WAT LOS ZAND

In  die zee aan nieuws en informatie, die je dagelijks over je krijgt uitgestort zijn er altijd wel een aantal feitjes, die niet belangrijk of amusant genoeg zijn om er een blog aan te wijden, maar wel in mijn hoofd blijven rondzingen.
En dus ga ik die paar feitjes maar in een soort samenvattende vorm lozen.

Onderzoeksjournalistiek.
Eerder deze week zond de onbetwiste koning van de onderzoeksjournalistiek, de BBC, de documentaire uit getiteld “The Spies Who Fooled The World”.
Daarin wordt messcherp uiteengezet op welke wijze Groot-Brittannië [maar in het verlengde daarvan dus ook  Nederland] de Irak-oorlog in werd gerommeld.
Voor geïnteresseerden is de docu hier te bekijken. Voor de echte liefhebbers wijs ik erop, dat de docu ook via de gebruikelijke kanalen te downloaden is.

Wat is je prioriteit?
De werkloosheid in  Nederland is inmiddels tot boven 600.000 opgelopen; een cijfer wat de laatste keer werd gemeten in de donkere jaren 80. De stijging in februari 2013 bedroeg 20.000.
Ik kon de aandrang niet onderdrukken en deel dat getal van 20.000 op een ander getal 575.000.000. En kwam daarbij uit op bijna 30.000.
20.000 dat zijn mensen. 575.000.000. zijn euro’s, die Nederland mede uitgeeft om een volgend ondempbaar gat in Euroland, t.w. Cyprus nog even drijvende te houden.
Die 30.000 zijn ook euro’s en zouden het jaarsalaris van bijvoorbeeld 20.000 banen in de zorg, maar er zijn andere mogelijkheden te over zoals de Bouw, hebben kunnen zijn.
Maar zoals altijd geldt: het blijft, vooral voor onze overheid, een kwestie van prioriteiten stellen.

I-Lingo.
We kennen al langer het begrip “turbotaal” wat zijn ontstaan te danken heeft aan de inmiddels alweer sterk afgenomen SMS-verslaving. Ik ving, al kijkend naar de overigens erg amusante film “This is 40“, een voorbeeld op van wat ik maar “I-taal” zal noemen.
Een woordenwisseling tussen Alex [Paul Rudd] en een moeder van een leerling op de school van zijn dochter bracht diezelfde Alex ertoe het volgende I-proza te produceren:
“If you don’t shut up I’ll take your I-mac, I-Pad and I-Pod and shuff them all up your I-cunt”.
Het is maar dat u het weet, dat mocht iemand in uw richting de woorden I-Dick of I-Ass gebruiken, hij of zij zich niet aan u voorstelt maar u koosnaampjes toewerpt.

Sixties
“Up and again” cruise ik door mijn verzameling werk uit de Sixties. En dat eindigt altijd in hetzelfde: het gehoor geven aan de niet te onderdrukken impuls om te gaan luisteren.
Gisteren viel mijn oog op het oeuvre van The Moody Blues, bij velen van ons onwrikbaar gelinkt aan Days of Future Past en de daarop aanwezige song Nights in White Satin.
Veel minder bekend is de gemiddelde liefhebber met het vele andere werk van de heren  Moodies. Ik koos voor mijn “Back to the Sixties”-trip het uit 1968 stammende album “In Search Of The Lost Chord”, wat in Nederland destijds redelijk succesvol was en hits produceerde als “Ride my SeeSaw” en “Voices in the Sky”.
Maar de interessantste en fraaiste song van het album is met afstand “Legend of a Mind”, waarvan in de clip een uit 1970 stammende live-uitvoering in Parijs te beluisteren is.
Waarin de fraaie vocalen van Graham Edge, Justin Hayward en John Lodge en het King Crimson-achtige mellotronwerk van Mike Pinder vooral opvallen.

Advertenties

23 thoughts on “WAT LOS ZAND

 1. Wat Cyprus aangaat is voorzichtig en behoedzaam handelen wellicht niet eens zo onverstandig in het licht van het gegeven feit dat dit nog steeds uit twee delen bestaat en tot nu toe is slechts het Griekse deel voor het voetlicht en op de buhne verschenen.

  Wat de gevolgen zijn voor het ‘Turkse” deel is tot nog toe onbekend gebleven maar met een Turkse premier die voorstander is van een nieuw op islamitische basis gestoeld Turks Ottomaans rijk en die ook al diverse malen heeft verklaard “Turks Cyprus” als integraal onderdeel van het moederland te zien lijkt mij uiterste voorzichtigheid geboden want de vlam komt nu wel erg dicht bij de pan en zou er zo maar in kunnen vliegen!!

  De werkloosheid rekensom van @Radar is niet alleen uiterst correct maar laat boven alles zien door welke ongelooflijke soort kakkerlakken wij worden bestuurd en zogenaamd geregeerd, het is en blijft in mijn ogen nog steeds volstrekt onbegrijpelijk dat er nog steeds zo enorm weinig weerstand is tegen dat zooitje geboefte wat namens ons onze belangen verkwanselt.

  Overigens is het niet al te moeilijk te voorspellen wat het volgende economische hoofdpijn dossier gaat worden.

  Dankzij het prachtige beleid van onze geliefde regering neemt niet alleen de werkloosheid schrikbarend toe maar daardoor nemen dus ook het aantal mensen af wat een zogenaamd “vast” arbeidscontract had, tel daarbij dat bedrijven nu ook bijna niemand meer aannemen op een vaste arbeidscontract basis, of het moet tijdelijk zijn of via een flex-constructie waardoor de afname van het aantal arbeidskrachten met een vast dienstverband feitelijk dubbel zo hard gaat.

  Aan de andere zijde van dit arbeid spectrum zien we een schrikbarende toename van het aantal zogenaamde Zelfstandige(n) Zonder Personeel die zoals is bekend tegen minimale marges worden ingehuurd en daardoor feitelijk worden uitgebuit.

  Hier zit nu precies de toekomstige ellende in verscholen immers daar waar de “vaste” arbeidskracht allerlei financieele afdragen deed die immers automatisch van zijn “bruto” loon werden ingehouden is dat bij de ZZP arbeidskracht niet het geval zijn “salaris” heet immers winst uit onderneming en doordat hij/zij tegen minimale marges word ingehuurd is die zogenaamde winst/salaris minimaal en dus ook zijn bijdrage aan allerlei potten die nu nog wel gevuld worden door de vaste arbeidskrachten, tel daarbij ook dat de meeste zelfstandigen geen geld hebben voor pensioenen en allerlei verzekeringen en doordat het winst/salaris bijzonder karig is te noemen zeker in vergelijking met de meeste “vaste” arbeidskrachten zullen de netto belasting afdrachten dus ook minimaal zijn en wezen en dus de facto leiden tot een vermindering op alle fronten!

  Dus haal de aspirine’s maar alvast te voorschijn.

  Wat de verwijzing naar de Amerikaanse geschiedenis betreffende Irak aangaat zou ik dat veel eerder naar het oude continent Europa willen doen, immers de ruim 200 jaar dat Amerika bestaat en bezig is is feitelijk gezien niets anders dan een herhalingsoefening van wat in Europa al gebeurde en was gebeurd wel mag je zeggen dat de Amerikanen meer dan uitstekende leerlingen zijn gebleken wat dat betreft alle hulde en een 10 met een griffel voor zoveel ijver en vlijt!!

  Wat een bijzonder aangename hernieuwde kennismaking met de oude Moody Blues eerlijkheid gebied te zeggen dat ik nooit zo in die “Moody’s” heb gezeten of ooit ben ingedoken (behoudens dan hun alom bekende werk) en zo te horen is dat een klein gemis iets wat we maar eens rapido gaan goedmaken want met alleen een soloalbum van Justin Hayward en de overigens uitstekende “Live in Little Rock” registratie van een optreden aldaar zijn ze wel wat karig bedeeld.

  • Een heel terechte constatering, Willem. De explosieve en ook door m.n. de VVD sterk gestimuleerde transitie van grote groepen werknemers naar het ZZP-er schap heeft verregaande gevolgen. ZZP-ers zijn niet verplicht deel te nemen in het collectieve vangnet, waartoe ook de pensioenen moeten worden gerekend.
   Dat brengt 3 zeer verontrustende gevolgen met zich mee.
   Het eerste noem jij al: “potten” die nu nog door het collectief [de werknemers] worden gevuld gaan nu al veel minder worden gevuld doordat relatief veel ex-werknemers [vooral in de arbeidsintensieve bedrijfstakken] de overstap naar ZZP-er hebben gemaakt.
   Het 2e is een logisch voortvloeisel van het eerste: veel ZZP-ers verdienen gewoon niet genoeg om een ordentelijk sociaal vangnet individueel te kunnen bekostigen. Met de voorspelbare consequenties van dien.
   En 3. betreft de even simpele maar tegelijk afschrikwekkende conclusie, dat de politiek via dat aanmoedigen van het ZZP-erschap zonder bewust[!] niet te praten over de noodzaak om zo’n individueel c.q. semi-collectief vangnet te regelen via een weerzinwekkend slimme truc de ZZP-er gebruikt om het sociaal stelsel onbetaalbaar te maken en feitelijk te slopen.

  • Paul heeft allemaal al prima gezegd, dus ik kan me daar rustig achter scharen. Met misschien 1 kleine aanvulling. Er zullen mensen zijn, die Paul’s stelling dat de politiek bewust de ZZP-er “misbruikt” om het sociaal stelsel te ondergraven als “complot denken” zullen afdoen. Op voorhand al wil ik dat soort mensen het volgende in overweging geven. Stel dat het niet bewust is gebeurd, zou dan niet als enige vervangende conclusie resten, dat de politiek nog veel dommer, nog uit grotere runderkoppen bestaat dan al werd aangenomen????????

   Succes met je update van de Moodies-werk. Tussen al het soms mierzoete popwerk bevinden zich meer dan genoeg pareltjes.

   Over pareltjes gesproken: JoBo heeft een akoestisch dubbelalbum uitgebracht [An Acoustic Night at the Wiener Opera]. En daarop kwam ik tegen deze uitvoering van BadCo’s Seagull.

   • Ik heb Ome Joe B. erg hoog zitten maar hoewel dit an sich een prima performance is laat dat duidelijk zijn vind en denk ik dat dit nu net zo een nummer is wat die beter niet had kunnen doen immers als gitarist een fenomeen en bijzonder getalenteerd en briljant maar als vocalist toch wel een treetje lager op de ladder en zeker als er zoveel vergelijkingsmateriaal is met het origineel.

    Neem deze clip b.v. waarin de oude heer Rodgers laat horen nog steeds over een fenomenale strot te beschikken, een strot die eigenlijk geen ruimte meer laat voor covers zoals door Ome Joe B..

   • I get the message, Willem: ik had er gewoon even bij moeten zeggen, dat niets of niemand de originele versie ooit zal kunnen verbeteren.
    In de jaren 70 had ik het genoegen om Rodgers, Burrell, Kirk live in het Congresgebouw te zien en horen. De toen uitgevoerde live-versie van Seagull heeft zich voor altijd in mijn herinnering vast gebeten. 🙂

    Overigens: de akoestische dubbelaar van JoBo is meer dan prima.

   • Sommige dingen [al worden het er in rap tempo steeds minder] moet je in ere houden. En dat doen we dus in dit geval met Paul Rodgers, waarvan mij talloze malen is verteld [ook door RadaR 🙂 ] dat hij met met recht de titel van The Voice of Rock draagt.

 2. De docu van de BBC geeft enerzijds een ontluisterend maar aan de andere kant ook een herkenbaar en geenszins onverwacht beeld. Het siert de BBC, dat ze man en paard noemen.
  Die arme Powell, die zich mooi voor een karretje liet spannen met zijn mobiele chemische fabrieken van Sadam.
  Meer dan 4000 Britse en Amerikaanse soldaten en meer dan 100.000 Irakese burgers werden het slachtoffer van een verzinsel, een leugen.
  Het wordt steeds moeilijker en moeilijker om nog in “de goedheid van de mens” te geloven, vinden jullie ook niet?

  Lekker clipje van inmiddels wel heel ver weg gezakte muziek. Nights in white satin ken ik uiteraard; deze song over Timothy Leary [Mister LSD] niet. Ik herken er een beetje Beatle-achtige sound in of ligt dat aan mij?

  • Het wordt steeds moeilijker en moeilijker om nog in “de goedheid van de mens” te geloven, vinden jullie ook niet?

   Ik geloof nog wel in de goedheid van een paar mensen, hoor Leon. Als ik jou daarbij schaar wil jij dan ook in mijn goedheid blijven geloven? 😀

  • Het is maar goed, dat je [neem ik aan] niet naar P&W hebt gekeken. Want daarin werd nog zo’n intriest voorbeeld van een afslachting van nog veel meer mensen aan de orde gesteld. Ditmaal ging het om de jacht op communisten in Indonesië in de jaren 60 van de vorige eeuw. 😦

  • Ik dacht dat wij het er over eens waren, dat “geloven” in principe nooit de juiste keuze is, Leon. Omdat je dan de kans loopt 9 van de 10 x teleurgesteld te worden. Puur realisme in combinatie met een goed werkend stel hersens is een veel betere opstelling c.q. uitgangspunt. Bekijk de Amerikaanse geschiedenis en zie wat daar allemaal niet is uitgehaald. Dan getuigt het toch van nogal veel naïveteit om te veronderstellen, dat diezelfde Amerikanen in de kwestie-Irak, met zulke enorme grote belangen op het spel, wel eerlijk spel zullen hebben gespeeld? Dat realisme waar ik over sprak zou ons moeten vertellen, dat er nu eenmaal mensen met macht zijn, die de mogelijkheid hebben om een leugen als waarheid door anderen te laten accepteren. Zoals Blair deed, zoals Balkenende deed et cetera. De goedheid van de mens geldt zolang je hem in het vizier kunt houden, zolang je greep kunt houden op zijn activiteiten. En dat laatste geldt nu eenmaal niet voor de machtigen van deze wereld. Maar zelfs op micro-niveau [mens tegenover mens] is het over het algemeen verstandig dat realisme te hanteren.
   Ik moet bij dit soort dingen altijd denken aan de tekst van Dogs [Pink Floyd]: You got to be trusted to the people that you lie to – So when they turn their back on you – You get the chance to put the knife in.

   Die Beatlesound bij de Moodies-track is er inderdaad. Sgt. Pepper’s en Magical Mystery Tour waren toen dé trendsettende albums in die periode en daarvan is zeker iets terug te horen in Legend of a Mind.

   • Het zijn vrijwel altijd geboren optimisten/naïevelingen, die realisten graag zwartkijkers noemen.
    Wandel slechts door de geschiedenis van de mensheid en zie wie door de eeuwen het dichtst bij de waarheid hebben gezeten. 🙂

   • Bravo, RadaR!! Ik ben het meer dan ooit eens met je opmerking hierboven. Hoewel ik besef, dat het bij bepaalde mensen hard zou kunnen aankomen.
    Het leven bestaat feitelijk uit het maken van een eenvoudige keus:
    – koppig blijven geloven, dat je niet zal worden “vertrapt” tot het moment waarop die enorme “laars” echt op je neerkomt óf
    – beseffen dat die “laars” ooit komt en proberen te begrijpen waarom en vervolgens zoeken naar een ontsnappingsroute.
    Tot nu maakt de keus niet uit; het resultaat is hetzelfde. Maar er komt een dag, waarop er een afdoende oplossing wordt gevonden. En het zullen niet de naïevelingen zijn, die hem vinden.

 3. Met de werkloosheid gaat het verontrustend hard inderdaad. En ik heb niet het idee, dat de politiek echt weet wat er aan gedaan zou moeten worden. Ik was daarnet nogal ontdaan toen ik Emile Roemer bij P&W hoorde pleiten voor een VUT 2.0. om ouderen de weg vrij te laten maken om jongeren hun baan over te kunnen laten nemen. Want Emile scheen zich niet te realiseren, dat zijn plan geld kost.
  We lopen gewoon aan alle kanten vast, jongen. That’s the problem. En de smoezen raken langzamerhand uitgeput. Neem Cyprus: heb jij Rutte horen zeggen, dat Cyprus bij de euro moet blijven omdat het poenerige hellhole zo belangrijk is voor onze export? Dat dorst hij niet meer op te hangen.En iets anders had-ie niet meer voorhanden,
  De Eurozone lekt aan zoveel kanten, men komt emmers en pannetjes tekort 😀

 4. De docu gekeken en de [heerlijke] muziek beluisterd. Ergo: 2 opdrachten uitgevoerd. Nu moet ik eerst in de teil van Zus, maar daarna ga ik eens rustig nadenken of ik verder nog war zinnigs te vertellen heb over de laatste opbeurende werkloosheidscijfers. 🙂

 5. Het is maar dat u het weet, dat mocht iemand in uw richting de woorden I-Dick of I-Ass gebruiken, hij of zij zich niet aan u voorstelt maar u koosnaampjes toewerpt.

  Dank voor de waarschuwing! Ik ga meteen even een hartig woordje wisselen met onze nieuwe buurman 😀
  De clip is met open armen ontvangen. Wat een aangename “flashback”-surpise is dat!
  Zegt een jarenlange liefhebber van The Moodies [Go now!!!].

 6. Wat Cyprus betreft: van mij mag iemand de stop er daar uittrekken en het eiland laten zinken.
  Want wat er nu allemaal aan de gang is gaat wat mij betreft echt nergens meer over.

 7. Er was eerder deze week in Nieuwsuur ook al aandacht voor die BBC-docu. Zij het, zoals te doen gebruikelijk bij Nederlandse media, te summier. Ik ben je dan ook dankbaar voor de link, want ik wil die docu graag eens rustig bekijken.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s