MAANDAGOCHTEND

Het is een novembermaandag als vele anderen, maar toch ook weer niet. Wat deze ochtend voor mij domineert is het nieuws, dat na 13 jaar de moord op dat meisje van 16 uit Zwaagwesteinde, Marianne Vaatstra, lijkt te zijn opgelost.
Zelfs als buitenstaander, zelfs op afstand werd je of je het nu wilde of niet in die 13 jaar in die afschuwelijke moordzaak meegetrokken. Buiten het misdrijf zelf, een jong leven wat door een even onmenselijk als perverse man abrupt werd beëindigd, schokt elke keer weer en blijft dat doen, waren er altijd weer de momenten van compassie in relatie tot de hoop bij de ouders Vaatstra als er een spoor werd nagetrokken. Even zovele malen gevolgd door diepe teleurstelling als zo’n onderzoek weer op niets bleek te zijn uitgedraaid.
Maar de hel van het niet weten lijkt over. De dader is een boer uit de eigen gemeenschap. Zwaagwesteinde lijkt daardoor ook in een shock te zijn geraakt.
Echter een gevoel van opluchting overheerst, omdat die gemeenschap nadat duidelijker en duidelijker werd, dat de dader vanuit het eigen midden zou moeten zijn gekomen, van haar loden last bevrijd is. In sterkere mate geldt dat uiteraard voor vader Bouke Vaatstra, die eindelijk kan gaan beginnen met de echte verwerking van wat zijn bloem van een dochter was overkomen.

De oplossing van de zaak-Vaatstra is voor mij het echt goede nieuws van deze maandag. Daar kan het nieuws, dat Nout Wellink een positie van commissaris in het Chinese bankwezen heeft veroverd, niet tegen op. Die ritselaar van een Nout, daar wisten we eigenlijk al van dat het er goed mee zou komen. “Old boys network”, nietwaar en dat reikt al tot in China.

Louter goed nieuws, zulke dagen bestaan niet. Dus is er ook reden tot zorg. Over de situatie in Israël en Gaza. Daar valt voor mij weinig zinnigs over te zeggen, zo besef ik al lang. Al decennia buigen de knapste politieke koppen zich over de [onoplosbare] situatie aldaar. En komen vrijwel altijd in hetzelfde doolhof terecht. Wie ben ik om me daar een mening over [te kunnen] vormen? Zinloos, niet alleen door die onoplosbaarheid van het probleem, maar ook en vooral omdat je als buitenstaander altijd een gekleurd en dus per definitie onvolledig verhaal krijgt voorgeschoteld.
Waar je echter wel de vinger op kunt leggen is, dat de situatie aldaar voortdurend en in steeds sterkere mate het risico van escalatie in zich bergt. Wellicht nu zelfs meer dan ooit tevoren: met een Syrië in “disarray”, met de nucleaire “tijdbom” Iran, met de veranderde politieke situatie in Egypte.

Wat hiervan zij, het nieuws van deze maandagochtend is wel reden om de snelle Wouter Bos-act van Diederik Samsom in Buitenhof [het staccato geratel van Samsom werd goedkeurend gevolgd van op de achtergrond door VVD-Miss Piggy in wording Melanie Schultz, wat meer dan voldoende reden tot achterdocht is] volstrekt te negeren. Alleen al omdat wat Samsom op zondag zegt de volgende maandagochtend oud nieuws is. Maar vooral omdat het in wezen om slap populair gelul ging, wat de aandacht niet verdient.
En dat laatste geldt wel voor de zaak-Vaatstra en de situatie in het Midden Oosten. Althans, dat vind ik.

Advertenties

14 thoughts on “MAANDAGOCHTEND

 1. Wat te denken van de 2 berichten, die ik vrijwel direct na elkaar opving:
  – het consumentenvertrouwen is weer afgenomen [waarom zeggen ze niet zoals de economische leer dat voorschrijft “het consumentenwantrouwen is weer gegroeid”?
  – het aantal faillissementen in de detailhandel [vooral non food] blijft maar groeien.
  Nu ben ik niet economisch aangelegen, maar volgens mij zijn dat twee nieuwtjes uit de negatieve hoek.
  Maar het volgende bericht, wat ik las, maakte me volledig duidelijk waarom ik er allemaal weinig van begrijp. Want dat volgende bericht was “Detailhandel verwacht beste Sint ooit”!!!!
  Ben ik nu gek of hoe zit dat?

  • Arme Jeanette 🙂 Je zou er toch van in de war raken allemaal. Laat mij proberen het een beetje te verduidelijken.
   Omdat nieuws vooral bedoeld is om mensen te manipuleren zijn er jongens en meisjes opgeleid in dat vak. Hen is geleerd, dat het heel belangrijk is, dat:
   a. de tijdvolgordelijkheid van nieuwsberichten een sturende werking kan hebben;
   b. het kiezen van de juiste nadruk op te gebruiken woorden het mogelijk maakt slecht nieuws te verpakken zonder in de letterlijke zin te liegen.
   Zo zijn uitdrukkingen als “negatieve groei” en “afnemende krimp” e.d. in het idioom binnengeslopen.
   In de voorbeelden die jij noemt geldt, dat nadruk op consumentenvertrouwen positiever klinkt dan consumentenwantrouwen. Men suggereert daarmee immers, dat er nog steeds vertrouwen is, maar dat het minder wordt. Alhoewel het cijfer [-37] diep onder de nullijn bungelt [m.a.w. er is feitelijk geen vertrouwen] blijft men wel dat woord gebruiken. Om bij een volgende meting, waarbij dat cijfer bijvoorbeeld stijgt van -37 naar -34, weer te kunnen gillen “het consumentenvertrouwen neemt weer toe”. Begrijp je? 🙂

   Wat die voorspelling over de Sint-omzet betreft: natuurlijk staat die volledig haaks op de 2 andere berichten. Die conclusie van je is volledig juist. Ik kan 2 verklaringen geven voor de tegenstelling.
   1. marketeers zijn al jaren en jaren gewend om ruim voor de feestdagen allerlei verzinsels over de koophonger van de consument de wereld in te sturen. Ik heb daar vorig jaar ook al een opmerking over geplaatst alhier. Marketeers leren slechte gewoontes moeilijk af; maar daarnaast geldt natuurlijk ook, dat ze hun eigen nut en waarde [die wat mij betreft ook rond die -37 schommelt] voortdurend willen blijven aantonen. Ze vertonen gewoon hetzelfde gedrag als investeerders en grote beleggers al jaren doen: via berichtgeving de indruk wekken dat alles crescendo gaat en daarmee hun “winst” binnenhalen [bonusje hier, baantje daar e.d.];
   2. we hebben te maken met marketeers, die de weg helemaal kwijt zijn en gevlucht zijn in het halsstarrig vasthouden aan het oude gedrag. Pure wanhoop is hun leidraad.
   Nu maar wachten of de tot voor kort zo koopverslaafde consument in het valletje trapt.

 2. Buitenhof was afgelopen zondag , afgezien van de vlotte marketingbabbel van Samsom, wel interessant door de inbreng van Paul Scheffer.
  Met een hoofdartikel uit de Economist als uitgangspunt legde hij glashelder uit, dat Frankrijk het volgende zieke jongetje uit de Eurogroep aan het worden is.
  Iets waar de Nederlandse media tot dan toe [je zou bijna zeggen uiteraard] volledig aan voorbij waren gegaan.
  Het verhaal van Scheffer, opgeteld bij wat Andrew Marr op de BBC behandelde [de steeds sterkere roep binnen de UK om uit de EU te stappen en er voor te kiezen naar een “common market” situatie over te stappen [dus terug naar de EEG!!] + het binnen 2-3 jaar houden van een referendum over Europa] geeft maar weer eens aan hoe wankel de EU er nog steeds bij staat.
  Het gestuntel inzake Griekenland zegt wat dat betreft ook genoeg.
  De door jou regelmatig aangehaalde Griekse econoom Variakis zei het als volgt:
  “De aanpak door Europa van Griekenland is succesvol: het begrotingstekort is vrijwel verdwenen. En de patiënt is inmiddels overleden”.

  De oplossing van de zaak-Vaatstra is zo’n lichtpuntje aan de donkere horizon.
  Een succes voor Justitie en dat was zeker hard nodig.

  • Frankrijk is door Moody’s inmiddels afgewaardeerd. Nog geen ramp [AA1], maar het zou het begin kunnen zijn van de weg naar beneden. Want de vooruitzichten blijven slecht. Als Frankrijk straks ook voor verhoudingsgewijs hoge rentelasten komt te staan dan gaat het echt de verkeerde kant op.

  • Beide onderwerpen meegekregen. Inderdaad brak Scheffer de ban, die over het onderwerp Frankrijk leek te liggen. Eerder al maakte ik meen Tegenlicht in een vorige aflevering duidelijk, dat er sinds enige tijd een soort exodus aan de gang is van jonge Fransen [ruim 300.000], die het Kanaal oversteken om hun geluk [en werk] in de UK te zoeken. Omdat de Franse arbeidsmarkt net zo vast zit als de woningmarkt hier.
   In Engeland wordt met steeds grotere scepsis naar de EU gekeken. Een forse meerderheid van de Britten zou nu al voorstander zijn van het breken met de EU. De politiek belooft [voor de zoveelste keer overigens] een referendum binnen 2-3 jaar. Verrassend en tegelijk verheugend was te horen, dat men stilaan begint terug te verlangen naar de EEG-constructie. Omdat zulks ook in mijn ogen de enige werkbare oplossing kan zijn. Maar op het continent is men nog lang niet zover. Eerst moet er nog het nodige water [lees: euro’s] naar de zee [lees: de gemankeerde Eurolanden] stromen.

  • Ik hoorde een bedrag van 30 miljard langskomen, wat Griekenland direct nodig zou hebben om het land “aan de gang te houden”. Men zal er ongetwijfeld weer een “briljante” constructie voor verzinnen. Maar linksom of rechtsom zal Nederland daar 1+ miljard van moeten dekken. Dijsselbloem gaat zijn eerste grote uitgave doen één dezer dagen.

 3. De familie Vaatstra moet ontzettend opgelucht en dankbaar zijn. Want dat niet weten lijkt mij iets verschrikkelijks. En PRdeV stelde zich heel bescheiden op, ondanks dat hij toch ook zijn aandeel heeft geleverd in deze zaak. Dat siert hem. Mag ook wel eens gezegd worden. 🙂

 4. Het blijkt nog niet zo simpel te liggen wat het bewijs betreft, zo melden de media. Maar laten we er maar van uitgaan dat die boer de klos is.
  Nout kan me werkelijk aan mijn reet roesten; chinees eten, chinese maagden en chinees geld zijn inmiddels zijn targets. Manke Nelis bekijkt het maar. Kan de kop van die man al heel lang niet meer zien.

 5. Prima nieuws, de oplossing van de Vaatstra cold case. Goed ook voor het vertrouwen in Justitie, want dat kon wel een boost gebruiken.
  Ik vroeg me af of dit feit van invloed zou zijn op Boer Zoekt Vrouw. Wat denk jij?

 6. Prachtig dat het toch gelukt lijkt te zijn de dader te vinden! Het hoe en wat zullen we ongetwijfeld nog breed uitgemeten te horen krijgen [PR de V bij DWDD vanavond?]. Maar complimenten aan Justitie zijn op zijn plaats. En vader Bouke ziet zijn jarenlange gevecht om gerechtigheid uiteindelijk beloond.

  Samsom heb ik gemist. En ik begrijp, dat ik daar niet rouwig om hoef te zijn.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s