ZO WAARLIJK HELPEN MIJ DIE SUKKELS IN DEN HAAG

Onmiddellijk schoot het juridisch geschoolde “popidool” Bram M. in mijn gedachten. En dat bracht een soort kettingreactie op gang. Want vervolgens popte  de naam van die arts “Jansen nog wat” bij me op. Jos van Rey was de volgende. En notarissen kwamen ook boven drijven.
Waar is de tijd gebleven, dat mijn gedachten voornamelijk gerelateerd waren aan een lekker mollige blondine? Of een vurige brunette? Wat de leeftijd al niet met een man kan doen.
Enfin, het is zoals het is. Bram M. en die andere heren grepen voor zover het mijn gedachten betrof de macht. En dat kwam omdat ik op de buis beelden kreeg voorgeschoteld van zo’n 500 hoofdzakelijk mannen, die in een passend decor [een kerk] bij elkaar waren gekomen. Men ging er doen, wat Bram M. en zijn confreres, Jansen Steur en zijn collega’s en van Reij en zijn ambtsgenoten ook gehouden zijn te doen bij aanvaarding van hun ambt/baan. Ze legden plechtig, als een soort hogepriesters van de Orde der Graaiers en Snaaiers, een eed af, die was voorgekookt door ons onvolprezen parlement.
Het was alsof je een vos dwingt te beloven, dat hij de kippen met rust zal laten. Die knikt ook ja om de volgende nacht weer op rooftocht te gaan. Want hij heeft nu eenmaal , eed of geen eed, onstilbare honger.

De poppenkast in die kerk, die gigantische wassen neus, dat is alles waar de politiek mee op de proppen komt na jaren denken en praten. Den Haag mag trots op zichzelf zijn. Ze zet een traditie voort, die is ingezet met het parlementair onderzoek van de Commissie de Wit. De traditie van lafheid en incompetentie.
Hoe lang zal het duren, denkt u, dat onder die 500 mannen en vrouwen en de duizenden die nog naar een kerk moeten om hun “moment” mee te maken, er zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een door hun werkgever georganiseerde bedrijfscursus met de titel “Maak van “Mijn Eed” zonder enig risico “Meineed”.

Advertenties

11 thoughts on “ZO WAARLIJK HELPEN MIJ DIE SUKKELS IN DEN HAAG

 1. Ik heb mijn teleurstelling inmiddels weggeslikt 😛
  Als meisje met een “boerenverstand” en de daarbij behorende “boerenslimheid” kwam ik op een gedachte, die misschien ruimte biedt aan ons burgers om die “eedkwestie” toch nog nuttig te kunnen gebruiken.
  Waarom gaan we simpelweg als burgers, of in ieder geval iedereen die die eed als een loos middel ziet, niet in grote getale klachten over banken en bankmedewerkers insturen? Een paar duizend in een maand tijd lijkt mij wel te doen toch? Veel mensen klagen erover, dat banken:
  – zo moeilijk doen over het verstrekken van hypotheken
  – zich zo hard opstellen bij executieverkopen
  – etc
  Waarom niet dat in klacht bij bijvoorbeeld de 2e Kamer deponeren?

 2. Het was alsof je een vos dwingt te beloven, dat hij de kippen met rust zal laten. Die knikt ook ja om de volgende nacht weer op rooftocht te gaan. Want hij heeft nu eenmaal , eed of geen eed, onstilbare honger

  Je moet die vos ook niks vragen. Elke Engelsman zal je kunnen vertellen, dat er maar een remedie is: uitschakelen op de wijze naar eigen voorkeur.
  Misschien dat Cameron in zijn rede over de EU, die hij hier komt houden, daar iets over kan vertellen.

 3. Het is mij heel lang gelukt, maar nu meen ik op het punt te zijn aangeland, waarop ik niet anders kan constateren, dat ik van de politiek en haar handelen vrijwel niets meer begrijp.
  Die eed is niets anders dan een symbolisch gebaar, waarmee diezelfde politiek haar eigen onthutsende machteloosheid lijkt bloot te leggen.
  Hoewel niet altijd even hoorbaar is er wel degelijk nog steeds woede over het feit, dat geen enkele bestuurder van de Nederlandse bankwereld voor een rechter heeft gestaan en er als het aan de politiek ligt ook nooit zal komen te staan.
  Ik hoorde eerder deze week iemand zeggen, dat het laatste ook wel verklaarbaar was, omdat de Nederlandse bankier lang niet zo verdorven zou zijn als zijn evenknie aan de andere kant van de plas. Alsof ING nooit tot zijn middel in de stinkende derivaten had gezeten, alsof inmiddels bijna om aanvullende staatssteun smekende SNS Reaal zich niet vol overgave had gestort in megalomane vastgoedprojecten, alsof de Rabobank niet had meegedaan aan het manipuleren van de LIBOR en Euribor. Alsof banken niet gretig hadden meegeholpen om van semi-publieke en publieke organen als wooncorporaties en onderwijsmolochs financiële filialen te maken.
  Het heeft er veel van weg, dat de politiek heeft besloten voor alle misère en misdragingen de ogen te sluiten. Omdat zij ontdekt heeft dat zich ook te kunnen permitteren. Niemand weerhoudt hen daar immers van?
  In dat licht kun je de invoering van die volstrekt futiele eed misschien wel beschouwen als een soort tarten van de machteloze burger. Misschien toont de politiek via de belachelijke eed wel hoe onaantastbaar zij is geworden.
  Er is anno 2013 geen kloof meer tussen de burger en de politiek. Inmiddels zijn die 2 continenten zo ver van elkaar afgedreven, dat er een oceaan tussen past.
  Als burger heb je feitelijk nog maar een keuze: of de veerpont pakken naar het continent waar de politiek “regeert” óf blijven op dat andere continent, waar onmacht, onbegrip en steeds toenemende chaos heerst. En het gevecht om het bestaan wordt gevoerd, terwijl men vanaf het andere continent glimlachend en misschien wel handenwrijvend toekijkt

  • Die eed is niets anders dan een symbolisch gebaar, waarmee diezelfde politiek haar eigen onthutsende machteloosheid lijkt bloot te leggen.

   Verderop maak je al duidelijk dit zelf niet de werkelijke verklaring te vinden. Daarom zou er beter hebben kunnen staan c.q.kunnen worden gelezen:

   Die eed is niets anders dan een symbolisch gebaar, waarmee diezelfde politiek haar eeuwige dienstbaarheid aan de financiële wereld bewijst.

  • Fraai beschreven, die 2 continenten. En het is waar: op “ons continent” ontbreekt elk spoor van organisatie. Maar wat wil je ook: we zijn inmiddels door de nerds, die eerder uitvoerig werden behandeld, en hun bazen vakkundig uitgesplitst in groepen, die even vakkundig tegen elkaar worden opgezet.

 4. Over 10 jaar heeft een parlementaire onderzoekscommisie weer een leuke job. Er moet dan onderzocht worden, waarom een paar duizend graaiers en snaaiers de afgelegde eed hebben gebroken. En in de laatste paragraaf van een 6 delig rapport zal men concluderen, dat als belangrijkste oorzaak [naast de volkomen idiote aanname, dat de mentaliteit binnen de bankierswereld zou veranderen] blijkt te zijn het ontbreken van een sanctie. 😦

  • Eerlijk gezegd vermoed ik, Leon, dat die commissie al “a hell of a job” zal hebben aan het onweerlegbaar aantonen, dat er sprake is geweest van het breken van die eed. E.e.a. is namelijk zo boterzacht geformuleerd, dar het gros van de eedbrekers er weinig tot geen moeite mee zal hebben aan te tonen dat er helemaal geen sprake is van enige schending. Mijn advies: verwacht niks van enige dempende werking vanuit die eed. De heren en dames hebben gewoon een soort door de overheid c.q. politiek georganiseerd [en betaald] congresje bijgewoond. Lacherig afgesloten met een wat onwennig uitgesproken eindgebed, gericht aan de God van het grote geld.

 5. Misschien hoopte Dijsselbloem, dat hij die 500 de biechtstoel in kon praten? Dat zou de keuze voor een kerk kunnen verklaren. Maar i.p.v. de biechtstoel werd het na de eed even een hapje en een drankje. En uitwisselen van informatie over de nieuwste trucjes natuurlijk.

 6. Het toneelstukje op zich ……. laten we het er maar op houden dat gewenning aan het optreden is bij mij. Waar ik me wel over opwond was het feit, dat ze een kerk als plaats van handeling uitkozen. Alsof het Opperwezen ter plekke “genade” werd verwacht te geven. Vieze smaak, die niet snel is weg te poetsen, die is wat er aan overhield.

 7. Voor Bram. M. en Jansen S. geldt tenminste nog dat er een sanctie is opgehangen aan het breken van de eed. Zij het dat slechts zeer zelden een sanctie wordt opgelegd, waarvan ook nog eens de effectiviteit sterk aan twijfel onderhevig is.
  De hoge priesters in de Orde der Graaiers en Snaaiers blijven sanctievrij. Zo toont de politiek weer eens haar tanden 😀

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s