HANDELSWAAR

Zo langzamerhand mag gerust de vraag worden gesteld, waar die drang van overheid, maar ook anderen en een brede groep lieden die de drang begrijpen en steunen, vandaan komt om vrijwel iedereen in de gaten te kunnen houden. Waar in “the good old days” iedereen letterlijk zijn spoor trok door stad en land [met wandelschoen, fiets, auto of welk ander vervoermiddel ook], is in de huidige tijd sprake van een digitaal spoor, wat in hoofdzaak over de virtuele wereld die internet heet wordt getrokken. Daarnaast staan er inmiddels hele hordes UMTS-torens over het land verspreid, waardoor het mobieltje een uitgelezen middel is geworden om iemands “whereabouts” bij benadering te kunnen vaststellen.
Het enige probleem, wat [gelukkig] nog bestaat is, dat niet onomstotelijk kan worden geconcludeerd, dat waar uw IP-adres of uw mobieltje opduikt ook u of ik zelf zijn geweest.
Want een PC o.i.d. kan door een derde zijn gebruikt; idem geldt voor zo’n babbelbox als een mobieltje.
Er ligt dus wel een nogal fijnmazig net over ons, wat uit zeeft wat er waar wordt gedaan, zonder dat waterdicht kan worden aangetoond wie dat wat waar heeft gedaan.
Een stukje privacy bescherming hebben we dus nog over. Maar daar zeg ik meteen bij, dat we daar niet juichend over moeten gaan doen. Want per saldo is het immers zo, dat in het overgrote percentage van de gevallen een “trace” wel degelijk 1 op 1 hangt aan de man of vrouw, die dat middels een belletje of een browseje in de digitale wereld achter heeft gelaten. We worden dus gewoon wel degelijk heel nauwlettend in de gaten gehouden.
Vaak wordt misdrijfpreventie of -oplossing als de belangrijkste reden voor dat volgen van heel veel burgers aangedragen. Niet alleen een drogreden, maar ook een ongelooflijk arbeidsintensieve en dus dure bezigheid. Pakweg 10 miljoen mensen zo nauw mogelijk volgen om 500 misdrijfplegers in de gaten te kunnen houden en mogelijk te pakken, dat heeft alles in zich van enorme overkill.
Is er dan niemand meer die zich afvraagt waarom ik of u vrijwel continu in de gaten moet worden gehouden, omdat er eventueel ergens iemand rondloopt, die rottigheid uithaalt?
Blijkbaar niet! Het succes van het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Vaatstra [ik schreef eerder al, dat dat succes van deze qua misdrijfbestrijding en -bewijsvoering gehanteerde methode eclatant te noemen is. Wat mij betreft mag de methode zo breed als maar nodig is worden ingezet.] heeft de al eerder de kop opgestoken discussie over een Nationale DNA-bank met daarin het DNA van alle Nederlanders weer nieuw leven ingeblazen.
Iedereen, zo is de stelling, zou verplicht DNA moeten afstaan wat vervolgens in een Nationale DNA-bank wordt opgeslagen.
Ik wil hier heel helder in zijn: daar ben ik fel tegenstander van. De exacte cijfers ken ik niet by heart, maar het aantal ernstige misdrijven op jaarbasis zal de 1000 niet overschrijden.
Om 16 miljoen mensen te verplichten daar een DNA-sample voor af te staan gaat mij niet een straat, niet een wijk, maar een complete stad te ver.
Want 15.999.000 samples zullen wij elke match poging nodeloos door de zeef worden gehaald. 15.999.000 samples nodigen daarom uit om voor andere doeleinden te gaan worden gebruikt. Want zo’n enorme bak met potentieel onschatbare waarde ongebruikt laten, daar is de overheid anno 2012 het apparaat niet meer naar.
Misdrijven oplossen via zo’n DNA-verwantschapsonderzoek is een prima middel. Maar dan wel op de manier waarop men het in Friesland heeft toegepast: deelname op basis van vrijwilligheid. Omdat DNA misschien wel รฉรฉn van de laatste door de natuur aan ons gegeven bezittingen is, waarvan we kunnen zeggen, dat het helemaal en bij complete uitsluiting van welke andere dan ook van ons is. En we zouden niet moeten willen, dat ook dat laatste restantje puur persoonlijk bezit het risico loopt tot handelswaar te worden vermalen.

Advertenties

28 thoughts on “HANDELSWAAR

 1. In The Flesh is een prima DVD [en 2CD] overigens. Vol met PF-classics en Waters solowerk. Wat dacht je van It’s a miracle? Welcome to hte machine? Dogs?
  Gilmour doet het met zijn clubje vaste veteranen, Waters heeft dat ook. Zoals Snowy White, die wel heel lekker gitaar speelt. En Andy Fairweather-Low [ I want some gin ๐Ÿ™‚ ]. En Kattie Kissoon had aardig wat hitjes [ook in Nederland] met haar broertje Mac. Jaja, ook ik doe soms wat naslagwerk ๐Ÿ™‚ De DVD bevat ook een [alweer] geweldige versie van Comfortably numb, maar die heb je al van Gilmour geplaatst.
  Voor een hoogstaand muziekavondje “uit” met de poten op tafel is In The Flesh uitermate geschikt.

   • Live is-ie nog mooier, Lot. Maar bij een song als deze horen de lyrics.

    Miraculous you call it babe
    You ain’t seen nothing yet
    They’ve got Pepsi in the Andes
    McDonalds in Tibet
    Yosemite’s been turned into
    A golf course for the Japs
    The Dead Sea is alive with rap
    Between the Tigris and Euphrates
    There’s a leisure centre now
    They’ve got all kinds of sports
    They’ve got Bermuda shorts
    They had sex in Pennsylvania
    A Brazilian grew a tree
    A doctor in Manhattan
    Saved a dying man for free
    It’s a miracle
    Another Miracle
    By the grace of God Almighty
    And the pressures of the marketplace
    The human race has civilized itself
    It’s a miracle
    We’ve got warehouses of butter
    We’ve got oceans of wine
    We’ve got famine when we need it
    Got designer crime
    We’ve got Mercedes
    We’ve got Porsche
    Ferrari and Rolls Royce
    We’ve got choice
    She said meet me
    In the Garden of Gethsemene my dear
    The Lord said Peter I can see
    Your house from here
    An honest family man
    Finally reaped what he had sown
    A farmer in Ohio has just repaid a loan
    It’s a miracle
    By the grace of God Almighty
    And the pressures of the marketplace
    The human race has civilized itself
    It’s a miracle
    We cower in our shelters
    With our hands over our ears
    Lloyd-Webber’s awful stuff
    Runs for years and years and years
    An earthquake hits the theater
    But the operetta lingers
    Then the piano lid comes down
    And breaks his fucking fingers
    It’s a miracle

   • Theyโ€™ve got Pepsi in the Andes
    McDonalds in Tibet
    Yosemiteโ€™s been turned into
    A golf course for the Japs
    The Dead Sea is alive with rap
    Between the Tigris and Euphrates
    Thereโ€™s a leisure centre now

    Dit is de schets van de wereld waarin we leven in 7 korte zinnetjes toch? Alles gaat door de gehaktmolen en wat eruit komt is dezelfde eenvormige drab, die overal rondwoekert.
    Waters is er een meester in om dat in woorden te vangen. ๐Ÿ™‚

   • Opvallend is nog te melden, dat Waters dit schreef rond 2000 nog wat. Zijn sombere [realistische?] kijk op het lot van de mens zal dus vooral beรฏnvloed zijn door de Internetbubble-crash. Hij moet in verwondering om zich heen hebben gekeken, dat de boel na die crash weer [voor even] op de rails kon worden gezet. Hij zal niet veel trek hebben om na de crash van 2008 een hernieuwde poging te doen om zijn visie op de toekomst op muziek te zetten. Hoewel misschien verrast hij ons binnenkort.
    On the other hand, hij kan In the Flesh ook gewoon weer opnieuw uitbrengen natuurlijk. ๐Ÿ™‚
    Als je het laatste stukje tekst van It’s a miracle bekijkt dan blijkt daaruit, dat ze in Engeland hun eigen “Jan Smit, Toppers en 3 L’s” hebben: die zijn daar verenigd in รฉรฉn persoon: Andrew Lloyd Webber. ๐Ÿ˜›

  • Help me eens even: Snowey White …… is dat wie ik denk dat het is? ๐Ÿ˜› En die Andy, zou ik die moeten kennen?
   Clip nog een dag laten staan, RadaR, want er zijn mensen, die er thuis nog naar willen kijken. Thx namens de meiden. ๐Ÿ˜€

   • Snowey White had ooit in de 70-ties een one-day-fly hit met Bird of paradise, Jeanette. En Andy Faitweather- Low was nog eerder [eind 60-ties] lead-zanger bij de groep Amen Corner, die als grote hit Ginhouse blues hadden. Googlen maar. ๐Ÿ˜€

   • Het blijkt voortdurend, dat veel van de jongens die in de 60-ties en beginjaren 70 de pop- en rockmuziek handen en voeten hebben gegeven, op latere leeftijd allemaal teruggaan naar de “moederschoot”: de blues.
    And thus so did Snowy……..

    Overigens een kleine rectificatie mijnerzijds: “Bird of paradise” blijkt in ’83 een hit te zijn geweest las ik op Wiki. Zo ik ook ontdekte dat White, veelal buiten de schijnwerpers, al die jaren gewoon lekker bezig is geweest. En al jaren aan heer Waters een aardige schnabbel heeft ๐Ÿ™‚

 2. Orwell ….. 1984….. Het kan geen toeval zijn dat de prachtige clip van Waters met dat woord eindigt. Wat een geweldig nummer en wat een fantastische live-uitvoering!!! Kan er bijna geen genoeg van krijgen. We want more!!!! ๐Ÿ˜€ http://www.catchradio.nl je ziet het, hรจ, ik blijf trouw de link neerzetten ๐Ÿ™‚

  • Ik vind dat ook een geweldige song!! En dan die tekst: messcherp, dus er zullen weinig mensen een 2e keer naar kijken. Te confronterend vermoed ik.
   Prima zangeressen ook trouwens. Echt geweldig, dus laat maar even staan. ๐Ÿ™‚

  • Ja, die zangeressen …….hmmmmmmm!!! ๐Ÿ™‚ RadaR gaat ons vast even vertellen wie dat zijn, toch?

   BTW ik zou er eigenlijk iets over moeten zeggen bij het Hotseknotsen-logje, maar nu ik toch hier zit kan het ook best hier. ๐Ÿ™‚
   Deed Ajax – Borussia je niet sterk denken aan ADO – PSV?

   • Laat ik beginnen te zeggen, dat alles over deze inderdaad klasse-song en meer te lezen valt als je googlet op In The Flesh [2002].
    De zangeressen zijn de “veteraantjes” Katie Kissoon en P.P. Arnold, aangevuld met Susannah Melvoin [ooit Prince’s bijslaapje, inmiddels moeder van een kind van Doyle Bramhall [de guy met de rode gitaar].]

    Ajax? Na 8 minuten had ik het al gezien, Leon. ADO – PSV revisited ๐Ÿ˜€
    Heb me maar vergrepen aan Midsummer Murders; daar val je zo heerlijk bij in slaap. ๐Ÿ˜› Toen ik hoorde, dat het uiteindelijk slechts 1-4 was geworden dacht ik meteen “Ajax is goed weggekomen”.
    Ingeval je daar nieuwsgierig naar mocht zijn: ook het gestuntel van PSV en Twente laat ik met gerust gemoed langs me heen gaan. Denk dat ik naar een echt goede “horrothriller” ga kijken. ๐Ÿ™‚

   • Ajax, wat zeg ik, voetbal gaan we het de komende tijd toch niet serieus meer over hebben toch? Om te lachen akkoord, maar meer toch zeker niet?
    Wie kan nu Frank de Boer serieus nemen [of รฉรฉn van zijn sterspelers] als die voor de wedstrijd zegt nog echt in een doorgaan in de CL te geloven?
    Het meest belachelijk was VI nog: die schreven doodleuk op hun site, dat Ajax van Real moet winnen om EL zeker te stellen. Dergelijke lui, en de analisten trouwens ook, proberen wanhopig hun dikbetaalde salaris zeker te stellen door voor ons een droomwereld te blijven scheppen. We mogen vooral niet door krijgen, dat voetbal รฉรฉn van de vele slachtoffers is van die gepredikte globalisering. Net als in haast alle andere branches maken een paar grote [multinationals of clubs] de dienst uit. En dat blijft nog heeeeeeel lang zo. Iedere mafkees die stelt dat dit Ajax op termijn een goede kans maakt op aansluiting bij de absolute top verdient het onmiddellijk in een straight jacket te worden gehesen. Ajax heeft maar รฉรฉn “kans”: overgenomen worden door Gazprom, Goldman Sachs of een zich stierlijk vervelende Arabier. Dan kan het goedwillende stelletje van nu worden ingeruild voor wat beters. En de naam van de club worden veranderd in Ajax International of zoiets.
    Maar …….. genoeg over Ajax. ๐Ÿ™‚

 3. Soms krijg je het gevoel, dat je langzaam je eigen nachtmerrie wordt ingeduwd. Een overheid, waarvan bijv. Rutte constant zegt, dat zij zich minder met de burger moet bemoeien maar die in de praktijk altijd bereid blijkt na te denken over de bewegingsvrijheid van die burger beperkende maatregelen. Het is te idioot voor woorden: wij sponsoren diezelfde overheid, die ons steeds meer in een soort Orwell-achtig scenario lijkt te willen duwen.

 4. Het moge duidelijk zijn dat ook ik tot de meest fanatieke tegenstanders behoor van dit al dan niet gedwongen of sociaal geforceerde DNA gebruik/misbruik.

  Deze door de overheid dan geperfectioneerde wijze van registratie van haar burgers kan dusdanig morbide gevolgen hebben dat verklaarde voorstanders a la Peter R. eigenlijk een onafhankelijk onderzoek naar hun geestelijk welbevinden behoeven, immers daar waar koeien en ander vee gebrandmerkt worden door hun eigenaars, en de NAZI’S hun slachtoffers nummerden is het enige en dus unieke DNA profiel van een ieder per definitie geschikt voor iedere overheid om een selectie toe te kunnen of te gaan passen die op dit moment waarschijnlijk ieders fantasie ontstijgt maar dan wel bittere werkelijkheid kan gaan worden.

  De mogelijkheden voor de overheid om dan eindelijk iedere zelfstandige burger te gaan categoriseren zijn meer dan beangstigend te noemen, want wat nu als blijkt dat twee mensen een kindje willen en uit hun samengevoegde DNA blijkt zonneklaar dat dit kind niet geheel conform de maatschappelijke verwachtingen en normen zal gaan functioneren??

  Wie o wie gaat dan de overheid stoppen inzien zij besluit dit soort kinderen niet te tolereren en al dan niet via natuurlijke weg af te laten vloeien??

  Dit is slechts 1 voorbeeld van de vele verschrikkingen die een ieder kan staan te wachten indien we allemaal als makke schapen de heilloze weg der afgrond zoals door Peter R. gewenst gaan volgen.

  Vrijwillig en onder strikte door de overheid verplicht na te leven voorwaarden af staan van DNA kan in zaken a la Vaatstra altijd maar dan wel zonder enige maatschappelijke en of sociale verplchting.

  Zo niet dan kan het middel binnen afzienbare tijd erger zijn dan de kwaal!!!

  • Je slaat de spijker weer exact op het kopje. Er is geen betere vergelijkende term te gebruiken dan “brandmerken”. Een database is kan een nuttig ding zijn, mits in handen die vertrouwd kunnen worden. Conclusie: geef nooit vrijwillig de vulling voor zo’n database weg aan de overheid. Zelfs een blind paard zou moeten kunnen “zien” welke enorme risico’s daaraan verbonden zijn. Nu maar ook naar de toekomst.

 5. Ben er ook per se niet voor, dat de overheid onder dwang DNA-profielen gaat ophalen en bewaren. Wie geeft de overheid het recht om werkelijk alles, tot op de laatste gen, van mij te mogen willen weten? Is de overheid zelf ook zo transparant over haar “DNA” richting de burger?
  Dacht het toch van niet!!!
  En Peter R. ziet simpel een mogelijkheid om “zijn natte droom” werkelijkheid te zien worden.

 6. Ik denk dat als we de universele rechten van de mens er bij pakken zal blijken dat een verplichting tot afstaan van het DNA-profiel daarmee in strijd zal zijn.
  Het idee “de Vries” [laat ik het zo maar even noemen ]komt in feite ook neer op het schieten op een mug met 16 miljoen kanonnen. Het is toch onvoorstelbaar, dat je iets voorstelt [los van alle juridische haken en ogen] wat er in essentie op neer komt, dat je 16 miljoen DNA-profielen wilt gebruiken om 1x raak te schieten. 75% van de ernstige misdrijven [zo niet meer] kunnen zonder zo’n exercitie worden opgelost.
  En die 16 miljoen kanonnen zouden ook nog eens allemaal mis kunnen schieten. Want om Paul’s voorbeeld maar te volgen: wat als de dader een Oezbeek is, die 14 dagen stront heeft lopen scheppen in Friesland en inmiddels al lang en breed in zijn thuisland is teruggekeerd?
  Vrijwillig meedoen? Prima!! Maar meer ook zeker niet!!!

  • Een Oezbeek is ook een blanke man, zij het van Oost-Europese afkomst. Maar je begrijpt best wat ik bedoel te zeggen. ๐Ÿ™‚ Een Belg had ik ook als voorbeeld kunnen nemen.
   Dat van die directe omgeving lijkt me een beetje sterk, want dat is niet in het DNA-profiel te lezen. ๐Ÿ˜€
   Maar zeg eens: vind jij niet dat het met 16 miljoen kanonnen op een mug schietenis?

 7. Zou de dader een Limburger zijn geweest, die destijds Koninginnedag in Friesland bij een vriend[in] vierde, het DNA-verwantschapsonderzoek zou niets hebben opgeleverd.
  Voorzichtigheid, nee terughoudendheid bij het denken aan de verplichting tot het verstrekken van DNA zonder passende beschermende maatregelen is zeker geboden. Het doel mag nooit in alle gevallen het middel heiligen. Daar komen haast per definitie brokken van.

 8. dus jij geeft never nooit niet je dna profiel weg

  ook als jasper s dat niet gedaan had, was hij waarschijnlijk toch als verdachte eruit gepikt via zijn verwantschappen; die hadden wel hun dna afgestaan

  hoe wil je het stoppen als niet iedereen tegen het bekendmaken van zijn dna is?

  • Misdrijven oplossen via zoโ€™n DNA-verwantschapsonderzoek is een prima middel. Maar dan wel op de manier waarop men het in Friesland heeft toegepast: deelname op basis van vrijwilligheid.

   Aan zo’n vrijwillig verzoek zou ik zeker gehoor geven onder รฉรฉn uitdrukkelijke voorwaarde: het DNA-profiel mag nergens anders voor worden gebruikt, niet aan derden ter beschikking worden gesteld en moet na gebruik van het onderzoek worden vernietigd.
   Want ik zei al: ik wil graag dat het van mij blijft met complete uitsluiting van alles en iedereen.

  • Verplichten lijkt mij alleen langs wettelijke weg mogelijk. Dus eerst zal er zo’n ontwerp van wet moeten komen. En dan zal iedere Nederlander voor zich [ook jij ๐Ÿ™‚ ] moeten bepalen of hij/zij wel of niet wil toetreden tot de wereld van George Orwell. Ik schat in, dat een forse groep verstandige mensen voor “niet” zullen kiezen en dat ook zullen laten merken.
   RadaR wijst m.i. terecht op het [grote] risico, dat DNA handelswaar zal worden [de gebruiksmogelijkheden zijn schier onbeperkt] waar dus enorm aan verdiend zal gaan worden. Dat moeten we niet willen en dus niet toestaan.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s