INDIVIDUALISERING

Het is een vaak toegepast en dus beproefd middel: het individualiseren van een zaak , probleem, gevolg van een daad, poging om iets recht te praten wat krom is e.d.
Ik heb het nooit geteld, maar dat middel wordt in ieder geval gevoelsmatig voor mij het meest gebruikt om een soort schuld aan te praten bij het individu. U kent dat wel: een roker zorgt ervoor dat een niet-roker x% risico op die enge ziekte loopt. Een barbecue-verslaafde eet vooral plofkip, knalvarken, explosiekoe en dynamietvis en zorgt er daarmee voor, dat die dieren een wrede dood meemaken. Of een automobilist is verantwoordelijk voor y% van de fijnstof, die de gemiddelde fietser en de gemiddelde wandelaar inademt.
En zo kan ik nog wel even doorgaan. Via die truc wordt het individu een schuldgevoel aangepraat, terwijl het probleem waar het om gaat natuurlijk een probleem is geworden, doordat het door een collectief wordt veroorzaakt.
Verbiedt de verkoop van tabaksartikelen en weg is het probleem van de meeroker. Verplicht 100% schone auto’s, verdwenen is het fijnstof probleem. Doe alles wat met plof e.d. te maken heeft in de ban en een “menselijke” dood van dieren is een feit.

Individualiseren van een probleem lost niets op, het poogt slechts het individu een schuldgevoel aan te praten. Zoals vroeger ook gold met de boodschap “als je niet elke dag je schietgebedjes doet kom je niet in de hemel”. Wat dat betreft is er in wezen nog weinig veranderd, mag je rustig stellen.

Er is wel een nieuwe vorm bijgekomen sinds we in de crisis zitten en hulp verlenen aan wie maar in de eurozone zit. Een goed voorbeeld daarvan is het recent door Dijsselbloem toegegeven feit, dat de lankmoedige [zwalkend zou je ook mogen gebruiken] houding van de board of directors van ons land, onder leiding CRO [Chief Ridicolous Operations] Rutte, de komende 7 jaar [maar het kan een langere periode worden] 158 miljoen euro jaarlijks verlies oplevert [of kost, ligt er maar aan hoe u er naar kijkt].Geloof me, er is werkelijk geen paardenkop die werkelijk weet hoeveel de kosten zullen zijn, men slaat er maar een slag naar. Maar niet zomaar een slag, er is wel degelijk slim te werk gegaan. Want 158 miljoen per jaar is natuurlijk perfect te “individualiseren”. 10 euro per Nederlander. En u voelt hem waarschijnlijk wel aankomen, de zin die er direct achteraan komt: “voor 10 euro per jaar werkt elke Nederlander er aan mee, dat [in dit geval] de Grieken uit de ellende kunnen komen.” Het effect hiervan is tweeledig. Het poogt een gevoel van trots te kweken [“kijk ons Hollanders weer eens lekker bezig zijn”]. En daarnaast werkt , indien tegen die 158 miljoen per jaar zou worden geprotesteerd, het een gevoel van gevoel schaamte en schuld in de hand, als wij te loop zouden lopen tegen het weggooien van maar een luizige 10 euro per jaar.

Noem het marketing, noem het psychologie …… maar zo werkt het wel. Individualisering is dé truc van deze tijd. Als multinational kun je je er 3 slagen mee in de rondte verdienen, als overheid kun je burgers er tot op het niveau van het individu mee tegen elkaar uitspelen.

Maar ik moet er op wijzen, dat de individualiseringstruc ook zijn grenzen heeft. Want mocht u denken, dat onze board of directors straks met een verhaal mocht komen, dat:
– de extra steun aan voedselbankers
–  de steun aan niet-zorgverzekerden
– de steun aan gesnoeide pensioentrekkers
– de steun aan de inmiddels >1.000.000 onder de armoedegrens levenden
158 miljoen oftewel slechts 11 euro per resterende Nederlander kost en het alleszins logisch en verantwoord is “dat ons ons helpt”, dan komt u van een koude kermis thuis.
Waar die eerdere 10 euro slechts peanuts zijn of althans als zodanig worden verkocht, zijn die 11 euro veel en veel te duur. Je kunt immers niet alles zo maar op één hoop vegen.
Je hebt [ik hoor het de CRO zeggen] individualisering én individualisering, vergeet dat niet.

The beat goes on  overigens, dus eindig ik weer met een track, die ook in 2012 een plek heeft gekregen in de Top888. En ik kan daar meteen ook een gebaar mee maken richting de deze week overleden Ravi Shankar, de grootmeester van de sitar [en vader van de mooie Norah Jones, wat ook geen geringe verdienste is].

 

Advertenties

12 thoughts on “INDIVIDUALISERING

 1. Het lijkt een beetje op de kip en het ei verhaal waarbij de centrale vraag eigenlijk is wat is nu feitelijk erger, de Multinationals en Overheden die de samenleving en dus de mensen bespelen of de individuele mensen die zich dus zo laten bespelen??

  In 1e instantie zou je dan gelijk zeggen dat is en zijn de Multinationals en de Overheden maar dat antwoord is mij niet alleen te makkelijk maar ook veel te veel voor de hand liggend, het is immers het individu die zich laat bespelen en die zich maar al te graag afwend van zijn eigen verantwoordelijkheid plus dat datzelfde individu het ook laat gebeuren en dus feitelijk toestaat om zich te laten manipuleren en grof gezegd in de zeik te laten nemen.

  Wel kun je zeggen en stellen dat indien er niets veranderd bij de awareness van het individu er een voortdurende status quo zal blijven bestaan maar wel een waar de eerder genoemde Multinationals en Overheden meer voordeel bij hebben immers zij zijn degene die wel een blok weten te vormen daarbij dus een bijna oncontroleerbare macht vormend, daar waar aan de andere kant de weinige individuen die hier tegen ageren eenvoudig vermorzeld zullen worden in de grijpgrage klauwen van deze instellingen.

  Verdeel en heersch het concept is bijna net zo oud als de mensheid is en zo lang wij ons laten verdelen en beheersen zal er bitter weinig veranderen er zijn ook doodeenvoudig te weinig individuen te vinden (bijvoorbeeld a la Radar & ondergetekende) die niet alleen constateren maar ook bereid zijn om hun individuele politieke verschillen en inzichten voorlopig te laten voor wat ze zijn in het besef dat slechts gezamenlijk ten strijde trekken en op de barricades staan een wezenlijke verandering gaat veroorzaken, een wezenlijke verandering van het systeem en de manier van leven die het belang van de individuele politieke verschillen en inzichten verre overstijgt.

  Ach ja zoals deze fabelachtige band met deze werkelijk epische song op Pink Floyd nivo al eens zei, Arriving Somewhere But Not Here……

  Zo en met de waterpijp in de hand gaan we samen met het luisteren naar “Govinda” maar weer eens op zoek naar het geestelijke Nirvana.

  Of zoals deze prachtige band uit dezelfde periode als Led Zep al eens liet weten, (Wish i could) Hideaway…

  • Een geweldige track van het al even geweldige album Deadwing van PT. Fraaie keuze, Willem. Ik voeg er even de lyrics bij om het geheel compleet te maken.

   Never stop the car on a drive in the dark
   Never look for the truth in your mother’s eyes
   Never trust the sound of rain upon a river
   Rushing through your ears

   Arriving somewhere but not here

   Did you imagine the final sound as a gun?
   Or the smashing windscreen of a car?
   Did you ever imagine the last thing you’d hear as you’re fading out was a song?

   All my designs, simplified
   And all of my plans, compromised
   All of my dreams, sacrificed

   Ever had the feeling you’ve been here before?
   Drinking down the poison the way you were taught
   Every thought from here on in your life begins
   And all you knew was wrong?

   Did you see the red mist block your path?
   Did the scissors cut a way to your heart?
   Did you feel the envy for the sons of mothers tearing you apart?

  • Ik wip nog effe langs als afsluitertje en loop meteen keihard aan tegen een wel heel erg fraaie track. Als we de boodschap, die er in gezien wordt in relatie tot het log even vergeten, blijft er een werkelijk heel smakelijk muziekstuk over.
   Complimenten, Willem!

 2. Hier zijn we gisteren nogal van slag geweest door het gebeurde In Connecticut. Daardoor hebben we ons eigenlijk een beetje afgewend van al het nieuws e.d. wat passeerde.
  En je neemt het mij vast niet kwalijk als ik jouw mening over de ranzige spelletjes van de politiek even wat minder belangrijk vind. 🙂 Ik heb er mijn buik van vol, zoals je zult begrijpen.

  • Ik neem jou nooit ook maar iets kwalijk O. 😀 Tenzij je je echt misdraagt natuurlijk 🙂
   Hopelijk vind jij het niet kil of koud, dat ik die gebeurtenis in Newton niet het onderwerp van een log of discussie maak. Omdat die helaas altijd tot de zelfde uitkomst leidt. En mocht er iemand zijn die een uit solidariteit opgekomen stille tocht gaat organiseren, ik doe niet mee!

 3. Zo, de boom staat. En helemaal conform de instructies van de directrice 🙂
  Nauwelijks tijd gehad om even hier te buurten. Een ding is zeker: wat die boom betreft is er nauwelijks sprake van individualisering 😀 Helemaal in overeenstemming met de heersende mode. Ik heb nog brutaal voorgesteld om dit jaar geen piek te nemen, maar één blik van de directrice was genoeg om dat weer schielijk in te trekken. Tja, ik ben ook maar een mens. En ik moet kunnen blijven hopen, dat er straks iets voor me onder die boom komt te liggen. Als ze maar niet met “50 tinten grijs” komt aandragen i.p.v. “De Amerikaanse Droom” 😀
  Ik pik even snel het muziekje nog mee, je hoort later wel wat ik er van vind.

 4. Govinda hoor je natuurlijk te beluisteren met een potje wierook voor je neus toch? 🙂
  Maar goed hoor, boven de middelmaat, maar dat geldt voor alles wat er in die lijst zal staan; daar vertrouw ik blind op.

 5. Natuurlijk bulkt het van de slinks- en sluwheden, natuurlijk zijn de tegenstrijdigheden met bergen tegelijk af te scheppen van wat er gebeurt.
  Blijven constateren is in prima handen bij jou, dus doorgaan, ook in 2013.
  Ik heb het al eens eerder gezegd: het is al stuitend op welke wijze onze bestuurders marketing bedrijven en de psychologie van de massa kneedt en kneedt. Maar daar voeg ik ook niet voor de eerste keer aan toe, dat die massa zich ook wel heel simpel laat foppen en kneden. En ondanks 5 jaar crisis en dus 5 jaar gekonkel, gelieg en gemanipuleer zie ik nog geen doorbrekend besef bij die massa. Jij wel?
  Steeds stuitender wordt nog steeds, dat onze bestuurders zich nog nauwelijks iets aantrekken van het feit, dat hun soms op primitief boerbedrog gestoelde trucs worden doorzien.
  Ik maak me derhalve steeds meer zorgen over het democratisch gehalte van de samenleving. Mij is ooit geleerd, dat een democratische samenleving nooit gebaseerd kan zijn op bedrog.

 6. Goed stuk met een terechte rode draad: de doem van de individualisering. Ik had die 158 nog niet meegekregen, wel die 1 miljard over 7 jaar. Je zou inderdaad haast zeggen, dat het geen toeval kan zijn: een tientje per Nederlander. Zo breng je vakkundig het verspillen van een fors bedrag [wat overigens nog maar een klein deel is van het grote geheel] terug tot inderdaad “peanuts”.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s