LAATSTE KANS VAN DE EEUW

Ik passeerde net het fraaie stadhuis in mijn woonplaats. Of eigenlijk het voormalig stadhuis, want sinds de fusie met de nabuurgemeente als gevolg van de keiharde strijd van destijds met de nabijgelegen “wereldstad” [het ging allemaal om grond, waar de wereldstad in volgende jaren stevig mee aan het speculeren zou gaan via het volpompen van die oorspronkelijk poldergrond met dure woningen] is er een ander stadhuis gekozen.
stadhuisHet oude stadhuis doet alleen nog dienst voor het afsluiten van  huwelijken [zelf werd ik er in mijn bloei-jaren ook officieel aan de ketting gelegd]. Het was er vandaag ongewoon druk.
Bij zo’n stadhuis hangen altijd wel wat “Bep’s” of Karel’s” rond, die als een soort verzamelaars die trouwpartijen vrijwel dagelijks als toeschouwer bijwonen. De “die hard” types nemen zelfs plaats op de aanwezige publieke tribune in de trouwzaal. Mocht er geen plaats zijn dan neemt men een strategische positie in buiten. Krentenbollen en thermosfles in de tas. Het soort types die elk jaar in september ’s ochtends om 7 uur al achter de dranghekken staan in afwachting van Bea en haar sjees.
Ik schoot zo’n Bep aan en vroeg haar waar die drukte vandaan kwam. Een geringschattende blik was mijn deel. “Niet op je kulendeh gekeke zeker?”. Het was vroeg op de dag en dan valt het muntje niet zo soepel bij me. Dus ontging mij de betekenis van die Beppiaanse opmerking. En omdat ik uit principe niet met een kalender op zak loop als er boodschappen worden gedaan kon ik ook niet even snel spieken. Zou ze de Maya-kalender bedoelen? En zich vergissen, omdat daar pas 20 december een datum is, waarop het heel druk  zou moeten worden. Niet met trouwen overigens.
“Hoe bedoel u?” “Jezus, man, het is vandaag de laatste kans van deze eeuw. Je mot straks om 12 over 12 eens komme kijken, dan staan ze hier in de rij”.
Het lag op mijn lippen om te vragen of er nu ook al op het stadhuis de eerste exemplaren van de i-pad g18 of Call of Duty werden verkocht; maar opeens snapte ik het. 12-12-12, de laatste magische datum, waarop aan de hype kon worden meegedaan. Trouwen!!!
Al die noodruftige vrouwtjes en al die, veelal getatoeerde, mannetjes staan te dringen om de eerste belangrijke stap op weg naar hun scheiding [al of niet de eerste] te maken op deze magische dag. De laatste kans van deze eeuw.

Ik maakte dat ik weg kwam. Zoveel ellende in de knop, daar ging je niet naar staan kijken. Dat past gewoon niet, ondanks dat leedvermaak mij ook niet vreemd is.
En ik ging lopend op weg naar de warmte en mijn eerste bakje koffie van de dag. Koffie, ik werd weer getriggerd. Soms vervloek ik die hersenpan van mezelf. Het blijft maar draaien daar, zou daar geen pil tegen bestaan? O nee, de zorgkosten, slordig van me.
Koffie, Douwe Egberts, laatste kans van de eeuw………. daar moest een verband tussen te verzinnen zijn. Hebbes!
Zou die Herkemij, die net 1 jaar CEO bij DE is geweest tegen de luttele vergoeding van kanis[alle extraatjes meegerekend] van 4,7 miljoen euro, ook hebben gedacht “dit zou weleens de laatste kans van de eeuw kunnen zijn?”. En liet zich vervolgens als volkomen falend CEO afzetten, omdat zijn arbeidscontract hem een vertrekregeling garandeerde, waarmee hij zijn totale inkomen over 1 jaar als werknemer bij DE zou kunnen laten uitkomen op ruim 7 miljoen.

Thuis aangekomen maakte ik het onderweg nog even meegepikte pak Kanis en van Gunnik open. Want die koffie zou me wel nog smaken.

Advertenties

18 thoughts on “LAATSTE KANS VAN DE EEUW

 1. Hmmm … de eerste stap op weg naar hun scheiding …..tja, als je de statistische cijfers bekijkt, waaruit blijkt, dat meer dan 1 op de 3 huwelijken in een scheiding eindigt, kan moeilijk worden ontkend dat er een zeer concreet element van waarheid in die opmerking van je zit.
  Het stemt me ietwat treurig, dat jij zo’n vroeger toch zo mooie gebeurtenis hebt ervaren als “aan de ketting worden gelegd” 🙂
  Want het kan echt heel anders, zo weet ik uit ervaring.

  A bon, de koffie dus.
  Je weet, ik probeer zo’n verhaal of kwestie allereerst te ontdoen van alle reuring en drukte die er over wordt gemaakt. Omdat je dan eenvoudiger tot de kern van de zaak kunt komen.
  Jij raakt die kern perfect in je weerwoord op Willem’s reactie.
  Hoe kan het dat een medewerker in de top van de piramide via een sluwe constructie, ongetwijfeld uitgedacht door heren en/of dames die daar voor hebben gestudeerd, een zodanig arbeidscontract met een werkgever kan afsluiten, dat hij zijn jaarinkomen tot 4.700.000 euro weet op te drijven [80 tot 100x het loon van de gemiddelde DE-werknemer]. Die vraag alleen al brengt een even absurd als bizar feit boven tafel.
  Kan één medewerker [CEO, CFO of welke dikke titel hem ook wordt toegekend] een kleine 5 miljoen salaris + emolumenten waard zijn?
  Zo’n man zal ongetwijfeld grote contracten voor het bedrijf afsluiten; vrijwel zeker bepalen die contracten de hoogte van zijn bonus.
  Maar zo’n contract wordt pas wat waard als het werk wat in het kader van zo’n contract zal moeten worden verricht ook werkelijk wordt gedaan. En dan hebben we het over de werkvloer.
  En wat wil de ironie? Op die werkvloer lopen de mensen, die tegen steeds beroerder arbeidsvoorwaarden [langer werken, nauwelijks stijgend of soms zelfs minder loon] dat werk doen, in feite om de bonus van de CEO o.i.d. mogelijk te maken.
  Die mensen laten zich wijsmaken, dat het contract wat de CEO afsloot voor hen werkzekerheid en inkomenszekerheid biedt. En hen wordt duidelijk gemaakt, dat ze daar heel blij mee moeten zijn.
  Onvoldoende wordt beseft, dat de kaarten in werkelijkheid andersom zijn geschud.
  De CEO kan de mooiste en lucratiefste contracten afsluiten, maar als er niemand bereid is voor de bonus van zijn baas te werken kan er heel snel een dikke streep door zo’n contract.
  Werkgevers hebben lang uitgedragen, dat het personeel [van laag tot hoog] het kapitaal van het bedrijf vormde. Die humane houding is met de echte opkomst van het neo-liberalisme bij het groot vuil gezet.
  “Het kapitaal van het bedrijf” is veranderd in een contigent slaven, dat er is om de onstilbare honger van de Herkemij’s van deze wereld naar een topsalaris, bonussen en opties te stillen.
  En het treurige is, dat die slaven steeds minder lijken te beseffen tot welke rol zij zijn veroordeeld en veroordeeld zullen blijven.
  Met het neo-liberalisme [noem het desnoods ook The American Way of Running a Business] werd de duivel binnengehaald. En je zou wel heel groen zijn als het je zou verbazen, dat die duivel meteen aan zijn werk is gegaan.
  Nog steeds hebben mensen onvoldoende door, dat de dienaars van Beëlzebub [het ding heeft vele fraaie namen om een stinkend en rottend “wezen” te verbergen] heel dicht om hen heen cirkelen. Ze vormen zelfs het grootste deel van hun vertegenwoordigers en bestuurders, waarop die argeloze burger van die werkvloer zijn stem blijft uitbrengen.
  Mensen protesteren ook nauwelijks [zeg maar gerust niet] als steeds meer dienaren van de “Anti-Christ” zich in machtsverbanden verzamelen [zoals nu gebeurt via het brengen van het toezicht van alle “too big to faill” Europese banken onder de Goldman-Sachs van Europa, de ECB].
  We zijn nog lang niet af van de Herkemij’s van deze wereld. Want het trieste is, dat zij, ondanks hun voor iedereen zichtbare schuld aan de crises van de huidige tijd, ipv zwakker door de afstraffing die ze verdienen maar niet krijgen, alleen maar sterker worden.

  NB: Voor jullie me als een soort godsdienstwaanzinnige gaan beschouwen [ 🙂 ] : ik probeerde misschien wat onbeholpen, maar toch een beetje een soort “kerstgedachte” in mijn verhaal mee te laten klinken. De échte kerstgedachte welteverstaan, dus niet die van “vrede op aarde en in alle mensen een welbehagen” maar die van “op naar het volgende graaijaar 2013”.

  • Met je aanroepen van Beëlzebub heb je me wel aan het twijfelen gebracht, Paul. Wat draai ik met Kerst? Bing Crosby’s White Christmas of The Devil Made Me Do It van RadaR’s bandje 😀

   • Verrek, je hebt gelijk ook, Lot. Als die RadaR nou eens opschiet met het publiceren van zijn lijst. Dan kan ik een beetje uit mikken hoe laat ik schoonmama kan laten komen. Zo rond Metallica o.i.d. 😛

  • Al lezend dacht ik “Zou Paul de film End of days” hebben gekeken?” 🙂
   Tja, ik ben de laatste om te ontkennen, dat wat je schrijft helemaal klopt. Ik ben toevallig net bezig wat kerstkaarten te maken. Nu zou “vrede op aarde en in de mensen een welbehagen” sowieso volstrekt kansloos zijn geweest om erop te komen. Maar “Een gelukkig nieuw graaijaar” …… daar zie ik wel iets in. 😀
   Zippend aan mijn koffie [fair trade, ook Kanis is passé inmiddels dankzij anna] zat ik te bedenken of het wellicht een leuk idee zou zijn om een aantal voorspellingen [koffiedik kijken dus] voor 2013 in een komend log te vatten. Maar ik ben daar op terug gekomen; het zou een niet zo vrolijk lijstje worden. Tenzij ik natuurlijk als 90% van Nederland mijn kop in het zand steek, maar door de vorst van de afgelopen dagen lukt dat niet echt op dit moment. Dus houd ik het maar op jouw “graaijaar” en wens iedereen die dat wil horen er veel plezier in en mee. 🙂

 2. Het lag op mijn lippen om te vragen of er nu ook al op het stadhuis de eerste exemplaren van de i-pad g18 of Call of Duty werden verkocht;

  Over humor [met uiteraard de gebruikelijk “bite” erin] gesproken. Je was ondanks het vroege uur uitstekend op dreef, RadaR. Zeer amusant, die 12-12-12 hype onder de aandacht brengen.

  Willem stelt aan de orde of je Herkemij wel kunt verwijten, dat hij na 1 jaar [falend] werken bij DE met zijn zakken meer dan gevuld mag vertrekken en dat ook doet.
  Nu, ik heb er geen enkele moeite mee om daar JA op te zeggen. Omdat de man gewoon de graaier blijkt, die hij ten tijde van het afsluiten van zijn arbeidscontract bij DE ook al toonde te zijn.
  Maar natuurlijk is de 2e en misschien wel belangrijkste vraag: hoe is het in hemelsnaam mogelijk, dat bedrijven op het allerhoogste niveau dergelijke contracten kunnen en mogen afsluiten?
  Als een Koffiemaler A na 20 jaar trouwe dienst bij DE vertrekt krijgt hij waarschijnlijk 0,0001% van wat Herkemij in een jaar bij elkaar heeft gesleurd mee.
  Waarom pikt die Koffiemaler, maar ook de Koffiebrander, de Koffieproever, de Koffieverpakker, de Koffiesalesman het dat zijn aan alle kanten falende baas meer dan compleet gevuld de deur uitloopt? Ik begrijp daar, elke keer weer dat iets dergelijks in het nieuws komt, helemaal niets van 😦

 3. Als je die noodruftige trutjes en die getatoeëerde mannetjes, die op 12-12-12 trouwen vraagt wanneer ze dan hun 25-jarig huwelijk zullen vieren, weet je wat ze dan antwoorden?
  Op 37-37-37 😛

  • 😛 😛 Ijzersterk, Jeanette. Heb hem gelijk effe hier erin gegooid. Sommige trutjes in de dop trokken een pruilmondje, maar dat doet niks af aan de humor van die opmerking. Je mag blijven 😀

 4. We hebben erg veel geleerd van de Rijkman Groenink situaitie, dat blijkt maar weer. Die gasten van het slag Herkemij lachen ons toch midden in ons gezicht uit.

 5. Binnen een paar maanden volgt het bericht dat de koffieoogst ernstig is tegengevallen en dat de prijzen omhoog gaan. En zo laat DE ons voor de zak [geld] voor die zak[kenvuller] betalen. Simple as that.
  Dus: geen DE koffie meer drinken, want dat is de enige manier om het bedrijf te laten voelen wat er gevoeld moet worden.
  Kanis is niet alleen prima te drinken, maar nog een stuk goedkoper ook!

 6. “Al die noodruftige vrouwtjes en al die, veelal getatoeerde, mannetjes staan te dringen om de eerste belangrijke stap op weg naar hun scheiding [al of niet de eerste] te maken op deze magische dag. De laatste kans van deze eeuw.”

  Briljante zin waar ik ernstig van in de lachstuip ben geschoten!!!!

  Uitstekend verwoord en geschreven die aanklacht tegen de naar het lijkt ieder in zijn greep hebbende hype-cultuur die met de dag krankzinniger aan het worden is.

  Douwe E.

  Overigens las ik ergens dat die vertrekpremie van Herkemij geen dikke 7 maar een beetje meer namelijk slechts 9 miljoen bedraagd.

  Los van de vraag of dit bedrag wel of niet te rechtvaardigen valt voor wie dan ook is de vraag of je dit de man wel kunt verwijten, immers het is de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur geweest die hem hebben aangesteld op deze voorwaarden en dat deze dan in iets meer dan een jaar tijd besluiten zich van hun zelfbenoemde C.E.O. te ontdoen is iets wat ik hem dus niet aanreken, immers hij wilde niet weg neen, hij moest weg en das een verschil.

  Ook de landelijke politieke partijen van dienst mag je dit belachelijke bedrag aanrekenen immers zij hebben alweer gefaald om paal en perk te stellen aan dit soort idioterie niet de 1e en zeer zeker te weten vast ook niet de laatste maal dat dit gebeurd.

  Of dit een slimme actie is van D.E. is nog maar de vraag want in feite word het bedrijf zo maar weer terug geworpen in de tijd en lopen allerlei ingezette vernieuwingen en innovaties vertraging op waarbij het ergste nog wel is dat de door voormalig eigenaar Sara Lee ingezette teloorgang van een op zich uitstekend Nederlands bedrijf voort kan woekeren en dat kan wel eens een kwalijke zaak zijn voor de Nederlandse werknemers van D.E. die ongetwijfeld hiervoor de prijs zullen gaan betalen tesamen met de consument uiteraard, maar dat zal waarschijnlijk ook helemaal niemand doen verbazen.

  • Het grappige feit doet zich voor, dat zowel dit log als jouw reactie zijn opgepikt door Finch, een site waar hot items worden verzameld. Misschien een bonus voor jou te halen, Willem 😀

   Maar even serieus: RTL-Z publiceerde gisteren het volgende bericht over de vertrekregeling van Herkemij [quote];
   “Het ontslag van Michiel Herkemij bij Douwe Egberts legt hem geen windeieren. Een jaar werken levert hem maximaal 7 miljoen euro op, blijkt uit berekeningen van RTLZ.

   Zijn vertrek kan hem nog zo’n 2,25 miljoen euro opleveren. Tel daar de 4,7 miljoen euro aan salaris en bonussen bij op waarvoor Herkemij in zijn eerste – en enige – jaar bij DE in de boeken stond, en het totaal komt op bijna 7 miljoen euro.

   Michiel Herkemij werkte nog niet zo lang bij Douwe Egberts. Hij werd pas op 27 februari benoemd als CEO. Wat hij in zijn eerste jaar bij DE verdiende, is te lezen in het jaarverslag van het bedrijf. (klik hier: zie pagina 81)

   Herkemij kreeg in het gebroken boekjaar 2011/2012 een vast salaris van 900.000 euro, een bonus in contanten van 900.000 euro, een bonus in aandelen ter waarde van 1,5 miljoen euro, een pensioenbijdrage van 176.000 euro en 118.000 voor overigen (secundair arbeidsvoorwaarden zoals: verzekeringen, een leaseauto, representatievergoedingen, en een tegemoetkoming in de verhuiskosten).

   Daarnaast kreeg Herkemij tekengeld, ter compensatie van een aandelenpakket bij zijn vorige werkgever dat hij bij zijn overstap verloor. In totaal stond Herkemij in dat ene boekjaar dus voor 4,7 miljoen euro bij Douwe Egberts op de loonlijst.

   President-commissaris Jan Bennink zegde Herkemij gisteren onverwacht de wacht aan. Maar dat gaat in de wereld van de multinationals niet zomaar. Herkemij komt in aanmerking voor een vergoeding. En die bedraagt maximaal 2,25 miljoen euro, zo valt af te leiden uit zijn arbeidsovereenkomst die door DE is gedeponeerd bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

   Uit die overeenkomst blijkt dat Douwe Egberts een opzegtermijn in acht moet nemen van zes maanden. Daarnaast kan Herkemij rekenen op een vertrekvergoeding van 12 maandsalarissen. Uitgaande van zijn jaarsalaris van 900 duizend euro komt dit neer op 1,35 miljoen euro. Maar Herkemij komt volgens een woordvoerder van DE ook in aanmerking voor een nog vast te stellen bonus in contanten, van maximaal 900 duizend euro. In totaal gaat het dus om minimaal 2,25 miljoen euro.

   Het lijkt gek dat een topman die ontslagen wordt omdat hij niet goed presteert toch een bonus krijgt. Maar een woordvoerder van DE zegt dat de bonus in contanten afhangt van zowel de prestaties van het bedrijf als geheel en prestaties van de individuele topman. Als die laatste tegenvallen, maar de prestaties van het bedrijf voldoen aan de doelstellingen, dan kan Herkemij toch 80 procent van 900 duizend euro in zijn zak steken. In dat geval bedraagt de totale vertrekvergoeding 2,1 miljoen euro.

   Daarmee komt Herkemij’s totaal op bijna 7 miljoen euro. DE wil de details van de regeling met Herkemij binnenkort openbaar maken. Jan Bennink neemt tijdelijk de functie van Herkemij waar.”

   Los van alle andere cijfermatige zaken die erin genoemd worden valt mij het sterkst op de bonus van 9 ton euro, die Herkemij in dat gebroken boekjaar ontving. Je kunt je daar namelijk bij afvragen hoe het kan dat een CEO, nog maar net aangetreden, zo’n forse bonus ontvangt. Een bonus, die hij na zijn vertrek nota bene nog een keer zal ontvangen en die best weer 9 ton euro zou kunnen bedragen.
   Van Ufford [ook BoD bij DE] vertelde gisteren bij RTL-Z, dat al die prachtige bedragen zijn vastgelegd in het arbeidscontract van Herkemij. Er was dus [alweer] geen ontkomen aan. Rest de vraag of je Herkemij “gulzigheid” [het woord “greed” zal ik niet gebruiken] mag verwijten. Ik besef, dat alles relatief is, maar desondanks, het bovenstaande in ogenschouw nemend, moet ik stellen, dat naar mijn, maar ook van vele anderen, normen die vraag volmondig met JA mag worden beantwoord. Vooral omdat mag worden aangenomen, dat Herkemij, zoals hij deed bij zijn overgang van Heineken naar DE, bij een volgende werkgever een arbeidscontract zal [kunnen] afsluiten, waarin opnieuw de nodige schadevergoedingsclausules zullen zijn opgenomen. [Tenzij er bij die nieuwe werkgever personeel werkt, wat waartoe O. ook oproept beter oplet en zijn kont in de krib gooit.] Op een dergelijke wijze kunnen “heren” als Herkemij er voor zorgen, dat de kassabel altijd 2x rinkelt.

   • Na lezing van het cijfermateriaal kan ik me inmiddels levendig voorstellen, dat zoals je eerder elders zei je mond zo ver was opengevallen, dat hij niet meer dicht wilde 😀
    Nederland is werkelijk in vele opzichten een schurkenstaat geworden.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s