschoot van de Mies Bouwman van deze tijd: het meisje van middelbare leeftijd de Mol. “Weet ik veel?” [hoe toepasselijk] bleek de titel van een quiz te zijn, die in alles deed denken aan een spelletje Triviant voor 10-jarigen.
  Ik las ergens, dat het succes van dat programma, buiten aan meisje de Mol, vooral te danken is aan het feit, dat de kijker actief kan deelnemen en de vragen via een “app” kan beantwoorden.
  In andere tijden zou meisje de Mol waarschijnlijk aangeklaagd zijn wegens belediging van de kijker. Want het niveau van de vragen was werkelijk verbijsterend. Maar evenzo was het niveau van de deelnemers, uiteraard de onuitroeibare BN’ers. Waar zich tot mijn grote verbazing zelfs Jelle Brandt Corstius onder bleek te bevinden. Om je een voorbeeld te geven [heeft zo’n diepe indruk op mij gemaakt, dat ik het nog niet ben vergeten]: toen werd gevraagd 3 historische personen naar hun periode op een rij te zetten kwam een BN’er tot het opzienbarende rijtje eerst Napoleon, daarna Karel de Grote en als laatste Willem van Oranje. Als het niet zo triest was zou je er om kunnen lachen.
  Waarom nu deze sidestep? Wel, omdat het als met dat voetbal van jou er helemaal niet meer om gaat iets van enige kwaliteit te bieden. De kwestie is gewoon het “being there; meer is er niet nodig om mensen er naar te laten kijken. Het staat iedereen vrij zijn domheid, zijn vulgariteit of zijn onkunde te laten zien. Zoals, wat dat laatste betreft, die voetballers van dat ADO van jou.

  [Sorry, plakken 1e keer lukte niet. Wil jij de halve reactie verwijderen?]

  • Hoezo opzienbarend rijtje Paul?? het rijtje klopt toch gewoon tenminste als je hysterisch hebt verstaan in plaats van historisch!!!

   En welke bekende sukkel gaf dit briljante antwoord wat getuigt van een volwassen en zeer breed inzicht in deze ongelooflijk zware materie???

  • Vergeef me, Willem, maar de naam van die knul kan ik niet meer produceren. Het was zo’n type, waar de kwaliteit [afhankelijk van de smaak] uitsluitend aan de buitenkant aanwezig is. Achter die facade gaat een immense leegheid schuil.
   Het type [donker, witte tanden, pseudo baardgroei] wat zo gevierd is in Nederland, weet je wel. 🙂

 4. Ik herinner me, dat jij zo’n 2 jaar geleden al wees op de minder te waarderen trekjes bij Strootman. Nu 2 jaar later kan ik alleen maar zeggen, dat hij zich helemaal waar heeft gemaakt.
  Bestaat er al een “award” voor de meest onsympathieke voetballer?

  ADO? Maar niet verder over hebben. Plaats 14 denk ik 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s