EEN UNIEK LUCHTVAARTUIG

Toen ik zo’n 5 jaar geleden via een gewaardeerde mede-muziekliefhebber een aantal in The O2 Arena in Londen gemaakte audio-opnamen in mijn bezit kreeg was ik als een kind zo blij. Nog maar een paar dagen geleden  was het, dat de in veler ogen grootste band uit de geschiedenis van de rock voor een eenmalig reunie-concert bij elkaar was gekomen. De gelegenheid was het brengen van een eerbetoon aan de grote man achter het Atlantic-platenlabel Ahmet Ertegun.

Led Zeppelin herrees voor één keer uit zijn as. Het was slechts weinigen gegeven om dat concert te kunnen bijwonen. Vandaar dat ik een [klein] luchtsprongetje maakte toen mij die audio-opnamen werden toegespeeld.  Van LedZep bestaan namelijk niet zoveel liveopnames, die van de gewenste kwaliteit zijn. Wat er is valt grotendeels in de bootleg-categorie, waardoor ze meer collectorsitems zijn dan draaibare concertweergaven.
Jimmy Page, Robert Plant en John Paul Jones, aangevuld met de in vele grote bands acterende Jason Bonham. die de plaats van zijn reeds in 1980 overleden vader John innam, deden voor één keer nog hun trucje.
De eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat de audio-opnames na één keer beluisteren in het collectorsitem archief verdwenen. Want wat ik hoorde was een enorme bak herrie, die in alles aan die al gememoreerde bootlegs deed denken. Teleurstelling alom alhier, te meer omdat niets er op wees, dat het concert van december 2007 ooit op de plaat, laat staan op DVD zou verschijnen.

Maar 5 jaar na datum kon ik [zij het moeizamer als destijds] weer een luchtsprong maken. Want onder de titel Celebration Day is inmiddels zowel een 2CD als een DVD verschenen.
De afgelopen dagen heb ik me daar op geworpen en laat ik jullie verzekeren:
ik heb er hoofdschuddend naar zitten kijken en luisteren. Ik kon oren noch ogen geloven, zo formidabel goed is het allemaal.
Allereerst werd mij niet voor de eerste keer duidelijk, dat LedZep live nooit, maar dan ook nooit sec moet worden beluisterd. Zien en horen tegelijk is wat mij betreft de enige manier om de ongelooflijke kwaliteit van die mannen te kunnen vangen en beleven. Het is dat de verweerde koppen van Plant en Page [Jones is beter geconserveerd] je anders vertellen, want anders zou je je terug wanen in de topjaren van de Zep. Plant’s stem is formidabel, Page’s gitaarspel ongelooflijk. Misschien zijn beide heren zelfs wel beter dan ooit. Jason Bonham [Dreamtheater, Black Country Communion] is ongetwijfeld een nog beter drummer dan zijn vader al was. En Jones excelleert op de bas en keyboards.
Alle grote songs komen langs [met wat mij betreft Dazed and confused, No Quarter, Stairway to heaven en Kashmir als absolute hoogtepunten] en de mannen spaarden zichzelf geen moment. Nooit wordt er op de automatische piloot gedraaid. Plant haalt alle zo bekende en beruchte uithalen moeiteloos, Page soleert in een moordend tempo waar dat nodig is.

Het is moeilijk te beschrijven welk gevoel mij beving al kijkend en luisterend naar de enige grootmacht van de [hard]rock. Zonder te willen overdrijven kan ik zeggen, dat hoewel geen trip to Memory Lane er sprake was van een herbeleving. In het besef, dat de jaren 70 wel degelijk met een enorme stap werden getransfomeerd naar 2012.
En enigszins tot mijn eigen verbazing bleek ik die transformatie moeiteloos aan te kunnen.
Het samenvloeien van 2 zo enorm van elkaar verschillende periodes bleek zowaar mogelijk. Althans voor ruim 2 uur,  dat het concert duurt.

Celebration Day is een document, bijna een relikwie van de 70-er jaren. Tijdgenoten zijn dan ook feitelijk aan zichzelf verplicht dit document het hunne te maken.
Ik wil best helpen om tot dat besluit te komen door jullie een beetje op weg te helpen.
De aankomende dagen. te beginnen met vandaag, is op de CatchRadio-site wat te bekijken en beluisteren. Beeld- en geluidskwaliteit voldoen aan de strenge normen, dus wat let jullie.
En volgende stap is dan even simpel als voor de hand liggend, lijkt mij.

Advertenties

14 thoughts on “EEN UNIEK LUCHTVAARTUIG

 1. Ik heb genoten van de clips van Zep, Radar. Er is nog net genoeg ruimte onder mijn kunstboompje, dus de DVD komt er onder te liggen. Heerlijk uitpakken bij de Kerstbrunch 🙂

 2. Een ding is zeker: het verschijnen van deze DVD [de clip van Kashmir is werkelijk subliem] is veel eerder en meer reden tot blijdschap dan het vandaag uitreiken van de Nobel Peace Price aan dé vredesduif van de huidige wereld, het continent waarvan diverse landen ook nu nog hun welvaart mede verdienen aan de verkoop van geavanceerd [= zo moordend mogelijk] wapentuig: de EU!

  • De scherpte van je opmerking past 1 op 1 bij de wijze waarop Jimmy Page de gitaar behandelt. Jurgen. De poppenkast was om de broek van te laten afzakken. Bijtijds wegkijken was dus geboden.

  • Poppenkast met een hoofdletter. En Meneer de “President” maar ook de Oppercommissaris mochten een praatje doen namens ons, apetrotse “peacekeepers”. Het is het enige nog wat de dames en heren overhebben: elkaar om de zoveel tijd een prijsje geven. Goed voor de geschiedenisboekjes.

  • Wij van Holland staan meen ik ergens rond de 5e plek als een van de grootste wapenexporteurs ter wereld, het is jammer dat niet alle vredesduiven ter wereld zich hadden verzameld om gezamenlijk een enorme berg birdshit over die verotte koppen van die hypocriete verzameling tuig te storten.

   Roer de trom en laat de opstand beginnen en Fate and Foruna beslissen het wel voor dat doel een heerlijk opzwepend muziekje en nog vrij toepasselijk ook……..Orf the floor is yours.

   en deze is modern mooi

   • Dit is waar ik al enige tijd naarstig naar op zoek was. Ideaal om rond een uur of 7 bij de kerstboom te draaien, dan weet ik zeker dat mijn schoonlui heel znel het pand zullen verlaten 😀
    Kan ik daarna snel richting bar en T888 🙂
    Dank je Willem, you’re the greatest.

   • het is jammer dat niet alle vredesduiven ter wereld zich hadden verzameld om gezamenlijk een enorme berg birdshit over die verotte koppen van die hypocriete verzameling tuig te storten.
    Ik heb zoiets niet snel, maar moet eerlijk toegeven dat iets soortgelijks bij mij opborrelde, toen ik die poppenkast in die “troonzaal” zag. Ik vind dat duo van Rompuy-Barosso echt niet te verdragen.

    Led Zeppelin wel trouwens, RadaR. Daar gaat mijn “versteende bloed” [ja ja, ik heb Roger Waters echt wel beluisterd] weer sneller van stromen. Hier thuis wordt gemengd gereageerd om mijn reactie op Robert P c.s. 😀

  • Ik vond het een complete schertsvertoning, die ook nog eens getuigde van een enorme onbeschaamdheid. Op zulke momenten, als je die lui ziet zitten of ze hoort speechen, voel je je minder Europeaan dan ooit.
   In mijn jonge jaren reageerde ik me op dit soort dingen af door “keiharde” muziek te draaien. Gelukkig zag en las ik dat Led Zeppelin klaar stond 🙂

 3. Goeie keuze van je geweest om eigen clips op de site te zetten, RadaR. Want die popup bij YT-clips is echt om gek van te worden. En de kwaliteit van jouw clips is perfect, dus top gedaan kerel.
  Ik wist eerlijk gezegd niet, dat keiharde rockmuziek zo hallucinerend kon werken. Kashmir tart wat mij betreft elke beschrijving. Meerdere keren beluisterd en ik ben zoals Willem dat zo treffend zegt “flabbergasted”. By far één van de beste live-tracks die ik ooit hoorde.
  Maar die mening zal ik straks wel bij moeten stellen als je met nog meer [JoBo komt ook nog aan de beurt?] candy op de proppen komt.

 4. Zowaar ik hier van het dak af te pletter mag vallen, maar ik klik net even naar je site door en ben completly flabbergasted door de werkelijk allerbeste versie ooit van Kashmir, laat voor mij de rest maar zitten (heb btw niet het lef hahaha) ik was al overtuigd en nu is overtuiging slechts een holle frase, vlug de wekker zetten en rapido in huis halen zoveel is nu wel zeker!!

   • Daar is helemaal niets op tegen!!!, binnen twee dagen zal de DVD/CD gaan geleverd worden, het volume staal alvast op orkaankracht.

    Om de mensen alhier op nog meer fijne ideeen te brengen de volgende in mijn oren majesteuze live track gespeeld door een band die mij in ieder geval een van de beste live performances ooit heeft gegeven oftewel “eat some Humble Pie”,
    bestaande uit Steve “Ichicoo Park” Marriot, Peter Frampton (nog met haar), Greg Reeves (ex Spooky Tooth) en een drummertje van toen net 17 jaar jong Jerry Shirley, met de originele Dr John the Nighttripper song “I Walk on Gilded Splinters”

   • Mooi, mooi … you’re in for a treat. 🙂
    2 dagen, dan heb ik mooi nog de kans om je morgen een 2e preview te geven.
    Stay sharp 🙂

    Nu even een half uurtje “humble pie” eten. 🙂

    PS: Wat een hemeltergend goede live track van Humble Pie. Die me meteen deed bedenken, dat zou er ooit een 10 CD box worden samengesteld van al de geweldige bands, die in The Fillmore [West of East, het maakt me geen zak uit] hebben gestaan, dat er dan alle aanleiding zou zijn om deuren en ramen te sluiten en blinderen om een dag lang de trip van je leven te maken.
    En o ja, Frampton. Ook aanwezig in de T888, onder andere met dit [zonder krullen gemaakte] lekkertje.

 5. Ik had in wandelgangen en via rooksignalen al enigzins vernomen dat deze DVD absolute wereldklasse was en je juichende recensie bevestigd dit ten ene male.
  Was het 71,72?? geen idee meer eerlijk gezegd maar dat maakt ook niet uit verder in die periode had ik het ongelooflijke geluk om in de eerder door mij genoemde “Oude Rai” te Amsterdam de enig originele band inclusief der Papa Bonham aan het werk te zien en je conclusie is de enig juiste Led Zep dien je te ondergaan in zien en horen!!
  En dan nu even een paar dagen gaan genieten met de grote G van de clips die je gaat plaatsten alvorens deze DVD hier een fraaie ereplek te gaan geven.
  Overigens even terzijde ik snap volledig wat je bedoelde met Julie Driscoll en The Small Faces!!! in dit kader zijn bv bij Led Zep Dazed and Confused(live), the Rover en Kashmir absoluut heilig verklaard.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s