EEN ONVERWACHTE STAP

Op het oog heeft de Tweede Kamer deze week een nogal onverwachte stap gezet. Zij verklaarde zich in meerderheid akkoord met het in gang brengen van een proces, wat moet leiden tot de [mogelijke] invoering van een correctief referendum.
Opgepast: zulks betekent nadrukkelijk niet, dat er enige zekerheid zou zijn dat zo’n correctief referendum er ook werkelijk gaat komen.
Anders dan bij het raadplegend referendum [wat een hol vat is, zoals in 2005 is gebleken bij het referendum over de Europese Grondwet] geldt voor  het correctief referendum, dat er een wijziging in de [Nationale] Grondwet nodig is. Niet alleen impliceert dat de noodzaak 1referendumtot een tweederde meerderheid in beide Kamers, maar ook het in gang zetten van een proces, waar jaren mee gemoeid zijn. Insiders spreken van 2018 als het mogelijke jaar, waarin zo’n correctief referendum zou kunnen worden ingevoerd.
Maar laat ik helder zijn: het feit, dat de machinerie in gang zou kunnen komen is een positieve ontwikkeling. Waar zoals per definitie bij elke politieke beslissing uiteraard een aantal kanttekeningen bij te plaatsen zijn.

1. Het jaar 2018 is 5 jaar weg. En in die 5 jaar komen vrijwel zeker zaken op tafel, waar een uitspraak van de burger in de vorm van een correctief referendum hoogst nodig en bruikbaar zou kunnen zijn. Onvermijdelijk moet dan gedacht worden aan de EU. Algemeen bekend is, dat “Haiku Herman” al druk aan het schrijven is aan aanpassingen van het Verdrag Van Lissabon, die , het moge geen verrassing zijn, tot meer Europa gaan leiden. Aanpassingen, die haaks zullen staan op de mening van een groeiend aantal Europeanen [w.o. ook Duitsers]. De burger zal echter niet de mogelijkheid krijgen daar een betekenisvolle mening over te geven. Hem staat slechts nog het raadplegend referendum ter beschikking en Nederland, maar ook Frankrijk weet nog heel goed wat daar de waarde van is.
2. 2018 is ook 5 jaar weg voor onze politieke partijen. En als we de standvastigheid van onze politieke partijen [enkelen uitgezonderd] in ogenschouw nemen dan kan gerust worden uitgegaan van het feit, dat als het puntje van het correctief referendum bij het paaltje van datzefde correctief referendum komt de voorstanders van nu niet de voorstanders in 2018 zullen zijn. Omdat er ook dan andere belangen zulllen spelen [bijv. deelnemen aan een coalitie].

Anno nu verklaarden de VVD en het CDA zich tegenstander van het correctief referendum.  U weet dus alvast waar u, indien u zelf een waardevolle inspraakmogelijkheid van de burger op prijs stelt, in de komende jaren niet op zult moeten stemmen. Of wist u dat al?

Ik wil u niet onthouden welke argumenten beide partijen gebruikten om hun tegenstem te onderbouwen.
Volgens VVD’er Joost Taverne heeft de Nederlandse bevolking al invloed met de gang naar het stemhokje. Hij vreest dat geen totaalafweging meer kan worden gemaakt, omdat mensen zich neerleggen bij leuke zaken en impopulaire maatregelen afwijzen.
1ToorenburgMadeleine van Toorenburg (CDA) vindt het referendum ‘ondermijnend voor het parlement’. ‘Juist in een tijd als deze is het van extra groot belang om zoiets als de volksvertegenwoordiging te koesteren: een tijd waarin de tegenstellingen scherper worden, het debat polariseert en het compromis, dat zo nodig is om een samenleving bij elkaar te houden, laag gewaardeerd wordt.

Graag laat ik het aan u over om die argumenten op u te laten inwerken en vervolgens te wegen. En u mag uiteraard uw eigen mening daarover hier laten weten.

Advertenties

12 thoughts on “EEN ONVERWACHTE STAP

 1. Dat ontevreden hoofd van mevrouw van Toorenburg spreekt boekdelen. Zij komt gegarandeerd wat “quality time” in de vorm van een half uurtje koesteren tekort. 🙂

 2. Naar ik begrepen heb zijn de partijen [ook die voorstander zouden zijn] vooral druk bezg geweest met het nadenken over de zgn “drempels”, die voor zo’n correctief referendum moeten opgeworpen. M.a.w. men houdt ons, zo lijkt het, de zoveelste wortel voor, die zelfs na dagen koken zal weigeren gaar te worden.
  Jeanette zei het ook al en ik ben het roerend met haar eens: het badinerende en paternalistische toontje van de kant van het CDA en de VVD is stuitend.

  Zonder een spier te vertrekken verkondigt de VVD, dat de burger al voldoende invloed heeft via het stemhokje. Dat durven zeggen pal na verkiezingen, waarin een meerderheid van het electoraat op een schofferende manier werd misleid duidt op een hoogmoed, die wel voor de val moet komen.
  En volwassen burgers wegzetten als verwende kinderen, die “natuurlijk de prettige zaken wel accepteren maar de minder prettige niet” spreekt van een arrogantie en dedain, die zijn weerga niet kent.

  Maar uit CDA-hoek komen geluiden, die je ook de wenkbrauwen doen fronzen.
  Madeleine keert brutaalweg de zaak gewoon om. Waar het in werkelijkheid zou moeten zijn, dat de politicus zijn kiezer/burger ordentelijk behandelt komt er uit de mond van deze blijkbaar tot op het bot verwende dame de stelling, dat de burger haar volksvertegenwoordiging zou moeten koesteren. De vrouw heeft blijkbaar de ontwikkelingen [en de oorzaak daarachter] in de afgelopen 10 jaar gemist.
  Koesteren alleen als er iets te koesteren valt, mevrouw van Toorenburg.

  Vooropgesteld: ik hoop van harte, dat er ooit een waardevol correctief referendum uit de bus gaat komen. Want je mogen uitspreken over de verplichte kleur van de daken en tuinhekken in een woonwijk, dat kun beter in een reality programma worden gegoten.
  Er bestaat een nog altijd omvangrijk deel van de burgerij, die het zeer op prijs zou stellen om serieus te worden genomen door haar “vertegenwoordigers”.
  Blijkbaar veroorzaakt dat feit meer angst dan ooit tevoren bij onze politici.

  • v. Toorenburg heeft gewoon dé oplossing gevonden voor het dichten van die gigantische kloof tussen de politiek en de burger: koesteren.
   Het heeft wel iets weg van een alternatief soort zwangerschapsgymnastiek. Onze “vertegenwoordigers” zijn continu drachtig met de meest briljante ideeën; het is aan ons als burger om met ze mee te puffen. 🙂

  • Er staat me vaag bij, dat er ooit iemand is geweest die “Den Haag” als een “incestueuze” club heeft betiteld. Wat dan weer mooi spoort met dat voortdurend drachtig zijn. 😀 En natuurlijk het “misbaksel” wat met grote regelmaat wordt geworpen.

 3. Wat een arrogantie bij die VVD-bal en die CDA-“doos” [courtesy Willem]!!!!!
  De eerste zet ons als burger weg als een klein kind, wat alleen maar voor snoep gaat en de warme hap weigert. De ander lijkt mij in een complete eigen wereld te leven. Echt ongelooflijk!!!

 4. Dat de VVD al jarenlang verraad pleegt aan het liberalisme is hier dus weer het zoveelste bewijs van zoals uit het gebral van deze neo-fascist en pseudo liberaal wel weer blijkt, dat het CDA middels die enge dame zoals we gewend zijn waait zoals de wind waait ach dat is inmiddels wel bekend en buiten dat het CDA als eventuele machtsfactor is sowieso na de eerstvolgende verkiezingen al niet meer serieus te nemen gezien de peilingen en stemming in het fraaie en overigens nog steeds kille en koude landje achter die hoge duinen.

  Wat wel weer eens opvalt is hoe ver onze zogenaamde volksvertegenwoordigers wel niet van de gewone samenleving zijn afgedreven, zij creeeren niet meer alleen, neen zij huizen zelfs in een fraai sprookjesbos van waaruit zij de burger steeds meer als een soort horige slaaf zien nog slechts goed genoeg om naar hun pijpen te dansen en aan hun nukken te voldoen mits deze natuurlijk tot zijn dood zich kapot blijft werken en de staatsruif maar blijft vullen.

  God wat zou ik graag met die doos van het CDA in debat gaan, dan zal ik haar eens uitleggen hoe scherp die tegenstellingen wel niet zijn en hoe ondermijnend de burger inmiddels aan het worden is maar ja, dat heeft toch geen enkele zin want die wandelende reclame voor haarlak en paarlen kettingen heeft een dusdanige betonnen plaat voor haar volgeplamuurde gelaat dat alles daar op afketst.

  Ik noem ook heel bewust die VVD meneer een neo-fascist als zijnde vertegenwoordiger van een partij die niets anders aan het doen is dan het individuele recht en vrijheden van de burger met voeten te treden en net als alle andersdenkenden monddood probeert te maken en rigide wetten en voorschriften middels die paljassen van een Opstelten en Teeven als oekazes implementeert en dan ook nog eens de bijzonder gore moed heeft om zieken zwakkeren en andere hulpbehoevenden nog net niet op een trein te flikkeren maar deze wel in een zodanige positie te manoeuvreren en te positioneren dat zij een weerloos slachtoffer zijn voor de blinde meute die altijd op zoek is naar een schuldige voor zijn eigen falen.

  Men zou bij die partij eens ernstig moeten overwegen om de V van Vrijheid en de D van Democratie maar eens weg te gaan halen want beide begrippen worden door deze club halsstarrige idioten niet alleen met voeten getreden maar veel meer nog als voetveeg gebruikt.

  Overigens heb je volkomen gelijk met de gedachte dat de huidige voorstanders weleens de meest fanatieke tegenstanders kunnen worden in een termijn van 5 jaar want niets zo opportuun als de moderne politicus.

  • Te hard van stapel? Zo ken ik je niet, O. 🙂 Weet je, “time will tell” welke kant het opgaat met dat CR. Als ik lees welke redenen de VVD en het CDA aanvoeren om tegen te zijn geeft me dat weinig vertrouwen. Maar er zijn nog andere partijen, waarvan je slechts kunt hopen [of ze dwingen via bijvoorbeeld dreigen met weglopen als electoraat bij de komende G-verkiezingen in 2014] dat hun standpunt in 2013 niet weer zo’n volatiel fenomeen zal blijken te zijn waar we allemaal ons buik wel van vol hebben. Als burger moeten we eerst leren te beseffen, dat een correctief referendum voor ons een uiterst waardevol gereedschap kan zijn. Zien we die waarde in dan zou de volgende stap m.i. moeten zijn het afdwingen van een zo volwaardig mogelijk CR. Want we zitten niet te wachten om ons bindend te mogen uitspreken over de dikte van de korst van Beemster kaas, toch?

 5. “Onverwacht” is zeker op zijn plaats. Een mens zou er bijna wantrouwend van worden. En daaruit volgt dan weer de afvraging of er wel echt een “stap” wordt gemaakt.
  Want m.i. alles bepalend wordt natuurlijk waarvoor wij zo’n correctief referendum ter beschikking zullen krijgen. Als het slechts onbelangrijke bijzaken zou betreffen schieten we namelijk niets op.
  Maar je hebt gelijk als je stelt, dat eerst maar moet worden afgewacht hoe de petten van de politieke partijen staan als de invoering echt aan de orde komt.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s