GELUIDEN UIT DE SAMENLEVING

Monoloog WietWoutje van coffeeshop “Niet naast de Pot pissen“:
Wel verdomme, WTF, heb ik net al mijn klanten na oeverloze discussies en soms met de koppen tegen elkaar kunnen uitleggen, dat zo’n ding verplicht was als ze gewoon door wilden gaan met de “pot” op gaan, schaft die nerd van een Opstelten die wietpas weer af. Mijn hele administratie uitgebreid, website verbouwd. Allemaal voor Jan met de korte achternaam. En toch wel “potklanten” kwijt  geraakt ook. Wie draait er weer voor de kosten op????

Dialoog Douwe Draaisma [voor vrienden “Douwe de Druppel”] en Thijmen Watervlug [razende reporter van Radio Hunebed]:
Voelde ik me net wat veiliger de laatste tijd, ik durfde weer een patatje oorlog te halen bij de snackboer [uh….. is dat niet “snackbar”?] Nee jongen, niet bie ons in het hoge Noord’n, he, bie ons hiet alles boer] en een neut te gaan drink’n bie m’n vriendin van 84, hoor ik net dat Rutsom bijna alle spinhuizen in het Noord’n gaat sluiten.
Wâ  moe ik nou? Die jongen, die zo van fikkies houdt, zit net in Veenhuzen. Da mot, vonden ze, want hij mos dicht bij zijn familje zitten. Zou goed zijn voor de resosjalisasie.
Straks komt die jongen in De Haag [“u bedoelt Scheveningen, denk ik, maar maak u geen zorgen, daar komen alleen maar boeven van aanzien te zitten om op zijn tijd mee te doen aan zo’n realitysoap, weet u wel?”] , nou ja Scheveningen dan en dan mot-ie helemaal vandaar naar Zwartgattum reizen om bij ze familje te kommen. Wâ gaat dat kosten?
[“maak u geen zorgen. Om die kosten te dekken worden 700 medewerkers van de spinhuizen ontslagen.”].
O, en kosten die 700 niks dan? Ze benne lekker bezig daar bij die Rutsom.

Tirade Zwarte Bennie uit Beverwijk, notoir “slurper”:
Ach weet je, dr is een tijd gewees, dat ik hurry up CD’tjes en DVD-tjes vol brandde. Voor femilie en maatjes, weet je wel. Tante Bep werd altijd helemaal gek as ik met de nieuwste van de Toppuhs aan kwam draven. Elke keer goed voor een happie mee-eten.
Die kleine heffing op CDtjes en zo, ach dat ging maar om een paar centen.
Maar nondeju, die uitzuigers daar in De Haag blijve an de gang. Die heffing gaat weer omhoog, maar das niet alles. Ze gaan nou ook geld extra opzuigen via harde schijven van tablets, smartphones, Ei-pads e.d. Je ken godverdegodver tegenwoordig niks meer doen in dit kloteland of er komt meteen een heffing op.
En as klap op de donderslag zijn ze nou ook weer aan het zeiken over dat downloadgedoe. Ze willen een of ander verbod [die salon-socialisten waren daar altijd tegen, maar ze zijn weer gedraaid, die hufters] invoeren om ook daar een bak geld uit te kunnen slepen. Dr is toch geen gein meer an zo!!!

Epiloog:

Slopen of bouwen, varen, rijden, de hond uitlaten, een boom planten, verhuizen, paspoort, geboortebewijs, overlijden, ademen, roken, drinken, eten, parkeren, niet parkeren, graven, dichtgooien, feesten, demonstreren, enzovoort enzovoort: wat je ook doet of laat in dit land er is een “vergunning” voor nodig, 99% van de gevallen gekoppeld aan een passende heffing. Of de huizenwaarde nu daalt of stijgt, de WOZ gaat altijd omhoog.
Voor alle andere dingen, die niet in mijn opsomming worden genoemd [de rij is eindeloos] zijn er wel de BTW e.d.
Het is triest om te constateren, maar het enige wat nog onbelast is gebleven is de al of niet natte scheet, die elk van ons met regelmaat de open lucht in schiet. Ik zou er dus maar van genieten.
Beste Woutje, Douwe en Bennie: vergeet niet, we leven in Nederland. Daar hoort het zo!

Advertenties

14 thoughts on “GELUIDEN UIT DE SAMENLEVING

 1. Wat een prachtige clip heb je in elkaar gedraaid, echt heel mooie beelden. En ik weet nu dat “Jaws” echt bestaat. 😀 En die Jerney was in die tijd ook veel beter te verdragen dan ze nu is.
  Heb even moeten zoeken maar ben er achter hoor, dat het om Earth & Fire gaat. Wist echt niet dat ze dergelijke muziek gemaakt hebben. Ken ze eigenlijk alleen van Weekend.
  O ja, niet vergeten 😀 www. catchradio.nl Ennuh, doorgaan maar!

 2. Het is al jaren de innige wens van de neo-liberalen om ook het gevangeniswezen aan de vrije markt over te dragen. inderdaad: the American Way. Beschouw de voorgenomen bezuiniging maar als een belangrijke stap in de richting van dat doel. Minder gevangenissen, maar wel grotere zijn eenvoudiger te verkopen aan particuliere partijen.
  Er zijn geïnteresseerden zat om dat gevangeniswezen ook in Nederland tot een winst dragende bedrijfstak te maken. En het credo “de vervuiler i.c. de gebruiker betaalt” zal gaan gelden.
  Wat 2 dingen zal gaan betekenen:
  – de overheid hoeft nauwelijks nog kapitalen [ook niet voor haar pseudo-overheidsachtige diensten] in dat gevangeniswezen te stoppen. Wie denkt dat die enorme berg geld [althans de overheid beweert bij voortduring dat het daar om zou gaan] terug zal vloeien naar de burger?;
  – de ouders, die met een crimineel kind zitten opgescheept [en dat zijn er genoeg] zullen voor de detentiekosten van dat kind grotendeels zo niet geheel mogen gaan opdraaien. En krijgen daarmee een reden te meer om lang en hard te blijven werken.
  Binnen nu en 10 jaar zullen de eerste particulier gerunde detentie”bedrijven” in Nederland hun intrede hebben gedaan.
  Mark my words!!

  • Ik denk, dat je op het juiste spoor zit wat die privatisering van gevangenissen betreft, Paul. Er staan al Bulgaren en Roemenen klaar om dan het werk [uiteraard tegen bescheiden vergoeding, want er moet winst worden gemaakt] tegen die tijd te gaan doen.

  • “Innige wens” zou ik bij voorkeur willen lezen als “vast voornemen”. Het voortdurend gehamer op de onveiligheid [slechts als het politiek goed uitkomt meldt men dat Nederland “veiliger” lijkt te worden] in combinatie met de soms schrijnend duidelijk wordende incompetentie waar het gaat om het bieden van de verlangde veiligheid van de overheid zijn prima middelen om ons langzaam doch gestaag toe te leiden naar het moment, waarop we gaan geloven dat een geprivatiseerd gevangeniswezen [en zie die benaming maar zo breed mogelijk] ons meer te bieden heeft dan die stuntelige overheid.
   De uiteindelijk te bereiken besparing [t.z.t. zullen we daar meer over gaan horen verwacht ik] gaat uiteraard niet terugvloeien richting burger. Om de simpele reden, dat die als een bezuiniging zal worden gepresenteerd. En er zullen zo langzamerhand nog maar weinig Nederlanders rondlopen, die niet beseffen dat bezuinigen bij de overheid een synoniem is voor meer betalen door de burger.
   Ik zeg het maar weer voor de zoveelste keer: bezuinigen bij de overheid heeft niets te maken met minder geld uitgeven door diezelfde overheid, maar alles met het leggen van steeds meer lasten bij de burger. Al jaren wacht ik op iemand, die eindelijk eens het simpele sommetje zal maken. Hoeveel heeft de overheid bezuinigd aan de ene kant en hoeveel heeft de burger daardoor minder hoeven af te dragen aan die overheid? Ik wacht nog wel even door. 🙂

   • Natuurlijk heb je volledig gelijk voor wat betreft besparingen bij onze geliefde overheid daar komt nog geen cent van in onze zakken retour, degene die dit nog niet beseffen leven of op een andere planeet of zijn dermate gehersenspoeld dat ze ook nog geloven dat de overheid in zijn huidige vorm goed voor je is wat de case may be het heeft m.i. geen enkele zin meer om dit soort figuren nog proberen in te laten zien op weile dwalende paden zij zich bevinden.
    Als ik het btw allemaal eens goed op een rijtje zet dan kost op dit moment een ouder persoon in een (verzorgings) tehuis ons allemaal zo rond de 200 euro per dag, daarentegen kost een gevangene zo rond de 1100 euro per dag en dat laatste is exclusief de kosten van nabehandeling (reclassering. maatschappelijk werk, sociale dienst en huisvesting etc.).
    Overigens in die kosten zit dus verder alles v.w.b. gebouwen. personeel, energie en alle andere voorzieningen.
    Wetende en beseffende dat onze overheid deze getallen ook in zijn bezit heeft zijn de stappen die genomen worden vanuit diezelfde overheid bezien vrij logisch en verklaarbaar t.a.v. de gevangenissen.
    Zo bezien is het natuurlijk niet meer dan normaal dat een private partij hier mogelijkheden in ziet want 1100 euro per dag!! dat moet en kan minder echter waarom blijft iedereen maar afwachten??
    Met iedereen bedoel ik dus ook iedereen, want men kijk,t men weet, men wacht af en men doet niets verder behalve tot de dag arriveert dat er een bedrijf komt met een bieding die de 500 euro niet te boven gaat en wat is daar eigenlijk tegen??
    Laten we reeel zijn uiteindelijk kunnen wij hier op dit blog zoals ik het inschat uitstekend een gevangenis bedrijf oprichten en een bedrijfsplan maken waarbij winst niet het 1e oogmerk is grote vraag is waarom gebeurd dat niet en waarom blijft ieder in de maatschappij apathisch kijken en toezien hoe we steeds meer in de greep komen van die zogenaamde vrije markt en laten we alle kansen om zelf meer grip te krijgen liggen??

   • Ik kan je verhaal helemaal volgen op één klein puntje na: een private onderneming, waarvoor winst niet het 1e oogmerk is? Klinkt nogal utopisch, vind je niet? Maar je hebt gelijk als je zegt, dat i.p. iedereen zo’n winkel zou kunnen beginnen en runnen. Waarbij nog één maar opduikt trouwens: hoe kom ik aan een “vergunning” en welk gigantisch bedrag zal ik daarvoor moeten betalen????

   • Ook ik kan het allemaal goed volgen. En wat die vergunning betreft, Jurgen, die kun je wel van mij krijgen. 🙂 Kosteloos.
    Wat me meteen brengt bij mijn eigenlijke opmerking. En die is: wanneer houden we er eens mee op om van alles en iedereen de kostprijs per stuk te noemen?
    Ik ben oud genoeg om bij ervaring te weten, dat het heel lang zo was dat er nooit in de publiciteit werd gesproken over kostprijs per stuk; er werd toen gewoon gedaan wat nodig was. Kinderen kregen onderwijs, zieken kregen medische hulp, ouderen kregen verzorging, gehandicapten zorg, delinquenten gingen in detentie etc.
    Ik word echt een beetje misselijk van dat eeuwige gepraat over kostprijs.
    Jou verwijt ik niks hoor Willem, want ik begrijp best dat je meegaat met de flow, zoals dat tegenwoordig heet.
    Is onze wereld inmiddels echt op het punt aangeland, waarin elke gebeurtenis en de daarop te nemen actie moet worden uitgedrukt in geld? Is dat het punt wat we moesten bereiken om ons leven verder vorm en zin te geven? Leven we op die manier “happy after after? No way wat mij betreft!
    Doen wat nodig is en vergeet die kosten. Want niemand schijnt te beseffen, dat die kosten alleen maar kunnen optreden doordat wij zo krankzinnig zijn geworden, dat we alles in geld zijn gaan uitdrukken. En daarmee helemaal uit het oog hebben verloren, dat zieken helpen, onderwijs geven, boeven opsluiten simpel mogelijk is zonder dat er geld aan te pas hoeft te komen.
    Sorry dat ik zo uit mijn slof schiet, maar het kwam me even net iets te ver. Kun je weleens hebben op een kille novemberavond. 🙂

   • @Jurgen
    Natuurlijk is “winst” geen vies woord alleen mag dat nooit in mijn optiek het enige uitgangspunt zijn in de zorg of verzorging van de medemens zijnde een gevangene, een zieke, een senior etc. etc., etc., de “winst” weegt mee maar niet als hoofdzaak, en is dat dan een utopie??
    Neen, ik weiger dat te geloven en inderdaad zal ik daarin misschien wel eigenwijs zijn maar so be it.

    @Optimist
    Ik vind niet dat je uit je slof schiet, verre van dat zelfs, eerder een zeer gemeende hartenkreet die ik overigens met je deel, echter bedenk ten alle tijde dat niet wij de zogenaamde burger, de onderdanen, de horigen enz. zijn begonnen met leven en zorg in keiharde pecunnia af te rekenen maar dat dit de overheid was die daarmee is begonnen in haar onmetelijke drift om op welke manier dan ook maar controle te houden over ons en ons leven en dan is kostprijs per stuk een mooi middel daartoe.

    Ieder nadeel heeft zijn voordeel leerde ons JC nietwaar?? en precies zo is het met dit gegeven.
    Het feit dat het de overheid is die menselijk leven en waardigheid meent te kunnen vertalen naar geld is perfect, en wel om diezelfde overheid te laten zien dat we/men inderdaad voor minder geld meer kunnen bieden en geven allemaal en dus daarmee aantonend dat niet geld het allesomvattende middel is, “wat een ontelbaar aantal ambtenaren nog steeds denkt dat het wel is”, maar dat uiteindelijk het de mens is die de menselijke maat bepaald en niet de centen.

   • Mooi gezegd, O. Weet je, ik denk dat er steeds meer mensen zijn die kotsmisselijk worden van dat alles maar in geld uitdrukken. Wat hun schoolgaande puber kost, wat het verzorgen van opoe kost etc, etc.
    “Money is the root of all evil” en dat wordt elke dag opnieuw als waarheid bewezen.

 3. Je hebt me aan het denken gezet. En hoe ik mijn best ook deed, ik wist geen 10 dingen te verzinnen, die niet aan heffing onderhevig zijn. Inderdaad nogal verontrustend. Dit is geen sponsoren van een spilzieke overheid meer, maar eerder een tot falen gedoemde poging om een onstilbare “bloodlust” van een vampier te ledigen.

  • Het beste is gewoon zo weinig mogelijk dingen te doen, dingen te gebruiken, dingen te laten. Kortom: maak van je huis een heffingsbestendige bunker.
   Wietplantage erin, muziek – en filmvooraad, voedselvoorraad e.d. Laat dan de heffingsmaffia maar komen 😛

 4. Die wietpas, da’s toch weer zo’n geval van een overheidsdrama. Bij de invoering ervan liep de club Opstelten stoer te doen “het is nodig, het gaat lukken” en meer van dat gebral. En nog geen jaar na data wordt dat onding heel gluiperig en zonder een woord van excuus aan de Woutjes van Nederland en hun klanten weggemoffeld.
  Weer een project door het gootsteenputje. Kosten? Afboeken op onvoorzien en straks terugverdienen via een heffing op witte schoenveters.

 5. Het is maar goed dat jij het hier vastlegt. Want in het echt zijn die geluiden alleen in zeer beperkte kring te horen. De Nederlander van de 21e eeuw uit zich niet meer in het openbaar [tenzij hij dronken is 🙂 ]
  Smakelijk gelachen om je type-keuze en complimenten voor de wijze waarop je ze laat spreken.
  Maar wat rest is uiteindelijk dat benauwende gevoel van dat web, wat de overheid over ons heeft geweven. Dat is ronduit zorgelijk.

 6. Ik heb vaak gezegd (en ben in stilte daar altijd bijzonder huiverig, zeg maar rustig bevreesd, voor te zijn) dat op een goede dag er bij de brave burgers van dit land zal worden aangebeld en nadat de deur is opengegaan staan daar twee figuren voor de deur waarvan de 1e zonneklaar een ambtenaar is belast met controle, naheffing en allerlei ander zure zaken die allemaal van ’s mans of vrouw verzuurde kop valt af te lezen en de tweede gehuld in een soort science-fiction kostuum achter hem zich lichtjes beweegt waarna de 1e het uitgevaardigde decreet voorleest en wel dat bij iedere burger verplicht de longinhoud dient te worden gemeten zodat over de ingeademde en uitgeademde lucht(en) vlug berekend kan worden hoeveel lucht men per persoon verbruikt waarna er een bevredigende heffing kan worden geheven die uiteraard ter meerdere eer en glorie van de als immer leeg zijnde schatkist der overheid zal worden beschouwd.
  Voor de meting en eventueel altijd voor de burger nadelige correctie is figuur 2 ingehuurd die ogenblikkelijk een slang achter in je strot duwt waarna de offiiele meting een aanvang zal nemen.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s