LIFE OF PI

Het Fyra-fiasco, Nederland in de ban van sneeuw en ijzel, Dijsselbloem Eurokoning, Ajax – Feijenoord; allemaal onderwerpen waar best het een en ander over te schrijven valt. En normaal gesproken zou ik dat waarschijnlijk ook doen. Maar deze keer niet.
Dat komt, omdat ik gisteravond gefascineerd heb zitten kijken naar wat werkelijk een meesterwerk van een film bleek te zijn. En het verwarrende voor mij is, dat ik niet in staat ben in duidelijke bewoordingen aan te geven waarom. Curieus, niet?
LIFE OF PI van regisseur Ang Lee kent geen “usual suspects” in de hoofdrollen, geen aan alle kanten plaatsvindende explosies, geen rondvliegende superhelden.
De film wordt omschreven als een “3d adventure drama film” en wellicht is het ook mogelijk de film als zodanig te bekijken. De film bevat meer dan voldoende adembenemende scenes, die binnen het kader “adventure drama” passen. En misschien is het qua marketing ook wel slim om vooral niet de nadruk te leggen op de toch ook religieuze aspecten, die in de film duidelijk aanwezig zijn. Overigens zonder dat zulks storend werkt.
Als kijker werd ik meegesleurd in de tocht in een reddingsboot van Pi [volle naam Piscine Molitor Patel, de voornamen dankt hij aan zijn vader, die hem vernoemde naar een beroemd Parijs zwembad [!] ] in gezelschap van Richard Parker, een Bengaalse tijger.
De tocht wordt in beeld gebracht via een filmische pracht, die je als kijker dan weer diep ontroerd, dan weer de adem beneemt.
De aanloop naar de reden van die tocht, de tocht zelf en de afsluitende vertelling over de tocht van een inmiddels volwassen Pi vormen een perfect drieluik, wat fascineert.
De 3D-animaties die zijn gebruikt om de belevenissen van Pi en Richard Parker in beeld te brengen zijn werkelijk “stunning”.
Een in alle opzichten opvallende film, die volkomen terecht al heel wat prijzen in de wacht sleepte en ook bij de komende Oscar-uitreiking hoge ogen gooit.
Wat mij betreft een “must see”; misschien wel vooral omdat je als volwassen kijker je met tussenpozen als een jongetje voelt worden meegezogen in dat grote avontuur van die Indiase jongen met zijn Bengaalse tijger, om direct daarna te worden gedwongen na te denken over de vele  soms bedekte  en soms openlijke verwijzingen naar het leven en de relatie met religie.
Zelfs voor een atheïst als ondergetekende kan het geen kwaad die gedachten de vrije loop te laten.

Met films als The Hobbit, Django Unchained, 7 Psychopats. Life of Pi en natuurlijk het komende meesterwerk van Spielberg over Lincoln maakt 2013 als filmjaar een prima start.
Geen superheldenstripfilms maar echte cinematografische producten van een zeer hoge kwaliteit. Laten we hopen dat die ingezette lijn wordt doorgetrokken.

Advertenties

9 thoughts on “LIFE OF PI

 1. Over de Fyra kunnen ze wel een film maken, in het horror genre welteverstaan. Het is toch echt ongelooflijk: voor 200 miljoen treinen bestellen en dan vooraf niet testen of ze bestand zijn tegen de Hollandse winter. Er zijn klojo’s voor minder de laan uitgestuurd.
  Maar die film dus; ik had er al lovende dingen over gelezen, dus ben niet verrast door jouw enthousiasme. Het bekijken dus inderdaad waard. Ik hoor wel wanneer 😀

  • @Arno

   Niet zo zeer ongelooflijk als meer een bewijs voor de stelling dat men zich vaker dan een ezel aan de steen stoot!!

   Ik herinner mij nog wel 2 NS blamage’s c.q. fiasco’s,

   1e Begin jaren zestig ging men naarstig op zoek naar nieuwe diesel-electrische locomotieven en na een fraaie zoektocht over gans de planeet had men de ware gevonden in de old U. S. of A. en hoppa meteen besteld en een gedeelte vooruit betaald natuurlijk.
   Enfin, enige tijd later verscheen daar in de haven niet de stoomboot van sinterklaas, maar de boot van de N.S. met nieuwe locomotiefjes en met feestelijk gedruis werd deze onthaald, inclusief slingers en vuurwerk.
   Jawel daar werd met een strik de allereerste nieuwe locomotief uit het ruim gehesen om op het spoor te worden geplaatst om na slechts enige uren gevuld met allerlei soorten drama te constateren dat deze nieuwe locomotiefjes niet pasten op ons Nederlandse Spoor het bleek namelijk dat ons Spoor enige centimeters breder was dan het Amerikaanse waardoor de wieltjes doodeenvoudig niet pasten.
   Uiteraard had geen der grote geesten aanwezig bij deze blamage er ooit aan gedacht de afstand tussen twee wieltjes te meten en dit heeft de NS toen aardig wat centjes gekost want ja de Amerikaantjes stonden op het standpunt (en terecht) besteld = besteld en dus wel betalen graag!!

   2e
   Gezien bovenstaande zou je denken dat men heeft geleerd nietwaar??
   Welnee het tegendeel is waar, denk maar een aantal jaren terug toen de NS vol trots haar nieuwe lijn treinen aan den volke presenteerde dat waren die fraaie dubbeldekkers waar een ieder en speciaal de hogere regionen van de NS zeer verguld mee was.
   Ook deze werden en masse besteld en alvast grotendeels betaald om te ontdekken na aflevering van de allereerste dubbeldekker dat deze simpelweg te hoog waren voor de meeste perrons die er in Nederland stonden.
   Ook hier had niemand van de aanwezige grote lichten er ooit aan gedacht een doodeenvoudige centimeter mee te nemen waardoor ruim 80% van alle perrons in Nederland moesten worden aangepast!.

   Zo bezien valt de Fyra blunder nog wel mee immers deze totale mislukking is nog in commissie gemaakt en gedeelde smart is nog altijd halve smart.

   • Valt wel mee???? Wat jouw 2 voorbeelden, waar je ondanks hun diepe triestheid toch om moet lachen of je nu wilt of niet, overduidelijk maken is, dat overheid, semi-overheid en ander publiek klootjesvolk zo hardleers is, dat je je ogen en oren nauwelijks kunt geloven.
    Las net trouwens, dat CDA en D66 om een PE hebben gevraagd, opdat ze eens rustig kunnen uitzoeken waar ze zelf ergens in het “proces” [zo heet alles tegen woordig , weet je …. “het proces”] in diepe slaap zijn gevallen. Een schop onder het hol, dat is wat ze verdienen.

 2. Kijk dit is weer eens een tip waar je wat aan hebt!! Ik zou namelijk Life of Pi waarschijnlijk anders links hebben laten liggen maar nu ga ik toch maar even koekeloeren!!.

  Overigens Lincoln is een meer dan monumentale film waarin Daniel Day Lewis weer bewijst wat voor een meer dan bovengemiddelde acteur hij is, meer dan Oscarwaardig zelfs in zijn unieke en adembenemende vertolking van deze historische figuur in de tijd van the Civil War.
  Overigens ook een schitterende rol van de voormalige “flying non” Sally Field als Mevrouw Lincoln, tsja en zullen we de film en regie als geheel maar even overslaan als zijnde dusdanig briljant dat ik “lost for words” ben om die te omschrijven!!

  Ik was zeer onder de indruk van Django en ook The Hobbit was achteraf bekeken een uitstekende film, maar Lincoln steekt hier met kop en schouders verre bovenuit, monumentaal dat is misschien wel een correcte omschrijving.

  Zero Dark Thirty word hier en daar ook bejubeld maar deze film over de aanslag op Bin Laden had wat mij betreft rechtstreeks naar de uitverkoopschappen gemogen met dat o zo typische America the Greatest sausje wat daar overheen is gesmeerd brrrr, niet zien is in dit geval echt niet iets missen!!!!

 3. Een aardig rijtje films som je op! Lincoln wil ik in ieder geval zien. Lijkt me een monumentale film, alleen al van het Amerikaans historisch perspectief. Ik verkeerde in de veronderstelling, dat Pi een jeugdfilm was. Een foutje dus. 🙂

 4. Ben je op de vlucht? 🙂 Is dat de reden dat je fictie verkiest boven de harde werkelijkheid van weer eens bakken met geld weggooien via de aankoop van totaal ongeschikte treinstellen, de poppenkast rond Dijsselboem, de schaatsgekte [die zo hoorde ik net alweer een leven heeft geëist]? Geen aandacht voor het belastinggeld, wat weer gaat worden gebruikt om een overmoedige bank te redden? Niets over het moeilijk verklaarbare feit, dat de consument iets minder somber zou zijn? Wel bij de les en dus de werkelijkheid blijven, partner 🙂

  • Don’t jump to conclusions, “partner”. 🙂 Soms is verstandig om via een simpel woord of zinnetje een onderwerp te benoemen in de verwachting, dat anderen de discussie er over wel zullen aangaan. Daarnaast is het zeker zo, dat het gevoel wat ik had na het bekijken van Life of Pi in het geheel niet paste bij een mogelijke uitgebreide poging om immer mis gaande zaken aan te stippen. Maar de actualiteit blijft prikkelen en hopelijk zul je dat in de aankomende tijd ook merken. 🙂

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s