NEDERIG EXCUUS

Beste Ukit Took,

Wij, mensen uit de 21e eeuw, [inderdaad, we hebben het tegen veel verwachtingen in toch al zover gebracht], denken bijna alles te weten en te begrijpen, wat er maar te weten en te begrijpen valt. Die allesbehalve nederige houding komt vooral voort uit de eigenschap, die wij eeuw na eeuw hebben gecultiveerd. En die eigenschap is, dat als we iets niet begrijpen we simpel iets zodanig draaien en keren, dat we zoals wij dat in onze tijd noemen er een mooi puntje aan kunnen draaien.

In uw tijd was u al aardig ver met het bedenken van een mooi verhaal over het universum. Persoonlijk heb ik daar grote bewondering voor, mijnheer Ukit Took, want wat zag u en uw Raden van Toezicht nu helemaal? Een onafzienbare sterrenhemel , meer eigenlijk niet. Schijnbaar heeft u toen al een paar mensen in opeenvolgende generaties zo gek gekregen om jaar in jaar uit, zelfs eeuw in eeuw uit naar de bewegingen in die sterrenhemel te kijken. Om daar op een voor uw tijd razend knappe manier berekeningen op los te laten en de resultaten daarvan in van alles en nog wat te beitelen. Petje af hoor, mijnheer Took. Dat meen ik echt.
Eeuwen later is “the white man” , die u zich ongetwijfeld nog wel herinnert om zijn correcte optreden bij zijn bezoeken aan uw Copan, ook gaan nadenken. En lui en inhalig als hij is gebruikte hij daar uw gegevens voor. En toen was er een man, genaamd Nostradamus, die na jaren uw gegevens te hebben bestudeerd, uw voorspellingen ombouwde tot zijn eigen profetieΓ«n.
Zijn voorspelling is recent weer actueel geworden ,mijnheer Took, en daarmee dus ook min of meer de uwe. Ik weet niet wat uw “trackrecord” is als het om voorspellingen gaat, maar het “trackrecord” van “the white man” is zo beroerd als u zich maar kunt voorstellen. Misschien zelfs wel nog beroerder dan dat! Laat ik u dit vertellen: in 2007 wist er werkelijk nog niemand, dat een jaar later onze beschaving op zijn grondvesten zou schudden. Voor de duidelijkheid, onze beschaving heeft anders dan de uwe niets te maken met cultuur e.d. maar alles met bezit. Was het in uw tijd nog zo, dat materieel bezit voor het grootste deel keurig gelijkmatig werd verdeeld, in onze tijd hebben wij een beschaving die gebaseerd is op “pakken wat je pakken kunt”, ongeacht de gevolgen.
Maar dat beeld zult u ongetwijfeld herkennen uit de periode dat onze conquistadores bij u langs kwamen om ziektes als syfilis e.d. bij u af te leveren en als beloning uw tempels leeg roofden. Maar niet meer aan denken, vindt u dat goed, mijnheer Took?
Want “the white man” heeft de afgelopen 10 jaar voor een heleboel dingen sorry gezegd, maar daar was u niet onderdeel van.

Sinds die Nostradamus aan het goochelen ging zijn er heel veel andere mensen zijn trucje na gaan doen. Ze schudden de planeten, zonnestelsels, melkwegstelsels, ja zelfs het hele heelal steeds weer op een andere manier door elkaar. En daardoor, het is eigenlijk een beetje grappig, werd de ene keer het heelal groter, de volgende keer kleiner, dan weer voller, dan weer leger. Kende u trouwens in uw tijd ook al zwarte gaten?
Enfin, net als u en de uwen werd ook the white man met de eeuw nieuwsgieriger. En wij bleekscheten hebben een vaste lijfspreuk: als je iets niet kunt aantonen dan verzin je het gewoon. Wordt algemeen toegepast, dus, ik betreur het te moeten zeggen, ook in uw geval. Dat beitelwerk van uw mensen van destijds werd door ons gevonden, maar we begrepen er geen barst van. Dus maakten we er zelf iets moois van. Wij lazen erin [nee,niet dat in 2012 SmeerGeer en Viesgoor met elkaar in het huwelijk zouden treden, hoewel dat best had gekund, want wij zouden het direct hebben geloofd] dat in dat jaar 2012 de wereld zou vergaan. U moet weten, dat is een hobby van bepaalde fanatici, die ze al een tijd beoefenen. Soms lezen ze zelfs in koffiedik of varkensdarmen of zelfs in poepΒ  dat een onheil ons te wachten staat. ja, the white man heeft nog steeds zekere trekjes waar je vraagtekens [heet dat bij u ook zo?] bij mag zetten.
Vandaag zou die wereld de geest moeten hebben gegeven; u begrijpt uit het feit, dat ik u vandaag schrijf zulks niet gebeurd is, dat er iets goed mis is gegaan.
En nu dat het geval is treedt er een ander mechanisme in werking bij ons bleekscheten: we gaan naarstig op zoek naar een zondebok, want zelf zijn wij namelijk onfeilbaar. Sla onze geschiedenis er maar op na.
Uw werk van eeuwen her staat dus op het punt om bij ons groot vuil [u zou eens moeten weten hoe goed we in het verzamelen daarvan zijn geworden] te worden gezet. Het gaat dan worden vermalen tot iets anders. Daar hebben wij speciale mensen voor en wie weet komen die over een tijd dan wel tot hele nieuw conclusies; niets is bij ons uitgesloten.
Het is dus mogelijk, dat u en uw mensen opnieuw het slachtoffer kunnen worden van wat bij ons een wijd verspreide liefhebberij is: u kunt weer worden misbruikt.
En daarom, mijnheer Took, voel ik de sterke aandrang om u namens the white man nederig excuses aan te bieden. Wij zijn wie we zijn, wij weten echt niet beter.
Mocht u ergens in de jungle van Copan destijds het eerste nucleaire wapentuig hebben ontwikkeld en verstopt, groot genoeg om de seriebouw van Noah’s ark in versneld tempo op gang te brengen, en staat daar de houdbaarheidsdatum 25 of 26 december op, dan zou dat mooi zijn. Want we zitten al eeuwen te wachtenΒ  op een voorspelling die wel uitkomt, snapt u?

Uw nederige bewonderaar.

 

Advertenties

22 thoughts on “NEDERIG EXCUUS

 1. Mazzel zeg dat die Took allemaal verkeerd gelezen dingen heeft staan beitelen want anders hadden we toch maar mooi Ome Joe moeten missen met een banaal mooi stukkie muziek!!!
  Van Knopfler achtige klanken via blues naar bijna heavy metal in 1 song is toch wel pure klasse.

  Overigens las ik net nog ergens dat de Pygmeeen, althans sommige, tijdens het veroberen van hun dagelijkse portie eiwitten in de vorm van Boktorren en grote gele vetgemeste Meikevers en dergelijke, in een soort van hallucinerende trance kunnen geraken en aldus voorspellingen kunnen doen die de gehele mensheid aangaan.

  Zo weten zij zeker dat in het jaar 2312 een geheim virus van de planeet Pygmalia afkomstig zal leiden tot gehele decimatie van de aardse bevolking behalve als je kleiner bent dan 1.55m dan schijnt dat virus je namelijk niet te kunnen raken, sterker nog als het virus is uitgeraasd groeien de Pygmeeen tot in en aan de hemelpoort.

  Wellicht is dit ook wel een nader te bekijken en/of gedegen onderzoek waard in de wondere wereld der Pygmeeen.

 2. Het mag dan wat de wereld betreft met de verwachte sisser zijn afgelopen. toch heeft dat gedoe rond de Maya-kalender blijkbaar effect gehad op bepaalde mensen. Neem nu Maxime Verhagen. Die geeft ineens zo maar toe, dat de deal met Wilders een grote [inschattings]fout is geweest.
  Weet trouwens één van jullie al, wat de volgende datum is waarop de wereld zal vergaan? πŸ˜‰

  • Je zou het haast wel zeggen, O. , dat er een effect is. Want vandaag is het Jolande Sap, die ruiterlijk toegeeft in de kwestie Kunduz een grote fout te hebben gemaakt. Er lijkt wel een soort “generale boetedoening” op gang te zijn gekomen. πŸ™‚

  • Politici kopen zich over het algemeen aan het eind van het jaar als het ware vrij. Om in het nieuwe jaar weer fris van voren af aan te beginnen. Ik zou als ik jullie was heer Verhagen en vrouw Sap maar niet al te serieus nemen.
   Ik wil de eerste politicus nog zien, die op tijd inziet dat hij een kanjer van een fout gaat maken. Wie weet, misschien wordt er in 2013 zo’n fenomeen geboren.

   • Vrees maar niet, Paul. Met inmiddels een groeiend aantal Nederlanders neem ik vrijwel geen enkele politicus meer serieus. Laten we helder zijn: GTST neem je toch ook niet serieus πŸ™‚

   • En dan hebben we de “Kerstboodschap” van Bea nog tegoed. Zou het niets voor meneer Ukit Took zijn om die rol voor één keer van HKH over te nemen? πŸ˜€

 3. Waar zou je zijn zonder SmeerGeer en ViesGoor, hΓ© jongen ? :P. Lekkere en tegelijk oprechte brief aan die meneer Took. Die man zal zich op zijn minst afvragen hoe die bleekscheet toch maar kan blijven wegkomen met intellectueel en/of materieel bezit van anderen in te pikken om daar vervolgens mooi weer mee te spelen. Maar ook meneer Took wist destijds al dat elke beschaving, zelfs die van the white man op enig moment zal worden weggevaagd. Ik denk dat er nog eens goed naar dat beitelwerk moet worden gekeken. Wie weet wat er echt staat.

 4. Mijn dag stond helemaal in het teken van de Maya’s. Mooie kaars gekocht in de vorm van een Maya-tempel, ben een trui in Maya-motief aan het breien. Alleen kan ik maar geen recept vinden van Kalkoen a la Maya.

  Heb gisteren in eerste instantie nogal verbaasd opgekeken bij wat je op de site aan clip leek te hebben neergezet πŸ™‚ Maar al kijkende werd me al snel duidelijk, dat het om een hilarische versie van Nazi’s on the Moon ging. Heb krom gelegen om die naaldhakscene. Waar heb je dat nou weer vandaan gesleept. πŸ™‚

  • Het gaat om de film Iron Sky, die het hilarische gegeven als uitgangspunt gebruikt, dat de Nazi’s na WO II naar “the dark side of the moon” zijn gevlucht. Het clipje wat ik heb laten zien geeft al een aardige indruk, maar de film zit barstensvol lach- en giermomenten. Zowel op acteergebied als op het terrein van vondsten voor de scenery. Geen Maya-tempel overigens. πŸ™‚

 5. De grootschalige seriebouw van Noah’s Ark [in figuurlijke zin genomen] of althans het vooruitzicht daarop + de daaraan te behalen winsten zullen best wel aanleiding zijn om op termijn met een aangepaste voorspelling te komen. Zo is tenminste mijn verwachting.
  The thrill man, the kick ……. of het nu een vergaande wereld is of een te verwachten mega-sneeuwbui, we slaan er op aan. Of beter gezegd: we slaan er op door.
  BTW: je hebt je blijkbaar verdiept in de Maya-geschiedenis. Onderzoeksbloggen van de bovenste plank. πŸ™‚

 6. De jongeman zit op zijn “schrijfstoel”. Zou je niet eens harder met die lijst aan de gang gaan? πŸ˜€
  Vlot geschreven op de Radariaanse wijze, met dwarsverbanden links en steken onder en boven water rechts. Kortom een heerlijk stuk, een zoveelste proeve van het feit, dat je de mens aan alle kanten hebt doorgelicht en daar, zoals wel meer mensen, een vies smaakje in de mond aan hebt overgehouden. Doe Utik Took de groeten van me als je hem spreekt. πŸ™‚

  • Maak je geen zorgen, Jurgen. A gaat de logproduktie vanaf volgende week drastisch omlaag B. de lijst is klaar, alleen kunnen slechts ingewijden er nog van genieten. 2 dagen dan staat hij er.

 7. Je geeft ons op een onversneden manier van onderuit de zak, RadaR. Ik heb even zitten nadenken, waar ik je kan betrappen op laat ik het maar tendentieuze beweringen noemen.
  Maar zoals gebruikelijk sla je de spijker soms subtiel [ Het is dus mogelijk, dat u en uw mensen opnieuw het slachtoffer kunnen worden van wat bij ons een wijd verspreide liefhebberij is: u kunt weer worden misbruikt.] en soms spijkerhard [Maar dat beeld zult u ongetwijfeld herkennen uit de periode dat onze conquistadores bij u langs kwamen om ziektes als syfilis e.d. bij u af te leveren en als beloning uw tempels leeg roofden.] op zijn kop.
  Ik ben, laat ik je dat verzekeren, ook nu niet van plan om tot na Kerst af te wachten. Maar iets zegt me dat je dat ook niet van me verwacht.
  Sterk stuk!

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s