VERDIENEN

We hebben het hier op mijn blogplekje regelmatig over “de burger” en “het volk”. Volstrekt respectvolle benamingen voor de Nederlander. Ik spreek daarbij vaak onverholen mijn teleurstelling uit over het chronische gebrek aan assertiviteit, agressiviteit en actiebereidheid van de burger c.q. het volk richting m.n. bestuurders. Die 3 A’s zijn in mijn beleving karaktertrekken, die exact beschrijven wat er nodig is om voor je plekje in een samenleving als de onze te vechten, om op momenten waar dat nodig is je tanden te kunnen laten zien, om de Rutte’s van deze wereld niet de kans te geven over je heen te lopen, je een oor aan te naaien.
Het merkwaardige is overigens wel, dat die burger in het contact met zijn medeburgers die 3A’s moeiteloos met zeer hoge frequentie toont. Dat is inmiddels zelfs zo uit de klauw gelopen, dat er een goed ingeburgerde term voor werd uitgevonden: hufterigheid.
Maar richting politici en bestuurders zie je het complete trio aan A’s zeer zelden. Vooral actiebereidheid leidt een zieltogend bestaan, is om voor mij moeilijk verklaarbare redenen het ondergeschoven kindje geworden.
Agressiviteit blijkt er nog wel te zijn, zo heeft PvdA kopman Hans Spekman ons duidelijk gemaakt. De publicatie van de stroom hatemails e.d. op zijn Facebookpagina [wie durft er nog te zeggen, dat de politiek niet dicht bij het volk staat? Facebook, mijnheer, ja ja Facebook!] moest ons duidelijk maken onder welke immense druk en dreiging hij zijn dagelijks brood verdient. En passant maakte Spekman ook nog eens duidelijk welk een vergaarbak van smerigheid, neanderthalgedrag en onderbuikgevoelens Facebook kan zijn.
Als ik Hans was zou ik mijn contacten met het volk voortaan gewoon weer doen zoals het eerder ook al gebeurde:in een bruin café onder het genot van een vat donkerblond bier.
Mocht er dan iemand onder dat volk aanwezig zijn die niet zo positief over hem denkt dan kun je dat zien. En dat scheelt, naar beide kanten toe.

Toen onze niet meer zo jeune premier ook nog eens in zijn “Talk with the President” een beroep op het volk deed om de discussie op internet open [wel begluurd door van alles en iedereen], wellicht zelfs fors maar wel fatsoenlijk te voeren viel bij mij [het was er weer eens hoog tijd voor trouwens] het muntje.
Waar wij hier het gemopper van het volk op hun bestuurders en politici in combinatie met de lafheid van datzelfde volk vrij vaak afsloten met de conclusie “het volk krijgt de politici die zij verdient” geldt natuurlijk omgekeerd gewoon hetzelfde. Inderdaad, politici en bestuurders krijgen het volk wat ZIJ verdienen.
Misschien zou Spekman deze gewaagde conclusie mijnerzijds eens met zijn “likers” en “followers” moeten bespreken. Mochten daar verwensingen ja zelfs grofheden in mijn richting uit voortvloeien, no harm done. Ik heb een harde kop en een stevige maag.

Advertenties

8 thoughts on “VERDIENEN

 1. Wat een prachtige dag vandaag!! Laat die politieke ellende toch even voor wat is en geniet van het vliesdunje ijslaagje, waar fanatici al helemaal opgewonden van raken. Daarna thuis een lekkere kop warme choco en je voelt je helemaal het vrouwtje/ mannetje. Strak blauwe vrieslucht ipv die grijze grauwe luchten, heerlijk. 🙂

  • @Jeanette:
   Je hebt helemaal gelijk: het was een prachtige dag 🙂 Maar de wereld draait ook gewoon door natuurlijk.

   @Arno:
   Soms moet je er voor kiezen om mensen zelf maar te laten ontdekken wat er gebeurt, vind je niet?

   Goed nieuws is, dat het FNV ook wakker blijkt te zijn geschrokken. De bond gaat de overheid voor de rechter slepen i.t.r. het zogenaamde “AOW-gat”. Wel interessant om te volgen hoe dat gaat uitpakken.

 2. De actiebereidheid bij vooral ouderen blijkt heel groot. Althans dat bleek uit de woorden van een vertegenwoordiger van een ouderenorganisatie. Men heeft door het NYVER laten onderzoeken wat de effecten van de bezuinigingen zijn, waarbij men zich veel meer heeft toegespitst op het detailnivo en de uitgemiddelde cijfers van andere onderzoeken terzijde heeft geschoven.
  En er kwamen schrijnende voorbeelden langs. Vooral ouderen die in de situatie verkeren waarin er sprake is van een continue behoefte aan zorg behoren tot de belangrijkste slachtoffers
  Dus in 2013 zouden we kunnen gaan meemaken, dat waar de jongere generaties in hun lethargie berusten het de ouderen zijn die de kat de bel aan gaan binden.

  • Het verbaast me dat onze gastheer er nog niet over bericht heeft, dus doe ik het maar. 🙂 Gepensioneerden krijgen alvast een voorproefje op de kortingsronde die in april plaatsvindt. De overheid graait immers als eerste weer eens in die grote pot met geld. Door aanpassing naar boven van de 1e schijf van de belastingen levert het [niet-geindexeerde] bruto-pensioen een minder netto-uitkering op, die blijkens berekeningen weleens tot 5% zou kunnen oplopen.
   Leuk voor die A&O- gepensioneerden: in januari -/-5%, in april er nog eens -/-7% overheen. Van elke 1000,- euro pensioen wordt er dus 120 euro afgesneden. Dat zou mij ook boos en dus actie bereid maken.

 3. Net even naar de “Ontmaskering van de vastgoedfraude” gekeken. Is een aanrader!
  Hans Spekman heeft dus ook meegemaakt waar Facebook en meer van dergelijke sociale media toe kunnen leiden. Hij is zeker niet de eerste en zal ook niet de laatste zijn. Ik heb niet het idee, dat er veel tegen te doen zal zijn. Frustraties vinden altijd een weg en Facebook is een van die wegen. Het aloude spreekwoord zou dus kunnen worden veranderd in “hoge bomen vangen veel bagger”. Spekman kan zich daar maar beter op kleden. Laten we blij zijn dat we dit soort mensen hier niet te gast hebben.

 4. De vraag is of Spekman ermee bereikt wat hem voor ogen staat. Niet zelden trekt publicatie van dergelijke uitspattingen van helemaal los gaande internethooligans juist meer van dat volk aan.
  Met je conclusie ben ik het volmondig eens, de politici krijgen het volk wat ze verdienen. En waarom zouden ze daar over klagen? Ze stemmen immers trouw op hen?

 5. Het wan anders een aardige bak smerigheid die Spekman over zich heen heeft gekregen. Want mankeert dergelijke mensen, vraag je je af. Nooit geleerd om op een normale manier kritiek te leveren of een mening te verwoorden waarschijnlijk.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s