HET IMAGO VAN DE BOLHOED

De bolhoed: samen met “the stiff upperlip” het kenmerk van fatsoen en gedistingeerdheid van de Britten. Licht je de rand van die bolhoed een klein beetje op, dan blijkt de geur die er dan onderuit komt weinig te maken te hebben met fatsoen.De Britten rijden minstens net zo vaak een scheve schaats als elke andere Europeaan.
Nog maar 2 jaar geleden kwam aan het licht, dat een groot aantal Britse Lager en Hogerhuis leden het niet zo nauw nam met declareren; zeg maar gerust, dat er schaamteloos en volijverig werd gegraaid in de potten met geld.
Een jaar geleden brak het “Murdoch-schandaal uit, waarbij bleek dat de Britse tabloidkrant News of the World via weerzinwekkende handelingen [telefoons onrechtmatig aftappen] haar primeurs bij elkaar graaide. De wereld leerde, dat ook vrouwen aan de top genadeloos acteerden. Rebekah Brooks is daar een allesbehalve beeldschoon voorbeeld van.
En nu raast het misbruikschandaal rond ooit Britse held Jimmy Savile over het eiland, een storm die eerder toe dan af lijkt te nemen. Zo is als een soort spinoff het Newsnight-schandaal er uit ontstaan. Een schandaal, wat niet alleen het op wereldnivo aan de absolute top staande actualiteitenprogramma als ook een ordinair tabloidachtig programma heeft ontmaskerd, maar inmiddels ook hét instituut wat in Engeland staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid als het om media gaat, de BBC, op zijn grondvesten doet schudden.Gisteren nog nam de director-general Entwhistle ontslag, wat als een mokerslag voor de BBC kan worden beschouwd.
Begrijp me goed, het is niet aan ons om laatdunkend of met afkeer te kijken naar wat er daar op dat eiland onder die bolhoed vandaan is gekomen.
Want wij hebben ook zo onze “probleempjes”. Wat “dienaars van de Kerk”, die al decennialang hun handen niet thuis blijken te hebben kunnen houden, wat bestuurders van lokale origine of van wooncorporaties, gezondheidsinstellingen, schoolgemeenschappen, die wat Arjan Ederveen en Tosca Hoogduin via “Creatief met kurk” hen ooit leerden op een zeer inventieve wijze vertaalden naar “Creatief met gemeenschapsgeld”.
Het enige wat er bij ons nog aan ontbreekt is de ontdekking, dat Kamerleden en/of bestuurders in politieke functies structureel en op grote schaal potten plunderen. Maar wie weet ontdekken we dat binnenkort ook nog.
Nee, niet met het vingertje wijzen dus naar die Engelsen, eerst goed kijken of er geen klont boter op het eigen hoofd zit.
Wel mag zonder enige terughoudendheid worden geconcludeerd, dat macht per definitie corrumpeert. Of het nu politieke, kerkelijke of mediamacht is, in alle gevallen gaat die aloude wijsheid “macht corrumpeert” keihard op.
En omdat zulks niet voor de eerste keer wordt geconstateerd, maar al eeuwenlang geldt, mag je jezelf ook de vraag stellen, waarom de slachtoffers by default [wij met zijn allen] desondanks onverdroten door blijven gaan met die macht in handen te leggen van mensen, die vrijwel zonder onderscheid daarin een vrijbrief menen te herkennen om te frauderen, te corrumperen en te misbruiken.
De stank die onder die bolhoed vandaan is gekomen heeft in Engeland veel mensen aan het denken gezet. Afgewacht moet worden of daar überhaupt iets van naar het Europese vasteland zal overwaaien.

Advertenties

8 thoughts on “HET IMAGO VAN DE BOLHOED

 1. “Life” is helemaal niet zo ingewikkeld, lieve mensen, dat weten jullie toch ook wel. De kunst is gewoon om jezelf zo hoog mogelijk op te werken. Hoe hoger hoe groter de “vrijheden” en dus mogelijkheden om te doen wat je maar wilt. Er is geen geslotener circuit dan in de top. Ons dekt ons, niet letterlijk maar figuurlijk. “And they all benefit”. Maak je het te bont dan is het van belang dat je onaantastbaar bent geworden. En af en toe wordt er voor het verontwaardigde gepeupel iemand over de klif naar beneden gegooid. Maar niet zonder compensatie. Of het nu banken, politici, CEO’s, Directors General zijn, ze komen er altijd “goed” vanaf. Omdat ze dat van tevoren simpelweg zelf goed geregeld hebben. If you can’t beat them ……
  En wijzelf zorgen er altijd weer voor dat dergelijke lui op de plek komen, waar de wereld van de onbegrensde mogelijkheden voor hen open ligt.
  Dat is altijd zo geweest en ik vrees, dat het altijd wel zo zal blijven. Al koloniseren we Mars.

 2. Een janboel is het, vinden jullie niet? Newsnight heeft zichzelf in de problemen gebracht door het misbruik van Savalle niet publiek te maken.
  Maar misbruik is een universeel iets. Ik hoorde net in het nieuws, dat in Australië hetzelfde speelt met misbruik door de Kerk. Macht is inderdaad dé sleutel om al die deuren te openen, waarachter zich de meest smerige praktijken afspelen. Vraag me echt af of daar ooit iets tegen te doen zal zijn. Het zit in de mens zelf namelijk.

 3. Die paarse hoed …… dat kan geen toeval zijn. Die past Rutte II, is mijn inschatting 🙂

  Tja, het instituut BBC wankelt, ligt onder vuur. Jeremy Paxman heeft als hoofdoorzaak genoemd de enorme wildgroei aan managers bij die club. Waar heb ik dat eerder gehoord?????

 4. Goed stuk! Ik neem aan, dat je gisteren ook naar Andrew Marr gekeken hebt [dat programma is inmiddels structureel interessanter dan Buitenhof]. De Britten zitten inderdaad in The Decade of the Scandals. Overigens is meelij niet nodig, want ze hebben het er helemaal zelf naar gemaakt. Wat die Britten wel van de Continentale Europeaan onderscheid is, dat als er iets boven water komt wat er eigenlijk onder had moeten blijven dan laten ze er geen gras over groeien. Entwhistle weg, de hoogste functionaris [ook al een dame ] bij de Nieuws-poot weg. Ze maken schoon schip. Daar kunnen wij iets van leren.

Nice and easy to work with

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s